71

Στο Πρωτοβάθμιο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο για Αρχιερείς παραπέμπει η ΔΙΣ την υπόθεση του μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικου, που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση ιεροψάλτη. Την Πέμπτη ολοκληρώνεται και η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση του πρώην μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος, Θεόκλητου.

Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με την αυτοκάθαρση της Εκκλησίας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Συνόδου, μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος επισήμανε ότι η διαδικασία της προανάκρισης για τον μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο έχει ολοκληρωθεί και πιθανόν την Τετάρτη να οριστεί και η ημερομηνία σύγκλησης του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου.

Όσον αφορά στην υπόθεση του παραιτηθέντος μητροπολίτη πρώην Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητου, οι διαδικασίες των ανακρίσεων ολοκληρώνονται την Πέμπτη, ενώ ήδη ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας για το μητροπολίτη Διδυμοτείχου Νικηφόρο.

Όπως επίσης έγινε γνωστό, ο μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων υπέβαλε αίτηση εξαίρεσης του μητροπολίτη Καρυστείας Σεραφείμ, ο οποίος έχει αναλάβει την προανάκριση για την υπόθεσή του. Για τον μητροπολίτη Κορίνθου Παντελεήμονα δε, αναμένεται η απόφαση των πολιτικών δικαστηρίων.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΔΙΣ ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε τους συνοδικούς ιεράρχες για την Πανορθόδοξη Σύνοδο στο Φανάρι σχετικά με την υπόθεση του Πατριάρχη Ειρηναίου, στην οποία έλαβε μέρος και ο ίδιος.

Επίσης, αποφασίστηκε όπως κάθε Μητρόπολη να δημοσιεύσει ειδικό Κανονισμό για την ίδρυση βρεφονηπιακών σταθμών· αποστέλλεται δε, αυστηρή σύσταση προς όλους τους μητροπολίτες, όταν πρόκειται περί εκποιήσεως ακινήτων και μεγάλων εκτάσεων που ανήκουν σε εφημεριακούς ναούς, να καταβάλουν ως εποπτεύουσα Αρχή ιδιαίτερη προσοχή προς τήρηση διαφάνειας και απόλυτης νομιμότητας της όλης διαδικασίας, ώστε «να μην εκτίθεται η Εκκλησία αδίκως, από άγνοια ή και παραπλάνηση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ