38

Να ζητήσει την επαναφορά του πολυτονικού συστήματος αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, που συνήλθε την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, η ΔΙΣ συνεχάρη τους βουλευτές Στέλιο Παπαθεμελή και Βύρωνα Πολύδωρα, οι οποίοι με ερωτήσεις τους προς τους αρμοδίους υπουργούς ζητούν να προβλεφθεί νομοθετικώς η προαιρετική χρήση του πολυτονικού συστήματος στην εκπαίδευση και στη δημόσια διοίκηση.

Η Σύνοδος θεωρεί ότι είναι καιρός να γίνει ένας ευρύτερος απολογισμός των αρνητικών συνεπειών από την καθιέρωση του μονοτονικού συστήματος και προτείνει -όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση- «για λόγους εθνικούς, πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς να επανέλθει σε όλα τα επίπεδα η χρήση του παραδοσιακού τονικού συστήματος (πολυτονικού)».

«Είναι οφθαλμοφανές» αναφέρει η ανακοίνωση «ότι η χρήση του μονοτονικού δεν βελτίωσε την ορθρογραφική ικανότητα των μαθητών, όπως προσδοκούσαν οι οπαδοί του. Αντιθέτως αποκόπτει τους νέους μας από τις παλαιότερες μορφές της μιας και ενιαίας ελληνικής γλώσσας. Επιπλέον υπάρχουν πειράματα και μελέτες ψυχιάτρων που κατέδειξαν ότι η χρήση του μονοτονικού αύξησε την δυσλεξία στα παιδιά. Εξάλλου, οι μαθητές διδάσκονται το πολυτονικό σύστημα στο μάθημα των αρχαίων ελληνικών, οπότε η παράλληλη χρήση του μονοτονικού μόνο σύγχυση προκαλεί».

Η ΔΙΣ καταλήγει ευχόμενη «να σταματήσει η ολισθηρή πορεία των γλωσσικών μας πραγμάτων και να επανέλθει παντού το παραδοσιακό τονικό σύστημα. Έτσι, θα είμαστε συνεπείς προς τη συνέχεια και τη διαχρονικότητα του Ελληνισμού, υπέρ της οποίας η Ορθόδοξος Εκκλησία έχει δώσει σκληρούς αγώνες καταθέτουσα το πνεύμα Της και το αίμα Της».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ