37

Δεκτές έκανε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τις γραπτές εξηγήσεις που κατέθεσε ο μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος, για τις εις βάρος του καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης ιεροψάλτη. Έπειτα όμως από αίτημα του κ.Καλλίνικου δεν έθεσε την υπόθεση στο αρχείο αλλα ανέθεσε τη διενέργεια ανακρίσεων στον μητροπολίτη Ελασσώνος, Βασίλειο.

Λανθασμένη ήταν και δεν επιβεβαιώθηκε από καμία πηγή η είδηση που μετέδωσε νωρίτερα την Παρασκευή τηλεοπτικός σταθμός περί άσκησης ποινικής δίωξης από εισαγγελέα κατά του μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικου.

Ο κ.Καλλίνικος προανήγγειλε την υποβολή μηνύσεων και δήλωσε εκ νέου ότι είναι θύμα σκευωρίας, αλλά και φθόνου, καθώς, όπως είπε, έχει αναδείξει «αδάμαντες όπως ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος και Δημητριάδος Ιγνάτιος». Επίσης είπε ότι ομάδα δικηγόρων βρίσκονται στην τελική φάση της κατάρτισης μηνύσεων εναντίον των κατηγόρων του.

Νωρίς το απόγευμα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, είπε ότι οι ιεράρχες, αναφέρθηκαν στο «φαινόμενο απόπειρας καταστρατηγήσεως αρχών και νόμων της Δημοκρατίας» και στη «συνεχιζόμενη επί δύο μήνες διαδικασία εντυπωσιασμού, γενικευμένου διασυρμού σε βάρος των λειτουργών της Εκκλησίας, που έχει πλέον υπερβεί κάθε όριο ευπρεπείας και αντικειμενικότητος».

Οι συνοδικοί ιεράρχες επισημαίνουν ότι απαξιώνονται θεσμοί και πρόσωπα τα οποία, όχι μόνον καταγγέλλονται «αλλά καταδικάζονται, ευτελίζονται, εξουθενώνονται, εν ονόματι δήθεν της επιθυμητής και αναγκαίας καθάρσεως, πριν από την απόφαση των αστικών, πολιτικών ή εκκλησιαστικών δικαστηρίων».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Συνόδου, συνέχισε τονίζοντας ότι η Ιερά Σύνοδος, κάλεσε εξ αρχής «τους ισχυριζόμενους ότι κατέχουν επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος προσώπων της Εκκλησίας και ενδιαφερομένους για την κάθαρση στο χώρο της, από επίορκους ανθρώπους και απαράδεκτες συμπεριφορές, να προσέλθουν και να καταθέσουν αυτά ενώπιον της ειδικώς συσταθείσης Τριμελούς Αρχιερατικής Επιτροπής, η οποία έχει ήδη επιληφθεί διαφόρων σοβαρών υποθέσεων. Ουδείς, όμως, των επωνύμως προσκληθέντων προσήλθε. Δεν ενδιαφέρει φαίνεται η θετική συμβολή στην πάταξη των σκανδάλων, αλλά η πρόκληση και ο εντυπωσιασμός».

Η Ιερά Σύνοδος, κατόπιν τούτων διαμαρτύρεται εντόνως για την τακτική αυτή και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να πορεύεται με οποιοδήποτε κόστος τον δρόμο της εξυγιάνσεως, «ανεξαρτήτως από οποιαδήποτε προσπάθεια που χαράζουν οι αυτόκλητοι τιμητές των κληρικών παντός βαθμού και οι με αυτούς συνεργαζόμενοι, υπονομεύοντες το κύρος της Εκκλησίας και παραδίδοντες στην κοινή χλεύη και απαξίωση τους αρχιερείς και ιερείς της, η συντριπτική πλειονοψηφία των οποίων είναι ποιμένες πιστοί και αφοσιωμένοι στην αποστολή τους».

«Κυρίαρχη και βαρύνουσα θέση σε μία ευνομούμενη κοινωνία πρέπει να έχουν η αλήθεια και η αντικειμενική απονομή της δικαιοσύνης και όχι η φημολογία και η σκευωρία , οι οποίες τείνουν δυστυχώς να καθιερωθούν στη ζωή μας» κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ