30

Ελληνίδα, μουσουλμάνα, γυναίκα, μητέρα, επιστήμονας και ΠΑΣΟΚ δηλώνει η υποψήφια για την Υπερνομαρχία Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης, Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν. Παράλληλα, εκφράζει την έκπληξή της για το θόρυβο που δημιουργήθηκε.

Μιλώντας στην Ελευθεροτυπία της Δευτέρας, η υποψήφια χαρακτηρίζει βαθιά δημοκρατική την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να την προτείνει και διαβεβαιώνει ότι θα κάνει μεγάλη προσπάθεια για να επιβεβαιώσει την επιλογή.

«Όσοι βλέπουν σε τέτοιες πολιτικές αποφάσεις μόνο εκλογικούς τακτικισμούς, νομίζω ότι υποτιμούν και το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα. Εάν αντιλαμβανόμουν κάτι τέτοιο δε θα δεχόμουν» ξεκαθαρίζει.

Σχολιάζοντας την πολιτική που έχει ασκηθεί τα τελευταία χρόνια έναντι της μουσουλμανικής μειονότητας τονίζει ότι πολλές φορές χρησιμοποιήθηκε ως χώρος σύγκρουσης εθνικών συμφερόντων, υπήρξε έλλειμμα εμπιστοσύνης, δυσπιστία και φόβος.

Ωστόσο, λέει, τα τελευταία χρόνια υπήρξαν σημαντικές πρωτοβουλίες ιδιαίτερα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου.

Παράλληλα, εκφράζει την απορία της για τα σχόλια που έγιναν: «Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν μια για πάντα. Είμαι Ελληνίδα και είμαι μουσουλμάνα στο θρήσκευμα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλάδα και σπούδασα σε ελληνικό πανεπιστήμιο.

» Ξέρετε, κάπου δέκα χρόνια πριν για να πάω στο χωριό μου έπρεπε να περάσω την μπάρα. Παρά τις αντιδράσεις, αυτή η μπάρα καταργήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω, όμως, πραγματικά ότι δεν χρειάζονται μπάρες στη ζωή μας.»

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα που διατύπωσε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης αν θα πήγαινε στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, υπενθυμίζει: «Είναι αυτονόητο αυτό. Ίσως ο υπουργός δεν γνωρίζει ότι στο σχολείο που πήγα γιορτάζουμε κάθε εθνική εορτή και κάνουμε παρελάσεις.»

«Θα δουλέψω για να πείσω»

«Έχω χρόνο να δουλέψω για να πείσω» δήλωσε η Καραχασάν στη διάρκεια της πρώτης δημόσιας εμφάνισής της μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας.

Η απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, πάντως, ξάφνιασε και τα στελέχη του κόμματος στην Ξάνθη. «Δεν πρόκειται απλώς για εκπρόσωπο της μειονότητας, αλλά επιπλέον είναι και γυναίκα. Συγκεντρώνει πολλά στοιχεία υπέρβασης το ίδιο πρόσωπο» είπε στα Νέα της Δευτέρας ο Β.Καραγιαννίδης, στέλεχος του ΠΑΣOΚ στην Ξάνθη.

«Το θέμα είναι κατά πόσο η υποψηφιότητα της Καραχασάν θα μας βοηθήσει εκλογικά» λέει ο Χρ. Αμανατίδης, στέλεχος του ΠΑΣOΚ στην Ξάνθη: «Το πώς θα αντιδράσουν οι χριστιανοί είναι ένα ζήτημα και το αν θα έχει την αποδοχή από τους μουσουλμάνους επίσης είναι θέμα», λέει και προσθέτει ότι η επιλογή της ήταν έκπληξη για όλους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ