38

Ένταση δημιουργήθηκε την Κυριακή στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου μεταξύ των αρχαιοφυλάκων και μελών του Ιερού Σωματείου Ελλήνων Αρχαιοθρήσκων, αφού οι τελευταίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στον χώρο για να πραγματοποιήσουν θρησκευτική τελετή, αγνοώντας, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, υπουργική απόφαση του Γ.Βουλγαράκη που δεν έδινε άδεια για την τελετή.

Τα μέλη του σωματείου, που ήταν ενδεδυμένα αρχαιοπρεπώς, τελικά συγκεντρώθηκαν στη νότια πλευρά του ναού, όπου έψαλαν ύμνους.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως μερικές εκατοντάδες ατόμων και το ΔΣ του σωματείου συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου με ρεπόρτερ και εικονολήπτες από διεθνή κανάλια, επικαλούμενοι άγνοια της Υπουργικής Απόφασης και επέμεναν να τελέσουν θρησκευτική τελετή παρά το γεγονός ότι τους επιδείχθηκε η σχετική απόφαση και από τους αρχαιοφύλακες και από την αστυνομική δύναμη.

Στα μέλη του σωματείου επιτράπηκε η είσοδος για επίσκεψη στο χώρο αρχαιοτήτων, αλλά δεν επιτράπηκε να μεταφέρουν λάβαρο, μουσικά όργανα και αρχαιοπρεπή όπλα.

Στο χώρο μπήκε χωρίς την προαπαιτούμενη άδεια και εικονολήπτης του ΒΒC συνοδευόμενος από δημοσιογράφο.

Κατά την αποχώρησή τους τα μέλη του σωματείου προπηλάκισαν και απείλησαν τους αρχαιοφύλακες και την προϊσταμένη της Γ’ Εφορείας, επικαλούμενοι παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ανεξιθρησκίας.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται: «Το υπουργείο Πολιτισμού θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή ανάλογων παράνομων και αυθαίρετων ενεργειών εις βάρος αρχαιολογικών χώρων και εις βάρος των άλλων επισκεπτών».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ