88

Τρίτη στην παγκόσμια κατάταξη -μετά από την Κίνα και την Ινδία- σε δαπάνες για την αγορά συμβατικών αμυντικών συστημάτων έρχεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του σουηδικού ινστιτούτου μελετών Stockholm International Peace Research Institute.

Η χώρα μας εμφανίζεται να διέθεσε περί τα 5,2 δισ. δολ. στην περίοδο 2000 – 2004, ακολουθώντας τα 11,8 δισ. δολ. της Κίνας και τα 8,6 δισ. δολ. της Ινδίας.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Βρετανία με δαπάνες 3,4 δισ. δολαρίων και μόλις πέμπτη η Τουρκία με δαπάνες 3,3 δισ. δολαρίων.

Τα στοιχεία της έρευνας του Sipri αναφέρουν πως για το 2004 οι στρατιωτικές δαπάνες σε παγκόσμια κλίμακα αυξήθηκαν κατά 8% σε σύγκριση με το 2003 και ξεπέρασαν για πρώτη φορά το 1 τρισ. δολάρια – έφθασαν συγκεκριμένα στα 1,035 τρισ. δολάρια.

Δηλαδή η ετήσια κατά κεφαλήν δαπάνη για κάθε κάτοικο του πλανήτη έφθασε τα 162 δολάρια. Οι Έλληνες, ειδικά, πλήρωσαν πέρυσι για την άμυνά τους 473 δολάρια έκαστος – περίπου 1 ευρώ ημερησίως.

Στις ΗΠΑ αντιστοιχεί το 47% του τζίρου των στρατιωτικών δαπανών παγκοσμίως. Ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι το ότι η Ρωσία ξεπέρασε τις ΗΠΑ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των χωρών εξαγωγής συμβατικών όπλων.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ρωσία είναι η βασική προμηθεύτρια οπλικών συστημάτων της Κίνας και της Ινδίας – ως γνωστόν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Κίνα, μετά τα γεγονότα στην πλατεία Τιεν Ανμέν το 1989.

Δεν εκπλήσσει τέλος η αύξηση της κερδοφορίας κατά 25% που εμφάνισαν μεσοσταθμικά οι 100 μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες στον κόσμο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ