Οχάιο: Αμερικανοί ερευνητές απομόνωσαν συστατικά από το μπρόκολο τα οποία πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ή επιβράδυνση της εξέλιξης του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ινστιτούτου Τεχνολογίας Τροφίμων.

Η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε μια άλλη μεγάλη έρευνα που είχε διενεργηθεί πριν από έξι χρόνια από τα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Οχάιο και διαπίστωνε ότι οι άνδρες που έτρωγαν δυο ή περισσότερες μερίδες μπρόκολο την εβδομάδα είχαν 44% χαμηλότερη συχνότητα καρκίνου της ουροδόχου κύστης συγκριτικά με άνδρες που έτρωγαν λιγότερο από μια μερίδα κάθε εβδομάδα.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο απομόνωσαν συστατικά που ονομάζονται γλυκοσινολάτες από τους βλαστούς του μπρόκολου. Κατά τη διάρκεια του τεμαχίσματος, του μασήματος και της πέψης αυτές οι φυτοχημικές ουσίες μεταμορφώνονται σε θρεπτικά εργοστάσια παραγωγικής ενέργειας που ονομάζονται ισοθειοκυανικά άλατα, συστατικά που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι παίζουν ρόλο στην αναχαίτιση του καρκίνου.

Αρχικά εξήγαγαν και μέτρησαν τα επίπεδα των γλυκοσινολάτων από τους βλαστούς του μπρόκολου. Μετά χρησιμοποίησαν μια διαδικασία που χρησιμοποιεί ένζυμα για να μετατρέψουν τις γλυκοσινολάτες σε ισοθειοκυανικά άλατα.

Ενώ τα μικρά βλαστάρια φυσιολογικά έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις των συγκεκριμένων φυτοχημικών ουσιών από τους πλήρως ανεπτυγμένους μίσχους του λαχανικού, η κατανάλωση των μίσχων επίσης είναι επωφελής για την υγεία.

Ο Δρ Steven Schwartz και οι συνεργάτες του εξέθεσαν δυο ανθρώπινες κυτταρικές σειρά καρκίνου της ουροδόχου κύστης και μια κυτταρική σειρά ποντικιού σε διάφορες ποσότητες γλυκοσινολάτων και ισοθειοκυανικών αλάτων. Αν και οι γλυκοσινολάτες μετατρέπονται σε ισοθειοκυανικά άλατα, οι επιστήμονες θέλησαν να δουν αν οι πρώτες θα έχουν κάποια επίδραση στον έλεγχο της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Δεν είχαν.

Ωστόσο, τα ισοθειοκυανικά άλατα μείωσαν τον πολλαπλασιασμό και στις τρεις κυτταρικές σειρές. Η ισχυρότερη επίδραση παρατηρήθηκε στην πιο επιθετική σειρά, του ανθρώπινου διηθητικού μεταβατικού κυτταρικού καρκινώματος.

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το τι προκάλεσε αυτή την επίδραση ή πως ακριβώς τα συστατικά αυτά εμποδίζουν τα καρκινικά κύτταρα να πολλαπλασιαστούν.

health.in.gr