Ψυχολογική προετοιμασία

Μπορεί να έχετε εκπληρώσει τους στόχους σας, επαγγελματικούς ή μη. Η απόφαση όμως να αποκτήσετε παιδί θα δώσει στη ζωή σας ένα σκοπό που δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν άλλο. Θα χαρίσει νόημα στην ύπαρξή σας και θα σας ωριμάσει μέσα από τις καινούργιες ευθύνες. Επιπλέον, είναι μία μεγάλη πρόκληση να μεγαλώσετε -βάζοντας στη μητρική συνταγή της ανατροφής τη δική σας σφραγίδα- ένα παιδί που θα μάθει να είναι ελεύθερο και ευτυχισμένο και θα ξέρει να χαίρεται, να αγαπά, να αγωνίζεται και να δημιουργεί.

Το άγχος της μητρότητας

Η προοπτική να γίνετε μητέρα, να ξαναμπείτε στον κόσμο των παιδιών έχοντας πια έναν καινούργιο ρόλο είναι σίγουρα συναρπαστική. Ωστόσο, η σκέψη της μητρότητας δεν θα σας γεννήσει μόνο θετικά συναισθήματα. Διάφορες ανησυχίες και φόβοι θα στριφογυρίζουν στο μυαλό σας και θα σκιάζουν τον ενθουσιασμό σας. Θα αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν να συμβιβάσετε την τωρινή σας ζωή με τις νέες ευθύνες σας, θα πανικοβάλλεστε με την ιδέα ότι δεν θα καταφέρετε -παρά τη σφοδρή επιθυμία σας- να γίνετε καλή μητέρα. Άλλωστε, το πολυπόθητο μωρό θα «κλέψει» την ελευθερία σας και θα σταθεί εμπόδιο στην καριέρα που με τόσο κόπο έχετε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια. Άραγε ένα παιδί θα επηρεάσει τη σχέση με το σύντροφό σας; Μήπως η μητρότητα σκοτώνει τον έρωτα; Πόσο θα πληγεί η θηλυκότητά σας όταν το σώμα σας αλλάξει κατά την εγκυμοσύνη; Θα είστε επιθυμητή;

Ίσως σας περάσει από το νου πως ένα μωρό μπορεί να σας εγκλωβίσει σε ένα γάμο, ο οποίος μελλοντικά μπορεί να μην είναι ανέφελος όπως τώρα. Μπορεί να φοβάστε ότι ο ερχομός ενός παιδιού θα σας αναγκάσει να επαναπροσδιορίσετε τις σχέσεις σας με κοντινά μέλη της οικογένειάς σας, πράγμα που θα προτιμούσατε να μη συμβεί. Επιπλέον, θα σκέφτεστε μήπως το μωρό σας δεν γεννηθεί γερό, μήπως θα έχετε προβλήματα στην εγκυμοσύνη, μήπως…

Όλες οι παραπάνω αγωνίες είναι απόλυτα φυσιολογικές. Μην αισθάνεστε καμιά ενοχή γι αυτές. Όλες οι γυναίκες τα ίδια σκέφτονται. Ωστόσο, γίνονται τελικά μητέρες χωρίς ποτέ να μετανιώσουν. Αντίθετα, όχι μόνο βρίσκουν πάντα μια ισορροπία ανάμεσα στις προσωπικές τους επιθυμίες και στο σωστό μεγάλωμα των παιδιών τους, αλλά και σε όλη τους τη ζωή αντλούν από αυτά καινούργια δύναμη και πρωτόγνωρη ευτυχία.

Φροντίστε, λοιπόν, να μην αφήνετε τη φαντασία σας να πλάθει προβλήματα και εξοστρακίστε τις φοβίες σας για το άγνωστο. Καλό είναι να δώσετε το προβάδισμα στην αισιοδοξία και να σκέφτεστε ότι όχι μόνο όλα θα εξελιχθούν καλά, αλλά και ότι ένα μωρό θα είναι θετικός παράγοντας για το δεσμό με το σύντροφό σας και για την ίδια σας την ύπαρξη. Κάνοντας παρέα με νέες μητέρες που έχουν θετική στάση για τη ζωή, θα πειστείτε ότι η γέννηση του μικρού σας θα διαψεύσει όλες σας τις φοβίες.

Ωστόσο, μην ακολουθήσετε το δρόμο της μητρότητας, αν δεν θέλετε πραγματικά ένα παιδί και αν δεν είστε αποφασισμένη να του παραχωρήσετε τον πρωταγωνιστικό ρόλο βάζοντας κατά μέρος τον εγωκεντρισμό σας.

Μη φέρετε στον κόσμο ένα μωρό για να καλύψετε κενά στη ζωή σας ή για να κλείσετε τις ρωγμές της σχέσης με το σύντροφό σας. Πράγματι, γρήγορα θα διαπιστώσετε πως όχι μόνο δεν θα διορθωθεί τίποτα από τα κακώς κείμενα -ίσως μάλιστα επιδεινωθούν τα προβλήματά σας-, αλλά και δεν θα ανταποκριθείτε στο ρόλο σας.

Για ένα μωρό χρειάζονται δύο

Την απόφαση να αποκτήσετε παιδί θα την πάρετε -φυσικά- από κοινού με το σύντροφό σας. Όποιες κι αν είναι οι απόψεις του γύρω από το θέμα, θα πρέπει να τις σεβαστείτε και να τις συζητήσετε μαζί του.

Μπορεί να είναι από εκείνους που λαχταρούν την πατρότητα και ενθουσιάζονται με την ιδέα ενός απογόνου. Ίσως μάλιστα να είναι πιο ένθερμος υποστηρικτής μιας τέτοιας προοπτικής από εσάς και να προσπαθεί να σας πείσει ότι έφτασε πια η ώρα να γίνετε γονείς.

Καλοδεχτείτε την πρόταση και μην τον αποπάρετε λέγοντας: «Εύκολο είναι για σένα, γιατί οι άνδρες δεν κοπιάζετε καθόλου να γίνετε μπαμπάδες. Εμείς οι γυναίκες τα τραβάμε πάντα όλα». Μια τέτοια αντίδραση εκ μέρους σας θα ήταν άδικη και τελικά θα απέβαινε εις βάρος σας, γιατί θα μπορούσε να τον απομακρύνει από κοντά σας -και αυτό είναι μάλλον το τελευταίο που θα θέλατε. Άλλωστε, όσο πιο πρόθυμος είναι να γίνει πατέρας, τόσο καλύτερα θα παίξει το ρόλο του και θα σας συμπαρασταθεί.

Ίσως ο σύντροφός σας, μολονότι χαίρεται στη σκέψη της πατρότητας, να είναι σχετικά συγκρατημένος και διστακτικός. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, να έχει -όπως ακριβώς κι εσείς- επιφυλάξεις και αμφιβολίες και να διστάζει να πάρει την απόφαση αναλογιζόμενος τις μεγάλες αλλαγές που θα προκαλέσει η γέννηση ενός παιδιού. Συζητήστε τις ανησυχίες του, πείτε του ότι τις καταλαβαίνετε -αφού τις έχετε κι εσείς- και καθησυχάστε τον.

Αφήστε την απόφαση να ωριμάσει μέσα του σιγά-σιγά χωρίς τη δική σας πίεση. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν άνδρες που, ενώ δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για παιδιά, μόλις έλθει το μωρό γίνονται χαζομπαμπάδες.