Νέα Υόρκη: Το συνένζυμο Q10, δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής, βελτιώνει την λειτουργική ικανότητα των ασθενών με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, συνεπικουρικά με την ενδυνάμωση της καρδιάς, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal.

Όπως εξηγεί ο Δρ Ρομουάλντο Μπελαρντινέλι του Καρδιολογικού Ινστιτούτου Λανσισι της Ιταλίας «το συνένζυμο Q10 έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και γι’ αυτό θελήσαμε να μελετήσουμε το ρόλο του στην καρδιακή ανεπάρκεια».

Ο Δρ Μπελαρντινέλι και οι συνεργάτες του έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 23 ασθενείς, κατά μέσο όρο 59 ετών, με μέτρια έως σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι συμμετέχοντες ετέθησαν σε θεραπεία τεσσάρων εβδομάδων, είτε με συνένζυμο Q10, είτε με ανενεργό ψευδοφάρμακο, με ή χωρίς σωματική άσκηση πέντε φορές την εβδομάδα υπό την επίβλεψη ειδικού.

Εκ των 23 ασθενών, 21 ολοκλήρωσαν τη μελέτη. Το συμπλήρωμα coQ10 οδήγησε σε σημαντική αύξηση του 3% της HDL («καλής») χοληστερόλης και σε βελτίωση της κορυφαίας ικανότητας άσκησης.

Επίσης οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση στην καρδιακή λειτουργία με το συμπλήρωμα coQ10.

Ο συνδυασμός σωματικής άσκησης και coQ10 παρήγαγε ακόμα πιο αξιοσημείωτες βελτιώσεις στις παραπάνω αλλά και σε άλλες παραμέτρους.

Οι ειδικοί καταλήγουν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η λήψη συμπληρώματος coQ10 από το στόμα βελτιώνει αρκετές πλευρές της καρδιακής ανεπάρκειας χωρίς παρενέργειες.

health.in.gr