Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πενθήμερη αποβολή και στη 16χρονη μαθήτρια που κατήγγειλε βιασμό

Πενθήμερη αποβολή και στη 16χρονη μαθήτρια που κατήγγειλε βιασμό

Πενθήμερη αποβολή στους μαθητές που κατηγορούνται για το βιασμό της 16χρονης μαθήτριας, αλλά και στην ίδια τη μαθήτρια, επέβαλε ο Σύλλογος Διδασκόντων του Λυκείου της Αμαρύνθου. Να ανακτήσουν το επίμαχο βίντεο θα επιχειρήσουν οι Αρχές. Μήνυμα Παπούλια κατά του ρατσισμού.

43

Πενθήμερη αποβολή στους τέσσερις μαθητές που κατηγορούνται για το βιασμό της 16χρονης μαθήτριας από τη Βουλγαρία, αλλά και στην ίδια τη μαθήτρια, επέβαλε την Τετάρτη ο Σύλλογος Διδασκόντων του Λυκείου της Αμαρύνθου -απόφαση που αναμένεται να συζητηθεί.

O σύλλογος επέβαλε την ποινή της πενθήμερης αποβολής στη μαθήτρια με το αιτιολογικό ότι ακολούθησε το φίλο της στην τουαλέτα του σχολείου. Οι καθηγητές δεν απεφάνθησαν για τη μαθήτρια που φέρεται να βιντεοσκόπησε το συμβάν, καθώς πρόκειται για μαθήτρια του γυμνασίου και όχι του λυκείου.

Η απόφαση του Συλλόγου έχει προκαλέσει συζητήσεις, καθώς την ώρα που οι καθηγητές αποφάσιζαν να τιμωρήσουν τη μαθήτρια ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας επισκεπτόταν τη 16χρονη, μεταφέροντάς της το προσωπικό ενδιαφέρον του Κάρουλου Παπούλια για την περιπέτειά της.

Εν τω μεταξύ, ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Κώστας Ράμμας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αν μπορεί να παρέμβει το υπουργείο Παιδείας στην απόφαση των καθηγητών, είπε ότι σύμφωνα με το ΠΔ 104 η ευθύνη ελέγχου της συμπεριφοράς των μαθητών και η επιβολή ποινών είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του συλλόγου διδασκόντων. Η διοίκηση ελέγχει μόνο τη νομιμότητα.

Kαθηγητές – μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ κράτησαν αποστάσεις από την ποινή της πενθήμερης αποβολής, λέγοντας ότι ο σύλλογος διδασκόντων κρίνει και επιβάλει τις ποινές ανάλογα με τα δεδομένα που έχει και τις λεπτομέρειες της υπόθεσης. Η ΟΛΜΕ δεν έχει τα δεδομένα αυτά που έχει ο σύλλογος και σε κάθε περίπτωση θεωρεί το συγκεκριμένο γεγονός μεμονωμένο, ωστόσο πιστεύει ότι περιπτώσεις σχολικής βίας πρέπει να αντιμετωπίζονται συνολικά και συλλογικά, με μέτρα τα οποία πρέπει να επιβληθούν μέσω του υπουργείου Παιδείας, όπως για παράδειγμα τοποθέτηση ψυχολόγων στα σχολεία, συνηγόρων του παιδιού και κυρίως πολύμηνη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν φαινόμενα σχολικής βίας, άμεσα στα σχολεία.

Μήνυμα Παπούλια

Μάλιστα, ο κ. Παπούλιας συναντήθηκε την Πέμπτη με το ΔΣ του Συλλόγου «Χαμόγελου του Παιδιού» και, παραλαμβάνοντας επιστολή της 16χρονης, έστειλε σαφές μήνυμα κατά του ρατσισμού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα «ότι η ελληνική κοινωνία, που έζησε την ξενιτειά και τον ρατσισμό, δεν θα επιστρέψει αυτά που έζησε στους μετανάστες που ζουν και εργάζονται εδώ», υπογραμμίζοντας:

«Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι. Είμαστε πολίτες αυτής της χώρας, μιας χώρας που εδώ αναπτύχθηκαν τα πιο ευγενή ιδεώδη. Δεν μπορεί να τα αμαυρώνουν μερικοί οι οποίοι, θα έλεγα, είναι έξω από τις μεγάλες αρχές και τις ηθικές αρχές της ελληνικής κοινωνίας».

Το ΔΣ του Συλλόγου παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αντίγραφο της επιστολής η οποία εστάλη σε εμάς πρόσφατα από μία 22χρονη σήμερα γυναίκα και στην οποία η ίδια περιγράφει την απάνθρωπη και εφιαλτική πραγματικότητα, που βίωσε από τα 7 μέχρι τα 18 της χρόνια ως θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον πατέρα της.

Τη 16χρονη και τη μητέρα της δέχθηκε το πρωί της Πέμπτης στο γραφείο του υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Ο κ. Κωνσταντόπουλος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις δύο γυναίκες και δεσμεύθηκε ότι το υπουργείο θα τους παρέχει κάθε απαραίτητη βοήθεια.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον να συναντηθεί με τη μαθήτρια, αλλά και τους τέσσερις μαθητές που αρνούνται τις κατηγορίες, εξέφρασε και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Θα ανακτηθεί το βίντεο;

Προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση, οι ανακριτικές Αρχές αναμένεται να ζητήσουν από εταιρεία του εξωτερικού την ανάκτηση του σβησμένου βίντεο, που τραβήχτηκε μέσω κινητού τηλεφώνου και στο οποίο -σύμφωνα με τη 16χρονη- έχει καταγραφεί το περιστατικό.

Όπως αναφέρουν στην Ελευθεροτυπία ειδικοί του συγκεκριμένου χώρου, δεδομένα που είτε έχουν χαθεί για κάποιο λόγο είτε έχουν σβηστεί -από λάθος ή σκοπίμως- μπορούν να ανακτηθούν μέσω ειδικού λογισμικού.

Εκείνο, πάντως, που προκαλεί εντύπωση είναι το γιατί σβήστηκε το επίμαχο βίντεο, δεδομένου ότι θα αποδείκνυε την αθωότητα των τεσσάρων μαθητών, που αρνούνται ότι βίασαν τη 16χρονη, υποστηρίζοντας ότι όλα έγιναν με τη συναίνεσή της.

Δεν τους «κρατεί» η Αμάρυνθος

Να φύγει από το σπίτι της στην Αμάρυνθο και να επιστρέψει μαζί με την κόρη της στην Αθήνα αποφάσισε η μητέρα του 16χρονου κοριτσιού, που δηλώνει πικραμένη από τον τρόπο που την αντιμετώπισαν οι καθηγητές του σχολείου.

Η μητέρα του κοριτσιού επιχείρησε να συναντήσει τους καθηγητές της κόρης της, την ημέρα που συνεδρίαζαν στο σχολείο, αλλά δεν τα κατάφερε. Όπως ανέφερε στα Νέα, ήθελε να συζητήσει μαζί τους για το εάν μπορεί η κόρη της να επιστρέψει στο σχολείο, αλλά κανένας δεν θέλησε να τη συναντήσει.

«Επιστρέφω στην Αθήνα, απόλυτα πικραμένη και απογοητευμένη. Γύρισα στην Αμάρυνθο με ένα και μοναδικό σκοπό, να συναντήσω τους καθηγητές. Να μιλήσουμε και να δω τα περιθώρια που υπάρχουν για να επιστρέψω πίσω με την κόρη μου. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο, δυστυχώς. Καμία συνεννόηση, κανένας τρόπος επικοινωνίας» είπε.

Παπανδρέου, Αλαβάνος: «Αγανάκτηση»

Αναφορά στην υπόθεση έκαναν στις ομιλίες τους στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ.Αλαβάνος.

«Αγανακτώ, όπως αγανακτεί η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού για την εικόνα της χώρας μας, με μια κυβέρνηση που δεν έχει αντανακλαστικά στα μεγάλα και ουσιαστικά προβλήματα της χώρας. Και θέλω από το βήμα της Βουλής να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κίνησή του σχετικά με τη μαθήτρια στην Εύβοια. Και θέλω να καλέσω τους καθηγητές και την τοπική κοινωνία να περιφρουρήσουν τις αξίες της ανθρωπιάς με ιδιαίτερη προσοχή» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Μια κοπέλα που βρέθηκε μακριά από την πατρίδα της, για να κάνει την Ελλάδα δικιά της, χρειάζεται τη μεγαλύτερη δυνατή ανθρωπιά. Και σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό πρόβλημα, που είναι και διεθνές πρόβλημα, εδώ έχουμε ελλιπέστατη πολιτική και εντός και εκτός της χώρας από την κυβέρνησή σας κύριε Καραμανλή» σημείωσε ο Γ.Παπανδρέου.

Ο Αλ.Αλαβάνος εξέφρασε και αυτός την συμπαράστασή του στη νεαρή μαθήτρια «πρώτον γιατί είναι κοπέλα, δεύτερον γιατί είναι μετανάστρια, τρίτον γιατί ήταν μία ευσυνείδητη παρουσία στην πόλη της».

«Σήκωσε την ελληνική σημαία αυτή η κοπέλα χάρη στη δική της προσφορά. Εκφράζω, επίσης, την αγανάκτηση και τη λύπη για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται αυτό από ορισμένους τοπικούς φορείς, παίρνοντας υπόψη το ότι οι πολιτικές δυνάμεις εδώ στη χώρα έχουν νομίζω δώσει με σαφήνεια το στίγμα τους».

Τέλος, ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση της υπουργού Παιδείας, «παρά τις μεγάλες διαφορές που έχουμε μαζί της» και παρατήρησε ότι «ο ρατσισμός ενισχύεται αντί να καταστέλλεται από θέσεις μεγάλων φορέων μέσα στη δημόσια ζωή, όπως είναι η ηγεσία της Εκκλησίας, με την ξενοφοβία, με τον ακραίο εθνικισμό, ο οποίος καλλιεργείται και οδηγεί σε καταστάσεις οι οποίες είναι άγριες για την ελληνική κοινωνία, είτε σε καταστάσεις στη Βέροια, είτε στην Αμάρυνθο».

Παρέμβαση του ΕΣΡ

Με υπόδειξή του το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ζητά από τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του Συντάγματος και των νόμων και προειδοποιεί ότι «ήδη απομαγνητοφωνούνται τα κεντρικά δελτία ειδήσεων και ειδικές εκπομπές που αναφέρονται σε περιστατικό που έλαβε χώρα σε γυμνάσιο – λύκειο της Αμαρύνθου Ευβοίας».

Απαγόρευση κινητών

Ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Κώστας Ράμμας δήλωσε ότι απαγορεύεται η χρήση κινητών μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, ωστόσο το υπουργείο αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της συνολικής απαγόρευσης των κινητών τηλεφώνων δεδομένου και των επιπτώσεων που, σύμφωνα με τις έρευνες, έχουν στην υγεία.

Σε ερώτηση αν στέλεχος του υπουργείου Παιδείας θα συναντηθεί με τη μητέρα της παθούσης μαθήτριας ο κ. Ράμμας τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή το υπουργείο, δια των περιφερειακών διευθυντών του, στάθηκε διακριτικά στο πλευρό της οικογένειας, την οποία διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν και ό,τι της ζητηθεί, όπως για παράδειγμα να αλλάξει σχολείο η μαθήτρια.

Ανακοίνωση της ΓΓ Ισότητας

Στο περιστατικό που αφορά τη μαθήτρια σχολείου της Εύβοιας αναφέρεται ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, χαρακτηρίζοντάς το ως σύγχρονη κοινωνική παθογένεια, που πλήττει κυρίως γυναίκες και νέα κορίτσια, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, εθνικής ή πολιτισμικής ταυτότητας.

«Η υποδοχή του περιστατικού από την τοπική κοινωνία και ο τρόπος αξιολόγησης των πρωταγωνιστών του υποδηλώνει μία στάση ανοχής στη βία και μη συνειδητοποίηση της σοβαρότητας του φαινομένου. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις στερεοτυπικές αντιλήψεις της κοινωνίας για το ρόλο της γυναίκας, αλλά και τη θέση της ως οικονομικού μετανάστη, στην ελληνική κοινωνία. Οι αντιλήψεις αυτές ευνοούν τη σεξουαλική, αλλά και άλλων μορφών εκμετάλλευση σε βάρος της. Η ανατροπή αυτών των απαξιωτικών για τη θέση της γυναίκας αντιλήψεων μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, με δέσμη ειδικών μέτρων και μάλιστα από τα πρώτα σχολικά βήματα. Και αυτό επιδιώκει και πρέπει να επιδιώκει η Πολιτεία» καταλήγει η ανακοίνωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024