51

Τη βούληση της ελληνικής Πολιτείας για θεσμοθέτηση του νομικού καθεστώτος της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας, μετά από διαβούλευση με τους εκπροσώπους της, βεβαιώνει η Μαριέττα Γιαννάκου, με αφορμή διαμαρτυρία της Καθολικής Εκκλησίας για δηλώσεις του Γ.Καλού.

«Η ελληνική Κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Παιδείας στηρίζει τη θρησκευτική ελευθερία όλων των πολιτών που ζουν στη χώρα μας, όσο και τη διάκριση λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα και ατομικά δικαιώματα και την ελληνική συνταγματική τάξη» δήλωσε απόψε η υπουργός Παιδείας.

Αφορμή στάθηκε ανακοίνωση της Ιεραρχίας της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία επέκρινε τον υφυπουργό παιδείας Γ.Καλό γιατί, όπως αναφέρει, στη Βουλή των Ελλήνων μίλησε «για δήθεν απαίτηση της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος να εξαρτάται από το Βατικανό κατά τρόπο που να μην υπάγεται στην ελληνική έννομη τάξη».

Στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι από το 1997 η ελληνική Πολιτεία αρνείται συστηματικά να συμμορφωθεί προς την ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αναγνώριση της νομικής προσωπικότητας της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Καθολική Εκκλησία επισημαίνει ότι αξίωσε αποκλειστικά, μέσα στα αυστηρά πλαίσια της ελληνικής έννομης τάξης, να αναγνωρισθεί ως θρησκευτικό ή εκκλησιαστικό νομικό πρόσωπο, αυτή και τα καθιδρύματα της, σύμφωνα με την νομοθεσία της, την παράδοση και την εκκλησιολογία της.

Η κ. Γιαννάκου επισήμανε σχετικά ότι με την Ιεραρχία της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος συναντήθηκε προσωπικά και εξέφρασε τη βούληση της ελληνικής Πολιτείας να θεσμοθετηθεί νομικό καθεστώς μετά από διαβούλευση με τους εκπροσώπους της.

«Προς τούτο η Καθολική Εκκλησία έχει αποστείλει στο υπουργείο Παιδείας τα ονόματα των τεσσάρων εκπροσώπων της προκειμένου να δημιουργηθεί επιτροπή που θα εξετάσει το θέμα και θα προτείνει ανάλογη νομοθετική ρύθμιση. Εντός των προσεχών ημερών θα οριστούν και τα πρόσωπα, τα οποία θα εκπροσωπούν την πλευρά της Πολιτείας, ώστε η σύνθεση της Επιτροπής αυτής να ανακοινωθεί και επισήμως».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ