Η μαγεία της σύλληψης

Η δημιουργία ενός καινούργιου ανθρώπου προϋποθέτει τη συνάντηση ενός σπερματοζωαρίου από τον άντρα και ενός ωαρίου από τη γυναίκα. Αποτέλεσμα αυτής της ένωσης είναι ο ζυγώτης, το γονιμοποιημένο δηλαδή ωάριο, που θα «φωλιάσει» στη μήτρα της γυναίκας, για να εξελιχθεί σιγά-σιγά μέσα σε εννέα μήνες σε ένα μωρό. Η αναπαραγωγή είναι εφικτή χάρη στα γεννητικά όργανα του άντρα και της γυναίκας, τα οποία είναι έτσι προσαρμοσμένα, ώστε να εξασφαλίζουν το σχηματισμό και την ανάπτυξη του ζυγώτη και, κατ επέκταση, τη δημιουργία του καινούργιου ανθρώπου. Για να καταλάβετε όλη τη διαδικασία της σύλληψης, θα πρέπει να σκεφτείτε πώς είναι φτιαγμένα τα όργανα αναπαραγωγής του συντρόφου σας αλλά προπάντων τα δικά σας.

Η γνώση αυτή θα σας είναι χρήσιμη σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί θα επιτρέπει να «αφουγκράζεστε» και να ελέγχετε το σώμα σας, να παρακολουθείτε τα σπουδαία γεγονότα που θα συμβαίνουν μέσα του και να αντιλαμβάνεστε καλύτερα τις οδηγίες και τις συμβουλές του γιατρού σας.

Ο έμμηνος κύκλος

Η αρχή του έμμηνου κύκλου συμπίπτει με την πρώτη μέρα της περιόδου. Η «προϊστορία» όμως και το «παρασκήνιο» για να ξεκινήσει ο κύκλος αυτός έχουν ως εξής: όταν γεννηθήκατε, στις ωοθήκες σας υπήρχαν μισό με ένα εκατομμύριο ωοθυλάκια, δηλαδή τα κύτταρα εκείνα από τα οποία προέρχονται τα ωάρια. Στην αρχή της εφηβείας τα ωοθυλάκια μειώθηκαν σε διακόσιες με τετρακόσιες χιλιάδες. Από την εφηβεία όμως και μετά οι ορμονικές μεταβολές πυροδοτούν τη διαδικασία ωρίμανσης είκοσι πέντε ωοθυλακίων κάθε είκοσι οκτώ ημέρες περίπου -εκτός αν ο κύκλος σας είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος.

Τελικά, κάθε μήνα ωριμάζει πλήρως μόνο ένα ωοθυλάκιο, δημιουργώντας το ωάριο, το οποίο εξέρχεται από την ωοθήκη ύστερα από ρήξη του ωοθυλακίου. Πολύ σπάνια συμβαίνει να αναπτύσσονται δύο ωάρια, που, αν γονιμοποιηθούν, θα γεννηθούν δίδυμα.

Στις ωοθήκες σας δρουν ορισμένες ορμόνες, οι οποίες παράγονται από την υπόφυση. Πρόκειται για έναν αδένα στη βάση του εγκεφάλου, που επηρεάζει την ορμονική δραστηριότητα του οργανισμού. Οι ωοθήκες, εκτός από οιστρογόνα, παράγουν και προγεστερόνη, όταν γίνεται η ωορρηξία -δηλαδή η απελευθέρωση του ώριμου ωαρίου κάθε μήνα από τη μία ωοθήκη. Οι ορμόνες αυτές συμβάλλουν στην προετοιμασία της μήτρας για τη μελλοντική εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου, το οποίο στο μεταξύ έλκεται προς τη σάλπιγγα.

Στην περίπτωση που δεν γονιμοποιηθεί το ωάριο, αυτή η στοιβάδα της μήτρας -πλούσια σαν καλλιεργημένο έδαφος- πέφτει και ως αποτέλεσμα έρχεται η περίοδος. Η εγκυμοσύνη θα επιτευχθεί, όταν στη σάλπιγγα υπάρχει ήδη σπέρμα. Επίσης μπορείτε να συλλάβετε, αν η σεξουαλική επαφή γίνει δύο με τρεις ημέρες μετά την ωορρηξία. Αν όμως κάνετε έρωτα όταν η δυνατότητα γονιμοποίησης του ωαρίου σας έχει εξαντληθεί, δηλαδή τριάντα πέντε περίπου ώρες μετά την έξοδό του από την ωοθήκη, οι πιθανότητες να συλλάβετε στη διάρκεια αυτού του κύκλου είναι ανύπαρκτες.

Το διάστημα της ωρίμανσης του ωαρίου και της απελευθέρωσής του αντιστοιχεί στο πρώτο ήμισυ του έμμηνου κύκλου. Αν, δηλαδή, η διάρκειά του είναι είκοσι οκτώ ημέρες, η ωορρηξία πραγματοποιείται μεταξύ της ενδέκατης και δέκατης έκτης μέρας. Η θερμοκρασία σας στην πρώτη φάση του κύκλου είναι χαμηλότερη από όσο στη δεύτερη, η οποία ξεκινά μετά την ωορρηξία.

Οι γόνιμες ημέρες

Εκείνο που σας ενδιαφέρει, προκειμένου να συλλάβετε, είναι να εντοπίσετε ακριβώς τις γόνιμες ημέρες του κύκλου σας. Αν είναι φυσιολογικός και διαρκεί γύρω στις είκοσι οκτώ ημέρες, τότε εκείνες που είναι κατάλληλες για να συλλάβετε αρχίζουν από τη δέκατη -όταν έχετε πρώιμη ωορρηξία- και τελειώνουν στη δέκατη έκτη περίπου. Με άλλα λόγια, στη διάθεσή σας έχετε -σύμφωνα με την τελευταία λέξη της επιστήμης- γύρω στις εκατόν είκοσι ευνοϊκές ημέρες το χρόνο, για να εκπληρώσετε το όνειρο της μητρότητας.

Θα έχετε ακούσει γυναίκες να λένε ότι έμειναν έγκυοι στη διάρκεια της εμμηνορρυσίας. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το εξής: έστω ότι η περίοδος μιας γυναίκας διαρκεί οκτώ ημέρες. Αν η επαφή γίνει την όγδοη, ενώ έχει ακόμα αίμα, και η ωορρηξία τη δέκατη ημέρα, το σπέρμα του συντρόφου της προλαβαίνει να συναντήσει το ωάριό της και να το γονιμοποιήσει.

Το σπερματοζωάριο μπορεί να ζήσει στο γεννητικό σωλήνα της γυναίκας τουλάχιστον δύο ημέρες (αλλά μόνο δέκα με δώδεκα ώρες έξω από το ανθρώπινο σώμα), ενώ το ωάριο επιβιώνει -όπως δείχνουν οι τελευταίες έρευνες- εβδομήντα δύο ώρες, αν και το διάστημα κατά το οποίο μπορεί να γονιμοποιηθεί είναι το μισό.

Στην περίπτωση που ο κύκλος σας είναι μεγαλύτερος από είκοσι οκτώ ημέρες -η επιμήκυνσή του οφείλεται στο χρόνο που χρειάζεται ο οργανισμός σας για να ωριμάσει το ωάριο-, η ωορρηξία θα γίνει αργότερα. Αν πάλι είναι μικρότερος, το ωάριο θα απελευθερωθεί από την ωοθήκη νωρίτερα, για παράδειγμα την έβδομη ή την όγδοη ημέρα. Φυσιολογικός, πάντως, ορίζεται ο κύκλος των είκοσι οκτώ ημερών με απόκλιση -συν ή πλην- επτά ημέρες.

Ο κύκλος μιας γυναίκας ρυθμίζεται από διάφορους μηχανισμούς και πολλοί από αυτούς ανάγονται στην ψυχική σφαίρα. Οι παράγοντες που τον επηρεάζουν είναι αμέτρητοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, για παράδειγμα, συμβαίνει να υπάρχει διπλή ωορρηξία, ενώ σε άλλες δεν υπάρχει καθόλου. Όλες αυτές οι ανωμαλίες διορθώνονται με την κατάλληλη αγωγή. Γι αυτό, αν τύχει και παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στον έμμηνο κύκλο σας, αντιμετωπίστε το με το γιατρό σας, φροντίζοντας όμως να λυτρωθείτε εντελώς από το άγχος σας.