36

Μικροσκοπικά σωματίδια βιολογικής προέλευσης, όπως νεκρά κύτταρα δέρματος, τρίχες και γύρη, συνιστούν κατά μέσο όρο το 25% της σκόνης στην ατμόσφαιρα, αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιεύεται την Παρασκευή στο Science. Οι Γερμανοί ερευνητές επισημαίνουν ότι τα κλιματικά μοντέλα θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και την… πιτυρίδα.

Τα αερολύματα (αεροζόλ) μελετώνται από τους κλιματολόγους λόγω της διπλής τους δράσης: αφενός παγιδεύουν τη θερμότητα της γης και ζεσταίνουν τον αέρα, αφετέρου ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία και ψύχουν την ατμόσφαιρα.

Τα σωματίδια αυτά αποτελούν επίσης τους πυρήνες συμπύκνωσης γύρω από τους οποίους σχηματίζονται οι σταγόνες της βροχής και οι νιφάδες του χιονιού.

Όμως μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι το οργανικό υλικό στον αέρα είναι ελάχιστο, συγκρινόμενο με τις σκόνες ορυκτών, τον πηλό και το θαλασσινό αλάτι.

Τώρα, η ομάδα του Ρούπρεχτ Γιάνικε του Ινστιτούτου Ατμοσφαιρικής στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς αναφέρει ότι το ποσοστό των βιολογικών σωματιδίων στα αερολύματα μπορεί και να φτάνει έως και το 40%, με μικρή αύξηση στη διάρκεια της άνοιξης.

Πέρα από κύτταρα ανθρώπων ζώων και χερσαίων φυτών, η έρευνα εντόπισε επίσης βακτήρια, βακτηριακά σπόρια, μύκητες, φύκη και ιούς.

Οι ερευνητές επί 15χρόνια συνέλλεγαν δείγματα από το χώρο του πανεπιστημίου τους, από τη λίμνη Βαϊκάλη στη Ρωσία, τον Αμαζόνιο, την Ανταρκτική, τις Αλπεις και τη Γροιλανδία. Το ποσοστό των βιογενών αερολυμάτων έφτασε το 40% το Σεπτέμβριο στο Μάιντς και το 30% το Σεπτέμβριο στη Βαϊκάλη.

Ο μέσος όρος εκτιμήθηκε στο 25% και ο Γιάνικε υπολογίζει ότι σε παγκόσμια κλίμακα τα βιολογικά σωματίδια στην ατμόσφαιρα φτάνουν τα 1.000 teragram, δηλαδή ένα δισεκατομμύριο τόνους.

Συγκριτικά, το Διακυβερνητικό Σώμα για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ, στις προβλέψεις του οποίου στηρίζεται η διεθνής προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής, εκτιμά την ποσότητα βιολογικών σωματιδίων μόλις στα 56 teragram, ενώ το αιωρούμενο θαλασσινό αλάτι φτάνει τα 3.300 teragram και τα μεταλλικά άλατα τα 2.000 teragram.

Εκτός από την επίδρασή τους στο κλίμα, τα αιωρούμενα σωματίδια βιολογικής προέλευσης θα μπορούσαν, καθώς μεταφέρονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, να ευθύνονται και για τη μετάδοση ασθενειών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ