Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πύρινη κόλαση στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής με ένα νεκρό

Πύρινη κόλαση στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής με ένα νεκρό

Τραγωδία στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Ένας Γερμανός τουρίστας πνίγηκε, προσπαθώντας να επιβιβαστεί σε φουσκωτό σκάφος, προκειμένου να απομακρυνθεί από τον τόπο της πυρκαγιάς. Στις φλόγες παραδόθηκε το 50% του πρώτου ποδιού της Χαλκιδικής. Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί, καθυστέρησαν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή.

71

Τραγωδία στη Χαλκιδική. Ένας Γερμανός τουρίστας πνίγηκε, στην προσπάθειά του να επιβιβαστεί σε φουσκωτό σκάφος από την παραλία της Κασσάνδρας, προκειμένου να απομακρυνθεί από τον τόπο της πυρκαγιάς. Στις φλόγες παραδόθηκε το 50% του πρώτου ποδιού της Χαλκιδικής. Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί, καθυστέρησαν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που έφθασαν στο συντονιστικό όργανο που έχουν συγκροτήσει οι τοπικές αρχές, ο άτυχος Γερμανός Γκέοργκ Χέρμαν έπεσε στη θάλασσα και χάθηκε στα κύματα, ενώ επιχειρούσε να ανέβει σε φουσκωτό σκάφος, όπου νωρίτερα είχαν επιβιβασθεί η σύζυγος και το ανήλικο παιδί τους.

Αργά τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, η Κασσάνδρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρώτο μέλημα, σύμφωνα με τον νομάρχη Χαλκιδικής Αργ.Λαφαζάνη ήταν να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα (κάτι που, δυστυχώς, δεν απεφεύχθη). Ο ίδιος χαρακτήρισε την καταστροφή «βιβλική», λέγοντας πως εκατοντάδες σπίτια και οχήματα έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Στην περιοχή ισχύει γενική κινητοποίηση, που προβλέπει ακόμα και επίταξη οχημάτων και μηχανημάτων. Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ρίχτηκαν έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair και ένα ελικόπτερο.

Περισσότεροι από 200 άντρες της πυροσβεστικής με 75 οχήματα και 20 υδροφόρες συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη με τις φλόγες με σύμμαχο τους χαμηλής εντάσεως ανέμους, όμως και αυτή η νύχτα αναμένεται μακρά.

Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, το πύρινο μέτωπο περιορίζεται στην περιοχή από τη Νέα Σκιώνη έως το Κασσανδρινό, το δε μήκος της φωτιάς υπολογίζεται σε ευθεία γραμμή στα 3-4 χιλιόμετρα, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές. Η φωτιά μαίνεται σε έξι με επτά εστίες.

Τα παιδιά της κατασκήνωσης «Γλάροι» μεταφέρθηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα σε ξενοδοχείο της περιοχής. Σπίτια και πευκόφυτες εκτάσεις αποτεφρώθηκαν, ενώ ένα σούπερ μάρκετ και ένα ξενοδοχείο καταστράφηκαν ολοσχερώς. Η καίρια επέμβαση της Πυροσβεστικής απέτρεψε τα χειρότερα στο ξενοδοχείο, το οποίο εκκενώθηκε εγκαίρως.

Οι φλόγες απείλησαν και βενζινάδικο, όμως, με επέμβαση της Πυροσβεστικής, η πυρκαγιά δεν έφτασε στις αντλίες του καταστήματος. Εκατοντάδες σπίτια, ξενοδοχεία και παιδικές κατασκηνώσεις εκκενώθηκαν.

Αποκαταστάθηκαν ηλεκτροδότηση και υδροδότηση

Οι προβλέψεις της ΕΜΥ για την Τετάρτη κάνουν λόγο για ασθενείς ανέμους, γεγονός που αναμένεται να βοηθήσει το έργο των πυροσβεστών. Στους οικισμούς Πευκοχώρι, Χανιώτη και Πολύχρονο η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί.

Στα χωριά Κρυοπηγή, Πολύχρονο, Χανιώτη, Πευκοχώρι, Παλιούρι η ηρεμία έχει επανέλθει και ήδη παραθεριστές επέστρεψαν με λεωφορεία της Νομαρχίας Χαλκιδικής που είχαν μεταφερθεί προληπτικά στο Νέο Μαρμαρά και τα Νέα Μουδανιά. Όλα τα ξενοδοχεία λειτουργούν κανονικά καθώς και τα Λουτρά της Αγ.Παρασκευής.

Πάντως, η πυρκαγιά επέφερε πλήγμα στον τουρισμό, καθώς από το απόγευμα της Τρίτης πολλοί παραθεριστές, ξένοι κυρίως τουρίστες, οι οποίοι διέμεναν στα ξενοδοχεία που εκκενώθηκαν, πήραν το δρόμο της επιστροφής για τις πατρίδες τους.

Τραγική η νύχτα της Δευτέρας…

Νωρίς το πρωί της Τρίτης ολοκληρώθηκε η μεγάλη επιχείρηση των λιμενικών αρχών για τη μεταφορά εκατοντάδων κατοίκων και παραθεριστών από τις φλεγόμενες περιοχές της Κασσάνδρας στη Σιθωνία με σκάφη.

Στη διάρκεια της νύχτας μεταφέρθηκαν συνολικά από τις παραλίες Χανιώτη και Πευκοχωρίου 1.178 άτομα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία παιδιά και ηλικιωμένοι, που παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα από την καταστροφική φωτιά. Την επιχείρηση συντόνισε το νομαρχιακό όργανο και το λιμεναρχείο Νέων Μουδανιών.

Σκάφη του λιμεναρχείου, ιδιωτών και ψαράδων της περιοχής, σε συνεργασία με άνδρες του λιμεναρχείου, μετέφεραν τους κατοίκους της Κασσάνδρας και τους παραθεριστές στο Νέο Μαρμαρά Σιθωνίας, στην Ποτίδεα και τα Νέα Μουδανιά, όπου διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία και κατασκηνώσεις.

Πρώτες βοήθειες

Επτά άτομα με εγκαύματα πρώτου και δευτέρου βαθμού, δύο με καρδιολογικά και δεκάδες με αναπνευστικά προβλήματα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Πολυγύρου και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής.

Ανάμεσα τους και ένα βρέφος οκτώ ημερών, το οποίο μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο Πολυγύρου και στη συνέχεια στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης. Η κατάσταση της υγείας του βρέφους είναι καλή και δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο.

Λόγω του πανικού που προκλήθηκε από την πυρκαγιά σημειώθηκαν τρεις τραυματισμοί (κατάγματα και θλάσεις), που προήλθαν από ισάριθμα τροχαία, ενώ δεκάδες μικροτραυματισμοί αντιμετωπίστηκαν στα Κέντρα Υγείας Κασσανδρείας και Νέων Μουδανιών.

Κέντρα για την υποδοχή των κατοίκων και των παραθεριστών, που απομακρύνθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από τη φλεγόμενη χερσόνησο της Κασσάνδρας, στήθηκαν στα Νέα Μουδανιά, το Νέο Μαρμαρά και σε άλλες περιοχές της Σιθωνίας Χαλκιδικής.

Στα κέντρα υποδοχής έφθασαν εκατοντάδες άτομα με σκάφη, λεωφορεία και αυτοκίνητα και, με πρωτοβουλία του νομαρχιακού συντονιστικού οργάνου και των τοπικών δημοτικών αρχών, φιλοξενήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας σε κατασκηνώσεις, ξενοδοχεία, αλλά και ανοιχτούς χώρους.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί το μέγεθος των ζημιών, αλλά κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι οι καταστροφές είναι τεράστιες, αφού τα μέτωπα της φωτιάς τη νύχτα άλλαζαν συνεχώς κατεύθυνση, σε μια έκταση μήκους 30 και πλέον χιλιομέτρων, από την Κρυοπηγή μέχρι το Πευκοχώρι, κατά μήκος του δρόμου, και στη συνέχεια στο νοτιοδυτικό άκρο της Κασσάνδρας, μεταξύ Νέας Σκιώνης, Αγίας Παρασκευής και Παλιουρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, ο δασάρχης Κασσάνδρας, Γιώργος Κλωνάρης, υπολόγισε την καμένη δασική έκταση σε 35.000-40.000 στρέμματα.

Δημόσια συγγνώμη Καλαντζή

Συγκλονισμένος από την εικόνα της καταστροφής στην Κασσάνδρα δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Καλαντζής, ο οποίος βρέθηκε στον τόπο της πυρκαγιάς, όπου συντόνιζε το έργο της κατάσβεσης.

Ο κ. Καλαντζής ζήτησε δημόσια συγνώμη «γι αυτά που τυχόν δεν κάναμε, εξαιτίας του άγχους και των πιεστικών στιγμών, τις οποίες ζήσαμε στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την πύρινη λαίλαπα». Όπως είπε, «δεν είναι μόνο το γεγονός ότι δεν πέταξαν τα Canadair, αλλά θα έπρεπε να έχουν ληφθεί και άλλα μέτρα».

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος παραδέχθηκε ότι τα παλαιάς τεχνολογίας αεροσκάφη τύπου Canadair δεν μπορούν να πετάξουν, όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 38 βαθμούς Κελσίου. Είπε επίσης ότι το τοπικό μπουρίνι που ξέσπασε στην περιοχή, δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί και σε αυτό οφείλεται η έκταση της καταστροφής.

Αναδάσωση αμέσως

Το απόγευμα της Τρίτης ο γγ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, συνοδευόμενος από τον γγ Πολιτικής Προστασίας κ. Φούρλα ολοκλήρωσαν την επιθεώρηση των προσπαθειών κατάσβεσης στο βουνό μεταξύ της Ν. Σκιώνης και της Αγ. Παρασκευής, συντονίζοντας τις δυνάμεις.

Όπως δήλωσε ο κ. Τσιότρας, με ευθύνη του, ξεκινά από την Τετάρτη η διαδικασία να κηρυχθεί όλη η περιοχή αναδασωτέα. «Έχουμε περιθώριο δύο μηνών, αλλά η επιδίωξη μας είναι να μην εξαντλήσουμε αυτό το διάστημα. Θέλουμε να κηρυχθεί αναδασωτέα η καμένη έκταση το συντομότερο δυνατόν» τόνισε.

Από την πλευρά του ο κ. Φούρλας ζήτησε από τη Νομαρχία Χαλκιδικής την αποστολή των τυπικών εγγράφων, ώστε να δοθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες. Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε στον Νομάρχη Χαλκιδικής Αργύρη Λαφαζάνη, η εντολή που πήρε από τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης κ. Παυλόπουλο είναι «να δοθεί ό,τι χρειάζεται για να βοηθηθούν οι κάτοικοι και να αποζημιωθούν για τις χαμένες περιουσίες τους».

Στη Χαλκιδική βρίσκεται και η γραμματέας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Γιαννήρη, η οποία θα επιθεωρήσει τα ξενοδοχεία, τα οποία δήλωσαν ότι υπέστησαν ζημίες από τη φωτιά και θα έχει επαφές με τους φορείς των ξενοδόχων για το σχεδιασμό της τουριστικής πολιτικής, μετά το θλιβερό συμβάν της φωτιάς.

Τις επόμενες μέρες καταφθάνει στη Χαλκιδική κλιμάκιο της υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων του ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να καταγραφούν οι ζημίες και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ενώ την περιοχή θα επισκεφθεί εντός της εβδομάδας και ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ.Ξανθόπουλος.

Το ύψος της κρατικής συνδρομής, που θα καταβληθεί στους πληγέντες θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη – Γράψαμε ιστορία» (vid)

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού εξέφρασε τη χαρά του και την περηφάνια του για την κατάκτηση του Youth League από την Κ19 του πειραϊκού συλλόγου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024