30

Θετική για την Ελλάδα είναι η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες. Στο κείμενο γίνεται αναφορά στα σκάνδαλα με εμπλοκή εκπροσώπων της Εκκλησίας, το σεβασμό της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και την εκκρεμότητα με την ανέγερση τζαμιού στην Αττική.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα αναδεικνύει την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία ως την επικρατούσα θρησκεία, προσφέρει το δικαίωμα σε όλους τους πολίτες να ασπάζονται την θρησκεία της επιλογής τους.

Επισημαίνει ακόμα τη γενικά φιλική σχέση μεταξύ των διαφορετικών θρησκειών στην ελληνική κοινωνία και τονίζει ότι τα περισσότερα μέλη μειονοτικών θρησκευτικών δογμάτων θεωρούν τους εαυτούς τους ενσωματωμένους σε ικανοποιητικό βαθμό στην κοινωνία.

Γίνεται επίσης αναφορά σε σκάνδαλα όπως τις κλοπές αρχαιοτήτων, το παραδικαστικό κύκλωμα και τις ανήθικες συμπεριφορές από κάποιους λειτουργούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Όλα αυτά, σημειώνεται στην έκθεση, επανέφεραν τη συζήτηση για διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας.

Αφού τονίζεται ότι «δεν υπήρξε αλλαγή σε ό,τι αφορά τον σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας στην διάρκεια της περιόδου που καλύπτει η έκθεση», επισημαίνεται ότι η μειονότητα Δυτικής Θράκης έχει τα δικά της κοσμικά δίγλωσσα σχολεία όπως και δύο θρησκευτικά σχολεία που χρηματοδοτούνται από την Πολιτεία.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι σε αντίθεση με τους μουσουλμάνους της Θράκης, οι ομόθρησκοί τους της Αθήνας δεν έχουν δικό τους τέμενος, παρά το γεγονός ότι εδώ και μία 5ετία, η Βουλή ψήφισε νόμο για την κατασκευή του πρώτου ισλαμικού πολιτιστικού Κέντρου και τεμένους στην Παιανία.

Τέλος, τονίζεται ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί ενάντια στον αντισημιτισμό και την κατασκευή μνημείων κατά του Ολοκαυτώματος, το φαινόμενο εξακολουθεί να υφίσταται, ιδιαίτερα σε ακραία μέσα ενημέρωσης που πολύ συχνά δεν κάνουν τον διαχωρισμό ανάμεσα στην άσκηση κριτικής κατά της πολιτικής του Ισραήλ και τα αρνητικά σχόλια για τους Εβραίους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ