Ετοιμαστείτε… και ψυχολογικά

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος πολύ πλούσια σε συγκινήσεις που αναδεύει κρυφές και πολύτιμες πλευρές των σχέσεων του ζευγαριού. Δίνει ευκαιρίες για σχέδια, ονειροπόληση, συντροφικότητα και ευχάριστες αγορές. Οι εννέα μήνες της κυοφορίας και ο τοκετός δεν θα σας χαρίσουν μόνο ένα παιδί, αλλά θα ρίξουν ένα διαφορετικό φως στα συναισθήματα, τις σχέσεις και την καθημερινότητά σας. Θα ανακαλύψετε άγνωστες δυνάμεις και δυνατότητες στον εαυτό σας, στο σύντροφό σας και τους άλλους, αλλά και νέα δυναμική στην επικοινωνία μαζί τους. Το μικρό πλασματάκι που μεγαλώνει μέσα στο σώμα σας ετοιμάζεται να γεννηθεί αναζητώντας τη δική του αυτονομία, ενώ το ταίρι σας κι εσείς προετοιμάζεστε για τους καινούργιους σας ρόλους. Το «ταξίδι» που ξεκινήσατε θα σας χαρίσει εσωτερικό πλούτο, αλλά θα προκαλέσει και κάποιες ανασφάλειες, οι οποίες τελικά θα μετουσιωθούν σε πολύτιμη γνώση. Δεν θα λείψουν όμως και οι απλές χαρές και συγκινήσεις, που θα σας προσφέρουν οι αγορές -αυτήν τη φορά δεν θα είναι για εσάς!- για να υποδεχτείτε το μωρό σας.

Η περίοδος αυτή είναι μία μεταβατική περίοδος, ένα γεφύρι ανάμεσα στην παιδικότητα και την ωριμότητα που θα αποκτήσετε με το ρόλο του γονιού. Βέβαια, δεν αποτελεί πανάκεια για προβλήματα υπαρξιακά ή στη σχέση με το έτερό σας ήμισυ ούτε θα πραγματοποιήσει ανεκπλήρωτες προσδοκίες σας. Πρόκειται για μία διεργασία, στην οποία εμπλέκονται πολλοί παράγοντες, όπως η επικοινωνία με το σύντροφο και το περιβάλλον σας, τα παιδικά σας χρόνια, η σχέση με τη μητέρα σας. Όσο πιο έντιμα κουβεντιάσετε με τον εαυτό σας και ξεκαθαρίσετε -πρώτα από όλα- τη σχέση σας με αυτόν και τις επιθυμίες σας, όσο πιο γρήγορα βεβαιωθείτε ότι πατάτε γερά στα πόδια σας και έχετε κατακτήσει την αυτονομία, τόσο πιο ομαλά θα προχωρήσει η εγκυμοσύνη σας και τόσο πιο διαθέσιμη θα είστε ψυχικά, για να απολαύσετε κάθε πτυχή από το θαύμα που επιτέλους συνέβη και σε εσάς.

Μόλις ο εσωτερικός διάλογος φωτίσει το νου και την καρδιά σας και τα αντιφατικά συναισθήματα -της χαράς και της αγωνίας, της ευτυχίας και του φόβου- σμίξουν δυναμικά για να γίνουν αγάπη για το παιδί που έρχεται, αποδοχή για το σώμα που αλλάζει, εμπιστοσύνη για τον εαυτό σας και αισιοδοξία για το αύριο, η εγκυμοσύνη θα είναι μια ιεροτελεστία ωριμότητας και μια γιορτή για εσάς, το σύντροφό σας, αλλά και για το μωρό, το οποίο με τις κεραίες του πιάνει από τώρα ακόμα και τα πιο κρυφά συναισθήματα και σκέψεις σας. Χαρείτε αυτές τις ανεπανάληπτες στιγμές και ετοιμάστε το έδαφος για να βλαστήσει η σχέση με το παιδί σας. Αφουγκραστείτε τα σκιρτήματά του, κουβεντιάστε του, τραγουδήστε του. Θα σας ακούσει. Φανταστείτε το, για να πραγματοποιηθούν οι ελπίδες σας για το μέλλον.

Τι να περιμένετε όταν περιμένετε παιδί

Με άλλα λόγια, και για εσάς -όπως και για τις περισσότερες γυναίκες που πληροφορούνται την επικείμενη επίσκεψη του πελαργού- το εντονότερο συναίσθημα θα είναι η χαρά. Μαζί με τα ευχάριστα συναισθήματα όμως θα νιώσετε ίσως και μία γκάμα από δυσάρεστα, όπως είναι η ανησυχία για το μέλλον και το άγχος, αφού η γέννηση ενός παιδιού φέρνει μεγάλες αλλαγές σε πολλούς τομείς της ζωής.

Ορμόνες

Προετοιμαστείτε, λοιπόν, το πρώτο τρίμηνο για συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα κι αναζητήστε τον «ένοχο» στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας, αφού η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη διάθεσή σας.

Συναισθήματα

Έτσι λοιπόν, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν θα λείψουν οι φορές που θα αισθανθείτε ότι βρίσκεστε σε… ένα ρόλερ-κόστερ στο λούνα παρκ. Θα έχετε, δηλαδή, ξαφνικά και έντονα σκαμπανεβάσματα και θα νιώθετε σαν να χάνετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας. Τη μια στιγμή μπορεί να… πετάτε στον έβδομο ουρανό και την άλλη να σας κυριεύει αγωνία για τη διαδικασία του τοκετού ή για τις ικανότητές σας στο ρόλο της μητέρας. Δεν αποκλείεται να ξεσπάτε χωρίς λόγο σε κλάματα ή να αντιμετωπίζετε μικροπράγματα σαν μεγάλες καταστροφές.

Άγχος

Εκτός από υπερευαίσθητη όμως μπορεί να είστε και αγχώδης. Θα σας πιάνει ενδεχομένως αγωνία για τα αποτελέσματα του υπερηχογραφήματος, για την υγεία του μικρού σας ή για το πώς θα τα βγάλετε πέρα με τις ωδίνες του τοκετού ή με τη φροντίδα του μωρού σας ή… ή… ή… Μπορεί μάλιστα να πλάθετε με του νου σας απαισιόδοξα σενάρια και να τρομάζετε στη σκέψη ότι θα ξεχάσετε, ας πούμε, το μωρό στο σούπερ μάρκετ!

Όνειρα

Οι μέλλουσες μητέρες βλέπουν πολλά και έντονα όνειρα, τα οποία τις ξυπνάνε με κρύο ιδρώτα μέσα στη νύχτα. Τα όνειρα αυτά δεν είναι προφητικά ούτε προμηνύουν κάποιο κακό. Αντανακλούν απλώς το άγχος της γυναίκας που περιμένει παιδί και αποτελούν συνέχεια των σκέψεων ή των ανησυχιών της στη διάρκεια της ημέρας. Άλλοτε πάλι, καθρεφτίζουν τους πιο μύχιους φόβους της που δεν ομολογεί ούτε στον ίδιο της τον εαυτό.

Έτσι, αν τύχει να δείτε κι εσείς ότι, για παράδειγμα, κάνετε κάτι κακό στο μωρό σας, δεν σημαίνει ότι θα το βλάψετε ή ότι θα το βρει κάποιο κακό. Σημαίνει απλώς ότι ανησυχείτε για τους κινδύνους που μπορεί να το απειλήσουν και θέλετε να το προστατέψετε. Είναι φυσιολογικό να φοβάστε το χειρότερο και αυτή η αγωνία σας δείχνει ότι λειτουργεί μια χαρά το μητρικό σας ένστικτο της προστασίας.

Ανησυχίες

Δεν είναι λίγες όμως και οι μέλλουσες μαμάδες που φοβούνται ότι θα γελοιοποιηθούν στη διάρκεια του τοκετού. Τρομάζουν στην ιδέα ότι θα αρχίσουν να φωνάζουν, ότι δεν θα αντέξουν τον πόνο ή ότι θα αδειάσουν την κύστη ή το έντερό τους μπροστά σε κόσμο. Αυτές οι ανησυχίες είναι φυσιολογικές.

Είναι πιθανό να φοβηθείτε κι εσείς προκαταβολικά ότι μπορεί την ώρα της γέννας να φερθείτε με τρόπο που δεν είναι του χαρακτήρα σας. Να θυμάστε όμως ότι και αυτή είναι μια νορμάλ αντίδραση, την οποία οι γιατροί αντιμετωπίζουν πολύ συχνά. Άλλωστε, ακόμα κι αν… πρωταγωνιστήσετε στο χειρότερο σενάριο ντροπής, όλα θα ξεχαστούν μόλις γεννηθεί το μωρό!

Και η διάθεση έχει τα… τρίμηνά της

Τα κέφια της μέλλουσας μαμάς αλλά και οι αντιδράσεις του συντρόφου της επηρεάζονται από τη χρονική εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

  • Πρώτο τρίμηνο

Όταν η εγκυμοσύνη είναι επιθυμητή, κυριαρχούν ο ενθουσιασμός και η χαρά. Πολλές μέλλουσες μαμάδες περνάνε μια φάση προσαρμογής από τώρα. Το ίδιο συμβαίνει στο ταίρι τους και στα άλλα μέλη της οικογένειας. Η γυναίκα στρέφεται εντός της και παρακολουθεί τις σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που της συμβαίνουν. Περνάει -πράγμα φυσιολογικό- από τον ενθουσιασμό στην ανησυχία για το τι πρόκειται να συμβεί. Νιώθει ευάλωτη σε κινδύνους, φοβάται για ενδεχόμενη αποβολή, αλλά ταυτόχρονα αρχίζει να ονειρεύεται το μωρό της. Θα είναι άραγε κοριτσάκι ή αγοράκι, ξανθό ή μελαχρινό, σε ποιον θα μοιάζει…

Η έγκυος δεν έχει πάντα σταθερή διάθεση. Άλλοτε αισθάνεται καλά κι άλλοτε όχι. Οι περισσότερες γυναίκες ομορφαίνουν κατά την κύηση, ακτινοβολούν και είναι γεμάτες ζωή, ενώ κάποιες άλλες ανησυχούν υπερβολικά και βάζουν συχνά τα κλάματα.

Με άλλα λόγια, προετοιμαστείτε για έντονα συναισθήματα, αλλά αν το γνωρίζετε εσείς και ο σύντροφός σας από την αρχή, θα είναι πολύ πιο εύκολο για εσάς να τα διαχειριστείτε. Δεν είναι ποτέ ούτε «σωστά» ούτε «λάθος», γιατί είναι φυσιολογικά. Ωστόσο, υπάρχει καλύτερος ή χειρότερος τρόπος διαχείρισής τους.

Η αντίδραση του συντρόφου

Δεν θα του ήταν καθόλου εύκολο, αν σας έβλεπε να δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε τα έντονα συναισθήματά σας. Αν σας έβλεπε, ας πούμε, να ξεσπάτε σε δάκρυα χωρίς λόγο, θα ένιωθε ανήμπορος να σας βοηθήσει. Μπορεί μάλιστα να πάψει να σας συμπαραστέκεται, ενώ χρειάζεστε και θέλετε την υποστήριξή του ή και να θυμώνει, ακριβώς επειδή δεν μπορεί να βοηθήσει. Είναι πολύ σημαντικό να κουβεντιάζετε μαζί του και να του εξηγείτε πώς νιώθετε, ώστε να εξασφαλίσετε την υποστήριξη και την καλή επικοινωνία μεταξύ σας. Να του δώσετε να καταλάβει ότι δεν πρέπει να παίρνει προσωπικά τις τυχόν αντιδράσεις σας, γιατί δεν είστε καθόλου θυμωμένη μαζί του. Το καλύτερο που έχει να κάνει από τη μεριά του είναι να σας χαρίσει μια ζεστή, καθησυχαστική αγκαλιά.

  • Δεύτερο τρίμηνο

Συναισθηματικά θα είναι μια σχετικά ήρεμη περίοδος. Τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα θα υποχωρήσουν, αφού τα ορμονικά σας επίπεδα θα σταθεροποιηθούν. Θα «λάμπετε» και θα νιώθετε ζωντάνια. Το πιθανότερο είναι ότι θα χρησιμοποιήσετε κι εσείς -όπως οι πιο πολλές υποψήφιες μαμάδες- την ενέργειά σας για να ετοιμάσετε και να διακοσμήσετε την κάμαρα του μικροσκοπικού ενοίκου.

Θα χρειάζεστε τώρα ακόμα περισσότερο τη φροντίδα και την προσοχή του συντρόφου σας, όχι γιατί θα είστε ανήμπορη, αλλά γιατί θα αναζητάτε για εσάς και το μωρό σας σιγουριά και προστασία.

Ο κίνδυνος αποβολής είναι πια πολύ μικρότερος και οι πρώτες κλωτσιές του μικρού σας θα σας πλημμυρίσουν με πρωτόγνωρα συναισθήματα. Θα νιώθετε έντονα πια ότι στο σώμα σας ζει ένα ξεχωριστό πλασματάκι και θα αρχίσετε να βομβαρδίζετε φίλους και γνωστούς με ερωτήσεις γύρω από την εγκυμοσύνη. Το ενδιαφέρον σας θα φουντώσει και για τα σχετικά περιοδικά, ενώ αν είστε σέρφερ του διαδικτύου θα τρυπώνετε σε κάθε ιστοσελίδα που θα σας αποκαλύπτει το μαγικό κόσμο της κύησης.

Η αντίδραση του συντρόφου

Οι κινήσεις του μικρού στην κοιλιά σας θα ενθουσιάσουν και το μέλλοντα μπαμπά του. Θα κατανοήσει την εξάρτησή σας από εκείνον για συναισθηματική κάλυψη δική σας και προστασία για το μωρό. Ο σύντροφός σας -έτσι τουλάχιστον κάνουν οι περισσότεροι υποψήφιοι πατεράδες- θα μοιραστεί την ενεργητικότητα και τη ζωτικότητά σας και θα συμμετάσχει πρόθυμα στις προετοιμασίες σας για τον ερχομό του παιδιού σας. Μην παραξενευτείτε αν τον δείτε να ασχολείται δημιουργικά με ένα του χόμπι ή κάποια εργασία. Και δεν αποκλείεται να πάρει κιλά -όπως εσείς- ή να έχει διάφορα άλλα συμπτώματα εγκυμοσύνης.

Όλα αυτά είναι τρόποι για να διαχειριστείτε και οι δύο το στρες και τις αλλαγές που έχουν αρχίσει να συμβαίνουν.

  • Τρίτο τρίμηνο

Η κοιλιά σας θα είναι τώρα πια εμφανέστατη. Θα βρίσκονται συχνά κάποιοι να σας παραχωρήσουν τη θέση τους ή τη σειρά τους στην ουρά. Το πιθανότερο είναι ότι θα δέχεστε τη χειρονομία τους με ευγνωμοσύνη, αν και ορισμένες γυναίκες δυσανασχετούν, προσβάλλονται και θυμώνουν με τέτοιες εκδηλώσεις, επειδή νομίζουν ότι οι άλλοι τις θεωρούν ανήμπορες.

Ωστόσο, όπως θα αυξάνεται το βάρος και το μέγεθός σας, θα μεγαλώνει ταυτόχρονα και η φυσική δυσφορία σας που μπορεί να σας προκαλεί κούραση και εκνευρισμό. Θα δυσκολεύεστε στην κίνηση και στο να βολεύεστε σε μια θέση για να κοιμηθείτε.

Εκείνο που ίσως σας πειράζει όμως περισσότερο είναι ότι δεν θα νιώθετε ελκυστική και σέξι. Γι’ αυτό και θα έχετε ανάγκη από τα χάδια και τα φιλιά του καλού σας για ενθάρρυνση και επιβεβαίωση.

Μπορεί ακόμη να έχετε την αίσθηση ότι ο καιρός δεν κυλά με τίποτα. Κάπως έτσι θα νιώθει και ο σύντροφός σας και η ανυπομονησία και των δυο σας για τον τοκετό ολοένα θα μεγαλώνει. Κι όσο πλησιάζει η μεγάλη μέρα, μην παραξενευτείτε αν επιστρέψει ο φόβος σας για τη διαδικασία της γέννας και την υγεία του μωρού.

Η αντίδραση του συντρόφου

Το έτερο ήμισυ όχι μόνο θα μοιράζεται τις αγωνίες σας, αλλά ίσως προσθέτει και τις δικές του. Θα δυσκολεύεται πάντως να κατανοήσει γιατί η αλλαγή στη σιλουέτα σάς έριξε τόσο την αυτοπεποίθηση. Ο ίδιος -καλό είναι να το θυμάστε για να μην αγχώνεστε- εστιάζει στη γέννηση κι όχι στο σώμα σας. Και μάλιστα έχει και δικούς του λόγους να ανησυχεί, γιατί αναρωτιέται κατά πόσο θα του χαρίζετε την τρυφερότητα και το χρόνο σας, όταν γίνετε μητέρα. Κι έτσι τον ενθουσιασμό και την ανυπομονησία του θα σκιάζει η αγωνία.

Συμβουλές

  • Προσπαθήσετε να νιώσετε όμορφα με το σώμα σας. Εκμεταλλευτείτε το αψεγάδιαστο δέρμα, τα γερά μαλλιά, τα ρόδινα μάγουλα που αποκτήσατε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αφήστε τους άλλους να δουν τη λάμψη σας!
  • Μην ανησυχείτε ιδιαίτερα για τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα ούτε με την ένταση των συναισθημάτων σας. Ας όψονται οι ορμόνες!
  • Αν έχετε φόβους, μην τους κρατάτε μέσα σας, αλλά ξορκίστε τους κουβεντιάζοντας με ανθρώπους της εμπιστοσύνης σας. Θα σας καταλάβουν και θα σας βοηθήσουν να τους ξεπεράσετε.
  • Να συζητάτε τα πάντα με το σύντροφό σας, για να διατηρήσετε καλή επικοινωνία.
  • Καταγράψτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας σε ένα ημερολόγιο.
  • Να ακούτε απαλή μουσική για να ηρεμείτε.
  • Να κλείνετε τα μάτια και να χαλαρώνετε. Να μεταφέρεστε με τη φαντασία σας σε ένα υπέροχο τοπίο και να αφήνεστε στην ομορφιά του.

Έχει το έμβρυο συναισθήματα;

Και βέβαια! Το έχουν διαπιστώσει οι ειδικοί. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του στη μήτρα το έμβρυο αντιδρά. Από την όγδοη εβδομάδα κιόλας εκφράζει τι του αρέσει και τι όχι με κλωτσιές και αλλαγές στη στάση του. Από την εικοστή όγδοη εβδομάδα και μετά η αντίληψή του μεταμορφώνει τις φυσικές αντιδράσεις του σε συναισθήματα.

Το μωράκι σας όμως μπορεί να επηρεαστεί και από τη δική σας διάθεση. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι παροδικές στενοχώριες και τα μικροάγχη σας θα έχουν μόνιμη επίδραση πάνω του. Το χρόνιο όμως στρες ή το άγχος είναι πιθανόν να αφήσουν τα σημάδια τους.

Το επηρεάζουν όμως και οι χτύποι της καρδιάς, η αναπνοή και η λειτουργία των εσωτερικών σας οργάνων, γιατί το ηρεμούν.

Έρευνες δείχνουν ότι όταν οι γυναίκες ακούν απαλή μουσική και ξεκουράζονται στο τρίτο τρίμηνο, το μωρό -αφού γεννηθεί- συνδέει τη μουσική με την ώρα της ξεκούρασης. Τα έμβρυα μπορούν να ακούσουν μουσική και ιστορίες και να αναγνωρίσουν τη φωνή της μητέρας τους, στην οποία αντιδρούν θετικά όταν έρθουν στον κόσμο.

Με άλλα λόγια, το συναισθηματικό δέσιμο με το μωρό σας αρχίζει από την ενδομήτρια ζωή του, όταν του μιλάτε απαλά και του στέλνετε θετικές σκέψεις. Στην υπέροχη όμως αυτή διαδικασία μπορεί να πάρει μέρος και ο σύντροφός σας.