Λίγο πριν από την εγκυμοσύνη

Ποτέ δεν είναι αργά να ασχοληθείτε με την υγεία σας, ιδιαίτερα αν επιθυμείτε να αναλάβετε το ρόλο της μητέρας. Ο λόγος είναι ότι η σωματική και η ψυχική σας κατάσταση δεν θα επηρεάσουν το μωρό μόνο όταν θα μεγαλώνει μέσα στο σώμα σας, αλλά και πολύ νωρίτερα, από τη στιγμή που θα αποφασίσετε να το φέρετε στον κόσμο. Προκειμένου, λοιπόν, να προσφέρετε στον ανεκτίμητο νεοφερμένο τις καλύτερες συνθήκες για τη σωματική και την ψυχική του υγεία, έχετε την υποχρέωση να πάρετε από πολύ νωρίς ορισμένα μέτρα.

Για το μεγάλο, όμως, γεγονός δεν θα προετοιμαστείτε μόνο εσείς, αλλά και ο σύντροφός σας. Ο τρόπος ζωής και ορισμένες συνήθειες -όπως το φτωχό διαιτολόγιο, το αλκοόλ ή το κάπνισμα- είναι πολύ εύκολο να επηρεάσουν το μωρό. Απόλυτες εγγυήσεις για την υγεία και την ευτυχία δεν υπάρχουν. Ωστόσο, χάρη στην επιστήμη και την υπευθυνότητά σας μπορείτε εσείς και το έτερον ήμισυ να προλάβετε δυσάρεστες καταστάσεις και απρόοπτα, που θα μπορούσαν να εμφανιστούν στην πορεία της κύησης και να απειλήσουν το μωρό σας.

Η άποψη ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία ισχύει και τώρα που σκοπεύετε να «προσκαλέσετε τον πελαργό». Η λαχτάρα για ένα παιδί πυροδοτεί την επιθυμία να προετοιμαστείτε σωστά, για να υποδεχτείτε το καινούργιο πλάσμα που έρχεται στη ζωή και να ανακαλύψετε τις ευθύνες του υπέροχου ρόλου σας.

Η προετοιμασία αρχίζει…

  • Πρώτα πρώτα, επιβάλλεται να γίνει ένας έλεγχος της υγείας σας με συγκεκριμένες εξετάσεις. Έτσι, αν διαπιστωθεί ότι έχετε κάποιο πρόβλημα που μπορεί να επιβαρύνει αργότερα το έμβρυο, θα είστε σε θέση να το αντιμετωπίσετε εγκαίρως και να προλάβετε τις ενδεχόμενες συνέπειές του. Μην ξεχνάτε ότι στην εποχή μας, χάρη στα μέσα που διαθέτει η επιστήμη, η πορεία μιας κύησης είναι πιο ασφαλής παρά ποτέ.
  • Ταυτόχρονα, πρέπει να αποβάλετε ορισμένες συνήθειες, όπως το κάπνισμα ή το αλκοόλ, γιατί εκτός από τις βλαβερές τους συνέπειες στον οργανισμό σας- ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα και στη γονιμότητά σας, που αποτελεί προϋπόθεση για την εκπλήρωση των ονείρων σας.
  • Είναι επίσης απαραίτητο να διαλέγετε σωστά τις τροφές που βάζετε στο πιάτο σας και να αποφεύγετε τα φάρμακα που ο γιατρός σας δεν θεωρεί απολύτως αναγκαία.
  • Κύριο μέλημά σας πρέπει να είναι η διατήρηση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής σας ευεξίας. Αισιοδοξία και υγιεινός τρόπος ζωής θα αποδειχθούν οι καλύτεροι σύμμαχοι, για να πραγματοποιήσετε την πιο υπέροχη επιθυμία σας: να κρατήσετε στην αγκαλιά σας ένα ολόγερο μωρό.

Τα προληπτικά μέτρα δεν θα προετοιμάσουν μόνο εσάς, για να ξεκινήσετε μια εγκυμοσύνη με ευνοϊκούς οιωνούς ως προς την έκβασή της. Μπορεί να αποδειχθούν «θείο δώρο» και για το μικρό σας. Ωστόσο, μη σκεφτείτε να απαρνηθείτε το κάπνισμα ή να αρχίσετε να τρώτε σωστά, αφού μείνετε έγκυος. Δεν αποκλείεται καθόλου να είστε ήδη έγκυος και να μην το ξέρετε. Και κάτι που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι οι πρώτες μέρες του εμβρύου είναι αυτές που πρέπει να προσέξετε περισσότερο. Το «αυγό», το οποίο θα εγκατασταθεί στη μήτρα σας και θα μεταμορφωθεί σε παιδάκι, είναι τώρα πιο ευάλωτο παρά ποτέ.

Επομένως, ίσως γίνει θύμα της αναβλητικότητάς σας. Ένα κακό διαιτολόγιο, το κάπνισμα, το οινόπνευμα, ορισμένα φάρμακα ή ασθένειες είναι παράγοντες που μπορεί να «μπλοκάρουν» την ανάπτυξη του εμβρύου ή και να προκαλέσουν δυσπλασίες, ιδιαίτερα στους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, την περίοδο δηλαδή που σχηματίζονται όλα τα ζωτικά του όργανα, όπως ο εγκέφαλος, το νευρικό σύστημα, η καρδιά.

Βέβαια, η ενημέρωση είναι δίκοπο μαχαίρι. Βοηθά, αλλά και τρομάζει. Είναι όμως σίγουρα καλύτερη από την άγνοια. Συνεπώς, με οδηγό τις γνώσεις σας αρχίστε να προετοιμάζεστε -ακόμα και έξι μήνες πριν από τη σύλληψη-, ώστε να απολαύσετε την εγκυμοσύνη σας χωρίς αγωνία (λίγη θα έχετε έτσι κι αλλιώς, όπως όλες οι μαμάδες του κόσμου!) ή ενοχές για τις ενδεχόμενες παραλείψεις σας.