36

Οι υπεύθυνοι της ανασκαφής στη λουτρόπολη των Αλλιανών κοντά στην αρχαία Πέργαμο, σημαντικό ιαματικό κέντρο στους ρωμαϊκούς και ελληνιστικούς χρόνους, καλούν τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να σωθούν τα ευρήματα από τα νερά του νέου φράγματος του Γιορτανλή.

Η περιοχή των Αλλιανών ήταν προγραμματισμένο να πλημμυρίσει με το κλείσιμο του φράγματος τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο οι αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας και πολλών τοπικών αξιωματούχων ανάγκασαν την τουρκική κυβέρνηση να αναβάλλει την έναρξη λειτουργίας του έργου.

Τώρα, όμως, η καταστροφή φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη. Όπως αναφέρει την Παρασκευή το Nature.com, οι εκπρόσωποι της Τουρκίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης επιβεβαίωσαν στις 23 Ιανουαρίου ότι «φαίνεται πιθανό ότι οι Αλλιανοί έχουν χαθεί και σύντομα θα πλημμυρίσουν». Ημερομηνία, πάντως, δεν έχει καθοριστεί.

Η αρχαία λουτρόπολη είναι γνωστή από τον 19ο αιώνα, ωστόσο οι ανασκαφές ξεκίνησαν μόλις το 1998, με επικεφαλής τον Δρ. Αχμέτ Γιαράς, ο οποίος ξεκινά τώρα νέα εκστρατεία για τη σωτηρία της περιοχής.

Τα λουτρά των Αλλιανών κατασκευάστηκαν στη διάρκεια του 2ου αιώνα από τον αυτοκράτορα Αδριανό και βρίσκονται 18 χλμ βορειοανατολικά της αρχαίας Περγάμου. Σε μικρή απόσταση βρισκόταν μάλιστα το αρχαίο Ασκληπιείο.

Λουτρά, πλατείες, γέφυρες, συντριβάνια και πολυάριθμα κτίρια καλύπτουν μια έκταση περίπου 50 στρεμμάτων, από την οποία έχει ανασκαφεί μέχρι σήμερα μόνο το 20%. Τα αρχαία βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, με τους τοίχους και τους κίονες ορισμένων κτιρίων να υψώνονται ακόμα μέχρι το ταβάνι. Πάνω από 10.000 τεχνουργήματα έχουν έρθει στο φως, ανάμεσά τους αρκετά αγάλματα, νομίσματα, κεραμικά και γυάλινα αγγεία.

Η κατσκευή φράγματος μήκους 700 μ. στο Γιορτανλή ξεκίνησε το 1993, σύντομα όμως δίχασε την τοπική κοινότητα και εξόργισε τους αρχαιολόγους. Οι ακτιβιστές είχαν ζητήσει παλαιότερα να απομονωθεί η λουτρόπολη από τη λίμνη με υδατοστεγές τείχος, πρόταση που δεν έγινε δεκτή.

Τώρα, ζητούν να μετατοπιστεί η τεχνητή λίμνη, ή, τουλάχιστον, να αναβληθεί για πέντε χρόνια η προγραμματισμένη πλημμύρα, ώστε στο μεταξύ να ολοκληρωθούν οι ανασκαφές.

Στο πλευρό των ακτιβιστών τάχθηκε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Όλι Ρεν, ο οποίος υπενθύμισε στις τουρκικές αρχές ότι «υπάρχουν διάφορες τεχνικές λύσεις που θα απέτρεπαν το πλημμύρισμα των Αλλιανών, ενώ παράλληλα θα επέτρεπαν την υλοποίηση του έργου άρδευσης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ