Απαντήσεις στις απορίες σας για Εργατικά & Ασφαλιστικά Θέματα (από την EpsilonNet) 

Ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας οτι μετά από τη δημοσίευση των ερωτημάτων που αφορούν γενικότερα θέματα εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας θα ακολουθήσουν μια σειρά από άρθρα που απαντούν στις ερωτήσεις σας για το νέο ασφαλιστικό νόμο. Η όποια καθυστέρηση από την πλευρά μας οφείλεται στο γεγονός οτι αν και ο σχετικός νόμος έχει δημοσιευθεί, υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που επίσημα οι ασφαλιστικοί φορείς ζητούν από την πολιτεία να διευκρινισθούν. Ζητάμε την κατανόηση σας για να μπορέσουμε να σας προσφέρουμε έγκυρη ενημέρωση για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα , όπως είναι το δικαίωμα στην σύνταξη .

Απόλυση σε εργαζόμενο που η επιχείριση χρωστάει μισθούς και  αποζημίωση

Η Π.Π. ρωτά :

Αν απολυθούμε από μια εταιρία από την οποία έχουμε να πληρωθούμε 4 μήνες λόγω κρίσης, πόσο καιρό έχει το δικαίωμα να μας δώσει τα λεφτά που μας χρωστάει συν την αποζημίωση, και τι πρέπει να προσέξουμε στο χαρτί απόλυσης που θα υπογράψουμε προκειμένου να μπορούμε να διεκδικήσουμε τα λεφτά μας;

Απάντηση:

Η δικαστηριακή νομολογία παγίως πλέον δέχεται ότι για να είναι έγκυρη η απόλυση οποιουδήποτε μισθωτού πρέπει η οφειλόμενη αποζημίωση να καταβληθεί ταυτόχρονα, δηλαδή την ίδια ημέρα με την επίδοση του εγγράφου της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας. Επομένως εάν ο εργοδότης βραδύνει να καταβάλει την αποζημίωση δεν καθίσταται έγκυρη η απόλυση και συνεπώς η σύμβαση εργασίας εξακολουθεί να παράγει τις έννομες συνέπειές της.

Πέραν, της αποζημίωσης απόλυσης οι μισθωτοί δικαιούνται να λάβουν ως αποζημίωση και τις αποδοχές της άδειας και του επιδόματος αδείας, εφόσον ο μισθωτός δεν έλαβε την άδεια και το επίδομα αδείας του για το ημερολογιακό έτος που γίνεται η απόλυση, καθώς και οποιεσδήποτε άλλες αποδοχές οφείλονται στον εργαζόμενο μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Όταν η αποζημίωση λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας υπερβαίνει τις αποδοχές δύο μηνών, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει κατά την απόλυση μέρος της αποζημίωσης που αντιστοιχεί στις αποδοχές δύο μηνών. Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε διμηνιαίες δόσεις, καθεμία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τις αποδοχές δύο μηνών, εκτός και αν το ποσό που υπολείπεται για την εξόφληση του συνόλου της αποζημίωσης είναι μικρότερο. Η πρώτη δόση καταβάλλεται την επομένη της συμπλήρωσης διμήνου από την απόλυση. (άρθρο 74, παρ. 3, Ν.3863/10)

Επομένως, τη στιγμή που θα γίνει η επίδοση του εγγράφου καταγγελίας της σύμβασης εργασίας στον μισθωτό θα πρέπει να του καταβληθούν όλες οι οφειλόμενες αποδοχές (μισθός, αποζημίωση απόλυσης αδείας και επίδομα αδείας) και ύστερα να υπογράψει ο εργαζόμενος την καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

Σύνταξη από ΤΣΜΕΔΕ

O Β.Τ. ρωτά :

ΓΕΝΗΜΕΝΟΣ ΤΗΝ 25-05-1956.ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΤΣΜΕΔΕ ΑΠΟ 01-08-1979.ΠΟΤΕ ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ,ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ;

Απάντηση:

Δικαίωμα σύνταξης στο -60- έτος ηλικίας σας με -40- χρόνια ασφάλισης συμπεριλαμβανομένων και των πλασματικών χρόνων.

Ταυτόχρονη ασφάλιση σε δυο Ταμεία και δικαίωμα σύνταξης

Ο Μ.Σ. ρωτά :

Είμαι ασφαλισμένος από το 1986 στο ΤΕΒΕ και από το 1987 στο ΙΚΑ (συγχρόνως) μέχρι σήμερα παρακαλώ πολύ θα μπορούσατε να μου πείτε σύμφωνα με τα νέα δεδομένα αν θα πάρω μια ή δυο συντάξεις; και από ποιόν ασφαλιστικό φορέα;
ευχαριστώ.

Απάντηση:

1)Δικαίωμα 2 συντάξεων πλήρη στο -60- έτος ηλικίας σας εάν συμπληρώσετε -40- χρόνια ασφάλισης

2)Δικαίωμα μειωμένης σύνταξης από το ΙΚΑ στο -60- έτος ηλικίας εάν υπάρχουν -100- ημέρες κατά έτος την τελευταία πενταετία

3)Εάν δεν υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις 2 συντάξεις με το χρόνο που διαθέτετε σήμερα στο -60- έτος της ηλικίας σας 

Διαδοχική σύνταξη

Η  Ε.Φ. ρωτά :

Είμαι 52 ετών (γεννήθηκα το 1958). Από το 1978 μέχρι το 1998 ήμουν ασφαλισμένη στο ΤΕΒΕ. Από το 1999 μέχρι σήμερα είμαι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ. Πότε μπορώ να πάρω σύνταξη? και από ποιο Ταμείο?

Απάντηση:

Δικαίωμα πλήρους σύνταξης από το ΙΚΑ στο -60- έτος ηλικίας σας.

Σύνταξη από ΟΑΕΕ  

Η Ο.Κ. ρωτά :

Είμαι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ από 1/10/1988 και στο ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) από 23/5/1995.Θα ήθελα παρακαλώ να με ενημερώσετε ηλεκτρονικά για το πόσος πρέπει να είναι ο ελάχιστος-σε έτη-συνταξιοδοτικός χρόνος από το ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) για μειωμένη σύνταξη σύμφωνα με το νέο νόμο που θα ψηφιστεί.  Και το ρωτώ τώρα γιατί αυτό το μήνα συμπληρώνω 15ετία και δεν ξέρω αν με καλύπτει ο νέος νόμος ώστε στα 65 μου χρόνια θα πάρω τη σύνταξη του ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) που πληρώνω τόσα χρόνια.

Απάντηση:

Δικαίωμα σύνταξης από ΟΑΕΕ θα έχετε στα -65- έτη σας εάν συμπληρώσετε -15- χρόνια ασφάλισης. Έχετε δικαίωμα εξαγοράς πλασματικού χρόνου. Εάν πάρετε σύνταξη από το ΙΚΑ, θα χρειαστείτε -16- χρόνια.

Σύνταξη με ανήλικο στο Δημόσιο

Η Κ.Κ. ρωτά :

ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΑΠΟ 6/1983.ΕΙΜΑΙ 52 ΧΡΟΝΩΝ.ΕΧΩ 22 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ 5 ΣΤΟ ΙΚΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΩ ΑΝΗΛΙΚΟ ΠΑΙΔΙ.ΘΕΜΕΛΙΩΝΩ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ 1983.ΕΙΜΑΙ 52 ΕΤΩΝ.ΕΧΩ 6,47 ΕΤΗ ΣΤΟ ΙΚΑ (2 ΕΤΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ) ΚΑΙ 20 ΕΤΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΩ ΑΝΗΛΙΚΟ ΠΑΙΔΙ(12,5 ΕΤΩΝ).ΘΕΜΕΛΙΩΝΩ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ; ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΩ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ ΥΨΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΗ

Απάντηση:

1)Δικαίωμα σύνταξης αναλογικής και σήμερα

2)Προσοχή στα επικουρικά!

Δικαίωμα μειωμένης σύνταξης σήμερα λόγω μητρότητας με διαδοχική ασφάλιση.Το ποσό του συνόλου της συντάξεως κύριας και επικουρικής θα είναι περίπου 1100 μικτά.

Διαδοχική σύνταξη

Ο Ν.Α. ρωτά:

Ξεκίνησα  την  ασφάλισή  μου  στο  ΙΚΑ  το  1986,  όπου  έχω  και  τα  πρώτα  μου  ένσημα  ( 60 ). Έκτοτε  και  για  20  συναπτά  χρόνια ( 1990 – 2010) εργάστηκα  σε  Ένωση  Αγροτικών  Συνεταιρισμών  και  ήμουν  ασφαλισμένος  στο  Ταμείο  Ασφάλισης Υπαλλήλων Συνεταιριστικών  Οργανώσεων  ( ΤΑΥΣΟ ),  που  πρόσφατα  εντάχθηκε  στο  ΙΚΑ.Στο  ΤΑΥΣΟ,  δηλαδή,  έχω  6.000  ημερομίσθια  ( 300 Χ 20 ).Πρόσφατα  απολύθηκα  και  είμαι  49  ετών

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ :
1. Όταν  πάω  65  ετών  τι  σύνταξη  θα  δικαιούμαι ;
2. Aν  για  τα  επόμενα  16  έτη  ( μέχρι  τη  συμπλήρωση  των  65  ετών )  ασφαλιστώ  στον  ΟΓΑ  από  ποιο  ή  ποια  Ταμείο/α  θα  δικαιούμαι  σύνταξη ;

Απάντηση:

1)Στο -65- έτος της ηλικίας σας θα έχετε δικαίωμα αναλογικής σύνταξης από το ΙΚΑ με τα -6000- ημερομίσθια που διαθέτετε σήμερα.

2)Η ασφάλιση στον ΟΓΑ θα σας δώσει δικαίωμα ιατρικής περίθαλψης και δικαίωμα πρόσθετης σύνταξης ή διαδοχικής σύνταξης εάν επιθυμείτε να υπολογισθεί ο ασφαλιστικός σας χρόνος από το τελευταίο ταμείο σας ΟΓΑ.

Σύνταξη με 34 χρόνια εργασίας

Η Γ.Κ. ρωτά :

EAN EXEIS ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ 34 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΩΣ ΤΟ 2014 ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΕΙΣ Η ΣΕ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ .
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ .

Απάντηση:

Δικαίωμα σύνταξης πλήρη στο -60- έτος με τουλάχιστον -4.500- ημέρες, θα διαθέτετε -34- χρόνια

Εξαγορά στρατιωτικής θητείας από ΤΣΑΥ ή Δημόσιο

Ο Δ.Τ. ρωτά :

Είμαι γιατρός ΕΣΥ.Έχω στο δημόσιο και στο ΤΣΑΥ από την 17/1/84 μέχρι σήμερα . έχω 13 μήνες στρατιωτική θητεία. και 280 ένσημα από το ΙΚΑ από το 1973-74 δουλεύοντας τα καλοκαίρια .
ερωτήματα που σας παρακαλώ να με διαφωτίσετε.
1)αν έχω θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
2)αν πρέπει να εξαγοράσω την στρατιωτική θητεία και από ποιόν? (Δημόσιο ή ΤΣΑΥ)
3)τι θα γίνει με τα ένσημα του ΙΚΑ
 ευχαριστώ για την κοινωνική σας προσφορά

Απάντηση:

1)Δικαίωμα σύνταξης από το δημόσιο με την συμπλήρωση -35- χρόνων ασφάλισης με εξαγορά και της στρατιωτικής θητείας στο δημόσιο.

2)Σύνταξη από ΤΣΑΥ με -36- χρόνια φέτος -2011- και το -60- έτος της ηλικίας σας, διαφορετικά υπολογίστε αύξηση κατά έτος –ένα- έτος μέχρι την συμπλήρωση -40- χρόνων.

3)Τα ένσημα ΙΚΑ υπολογίζονται στο Δημόσιο για την συμπλήρωση -35-ετίας

ΟΓΑ και ΙΚΑ για σύνταξη 

Η Ε.Γ. ρωτά:

Εχω ένσημα του ΙΚΑ 10 χρόνια (1987-1997) και είμαι ασφαλισμένη στον ΟΓΑ από το 2001, η  ηλικία μου είναι 47 ετών.
Μπορώ αν  ασφαλιστώ παράλληλα πάλι στο ΙΚΑ να παρω σύνταξη με δεκαπενταετία (μειωμένη)και μετά να πάρω την σύνταξη και του ΟΓΑ όταν συμπληρωθεί το όριο ηλικίας;  Ακόμη μέχρι και το 2016 θα έχω ανήλικο παιδί. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;

Απάντηση:

1) Έχετε το δικαίωμα ασφάλισης στο ΙΚΑ μόνο που σήμερα σύμφωνα με τον Νόμο 3863/2010 θα πρέπει στο -60- έτος της ηλικίας σας να διαθέτετε -4500- ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων -100- κατ’έτος την τελευταία πενταετία, για μειωμένη σύνταξη. Πλήρη σύνταξη από το ΙΚΑ στο -65- έτος της ηλικίας σας.

Δικαίωμα με ανήλικο παιδί θα έχετε εάν διακόψετε την ασφάλιση στον ΟΓΑ και ασφαλισθείτε στο ΙΚΑ. Δικαίωμα απονομής μειωμένης σύνταξης στα -52- έτη σας και πλήρους στα -55- έτη σας.

Δικαιώμα συνταξιοδότησης με ασφάλιση σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ

Ο Δ.Σ. ρωτά :

Είμαι 53 ετών και έχω 18,5 χρόνια ασφάλεια ΙΚΑ και 22 χρόνια ΟΑΕΕ .Πότε μπορώ να ζητήσω σύνταξη;

Απάντηση:

Δικαίωμα σύνταξης από ΟΑΕΕ στο -60- έτος της ηλικίας σας.

Σύνταξη στο Δημόσιο

Ο Α.Μ. ρωτά :

ΕΙΜΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ. ΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΑ ΤΗΝ 1-4-1986 ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΕΤΟΥΣ. ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΑ ΕΝΣΗΜΑ ΤΟΥ ΙΚΑ  ΑΠΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 1981. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΩ ΣΥΝΤΑΞΗ?

Απάντηση:

Δικαίωμα πλήρους σύνταξης στο -58- έτος της ηλικίας σας εάν υπάρχουν -35- χρόνια ασφάλισης. Διαφορετικά όποτε συμπληρώσετε -35- χρόνια μετά τα -58- έτη σας.

Ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα

Ο Τ.Γ. ρωτά :

Παρακαλώ να με ενημερώσετε τι ισχύει για τους ασφαλισμένους οι οποίοι σήμερα βρίσκονται έως και 5 χρόνια πριν από τη συμπλήρωση των απαιτούμενων προϋποθέσεων συνταξιοδότησης. Αυτοί έχουν αποκτήσει ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα? Για αυτή την κατηγορία εργαζομένων, τόσο το Συμβούλιο της Eπικρατείας με την υπ’ αριθμόν 2097 του 1996 απόφαση όσο και η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την υπ’ αριθμόν 1984 του 1995 απόφαση, έχουν αποφανθεί ότι «σε περίπτωση μεταβολής επί το δυσμενέστερο της κοινωνικοασφαλιστικής νομοθεσίας, χωρίς την πρόβλεψη μεταβατικής ρύθμισης για όσους έχουν ήδη αποκτήσει δικαίωμα στη σύνταξη και εξακολουθούν να εργάζονται ή βρίσκονται κοντά στα όρια εξόδου, το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα κρίνεται βάσει της προϊσχύουσας νομοθεσίας

Απάντηση:

Παρά τις γνωστές αποφάσεις σε πολλές προϋποθέσεις απονομής σύνταξης προστέθηκαν χρονικές προϋποθέσεις.

Εάν έχετε θεμελιώσει τουλάχιστον -4500- ημέρες μπορείτε να πάρετε μειωμένη στα -55- έτη σας και πλήρη στα -60-.

Δικαίωμα σύνταξης ΙΚΑ και Βαρέα

Η Ι.Κ. ρωτά :

ΓΕΝΝΗΜΕΝΗ 1/1/1962.ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΙΚΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ 1979.
ΕΧΩ ΕΝΣΗΜΑ ΙΚΑ ΑΠΛΑ 5700 ΚΑΙ ΒΑΡΕΑ 1950.ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΩ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΜΕ ΒΑΡΕΑ ΕΝΣΗΜΑ.ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΒΓΩ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ

Απάντηση:

1)Δικαίωμα πλήρους σύνταξης στα -60- έτη σας.

2) Εάν υπάρχει ανήλικο παιδί δικαίωμα μειωμένης σύνταξης στα -50- έτη σας και πλήρη στα -55- έτη σας.

Δικαίωμα σύνταξης με δύο ασφαλιστικούς φορείς και στρατιωτική θητεία.

O X.Φ. ρωτά :

Γεννήθηκα το 1954. Δουλεύω από 16 χρονών. Από το 1970 και πιο συγκεκριμένα από την 01/06/1970 έως τις 31/03/1993 ήμουν ασφαλισμένος στο ΙΚΑ (3.611 ένσημα, βαρέα και ανθυγιεινά-επίσημη καταμέτρηση ΙΚΑ). Από το 1984 όμως, μέχρι το 1993 ήμουν ταυτόχρονα ασφαλισμένος και στο ΤΕΒΕ ως ιδιοκτήτης και χειριστής εκσκαφτικών μηχανημάτων (βαρέα ΤΕΒΕ).Το 1993 διέκοψα οριστικά το ΙΚΑ κι έκτοτε μέχρι δηλ. και σήμερα είμαι ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ με την ειδικότητα του χειριστή εκσκαφτικών μηχανημάτων (Βαρέα ΤΕΒΕ). Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω:

1). Έχω θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης; Μπορώ δηλ. να καταθέσω τα χαρτιά μου για απονομή σύνταξης άμεσα, ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας; (σχεδόν 41 χρόνια συνολικής εργασίας).

2). Από ποιόν ασφαλιστικό φορέα θα συνταξιοδοτηθώ;

3). Υπάρχει περίπτωση να δικαιούμαι παράλληλη σύνταξη(ΙΚΑ και ΤΕΒΕ – 2 διαφορετικές συντάξεις) ή μήπως τα χρόνια που διατηρούσα παράλληλη-ταυτόχρονη ασφάλιση μετράνε εις βάρος μου και χάνω τον ένα από τους δύο χρόνους ασφάλισης παρά τις εισφορές που πλήρωνα; 4). Χρειάζεται στην περίπτωσή μου να μπω στη διαδικασία αναγνώρισης χρόνου στρατού; Κι αν ναι, πόσα περίπου χρήματα θα πληρώσω; Παίζει ρόλο στην προσαύξηση της μετέπειτα σύνταξής μου; 5). Αν τελικά τα κάνω όλα αυτά…πόσο περίπου σύνταξη θα δικαιούμαι;

Απάντηση:

1)     ΙΚΑ 3.611 ημέρες Ασφάλισης

2)     Απονομή σύνταξης από Ο.Α.Ε.Ε. από το 1984 μέχρι σήμερα.

Δικαίωμα σύνταξης στο -60- έτος της ηλικίας σας με τουλάχιστο -11.700- ημέρες ασφάλισης και αφού αφαιρεθούν οι παράλληλοι ασφ/κοί χρόνοι Ι.Κ.Α.

3)     Με διαδοχική ασφάλιση και -37- χρόνια ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας μέχρι σήμερα δεν απονέμεται σύνταξη.

4)     Η στρατιωτική θητεία προσαυξάνει το ποσό σύνταξης, εάν αναγνωρισθεί με εξαγορά.

Αναγνώριση προϋπηρεσίας με μπλοκ παροχής υπηρεσιών

Ο Μ.Μ. ρωτά :

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 1985 ΕΩΣ ΤΩΝ ΜΑΗ ΤΟΥ 1990 ΕΡΓΑΣΤΗΚΑ ΜΕ ΜΠΛΟΚ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΩΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗ. ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΩ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΑ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ, ΩΣ ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ;

Απάντηση:

Στο ΙΚΑ δεν υπάρχει δυνατότητα ασφάλισης αφού η χρονική περίοδο απασχόλησης με μπλοκ παροχής υπηρεσιών είναι πέραν της δεκαετίας.
Η παραγραφή των εισφορών στο ΙΚΑ είναι δεκαετής.

Απασχόληση συνταξιούχου ΙΚΑ ως ελεύθερου επαγγελματία

Ο Σ.Μ.ρωτά : 
     
Θέλω να ρωτήσω εάν συνταξιούχος του ΙΚΑ που είμαι μπορώ να απασχοληθώ ως ελεύθερος επαγγελματίας και εάν θα έχει επίπτωση  στην σύνταξη μου(Ανώτερη 28 κατηγορία)

Απάντηση :

Οι διατάξεις του άρθρου 63 του Ν 2676/99 αντικαταστάθηκαν από τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν 3863/2010.
Σύμφωνα με τη διάταξη της παραγρ. 2 του άρθρου 16 του Ν 3863/10, οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος φορέων κύριας ασφάλισης που ασκούν δραστηριότητα  που υπάγεται στην ασφάλιση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, υπόκεινται στους εξής περιορισμούς: α. Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης, κύριας και επικουρικής, ενώ υποχρεούται στην καταβολή των προβλεπόμενων εισφορών. β. μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας, υποχρεούνται να καταβάλουν τις προβλεπόμενες από τις οικίες διατάξεις εισφορές προσαυξημένες κατά 50% .Σε περίπτωση που το ποσό της κύριας σύνταξης υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά και ισχύουν την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, το ποσό που υπερβαίνει το ανωτέρω όριο περικόπτεται.
Ο συνταξιούχος του ΙΚΑ που θα απασχοληθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας υπόκειται στις ανωτέρω διατάξεις. Υποχρεούται επίσης πριν αυτοαπασχοληθεί να ενημερώσει το ΙΚΑ. Μπορεί  επίσης να απαλλαγεί από την καταβολή εισφορών για τον κλάδο ασθένειας αφού υποβάλει στον ΟΑΕΕ σχετική δήλωση.

Άδεια λόγω αναπηρίας

H Δ.Κ. ρωτά :

Παρακαλώ να με ενημερώσετε πόσες ημέρες άδειας δικαιούται (πέρα από την κανονική του άδεια) ένα άτομο που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες  που έχει ποσοστό αναπηρίας 67% στο Ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα εγώ έχω προϋπηρεσία 14 χρόνια.

Απάντηση:

Οι εργαζόμενοι που είναι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον και υπάγονται στις διατάξεις  του άρθρου 1 παρ.4 του Ν. 2643/1998 «περί προστασίας αποστρατευομένων, αναπήρων και θυμάτων πολέμου κλπ.», δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους κάθε έτος άδεια με αποδοχές έξι (6) εργάσιμες ημέρες, επί πλέον της κανονικής άδειας.

Επίδομα πτυχίου

Ο Α.Φ. ρωτά:

ΕΙΜΑΙ ΙΔ.ΥΠ. ΩΣ ΒΟΗΘΟΣ ΧΕΙΡΙΣΤΗ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟΥ, ΕΧΩ ΠΤΥΧΙΟ Α.Ε.Ι. ΚΑΙ ΡΩΤΩ ΑΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΤΥΧΙΟΥ. ΑΝ ΝΑΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ.

Απάντηση:

Για να δικαιούται επίδομα πτυχίου κάποιος εργαζόμενος, πρέπει αυτό να προβλέπεται από την οικεία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Στη ειδικότητα που αναφέρετε, δεν ισχύει αυτή η προϋπόθεση.

Ένσημα και επίδομα ανεργίας
       
Η Μ.Δ. ρωτά:

ΕΩΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2008 ΕΡΓΑΖΟΜΟΥΝ ΩΣ ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΜΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΝ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.ΠΕΡΥΣΙ (2009)ΕΡΓΑΣΘΗΚΑ ΑΠΟ ΜΑΙΟ ΕΩΣ ΚΑΙ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΠΗΡΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΝΕΡΓΙΑ.ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΕΙΧΑ ΑΠΟ 25 ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ 50.ΦΕΤΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2010 ΔΟΥΛΕΥΩ ΞΑΝΑ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΕΠΕΙΧΗΡΗΣΗ.ΠΟΣΑ ΕΝΣΗΜΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ;
100 ΩΣ ΕΠΟΧΙΑΚΗ Ή 125 ΑΦΟΥ ΤΑ 50 ΠΟΥ ΕΧΩ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΗ ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΕΠΕΙΧΗΡΗΣΗ;

Απάντηση :

Ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο, πριν από την απόλυσή του, χωρίς να υπολογίζονται (στις 125) οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών.  
Για τους απασχολούμενους σε τουριστικά επαγγέλματα (ή και εποχιακά π.χ. μουσικοί, ηθοποιοί κ.α ) αρκούν 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 12μηνο.

Διακοπή εργασίας και επίδομα ανεργίας

Ο Δ.Ν. ρωτά :

Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας (έναρξη επαγγέλματος από 2001)και εργαζόμουνα σαν οικονομικός σύμβουλος σε τεχνική εταιρεία με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Η εταιρεία διέκοψε την συνεργασία μας από τον Φεβρουάριο του 2010 .Πρέπει να δηλώσω άνεργος ; δεν έχω βρει ακόμα δουλειά αλλά συνεχίζω και πληρώνω τις ασφαλιστικές εισφορές μου στον ο.α.ε.ε από τις αποταμιεύσεις μου. Πρέπει να κάνω διακοπή επαγγέλματος η είναι στην ευχέρεια μου να περιμένω μέχρι να εργαστώ ξανά ;

Απάντηση :

Εφόσον σταμάτησε η δραστηριότητά σας, έχετε την δυνατότητα να προβείτε σε διακοπή επαγγέλματος και στην ΔΟΥ και στον ΟΑΕΕ.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την αίτηση λήψης επιδόματος ανεργίας είναι να έχει προηγηθεί καταγγελία σύμβασης του εργοδότη προς τον εργαζόμενο ή λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου. Έπειτα από τα παραπάνω και μετά από προφορική επιβεβαίωση με τον ΟΑΕΔ ελεύθερος επαγγελματίας που κάνει διακοπή επαγγέλματος δεν δικαιούται επίδομα ανεργίας.

Σύνταξη και ατομική επιχείρηση

Ο Μ.Π. ρωτά :

Είμαι συνταξιούχος του δημοσίου (στρατιωτικός), 46 χρονών. Μπορώ να συστήσω ατομική επιχείρηση ή κάποιας μορφής εταιρεία, χωρίς να υπάρξει επίπτωση στην σύνταξη μου και αν όχι μπορώ να απασχοληθώ χωρίς μισθό σε ατομική επ/χση της μητέρας μου ή της συζύγου ή θα υπάρξει πρόβλημα με την επιθ. εργασίας?

Απάντηση :

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 1, Π.Δ.288/05 όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 46, παρ. 1 του Ν.3518/06, στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ υπάγονται: α) τα μέλη ή οι μέτοχοι οργανισμών, κοινοπραξιών ή κάθε μορφής εταιριών, πλην ανωνύμων, των οποίων ο σκοπός συνιστά δραστηριότητα για την οποία τα ασκούντα αυτήν πρόσωπα υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, β) τα μέλη του Δ.Σ. των ΑΕ με αντικείμενο επιχειρήσεως επαγγελματική ή βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα, εφόσον αυτοί είναι μέτοχοι στο εταιρικό κεφάλαιο κατά ποσοστό τουλάχιστον 3%. Τα ανωτέρω πρόσωπα υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ ανεξάρτητα αν ασφαλίζονται ή συνταξιοδοτούνται από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο.

2. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν.3863/10 τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 63 του Ν.2676/99 περί απασχόλησης συνταξιούχων. Ειδικότερα σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 3α του άρθρου 16, Ν.3863/10, οι διατάξεις του άρθρου αυτού (παρ. 1 και 2) έχουν ανάλογη εφαρμογή και για όσους συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών συντάξεων, που εργάζονται εκτός του ευρύτερου Δημόσιου τομέα ή αυτοαπασχολούνται.

3. Έτσι λοιπόν ο συνταξιούχος ο οποίος θα ασκήσει δραστηριότητα υπαγόμενη στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ θα υπόκειται στους εξής περιορισμούς: α) Εάν δεν συμπλήρωσε το 55ο έτος της ηλικίας του, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξής του, καθώς και τυχόν επικουρική σύνταξη. Β) Εάν συμπλήρωσε το 55ο έτος της ηλικίας του υποχρεούται να καταβάλει τις προβλεπόμενες από τις διατάξεις του ΟΑΕΕ ασφαλιστικές εισφορές προσαυξημένες κατά 50%. Γ) Εάν η σύνταξή του είναι μεγαλύτερη από 60 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, το ποσό που υπερβαίνει το ανωτέρω όριο περικόπτεται.

4. Οφείλει επίσης πριν την έναρξη της αυτοαπασχόλησής του, να υποβάλει σχετική Υ.Δ. στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους. Παράλειψη της δηλώσεως συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου του ποσού των συντάξεων που έλαβε κατά το χρονικό διάστημα της εργασίας του ή κατά το διάστημα που αυτοαπασχολείτο, και πρόστιμο επί του καταλογισθέντος ποσού ίσο με το νόμιμο τόκο υπερημερίας.

Μισθός και ένσημα ΙΚΑ

Η Κ.Β. ρωτά :

Ποιος είναι ο ελάχιστος αριθμός ενσήμων για την ανανέωση βιβλιαρίου υγείας του ΙΚΑ;

Απάντηση:

Για την έκδοση του ατομικού βιβλιαρίου υγείας απαιτείται από 01/03/09 η πραγματοποίηση 60 τουλάχιστον ημερών ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέσα στον προηγούμενο χρόνο ή στο τελευταίο 15μηνο. Οι προϋποθέσεις αυτές θα αυξάνονται ανά δέκα (10) κατ’ έτος και μέχρι 100 ημέρες εργασίας το 2013. Όταν ο υπολογισμός γίνεται με το 15μηνο δεν λογαριάζονται οι τρεις τελευταίοι μήνες. Οι ίδιες προϋποθέσεις απαιτούνται και για την παράταση της ισχύος του ατομικού βιβλιαρίου υγείας.
Δικαιούνται ατομικό βιβλιάριο οι άμεσα ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι γήρατος, αναπηρίας και θανάτου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και οι ασφαλισμένοι άλλων ασφαλιστικών ταμείων που καλύπτονται από το Ι.Κ.Α. – ΕΤΑΜ για παροχές σε είδος.

Μεταφορά επιδόματος αδείας

Η Ε.Σ. ρωτά:

Εργάζομαι από 03 Μαΐου 2010 σαν υπάλληλος γραφείου με 6μηνη σύμβαση. ενημερώθηκα ότι δεν θα πάρω επίδομα αδείας τώρα αλλά θα το πάρω το Νοέμβρη που θα γίνει η εκκαθάριση του μισθού. αυτό είναι νόμιμο, είναι κάτι που συνηθίζεται?

Απάντηση:

Για κάθε σύμβαση ορισμένου χρόνου που συμφωνείται, η άδεια και το επίδομα αδείας υπολογίζονται αυτοτελώς.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Α.Ν. 539/1945, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 Ν. 3302/04, σχετικά με την άδεια των μισθωτών, καθώς και οι τροποποιητικοί αυτού νόμοι, έχουν εφαρμογή σε όλους τους μισθωτούς γενικά (δηλαδή υπαλλήλους, εργατοτεχνίτες, μαθητευόμενους κλπ.), εφόσον απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε οποιοδήποτε εργοδότη, αδιάφορα εάν συνδέονται με σύμβαση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Συνεπώς, και για τους υπαλλήλους που απασχολούνται με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου δικαιούνται αναλογία της ετήσιας άδειας καθώς και το αντίστοιχο επίδομα αδείας και ενδιάμεσα της σύμβασης.
Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται με βάση ετήσια άδεια εικοσιτεσσάρων (24) εργάσιμων ημερών ή αν στην επιχείρηση εφαρμόζεται σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας είκοσι (20) εργάσιμων ημερών, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτές η ημέρα της εβδομάδας κατά την οποία δεν απασχολούνται οι μισθωτοί λόγω του εφαρμοζόμενου συστήματος εργασίας.
Ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγεί άδεια εντός κάθε ημερολογιακού έτους, δηλαδή μέχρι 31/12 κάθε έτους.
Στην περίπτωσή σας θα πρέπει να χορηγείται άδεια με αναλογία των μηνών εργασίας.
β) Στην περίπτωση όμως που κάποιος εργοδότης δεν χορηγεί στο μισθωτό του τη νόμιμη άδεια που δικαιούται, υποχρεούται όταν λήξει το ημερολογιακό έτος (31/12), μέσα στο οποίο όφειλε να χορηγήσει την άδεια να του καταβάλει τις αντίστοιχες αποδοχές προσαυξημένες κατά 100% και επιπλέον μπορεί να του επιβληθούν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις από το ΣΕΠΕ. Ο μισθωτός που θα λάβει τμήμα της κανονικής άδειάς του, ή και ολόκληρη την άδεια, δικαιούται να λάβει συγχρόνως και αντίστοιχο τμήμα του επιδόματος άδειας ή ολόκληρο το επίδομα αδείας.

Μείωση μισθού

Ο Ν.Χ. ρωτά :

ΠΡΟ ΗΜΕΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΜΑς ΑΝΑΦΕΡΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑς ΓΙΝΕΙ ΜΕΙΩΣΗ Εισοδήματος.
ΟΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΚΑΛΕΣΑΝ Ο Προϊστάμενος ΜΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕ ΟΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΜΑς ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΜΙΣΟ ΕΠΙΔΟΜΑ Αδείας ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΣΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ.
ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΜΟΥ ΚΑΤΕΒΑΛΑΝ ΤΟ ΜΙΣΟ ΕΠΙΔΟΜΑ.
Εχτές ΛΟΙΠΟΝ ΜΑΘΑΙΝΩ ΟΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΜΙΣΘΟΥ ΑΝΤΙ ΤΟΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ,Προφανώς ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ,
ΑΛΛΑ ΣΤΟ Τέλος ΘΑ ΓΙΝΕΙ 5% ΜΕΙΩΣΗ ΜΗΝΙΑΙΟΥ ΜΙΣΘΟΥ.
Όντως ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ Ο Μισθός ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΟΥ Επιδόματος ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ?
ΘΑ ΜΑς ΒΑΛΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΥΜΒΑΣΗ?
Ή ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ?
ΝΑ ΣΑς ΤΟΝΙΣΩ ΟΤΙ ΑΝΗΚΩ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗς ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΜΕΣΑ ΝΕΑ ΣΑς ΠΡΙΝ ΒΡΕΘΩ ΣΕ Περιπέτειες

Απάντηση :

Κάθε εργοδότης ασκώντας το διευθυντικό δικαίωμα μπορεί να προβεί σε αλλαγή των όρων εργασίας για κάθε εργαζόμενο που προσλαμβάνει  αρκεί η μεταβολή αυτή να μην είναι βλαπτική (π.χ. αλλαγή από υπαλληλική ιδιότητα σε ιδιότητα εργατοτεχνίτη ή μείωση αποδοχών). Η δε γνωστοποίηση των μεταβολών πρέπει να γίνει στον εργαζόμενο εντός ενός μηνός εγγράφως, σύμφωνα με το Π.Δ. 156/94, με τη σύνταξη νέας ατομικής σύμβασης εργασίας.
Εάν συμφωνεί ο εργαζόμενος σε κάθε αλλαγή έστω και βλαπτική συνεχίζεται ομαλά η εργασιακή σχέση. Βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας είναι δυνατόν να συμβεί μόνον με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου (συναίνεση), ενώ και πάλι ακολουθείται η παραπάνω έγγραφη διαδικασία.
Κάθε μεταβολή όρου εργασίας με μονομερή απόφαση του εργοδότη θα πρέπει ή να συμφωνήσει γραπτά ή να την αποδέχεται σιωπηρά ο εργαζόμενος αλλιώς θα θεωρηθεί ως βλάπτουσα μεταβολή εάν υπάρχει μείωση προσωπικότητας ή αποδοχών.
Πάντως, αρμόδια να επιλύσουν τέτοια θέματα είναι τα πολιτικά δικαστήρια.

Άδεια και επίδομα αδείας

Η Ζ.Β. ρωτά :

ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010,ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε. ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΕΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ, ΚΑΙ ΕΧΩ ΠΤΥΧΙΟ, ΕΙΜΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ 2 ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ. ΑΓΓΛΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ. ΕΧΩ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΟΥ. ΚΑΙ ΛΑΜΒΑΝΩ 900 ΕΥΡΩ ΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ. ΤΙ ΑΔΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 2004,ΚΑΙ ΑΝ ΘΑ ΛΑΒΩ ΟΛΟ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ.

Απάντηση:

Για κάθε σύμβαση έργου που συμφωνείται, η άδεια και το επίδομα αδείας υπολογίζονται αυτοτελώς.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Α.Ν. 539/1945, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 Ν. 3302/04, σχετικά με την άδεια των μισθωτών, καθώς και οι τροποποιητικοί αυτού νόμοι, έχουν εφαρμογή σε όλους τους μισθωτούς γενικά (δηλαδή υπαλλήλους, εργατοτεχνίτες, μαθητευόμενους κλπ.), εφόσον απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε οποιοδήποτε εργοδότη, αδιάφορα εάν συνδέονται με σύμβαση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Συνεπώς, και για τους υπαλλήλους που απασχολούνται με σύμβαση εργασίας έργου δικαιούνται αναλογία της ετήσιας άδειας καθώς και το αντίστοιχο επίδομα αδείας και ενδιάμεσα της σύμβασης.
Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται με βάση ετήσια άδεια εικοσιτεσσάρων (24) εργάσιμων ημερών σε σύστημα εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας ή αν στην επιχείρηση εφαρμόζεται σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας είκοσι (20) εργάσιμων ημερών, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτές η ημέρα της εβδομάδας κατά την οποία δεν απασχολούνται οι μισθωτοί λόγω του εφαρμοζόμενου συστήματος εργασίας.
Ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγεί άδεια εντός κάθε ημερολογιακού έτους, δηλαδή μέχρι 31/12 κάθε έτους.
Οι διατάξεις που αναφέρονται στο δικαίωμα των μισθωτών να λάβουν κατά το πρώτο και δεύτερο ημερολογιακό έτος εργασίας, τμήμα ή τμήματα της ετήσιας κανονικής άδειας, ανάλογα με το χρονικό διάστημα της απασχόλησής τους, εφαρμόζονται και για το επίδομα άδειας. Έτσι ο μισθωτός που θα λάβει τμήμα της κανονικής άδειάς του, δικαιούται να λάβει συγχρόνως και αντίστοιχο τμήμα του επιδόματος άδειας, δηλ. 2 ημερομίσθια ή 2/25 του μηνιαίου μισθού για κάθε μήνα εργασίας και μέχρι το επιτρεπόμενο βέβαια ανώτατο όριο (1/2 μηνιαίου μισθού ή 13 ημερομίσθια)

Εργασία συνταξιούχου και ένσημα

Η Κ.Μ. ρωτά :

για τον συνταξιούχο που δουλεύει είναι υποχρεωτικό να του κολλάς ένσημα?

Απάντηση :

O συνταξιούχος μπορεί να εργασθεί ως μισθωτός, πλην όμως θα ασφαλισθεί όπως προβλέπουν οι οικείες διατάξεις για τους λοιπούς ασφαλισμένους, με εξαίρεση τον Κλάδο ασθένειας και επικουρικής ασφάλισης. Πρέπει να ενημερώσετε το ασφαλιστικό σας ταμείο, καθώς ενδέχεται να επηρεαστεί το ποσό της σύνταξής σας.

Άδεια μητρότητας


Η Α.Δ. ρωτά :

Έχω  την 6μηνη άδεια μητρότητας του ΟΑΕΔ. Την κανονική άδεια μου από την εργασία θα την πάρω τον Δεκέμβρη. Πότε δικαιούμαι να πάρω το επίδομα αδείας από την δουλειά μου? Εργάζομαι σε SUPER MARKET
Η μητέρα που είναι ασφαλισμένη του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, και εργάζεται με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, δικαιούται να λάβει ειδική άδεια προστασίας μητρότητας έξι (6) μηνών μετά τη λήξη της άδειας λοχείας – κυοφορίας και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ των ετών 2004 – 2005.

Απάντηση:

Τα ανωτέρω διαστήματα θεωρούνται ότι δεν διασπούν τη συνέχιση της εργασιακής σχέσης και δεν συμψηφίζονται με την ετήσια κανονική άδεια, αλλά θεωρούνται ως πραγματικός χρόνος απασχόλησης και προσμετρούνται στον υπολογισμό της κανονικής ετήσιας άδειας.
Επομένως, αμέσως μετά τα ανωτέρω διαστήματα δικαιούται να κάνει χρήση της ετήσιας κανονικής αδείας, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο με βάση της ετήσιες προθεσμίες για τη χορήγησή της. (Εγγρ. Υπ. Εργασίας 32442/1246/18-11-2009). Σε περίπτωση που στο τέλος του έτους δεν έχει λάβει ακόμα τις ημέρες κανονικής άδειας ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει τις ημέρες άδειας ανάπαυσης, όμως οφείλει να χορηγήσει τις αποδοχές άδειας και επιδόματος αδείας. Επίδομα αδείας θα λάβει κατά τον χρόνο λήψης της άδειας.

Άσφαλιση σε δυο Ασφαλιστικούς Φορείς

Η Α.Δ. ρωτά :

‘Eχοντας ΙΚΑ και ΤΕΒΕ ταυτόχρονα ύπαρχοι κάποιος τρόπος να μην πληρώνεται το ΤΕΒΕ η να υπάρχει κάποιο ελαφρυντικό?

Απάντηση :

Κανένας δε μπορεί να είναι ασφαλισμένος ταυτόχρονα σε περισσότερους από έναν Οργανισμούς Ασφάλισης Ασθενείας και στις περιπτώσεις που ένας Οργανισμός Ασφάλισης Ασθενείας δεν χορηγεί όλες τις παροχές ασθενείας και μητρότητας σε είδος και χρήμα, ο ενδιαφερόμενος θα ασφαλιστεί στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τον ελλειπόντα κλάδο ασθενείας.
Η εξαίρεση γίνεται ύστερα από υποβολή σχετικής αίτησης που υποβάλλεται το Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που ελέγχει την επιχείρηση στην οποία απασχολείται ο ασφαλισμένος με την προσκόμιση βεβαίωσης από το οικείο Ασφαλιστικό Ταμείο από την οποία να προκύπτει η ασφάλιση στον κλάδο ασθενείας και η έκταση αυτής.
Οι νεοασφαλισμένοι από 1/1/93 και μετά υπάγονται υποχρεωτικά σε ένα φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, ένα φορέα επικουρικής ασφάλισης, ένα φορέα ασθενείας και ένα φορέα ασφάλισης πρόνοιας.
Με τις διατάξεις του αρ. 16, παρ. 1 του Ν.2556/97 (εγκ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 24/98) η προθεσμία επιλογής ασφαλιστικού φορέα ορίζεται σε έξι (6) μήνες.
Στην περίπτωση που δεν υποβάλλεται δήλωση επιλογής, η ασφάλιση χωρεί υποχρεωτικά, αντί του φορέα απασχόλησης, στον πρώτο φορέα ασφάλισης (από μισθωτή απασχόλησης ή αυτοαπασχόλησης ή ιδιότητα).
Δηλαδή εάν κάποιος έχει υπαχθεί κατ’αρχήν στον ΟΑΕΕ λόγω ιδιότητας και στη συνέχεια αναλάβει και μισθωτή εργασία οπότε υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης και στο ΙΚΑ_ΕΤΑΜ, θα πρέπει μέσα σε έξι μήνες από την ημερομηνία που ανέλαβε εργασία και υπήρξε υποχρέωση ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, να επιλέξει με δήλωσή του σε ποιο φορέα επιθυμεί να ασφαλιστεί. Εάν παρέλθει άπρακτη η εξάμηνη προθεσμία τότε υποχρεωτικά θα ασφαλιστεί στον ΟΑΕΕ επειδή είναι ο πρώτος φορέας που τον ασφάλισε.
Βέβαια, κατ’ εφαρμογή του αρ. 2 του Ν.2335/95 θα ασφαλιστεί συμπληρωματικά στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για όσους κλάδους ασφάλισης δεν τον καλύπτει ο ΟΑΕΕ.
Το δικαίωμα επιλογής θα ασκείται κάθε φορά που θα προκύπτουν οι προϋποθέσεις για ασφάλιση σε δύο φορείς. Στην περίπτωση δε που ο ασφαλισμένος χάσει το σχετικό δικαίωμα επιλογής, τότε θα υπάγεται στον πρώτο φορέα ασφάλισης κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης.

Ασφάλιση συγγενικών προσώπων

Ο Μ.Τ.ρωτά :

ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΜΟΥ Ως ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΙΚΑ. ΤΩΡΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΜΕ  ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΠΩΣ ΛΟΓΩ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΙΚΑ ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ? ΕΠΙΣΗΣ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ ΠΩΣ ΛΟΓΩ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕ ΠΑΡΟΧΕΣ ΟΠΩΣ ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑΤΩΝ – ΒΙΒΛΙΩΝ, ΔΑΝΕΙΟ ΜΕΣΩ ΟΕΚ,ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ. ΕΑΝ ΙΣΧΥΕΙ ΟΝΤΩΣ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΩ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΙΚΑ?

Απάντηση:

Η ασφάλιση των συγγενικών προσώπων είναι προαιρετική, όταν το πρόσωπο που απασχολείται είναι τέκνο, αδελφός, σύζυγος ή γονιός του ιδιοκτήτη της επιχείρησης στην οποία απασχολείται. Σε κάθε άλλη περίπτωση απασχόλησης συγγενικού προσώπου τίθεται θέμα υποχρέωσης ασφάλισης.
Αναφορικά σε ατομικές επιχειρήσεις:
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθ. 1, παρ. 1 του Ν.1759/88 υπάγονται στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. για όλους τους κλάδους αυτού του καθώς και του Ι.Κ.Α. – ΕΤΕΑΜ τα πρόσωπα εκείνα που παρέχουν εργασία σε εργοδότες με τους οποίους είναι σύζυγοι ή συγγενείς α’ και β’ βαθμού συγγένειας με την προϋπόθεση ότι για την εργασία αυτή δεν υπάγονται υποχρεωτικά ή προαιρετικά στην ασφάλιση άλλου φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης.
Η ασφάλιση των παραπάνω προσώπων είναι μεν υποχρεωτική αλλά όχι και αυτοδίκαιη. Αυτό σημαίνει ότι η έναρξη και η λήξη της ασφάλισης γίνεται με έγγραφη αναγγελία στο αρμόδιο Υπ/μα Ι.Κ.Α. ελέγχου της επιχειρήσεως.
Τα μέλη της οικογένειας ασφαλίζονται στο ΙΚΑ για τους κλάδους Σύνταξης και Ασθένειας, καθώς και στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ., εφόσον βέβαια δεν υπάρχει υποχρεωτική υπαγωγή σε άλλο φορέα επικουρικής ασφάλισης. Εξαιρούνται όμως οπωσδήποτε από την ασφάλιση των κλάδων Ανεργίας, Στράτευσης, Δ.Λ.Ο.Ε.Μ., κ.λπ., Εργατ. Κατοικίας και Εργατ. Εστίας, γιατί θεωρούνται ότι δεν παρέχουν εξαρτημένη εργασία.
Ο αριθμός των αναγνωριζομενων κατά μήνα ημερών ασφάλισης, ανεξάρτητα από την πραγματική διάρκεια της ημερήσιας εργασίας και άσχετα αν ο εργαζόμενος απασχολείται όλες τις ημέρες του μήνα (Κυριακές, αργίες κλπ.), ή αν η επιχείρηση εφαρμόζει το σύστημα της πενθήμερης εβδομάδας, ανέρχεται σε (25). Εκτός βέβαια αν μεσολαβήσει ασθένεια ή άλλο ανυπαίτιο κώλυμα (λ.χ. στράτευση, φυλάκιση κλπ.).

Ασφάλιση για ιδιοκτήτες μικρών ενοικιαζόμενων δωματίων

Ο Ε.Κ. ρωτά :

Η σύζυγός μου έχει ηλικία 73 ετών, είναι ασφαλισμένη στο ταμείο μου τόσο ιατροφαρμακευτικά όσο και συνταξιοδοτικά, γιατί είμαι συνταξιούχος τραπεζουπάλληλος (ΑΤΕ) κι επομένως δεν είναι καθόλου ανασφάλιστη καΙ πολύ καλά μάλιστα.
Ασχολείται κι αγαπά αυτό που κάνει παρά την ηλικία της, με την ενοικίαση δύο
δίχωρων τουριστικών διαμερισμάτων κι ενός μονόχωρου, κι επειδή έχει άδεια ξενοδοχείου είναι υποχρεωμένη, απ’ τον Αύγουστο του 2008, να πληρώνει στον ΟΑΕΕ περί τα 400 € το δίμηνο.Για μια τέτοια μικρή επιχείρηση η οποία δουλεύει εποχιακά, τους μήνες του καλοκαιριού, το ποσό που καλείται να πληρώσει και για τους μήνες που δεν δουλεύει, είναι σημαντικά μεγάλο, κανει την επιχείρηση ασύμφορη, και θα βρεθεί στην ανάγκη να σταματήσει. Και ρωτάω, τι μπορει να γίνει σ’ αυτή τη περίπτωση; πόση σύνταξη μπορεί να περιμένει εισφορές 3-4 ετών κι αν ποτέ θα πάρει αυτά που καλείται να δώσει.

Απάντηση :

Στο ΦΕΚ 66/11-5-2010, δημοσιεύθηκε ο Ν. 3846/10 «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις» και με το άρθρο 25 του νόμου αυτού ρυθμίζονται τα θέματα μεταξύ Ο.Α.Ε.Ε. και Ο.Γ.Α., σχετικά με την υπαγωγή στην ασφάλιση επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5του άρθρου 25, οι ιδιοκτήτες έως και 10 ενοικιαζόμενων δωματίων, καθώς και οι ιδιοκτήτες επιπλωμένων διαμερισμάτων έως και 10 δωμάτια, σε όλη την επικράτεια, εξαιρούνται από την υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. και ασφαλίζονται στον ΟΓΑ υποχρεωτικά. Εφ’ όσον αυτοί ασφαλίζονται από άλλη εργασία ή απασχόληση σε οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το δημόσιο δεν υπάγονται σε κανένα από τους δύο πιο πάνω οργανισμούς.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω τόσο ο συνταξιούχος όσο και ο παλιός ασφαλισμένος του ΙΚΑ δεν ασφαλίζονται ούτε στον ΟΑΕΕ ούτε στον ΟΓΑ και απαλλάσσονται της ασφάλισης, εφόσον εκμεταλλεύονται κάτω από 10 ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Διακοπή από ασφαλιστικό φορέα

Ο Σ.Α. ρωτά :

ΕΙΜΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΔΥΜΑΤΩΝ ΟΣ ΠΩΛΗΤΗΣ ΜΕ ΠΕΡΙΚΟΨΑΝΕ ΤΕΛΕΙΩΣ.ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ 60% ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝΕ  ΕΙΜΑΙ ΣΤΟ ΤΑΕ ΟΑΕΕ.ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΕΑΝ ΜΠΩΡΟ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΩ ΤΟ ΑΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟ ΚΑΘΕ ΔΙΜΗΝΟ 810 ΕΥΡΟ?ΤΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΑΝΑΡΧΙΣΩ?ΕΠΙΣΗΣ ΕΑΝ ΕΧΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ  ΠΑΡΩ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ?ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ

Απάντηση:

Εφόσον σταμάτησε η δραστηριότητά σας, έχετε την δυνατότητα να προβείτε σε διακοπή επαγγέλματος και στην ΔΟΥ και στον ΟΑΕΕ.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την αίτηση λήψης επιδόματος ανεργίας είναι να έχει προηγηθεί καταγγελία σύμβασης του εργοδότη προς τον εργαζόμενο ή λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου. Έπειτα από τα παραπάνω και μετά από προφορική επιβεβαίωση με τον ΟΑΕΔ ελεύθερος επαγγελματίας που κάνει διακοπή επαγγέλματος δεν δικαιούται επίδομα ανεργίας.

Ύψος βασικού μισθού

Ο Χ.Α. ρωτά :

poso  einai  o  basikos misthos tora  poia?

Απάντηση :

Από 1/5/2009 το κατώτατο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη ανέρχεται σε 33,04 ευρώ, ενώ για τον υπάλληλο ο μισθός σε 739,56 ευρώ. Για τα έτη 2010, 2011 και 2012, η νέα ΕΓΣΣΕ ορίζει τα εξής :
Α. Τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων των εργαζομένων της χώρας, όπως έχουν διαμορφωθεί την 31η -12-2009 με βάση την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. των ετών 2008-2009 αυξάνονται από 1ης Ιουλίου 2011 κατά ποσοστό ίσο με το ποσοστό της ετήσιας μεταβολής του ευρωπαϊκού πληθωρισμού για το έτος 2010.
Β. Τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων των εργαζομένων της χώρας, όπως θα έχουν διαμορφωθεί την 1η Ιουλίου 2011 με βάση την παράγραφο «A» της παρούσας αυξάνονται από 1ης Ιουλίου 2012 κατά ποσοστό ίσο με το ποσοστό της ετήσιας μεταβολής του ευρωπαϊκού πληθωρισμού για το έτος 2011.
Για τους σκοπούς εφαρμογής της παρούσας παραγράφου, ως «ευρωπαϊκός πληθωρισμός» λαμβάνεται το ποσοστό μέσης ετήσιας μεταβολής έναντι του προηγούμενου έτους του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Harmonised index of consumer prices) της Ευρωζώνης (Euro area) όπως αυτός ανακοινώνεται από την Eurostat.
Γ. Τα ποσά που προκύπτουν από τον υπολογισμό των αυξήσεων του παρόντος άρθρου και των επιδομάτων τριετιών και γάμου γράφονται με δύο (2) δεκαδικά ψηφία και στρογγυλοποιούνται στο επόμενο εκατοστό, εάν το χιλιοστό είναι ίσο ή μεγαλύτερο του πέντε (5).

ΤΕΒΕ και σύμβαση σε δήμο

Ο Θ.Κ. ρωτά :

ΕΙΧΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1989 ΕΩΣ ΤΟ 2003 {ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΑ}ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΕΒΕ. ΑΠΟ ΤΟ 2003 ΟΜΩΣ ΕΙΜΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΕΩΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ.ΤΟ 2004 ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 2005. ΤΟ 2006 ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 10 ΣΥΝΕΧΩΜΕΝΑ ΕΙΧΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΝ ΝΕΑ ΤΗΝ ΕΧΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ 2003 ΝΟΕΜΒΡΗ{ΚΑΦΕΝΕΙΟ}ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 2000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΟΥΜΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΤΕΒΕ

Απάντηση:

Στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ επίσης υπάγονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν 3050/02 επαγγελματίες,  βιοτέχνες και έμποροι που ασκούν επαγγελματική, βιοτεχνική και εμπορική δραστηριότητα σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων ή 1000 σε ορισμένες περιοχές σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού, εφ’ όσον ο μέσος όρος των εισοδημάτων των τριών τελευταίων ετών, που προέρχονται από εμπορική ή επαγγελματοβιοτεχνική δραστηριότητα υπερβαίνει το 500πλάσιο του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Επίσης, μες εγκύκλιο του ΟΑΕΕ ορίζεται ότι ουδεμία απαλλαγή ή εξαίρεση από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ θα χορηγείται από 1-11-09 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 Ν.3050/02 , σε επαγγελματίες που έχουν τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος σε περιοχές πέραν της δηλωθείσας έδρας. Δηλαδή αν και διατηρούν επαγγελματική έδρα εντός προαιρετικής περιοχής, αλλά λόγω της φύσεως του επαγγέλματος τους, η πώληση ή η παροχή υπηρεσιών δεν περιορίζεται εντός των ορίων της προαιρετικής περιοχής, δεν απαλλάσσονται από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ. Το καφενείο δεν αφορά τα παραπάνω και εξαιρείται της ασφάλισης στον ΟΑΕΕ.

Συνταξιούχος και δελτίο παροχής υπηρεσιών

Ο Η.Κ. ρωτά:

ΕΙΜΑΙ 53 ΕΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ . ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΜΕ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΩΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ . ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΟΥ;

Απάντηση :

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 1, Π.Δ.288/05 όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 46, παρ. 1 του Ν.3518/06, στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ υπάγονται: α) τα μέλη ή οι μέτοχοι οργανισμών, κοινοπραξιών ή κάθε μορφής εταιριών, πλην ανωνύμων, των οποίων ο σκοπός συνιστά δραστηριότητα για την οποία τα ασκούντα αυτήν πρόσωπα υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, β) τα μέλη του Δ.Σ. των ΑΕ με αντικείμενο επιχειρήσεως επαγγελματική ή βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα, εφόσον αυτοί είναι μέτοχοι στο εταιρικό κεφάλαιο κατά ποσοστό τουλάχιστον 3%. Τα ανωτέρω πρόσωπα υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ ανεξάρτητα αν ασφαλίζονται ή συνταξιοδοτούνται από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο.

2. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν.3863/10 τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 63 του Ν.2676/99 περί απασχόλησης συνταξιούχων. Ειδικότερα σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 3α του άρθρου 16, Ν.3863/10, οι διατάξεις του άρθρου αυτού (παρ. 1 και 2) έχουν ανάλογη εφαρμογή και για όσους συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών συντάξεων, που εργάζονται εκτός του ευρύτερου Δημόσιου τομέα ή αυτοαπασχολούνται.

3. Έτσι λοιπόν ο συνταξιούχος ο οποίος θα ασκήσει δραστηριότητα υπαγόμενη στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ θα υπόκειται στους εξής περιορισμούς: α) Εάν δεν συμπλήρωσε το 55ο έτος της ηλικίας του, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξής του, καθώς και τυχόν επικουρική σύνταξη. Β) Εάν συμπλήρωσε το 55ο έτος της ηλικίας του υποχρεούται να καταβάλει τις προβλεπόμενες από τις διατάξεις του ΟΑΕΕ ασφαλιστικές εισφορές προσαυξημένες κατά 50%. Γ) Εάν η σύνταξή του είναι μεγαλύτερη από 60 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, το ποσό που υπερβαίνει το ανωτέρω όριο περικόπτεται.

4. Οφείλει επίσης πριν την έναρξη της αυτοαπασχόλησής του, να υποβάλει σχετική Υ.Δ. στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους. Παράλειψη της δηλώσεως συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου του ποσού των συντάξεων που έλαβε κατά το χρονικό διάστημα της εργασίας του ή κατά το διάστημα που αυτοαπασχολείτο, και πρόστιμο επί του καταλογισθέντος ποσού ίσο με το νόμιμο τόκο υπερημερίας.

Ασφάλιση και δεύτερη εργασία

Ο Β.Κ. ρωτά :

Είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και θέλω να εργαστώ και το βράδυ ως μουσικός. Μπορώ με τον νέο νόμο να έχω και δεύτερη ασφάλιση στο ίδιο ταμείο ή όχι.Αυτά τα ένσημα θα υπολογιστούν αργότερα στη σύνταξη ή όχι .

Απάντηση :

Γενικά οι εργαζόμενοι έχουν την δυνατότητα να απασχολούνται μέχρι και σε τρείς εργοδότες μέσα στην ίδια μέρα (άρθρο 30, παρ. 15 του Κ.Α. Ι.Κ.Α.), χωρίς κάποιος από αυτούς να απαλλάσσεται των ασφαλιστικών του εισφορών. Επίσης, και ο εργαζόμενος θα υπόκειται στις προβλεπόμενες κρατήσεις για καθένα μισθό που λαμβάνει (πολλαπλή απασχόληση και ασφάλιση).
Παρ’ όλα αυτά, είναι δυνατόν να επιστραφούν στον εργαζόμενο, ύστερα από σχετική αίτησή του, οι κρατήσεις που καταβλήθηκαν από τον δεύτερο εργοδότη, εφόσον καταβλήθηκαν εισφορές μέχρι του ποσού της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης από τον πρώτο εργοδότη.
Πάντως, υπολογίζονται συνολικά 25 ημέρες ασφάλισης για σύνταξη αλλά οι αποδοχές προσμετρούνται στο σύνολο για το ποσό της σύνταξης, αν πρόκειται για έμμισθο ή 24, 25, 26, 27 (ανάλογα με το μήνα) για ωρομίσθιο και όχι πάνω από 300 κατ’ έτος.

Εισφοροδιαφυγή

Η Ε.Μ. ρωτά:

Έχω μια μικρή επιχείρηση και δουλεύω μαζί με συγγενικό πρόσωπο. Αν εργαστώ κάπου αλλού μερικές ώρες και λαμβάνω ένσημα ΙΚΑ αυτά θα μετρήσουν αθροιστικά με το ΤΕΒΕ για τη σύνταξη ή καλύτερα να δουλέψω «μαύρα»; Ευχαριστώ.

Απάντηση :
Σε κάθε περίπτωση, οφείλετε και εσείς και ο εργοδότης να τηρείτε την ασφαλιστική νομοθεσία. Δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να κρίνουμε περίπτωση εισφοροδιαφυγής.

Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος

O B.Ρ. ρωτά:

Η πεθερά μου γεννήθηκε το 1950.
Είναι ΔΥ και εργάζεται ως μαγείρισσα σε βρεφονηπιακό σταθμό από το 1996, οπότε και ασφαλίστηκε για πρώτη φορά με εξαίρεση την περίοδο 1989-1990 που πλήρωσε ασφαλιστικές εισφορές για τον ΟΓΑ ως αγρότισσα τότε.
Η απορία μου είναι η εξής:
Μπορεί να βγει στη σύνταξη με τη συμπλήρωση 60 ετών τον επόμενο μήνα; Αν ναι, τη συμφέρει από οικονομική άποψη;
Ή μήπως πρέπει να περιμένει έτσι κι αλλιώς μέχρι να κλείσει τα 65 της χρόνια;
(Το τελευταίο με την έννοια ότι η ασφάλιση στον ΟΓΑ δεν της προσδίδει την ιδιότητα του «παλιού» ασφαλισμένου πριν το 1993, σύμφωνα με την οποία μπορεί ως ΔΥ να βγει στη σύνταξη με 15ετία).

Απάντηση:
Αναμένουμε

Ο B.Σ. ρωτά :

Ημερ. Γέννησης 11/1960.Δουλεύω από 01/1984 και έχω γιο φοιτητή (20 ετών). Θεωρείται ανήλικος; Μπορώ να πάρω μειωμένη σύνταξη; Και πόση θα είναι η μείωση;

Απάντηση:
Αναμένουμε

Η Μ.Τ. ρωτά:

Εργάζομαι ως ΥΕ σε δημόσιο παιδικό σταθμό από το  Μάρτιο 1986 έχω συμπληρώσει το 60 έτος ηλικίας έχω τρία ενήλικα παιδιά.
Έχω 200 ένσημα στο ΙΚΑ το 1968 που δούλευα ως υπάλληλος σε εργοστάσιο αλλαντικών. Θέλω να ρωτήσω αν μπορώ να βγω σε πλήρη σύνταξη εντός του έτους 2010 και με ποιο νόμο και τι πρέπει να κάνω.   

Απάντηση:
Αναμένουμε

Ο Ι.Τ. ρωτά :

Έχω 34 χρόνια υπηρεσία kai είμαι 63 ετών επηρεάζουν τη σύνταξή μου τα νέα μέτρα?

Απάντηση:
Αναμένουμε

Ο Γ.Μ. ρωτά :

Κυριοι, Πληρωνω για εξαγορα εντεκα χρονια ΙΚΑ {γιατι ειμε στο δημοσιο,για το εφαπαξ{εχω 15}.Ρωτω με αυτα που ακουγοντε να συνεχησω να πληρωνω,η θα χασω κ αυτα τα εντεκα χρονια που θελω να πληρωσω,και αν προκειτε να καταβαλλουν το εφαπαξ απο το ΤΠΔΥ?

Απάντηση:
Αναμένουμε

Ο Δ.Β. ρωτά:

Θα ήθελα παρακαλώ να ξέρω πότε βγαίνω στην σύνταξη.Εχω 26 χρόνια προυπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα (πάντα ΙΚΑ) ,είμαι 55 ετών,ασφαλεισθείς πρώτη φορά το 1979.Αν αναγνωρίσω την στρ.μου θητεία μετράει ως χρονικό διάστημα ή όχι.Ευχαριστώ

Απάντηση:
Αναμένουμε

Ο Α.Τ. ρωτά :

Ειμαι ασφαλισμενος απο 1/5/1976. Επηρεαζομαι απο τα νεα μετρα του ασφαλιστικου? μηπως ειναι καλυτερα να κανω αιτηση για συνταξη εντος του 2010? στις 28/7/2010 συμπληρωνω το 59 ετος μου.εχω 12 χρονια ταμειο εμπορων και 22 χρονια ΙΚΑ με τελευταιο φορεα το ΙΚΑ

Απάντηση:
Αναμένουμε

Ο Ν.Β. ρωτά :

Γενήθηκα το 1951. Πρώτη ασφάλιση στο ΙΚΑ το 1970. Στρατός 2 χρόνια που θέλω να εξαγοράσω. ΙΚΑ και πάλι. μετά ΝΑΤ και τέλος ΤΕΒΕ.Δηλαδή 525 ενσημα ΙΚΑ.3 χρόνια ΝΑΤΑπό 19-4-1983 μέχρι σήμερα ΤΕΒΕ. Το 2011 γίνομαι 60 χρόνων.Συμπληρώνω στις 20-4-201135 χρόνια με το Στρατό.Από τα πολλά που λέγονται μπορώ να συνταξιοδοτηθώ. Απευθύνομαι στην εγκυρότητά σας για επιβεβαίωση.

Απάντηση:
Αναμένουμε

Ο Σ.Γ. ρωτά :

Εργάζομαι στο Δημόσιο από 9/1982. Εχω αναγνωρίσει 4,5 έτη από το Ι.Κ.Α. Πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ?

Απάντηση:
Αναμένουμε

Η Π.Ν. ρωτά :

Από τον Οκτώβριο του 1982προσλήφθηκα ως αναπληρώτρια καθηγήτρια .Διορίστηκα όμως το 1987 στη μέση εκπαίδευση όπου συνεχίζω να υπηρετώ.Θεωρούμαι παλαιά ασφαλισμένη

Απάντηση:
Αναμένουμε

Η Κ.Π. ρωτά:

ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 1981 ΣΤΟΝ ΙΔ.ΤΟΜΕΑ ΣΑΝ Β.ΛΟΓΙΣΤΗ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ 300 ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ.ΕΙΜΑΙ 48 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΧΩ.ΜΕ ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΠΟΤΕ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΕ ΝΑ ΠΑΡΩ ΣΥΝΤΑΞΗ(ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑ ΠΡΩΤΑ Ο ΘΕΟΣ).ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

Απάντηση:
Αναμένουμε

Ο Π.Κ. ρωτά:

ΕΙΜΑΙ 57 ΕΤΩΝ  ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 2011 ΑΦΟΥ ΕΞΑΓΟΡΑΣΩ ΜΕΡΙΚΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ 10500 ΚΑΙ 58 ΕΤΩΝ  ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΓΩ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ…

Απάντηση:
Αναμένουμε

Ο Δ.Π. ρωτά :

ΕΙΜΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ. ΔΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΦΕΚ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1985 ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ 55 ΧΡΟΝΩΝ. ΕΧΩ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΩΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΜΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ 4 ΜΗΝΕΣ. ΑΠ ΑΥΤΑ 10 ΜΗΝΕΣ ΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΩΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ΙΚΑ). ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΜΑΡΤΙΟ ΚΑΤΕΘΕΣΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΩ ΤΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΜΟΥ ΘΗΤΕΙΑΣ. ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΑΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ, ΜΕ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΤΥΧΟΝ ΘΑ ΕΧΩ ΩΣ ΣΥΝΤΑΞΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

Απάντηση:
Αναμένουμε

Ο Κ.Δ. ρωτά :

Ειμαι 51 ετων μονιμος δημοσιος υπαλληλος διορισμενος  20 μαιου 1983 και 2 χρονια στρατου .εχω δυο ανηλικα παιδια και ΔΕαποφοιτος λυκειου.Θελω να μαθω αν μπορω να βγω στη συνταξη βασει τοι νομου περι ισοτητας των δυο φυλλων  και αν οχι ποτε μπορω να φυγω

Απάντηση:
Αναμένουμε

Η Μ.Π. ρωτά ;

θα ηθελα παρακαλω να μαθω αν θα κοπει η θα μειωθει  η συνταξη  σε οσους την παιρνουν απο θανατο πατερα.

Απάντηση:
Αναμένουμε

Ο Μ.Α. ρωτά :

ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΡΙΤΕΚΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΕΗ ΑΠΟ ΤΟ 1992 ΗΛΙΚΙΑΣ 40 ΕΤΩΝ

Απάντηση:
Αναμένουμε

Ο Μ.Μ. ρωτά :

Τον Γενάρη του 2011 θα είμαι 62,5 ετών και θα έχω 660 ένσημα ΙΚΑ , 9000 ΤΑΥΣΟ , 2 χρόνια στρατό και 4 μήνες εφεδρεία. Πρωτοασφαλίστικα το 1997.Μετά μέχρι σήμερα γνωστά δεδομένα , πότε θα πάρω πλήρη σύνταξη, πόση θα είναι – με το δεδομένο ότι – ο μισθός μου είναι 3.000 € ; Αν αποχωρήσω με την συμπλήρωση των 63 ετών τι σύνταξη θα πάρω;

Απάντηση:
Αναμένουμε

Η Μ.Α. ρωτά :

ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 1979 ΕΩΣ ΤΩΡΑ. ΑΠΟ ΤΟ 1979 ΕΩΣ ΤΟ 1986 ΕΙΜΟΥΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΕΙΧΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΙΚΑ.ΑΠΟ ΤΟ 1986 ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.ΕΙΜΑΙ 50 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΑΜΗ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΒΓΩ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ . ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

Απάντηση:
Αναμένουμε

Η Κ.Ξ. ρωτά:

Είμαι 56 ετών με 25 χρόνια προϋπηρεσία μπορώ να συνταξιοδοτηθώ 60 ετών και με ποιές προϋποθέσεις

Απάντηση:
Αναμένουμε

Ο Β.Κ. ρωτά:

Κλείνω τα 58 χρόνια 19-6-2010.Είμαι ασφαλισμένος από 1/12/1968. εως 31/3/1988  στο ΙΚΑΔηλ. Εχω 3950 ενσημα στο ΙΚΑ η 13,20 ετηστη συνέχεια ασφαλίστηκα στον ΟΓΑ στον κλάδο πρόσθετης ασφάλισης  απο 1/7/1990 εως 31/7/1996 δηλ. 6,20 ετη η 1860 ημέρες
από 1/8/1996 ασφαλίστηκα στο τεβε εως  31/7/2010, που κλείνω τα 58 χρόνια δηλ. 14 χρόνια η 4.200 ημέρες. Σύνολο έχω 10,000 ημερες εργασίας η 33,20 ,ετη.
υπηρέτησα 30 μήνες . αν αναγνωρίσω απο την θητεία μου τις 500 ημερες  απο το ΙΚΑ , μπορεί να τις δεχθεί το ΙΚΑ οτι πραγματοποιήθηκαν την τελευταία πενταετία και να συνταξιοδοτηθώ στα 58 απο το ΙΚΑ με την 35ετία, αντί τα 60 χρόνια απο το ΟΑΕΕ

Απάντηση:
Αναμένουμε

O A.Σ. ρωτά :

Τι αναφέρει το νέο νομοσχέδιο για την αναλογική σύνταξη;Είχα ατομ. εταιρία.ΠλήρωσαΤΕΒΕ 10 χρόνια δεν μου δινουν καθόλου σύνταξη.Ούτε μου επιστρέφουν τις κρατήσεις!

Απάντηση:
Αναμένουμε

Ο Μ.Τ. ρωτά:

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΓΕΝΝΗΜΕΝΗ ΤΟ 1966 ΜΕ 19 ΕΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ (6 ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ+13ΜΟΝΙΜΗ) ΔΟΥΛΕΥΩ ΑΠΟ ΤΟ 1989 ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑ ΜΟΝΙΜΑ ΤΟ 1997 ΜΗΤΕΡΑ 4 ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ 7 ΕΩΣ 17 ΕΤΩΝ ΠΟΤΕ ΒΓΑΙΝΩ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚ? ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΗΤΑΝ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ.

Απάντηση:
Αναμένουμε

Ο Γ.Κ. ρωτά:

ΕΧΩ ΕΝΣΗΜΑ ΑΠΟ 01/03/1980 ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΩ ΑΚΟΜΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΟ ΝΑ ΠΑΡΩ ΣΥΝΤΑΞΗ?ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΡΙΣ ΑΠΛΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΡΩ.

Απάντηση:
Αναμένουμε

Ο Γ.Δ. ρωτά:
 
Θα ηθελα να μου πειτε αν τα νεα μετρα του ασφαλιστικου θα ισχυσουν και για τους ασφαλισμενους πριν το 1983.

Απάντηση:
Αναμένουμε

Ο Γ.Π. ρωτά:

ΕΧΩ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ 23-4-1982 ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΝΚ ΚΕΤΕΡΙΝΓ ΝΠΔΔ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1990 ΟΠΟΤΕ ΜΕΤΑΤΑΧΤΗΚΑ ΣΤΟ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΗΛΙΚΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 51.5 ΕΤΩΝ 16-2-1959 ΜΕ ΠΙΑΝΕΙ 35 ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΧΩ ΚΑΙ 26 ΜΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΟΤΙΚΟ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΥΓΩ

Απάντηση:
Αναμένουμε

Η Ε.Π. ρωτά :

ΕΧΩ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΙΚΑ (ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΤΟ 1988) ΚΑΙ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΗΛΙΚΙΑ 42 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΗΛΙΚΟ 9 ΕΤΩΝ ΣΗΜΕΡΑ.ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΓΩ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ;

Απάντηση:
Αναμένουμε

Ο Χ.Μ. ρωτά:        

ΕΧΩ 3,5 ΧΡΟΝΙΑ ΙΚΑ ΜΕΤΑ 14 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΒΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΛΙ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΙΚΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΠΡΙΝ ΤΟ 1982 ΕΙΜΑΙ 48 ΕΤΩΝ ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΓΩ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ;ΜΗΠΩΣ ΜΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΕΧΩ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΒΕ;

Απάντηση:
Αναμένουμε

Η Δ.Σ. ρωτά :
 
Είμαι εκπαιδευτικός, γεννημένη 9/1968.Διορίστηκα στο Δημόσιο 9/1998 και έχω προϋπηρεσία ως αναπληρώτρια από 10/1992-30/6/1998 και σε φροντιστήρια για 2 χρόνια (ασφάλιση ΙΚΑ -για λίγες ώρες την εβδομάδα).Έχω 4 παιδιά 13,11,7 και3 χρονών σήμερα.Πότε θεμελιώνω δικαίωμα σύνταξης; Σύμφωνα με τα νέα μέτρα ,σε ποια ηλικία παίρνω πλήρη σύνταξη;Μπορούν να αναγνωριστούν ως συντάξιμα χρόνια αυτά του φροντιστηρίου και ο λίγος καιρός που εργάστηκα στη διεθνή έκθεση Θεσ/νίκης;Η εργασία σε προγράμματα Νελε και σε δημόσιο ΙΕΚ για ένα εξάμηνο αναγνωρίζεται;Σας ευχαριστώ κι εγώ πολύ για την πληροφόρηση.

Απάντηση:
Αναμένουμε

Η Ε.Σ. ρωτά :

τι σημαίνει καταργηση των ειδικων κανονων για οσους ασφαλιστηκαν προ του 1993 με παραληλη διατηρηση των κεκτημενων δικαιωμάτων

Απάντηση:
Αναμένουμε

Η Μ.Π. ρωτά:
 
ΕΙΜΑΙ 42 ΧΡ.(ΓΕΝ.16-04-1968)ΚΑΙ ΕΧΩ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟ 22/01/2005. ΕΧΩ ΕΝΣΗΜΑ ΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 1990 ΕΩΣ ΚΑΙ 30/06/1994 ΣΑΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ.ΑΠΟ 01/7-31/12/1994 ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.ΑΠΟ 01/01/1995 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΝ ΒΟΗΘ.ΛΟΓΙΣΤΗ ΣΕ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ 9 ΜΗΝΕΣ (4 ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ 5 ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ). ΤΗΝ 22/01/2023 ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΓΙΝΕΤΑΙ 18 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΩ ΓΙΝΟΜΑΙ 55 ΤΗΝ 16/04/2023. ΜΠΟΡΩ ΣΤΑ 50 ΜΟΥ ΝΑ ΚΑΤΩΧΥΡΩΣΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΛΟΓΩ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ ΕΩΣ ΤΑ 55 ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΩ ΤΟΤΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ? ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΗ Ή ΜΕΙΩΜΕΝΗ?

Απάντηση:
Αναμένουμε

Η Β.Π. ρωτά:

Απο 1.11.1978 εχω 1κ΄1/2 χρόνο συντάξιμο στον ιδιωτ.τομέα,ΙΚΑ.Απο 8.5.1979 μέχρι κ΄σήμερα εργάζομαι στο Δημόσιο με 2 παιδιά με έτος γεννησης 1983 κ΄1985 αντίστοιχα(σήμερα συνεχίζουν σπουδές κ΄οι 2 μεταπτυχιακο) καθώς επίσης έχω γεννηθεί την 29.6.1957.Επειδή εως τον Ιούλιο του 2011θα είμαιμε μετάθεση στο εξωτερικό,όταν επιστέψω το καλοκαίρι του2011 θα μπορώ να φύγω και η σωνταξή μου θα υπολογισθεί με τα παληά δεδομένα ή εγκλωβίζομαιή και εάν ακόμη θα έχω κ΄το μείον 6% επειδή του χρόνου θα είμαι 54ων ετών;Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση:
Αναμένουμε

Ο Λ.Μ. ρωτά:
 
θα ηθελα να μαθω εαν συμφωνα με το νεο ασφαληστικο για παρει καποιος συνταξη στα 40 χρνια χωρις οριο ηλικιας πρεπει να εχει ενα ταμειο ικα η μπορει απο ικα-τεβε μαζι.  

Απάντηση:
Αναμένουμε

Η Α.Χ. ρωτά:

ΕΙΜΑΙ 53 ΕΤΩΝ(01-06-1957)ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΙΚΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΠΟ ΤΟ 1975.ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2010 ΚΛΕΙΝΩ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΩ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΚΛΕΙΣΩ ΤΑ 55 ΧΡΟΝΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ(ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ)ΝΑ ΠΑΡΩ ΠΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΟΥ???

Απάντηση:
Αναμένουμε

Ο Α.Γ. ρωτά:

Είμαι πολιτικός μηχανικός και στα 65 θα έχω 35 χρόνια ασφάλιση. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα θα πάρω σύνταξη το 2023 και πόση;

Απάντηση:
Αναμένουμε

Απαίτηση ασφαλιστικών εισφορών από το ΙΚΑ

Ο Α.Π. ρωτά

Γιατί το ΙΚΑ δεν κάνει απαιτητές τις ασφαλιστικές εσφορές(εργοδοτικές και εργατικές ) ;έπειτα από καταγγελία των Φυλάκων σχολικών κτηρίων,που υπηρετούν σε 145 Δήμους της χώρας μας ;Παρότι η υπηρεσία μας αναγνωρίστηκε ως εξαρτημένη εργασία και αναγνωρίστηκε ότι καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες από το Α.Σ.Ε.Π. . Η ίδια πενταετής υπηρεσία έχει αναγνωριστεί για βαθμολογική , μισθολογική , και υπηρεσιακή εξέλιξη από τον εργοδότη Δήμαρχο που δεν καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές στον τομέα της σύνταξης . ΓΙΑΤΙ ;;;;;;;;;;

Απάντηση :
Το θέμα που αναφέρετε δεν μπορεί να απαντηθεί με την επικοινωνία μέσω του in.gr. Προτείνουμε να συμβουλευτείτε νομικό για να αναλυθεί το θέμα σε λεπτομέρεια.

Παράρτημα ΟΑΕΕ στη Σέριφο

0 Σ.Γ. ρωτά :
Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ 87 ΕΤΩΝ (ΧΗΡΑ)ΠΑΙΡΝΕΙ ΔΥΟ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΚΑ ΚΑΙ ΟΑΕΕ ΠΡΩΗΝ ΤΕΒΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΟΨΑΝ ΤΟ ΕΚΑΣ.ΤΗΣ ΖΗΤΑΝΕ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΠΑΡΕΙ.ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΣΕΡΙΦΟ ΤΟΥ ΟΑΕΕ ΟΜΩΣ ΟΧΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ  ΗΛΙΚΙΑ, ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΖΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΣΕΡΙΦΟ.

Απάντηση:
Το θέμα αυτό πρέπει να το λύσετε επικοινωνώντας με την κεντρική υπηρεσία του ΟΑΕΕ, τηλ. 210 52.85.500


Κατοχύρωση δικαιώματος σύνταξης

H Γ.Δ.ρωτά:

Είμαι στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα(ΓΕΩΤ.Ε.Ε.)52 χρονών.χρόνια υπηρεσίας 23.Δεν έχω ανήλικο παιδί.Τα παιδιά μου είναι ενήλικα.

Aπάντηση :
Αναμένουμε

Ο Η.Κ.ρωτά:

Αφορά τη σύνταξή μου: Είμαι γεννημένος 1.Ιαν. 1954 και ασφαλισμένος ανελλειπώς από 1 Δεκ. του 1980. Αρχικά, στην ανώτερη κλάση του Ταμείου Εμπόρων (που έγινε ΟΑΕΕ) και στη συνέχεια στο ΙΚΑ. Στις 12 Φεβρ.2009 κατοχύρωσα προαιρετική στην 28η κλάση του ΙΚΑ και από τότε πληρώνω κανονικά τις εισφορές μου για κύρια, επικουρική και ιατροφαρμακευτική. Επίσης, αν χρειαστεί, μπορώ να εξαγοράσω τους 14 από τους 24 μήνες στρατού (στους υπόλοιπους 10 ήμουν ήδη ασφαλισμένος). Κανονικά θα έβγαινα στη σύνταξη το 2013, αλλά ισχύει ακόμη αυτό σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό; Έχουν γίνει στο μεταξύ αλλαγές όσον αφορά στην διαδοχική σύνταξη ( που είναι και η περίπτωσή μου) ή ισχύει ακόμη ότι ίσχυε και πριν; Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Aπάντηση :
Αναμένουμε

Η Α.Φ. ρωτά :

ΕΙΜΑΙ 53 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΧΩ 9000 ΕΝΣΗΜΑ ΣΤΟ ΙΚΑ ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΓΩ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΠΛΗΡΗ

Aπάντηση :
Αναμένουμε

Ο Α.Φ. ρωτά:

Ειμαι  56ετων το 2012 θα εχω 10500 ενσημα και θα ειμαι 58 ετων τα 6000 ενσημα ειναι βαρεα βγαινω σε κανονικη συνταξη

Aπάντηση :
Αναμένουμε

Ο Ε.Σ.ρωτά:

Ειμαι μεταμοσχευμενος απο νεφρο. Εχω 6 ετη και 9 μηνες ΤΑΕ(10/87-7/94)και 13 χρονια ΙΚΑ.Μπορω να συνταξιοδοτηθω με συνταξη γηρατος;(Με συμφερει σε σχεση με το νεο ασφαλιστικο;)Αν μπορω ποιο θα ειναι το ποσο της συνταξης;(τελευταια 4 χρονια η μισθοδοσια μου κυμαινονταν απο 850-900? καθαρα και το τρεχον ετος 1000?Μετα την συνταξη μπορω να ανοιξω μια μικροεπιχειρηση π.χ ψιλικα για ενισχυση των εσοδων μου; Ο χρονος ασφαλισησ στον οαεε για την επιχειρηση αυτη προστιθεμενος με τα προηγουμενα ετη στο ΤΑΕ μπορει να μου δωσει επιπλεον συνταξη απο τον ΟΑΕΕ;

Aπάντηση :
Αναμένουμε

Ο Β.Γ. ρωτά:

Εργάζομαι με πλήρη απασχόληση και είμαι ασφαλισμένη από 10/9/1990, συνεχώς στο ΙΚΑ. Πότε μπορώ να πώ ότι θα καταφέρω να βγω στη σύνταξη;

Aπάντηση :
Αναμένουμε

Ο Α.Κ. ρωτά:

Γεννήθηκα  Απρίλιο 1962. Στις 3-9-2010 συμπληρώνω 20 χρόνια  εργασίας στο  Δημόσιο, και  έχω ένσημα ΙΚΑ 23 μηνών (ασφαλισμένος στο  ΙΚΑ από το 1988 έως το 1990). Επίσης έχω στρατιωτική θητεία 21 μήνες. Δηλαδή σε 1 χρόνο περίπου  θα  έχω κοντά  στα 25 χρόνια ασφάλιση.

Επειδή έχω παιδί με αναπηρία άνω του 67% , ηλικίας 15 ετών, πείτε μου εάν, ως πατέρας  και  εφόσον  αναγνωρίσω  τη  στρατιωτική  θητεία, μπορώ  να  συνταξιοδοτηθώ, σε ποια ηλικία,  εάν δικαιούμαι  ολόκληρης σύνταξης  και  εάν  με  επηρεάζει  το  νέο  ασφαλιστικό.

Aπάντηση :
Αναμένουμε

Ο Ν.Ζ. ρωτά:

ΕΧΩ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΤΟ 1957 ΕΙΜΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ 1/1/1983 ΣΤΟ ΙΚΑ ΜΕ 4ΩΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΕΩΣ ΤΟ 2000.ΕΚΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΩ 2ΩΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΜΙΣΘΟ 900 ΕΥΡΩ. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ 2005 ΑΣΦΑΛΙΖΟΜΑΙ ΩΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ.ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ;ΘΑ ΠΑΡΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΕ ΣΤΗΝ 15ΕΤΙΑ;

Aπάντηση :
Αναμένουμε

Ο Θ.Α.ρωτά:

Τοπογραφος μηχανικος ασφαλισμενος στο ΤΣΜΔΕ απο δεκεμβριο 1975.
Στρατιωτική θητεία 21-1-76 εως 21-5-78 (28μηνες)
δημόσιος υπάλληλος σε δυο χρονικές  περιόδους
α) 20-10-78 έως 8-8-79
β) 1-7-81 έως σήμερα.
Γεννήθηκα 5-10-1953 (57 ετών)
Παρακαλώ να με πληροφορήσετε εάν μπορώ να συνταξιοδοτηθώ.
Τα χρόνια που μου λείπουν απο το δημόσιο μπορώ να τα πάρω από ΤΣΜΔΕ δεδομένου ότι είμαι ασφαλισμένος και στα δύο παράλληλα.

Aπάντηση :
Αναμένουμε

0 Σ.Ρ. ρωτά:

Ειμαι ασφαλισμενος απο το 1974 εως το 1993 στο ΤΕΒΕ.Απο 1994 εως 2009 ειμαι ασφαλισμενος στο ΙΚΑ για 15 χρονια.εχω ηλικια 62 ετων.ποτε μπορω να βγω σε σύνταξη.

Aπάντηση :
Αναμένουμε

Η Μ.Α-Β. ρωτά:

Είμαι ΕΤΕΠ στο ΑΠ.Θ. μητέρα 3 ενήλικων παιδιών και στις 29 Οκτωβρίου 2010 συμπληρώνω 20 χρόνια. Ειμαι 57 ετών. Μπορώ να φύγω τέλους του έτους στη σύνταξη; Ευχαριστώ

Aπάντηση :
Αναμένουμε

Ο Σ.Π. ρωτά:

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1977 ΣΤΟ ΙΚΑ Κ ΑΠΟ ΤΟ 1981 ΣΤΟ ΤΑΠΟΤΕ ΠΛΗΝ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ. ΠΟΤΕ ΠΑΙΡΝΩ ΣΥΝΤΑΞΗ?

Aπάντηση :
Αναμένουμε

Η Π.Κ. ρωτά :

Έχω γεννηθεί το 1962, και προσληφθηκα στο δημόσιο στις 7/12/81.Εχω ένα παιδί το οποίο θα κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του τον Ιούλιο του 2010.Θέλω να μάθω αν μπορώ να συνταξιοδοτηθώ μετά από τρία χρόνια ή θα εγκλωβιστώ στο νέο ασφαλιστικό.

Aπάντηση :
Αναμένουμε

Ο Π.Κ.ρωτά:

ΕΙΜΑΙ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ 13/07/1961 ΚΑΙ ΕΧΩ ΕΝΣΗΜΑ ΙΚΑ 22 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΒΕ. ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΤΕ ΒΓΑΙΝΩ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ,ΚΑΙ ΑΝ ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ ΜΕ ΕΞΑΓΟΡΑ.

Aπάντηση :
Αναμένουμε

Η Π.Χ. ρωτά:

Θα ηθελα να με ενημερωσετε με τα καινουργια ασφαλιστικα ποτε μπορω να συνταξιωδοτηθω. Κλεινω το 60-ο ετως μου στις 07/10/1953. Αυτην την στιγμη ακομα εργαζομαι και εχω 6 χρονια και 8 μηνες εργασιας στο εξωτερικο πριν το 1984 σε χωρα που τωρα ειναι στην ΕΟΚ, και απο  2/01/85 μεχρι και σημερα στην Ελλαδα χωρις διακοπη.
Βαση διακρατικες συμφωνιες (Βουλγαρια) τα χρονια που εργαστεικα εκει υπολογηζονται στα συνταξημα εδω. Οταν θα κλεινω το 60 ετως μου με αυτα της Βουλγαριας θα εχω 36 χρονια και 8 μηνες. Θα μπορεσω να παρω πληρης συνταξη η με τα καινουργια δεδομενα ανατρεπονται ολα.

Aπάντηση :
Αναμένουμε

Ο Ι.Π. ρωτά:

Ιερέας με 22 χρόνια υπηρεσίας ετών 47 σε ποια ηλικία θα βγεί συνταξιούχος και με πόσα χρόνια υπηρεσίας

Aπάντηση :
Αναμένουμε

Ο Ν.Τ.ρωτά : 

Η σύζυγος μου , είναι εκπαιδευτικός έχει 24 χρόνια και 11 μήνες υπηρεσία , ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας , ανήκει στο μισθολογικό κλιμάκιο 6 (ΠΕ 70) και έχουμε τρία παιδιά .
Θα ήθελα λοιπόν να μου απαντήσετε εάν μπορείτε  στα ακόλουθα ερωτήματα:
1. Αξίζει κατά τη γνώμη σας να πάρει σύνταξη η γυναίκα μου τώρα και αν ναι ποία θα είναι η σύνταξη της ?
2. Εάν δεν πάρει σύνταξη τώρα , πόσα χρόνια θα πρέπει να δουλέψει ακόμα για να κατοχυρώσει δικαίωμα σύνταξης με τα νέα μέτρα?
3. Ποία θα είναι η σύνταξή της τότε στη περίπτωση αυτή ?

Aπάντηση :

Αναμένουμε

Ο Ν.Ν. ρωτά :

Η σύζυγός μου, έχει 9308 ένσημα στο ΙΚΑ σαν εμπορουπάλληλος, και τα τελευταία τρία χρόνια είναι στο ταμείο ανεργίας, με κάρτα του ΟΑΕΔ την οποία ανανεώνει κανονικά. Εχει γεννηθεί στις 21/05/1955, έχει δηλαδή συμπληρώσει το 55 έτος της ηλικίας της. Μπορεί να συνταξιοδοτηθεί από το ΙΚΑ;  Σας ευχαριστώ πολύ.

Aπάντηση :
Αναμένουμε

Ο Ν.Κ.ρωτά :

Η μητερα μου εργαζεται ως νοσηλευτρια  και τον αυγουστο συμπληρωνει 7500 βαρεα ενσημα συνεχομενα με ηλικια 52 ετων.Ειναι ασφαλισμενη στο ΙΚΑ προ 1983.Εχει δικαιωμα μειωμενης συνταξης και αν ναι ποσο?

Aπάντηση :
Αναμένουμε

Η Ε.Α. ρωτά:

Είμαι διορισμένη στο δημόσιο το έτος 1983 και γεννημένη το 1951.Πριν από το διορισμό μου είχα ασφαλιστεί στο ΙΚΑ και από πρόσφατη ΄βεβαίωση χαρακτηρίστηκα από το ΙΚΑ ως παλιός ασφαλισμένος . με τα νέα δεδομένα πότε θα βγώ με πλήρη σύνταξη?

Aπάντηση :
Αναμένουμε

Ο Κ.Μ. ρωτά:

Ειμαι σρτατιωτικός  με  ημερομηνία  κατάταξης  την  31-11-84 και την 31-11-09 κατωχείρωσα με  είκοση  πέντε (25) χρόνια συνταξιοδοτικό  δικαίωμα. Εάν  αποστρατευτώ  μέσα στο 2011 μπορεί να με  πιάσει  το  πέναλτι 6% λόγω  ηλικίας διότι θα  είναι 46  ετών.     

Aπάντηση :
Αναμένουμε

Η Δ.Λ. ρωτά :

Είμαι 53 ετών (01/02/1957), έχω οκτώ(8) χρόνια ασφάλιση στο ΙΚΑ και στο Δημόσιο από 01/12/1986 (23 χρόνια 6 μήνες)πότε θεμελιώνω δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Aπάντηση :
Αναμένουμε

Η Κ.Δ. ρωτά:

Είμαι γυναίκα 58 ετών, ασφαλισμένη στο ΙΚΑ από το 1989. Στο τέλος του 2010 θα έχω 6.100 ένσημα, από τα οποία 2100 βαρέα-ΤΕΑΜ μεταξύ 1989-1997. Επίσης έχω 1.000 ένσημα από παράλληλη ασφάλιση στο ΤΕΒΕ μεταξύ 1994-1997.

α) Αλλάζει κάτι για εμένα; Θα μπορώ να αποχωρήσω με πλήρη σύνταξη στα 60, το 2012;

β) Μετράνε τα βαρέα;

γ) Κερδίζω κάτι από το ΤΕΒΕ; Αν όχι, μπορώ να πάρω πίσω τις εισφορές;

Aπάντηση :

Αναμένουμε

Η Ι.Μ. ρωτά :

ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΑΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ. ΕΧΩ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ 6000 ΕΝΣΗΜΑ. ΠΡΙΝ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΑ ΒΓΕΙ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΝ ΜΕΤΡΑΝΕ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΕΝΣΗΜΑ ΜΕΤΡΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΩΤΗΘΩ ΠΡΟΩΡΑ ΜΕ 7500 ΕΝΣΗΜΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΜΟΥ 80%. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Aπάντηση :
Αναμένουμε

Η Μ.Ν. ρωτά :

Ειμαι ασφαλισμενη στο ΙΚΑ απο 23-10-1980 καιεχω ενσημα μεχρι3-12-1985 ΄που σταμάτησα και να εργαζομαι γιατί διορίστηκα στο δημόσιο και συγκεκριμένα στα δικαστήρια. Η ημερομηνία στο φεκ είναι 20/11/1985 η οποία είναι και ημερομηνία διορισμού, από την οποία άρχισα να έχω ένσημα και στο δημόσιο. Σήμερα συεχίζω να είμαι δημόσιος υπάλληλος στις 20/11/2010 συμπληρωνω 25 χρόνια στοδημοσιο έχω ανήλικο 12 ετών και κλείνω τα 50 στις 4/2/2011. Ρωτάω αν μπορώ να βγω στη σύνταξη και πότε με συμφέρει καλυτερα ώστε να μη θιγούν τα παλιά μου δικαιώματα.

Aπάντηση :
Αναμένουμε

Η Α.Κ. ρωτά :

ΕΙΜΑΙ 5Ο ΕΤΩΝ-ΕΧΩ ΕΝΣΗΜΑ ΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1978.ΔΟΥΛΕΥΩ ΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΜΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΤΕΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΝΤΞΙΟΔΟΤΗΘΩ-ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
 
Aπάντηση :
Αναμένουμε

Η ΑΙΚ.-Α.Μ. ρωτά:

54 ετων εργαζομαι απο 1979.Ενσημα 9150.Από αυτα Βαρέα 6000. Όλα στον ιδιωτικο τομέα.Με το ισχύον νομοσχέδιο παίρνω σύνταξη, πλήρης στα 55. Με τον νέο νομοσχέδιο πότε θα πάρω σύνταξη?

Aπάντηση :

Αναμένουμε

Δικαίωμα σύνταξης και εξαγορά θητείας

Ο Χ.Κ. ρωτά :

Είμαι 44 ετών (4/2/1964), έχω ένσημα ΙΚΑ από το 1981, μέχρι σήμερα έχω πάνω από 7500 από αυτά περίπου 3000 είναι βαρέα, επίσης έχω 7 χρόνια ΤΕΑΥΕΚ, με τις υπάρχουσες συνθήκες πόσα ένσημα χρειάζομαι ακόμη και πόσο χρονών πρέπει να είμαι για να θεμελιώσω το δικαίωμα για σύνταξη ; μήπως θα χρειαστή να αναγνωρίσω  και του στρατού ; το ξέρω ότι έχω χρόνια μπροστά μου αλλά έχω μπερδευτεί με το ασφαλιστικό και δεν γνωρίζω τι ισχύει και τι δεν ισχύει.

Απάντηση:

1) Δικαίωμα σύνταξης θα έχετε με την συμπλήρωση 11.100 ημερών ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
2) Με 10.500 ημέρες ασφάλισης και το 60 έτος της ηλικίας σας. Στις 10.500 ημέρες μπορεί να συμπεριληφθεί και ο χρόνος στρατιωτικής θητείας με εξαγορά.
3) Με τουλάχιστον 3600 ΒΑΡΕΑ και το 60 έτος της ηλικίας σας. Από τις 3.600 ημέρες οι 1000 ημέρες ασφάλισης θα πρέπει να είναι τα τελευταία 13 χρόνια πριν την Σύνταξη.
4) Για την απονομή σύνταξης από ΤΕΑΥΕΚ θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον 4500 ημέρες. Για σύνταξη με 11.100 ή 10.500 στο επικουρικό θα πρέπει να υπάρχουν για πλήρη 35 έτη και για μειωμένη τουλάχιστον 4.500 και το 60 έτος της ηλικίας σας.

Δικαίωμα σύνταξης λόγω πατρότητας

Ο Χ.Σ. ρωτά :

Πότε μπορώ να βγώ στη σύνταξη, από ποιό Ταμείο με συμφέρει και ποιό θα ΄ναι το ύψος της ; Γεννήθηκα το 1962 και είμαι πολύτεκνος, με παιδιά 20,15,12 & 6 ετών. Έχω ασφάλιση στο Ταμείο Υπαλλήλων Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΤΑΥΣΟ) από 1/8/1988 έως 31/8/2004 και από 1/9/2004 έως σήμερα είμαι μόνιμος δημόσιος υπάλληλος. Επίσης έχω πληρώσει ένσημα στο ΤΕΒΕ για τα έτη 1999 & 2000.

Απάντηση:

Δικαίωμα σύνταξης λόγω πατρότητας δικαιούστε εάν έχετε παιδί με ποσοστό αναπηρίας 67% και δεν κάνει χρήση του δικαιώματος η σύζυγός σας εάν εργάζεται.
Σήμερα διαθέτετε περί τα 21 χρόνια ασφάλισης, θα έχετε δικαίωμα σύνταξης με την συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης και του 58 έτους της ηλικίας σας.
Η σύνταξη που θα σας απονεμηθεί θα είναι με την διαδικασία της Διαδοχικής Ασφάλισης.

Σύνταξη από ΙΚΑ και αμοιβή από ΟΑΕΕ

Η Φ.Μ. ρωτά :

Το 2005 συμπληρώνοντας τα 50 μου χρόνια και έχοντας τις προυποθέσεις πήρα την προβλεπόμενη μειωμένη σύνταξη του ΙΚΑ γιά γυναίκα με ανήλικο παιδί. Πριν ένα χρόνο έκανα έναρξκη εργασιών στην Εφορία και στον ΟΑΕΕ σαν μεταφράστρια καιεργάζομαι με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Τώρα αντιμετωπίζω προβλήματα με το ΙΚΑ της περιοχής μου. Μου είπαν ότι μπορεί να ανασταλεί η σύνταξή μου λόγω εισοδήματος. Μπορούν να επέμβουν στο τι εισόδημα έχω από ελεύθερο επάγγελμα? Εγώ το βρίσκω ανήκουστο.

Απάντηση:

Η ασφάλιση σας στος ΟΑΕΕ και η εργασία σας με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών διασφαλίζει το δικαίωμα παροχής Σύνταξης λόγω μητρότητας. Το εισόδημα θα δηλώνεται κανονικά στην φορολογική σας δήλωση ως εισόδημα ελεύθερου επαγγελματία με την ανάλογη φορολογική αντιμετώπιση. Δεν συντρέχει κανένας λόγος αναστολής της μικρής σας Σύνταξης.

Δικαίωμα πλήρης σύνταξης ΤΕΒΕ και ΙΚΑ

Ο Δ.Φ. ρωτά :

ΜΕ 39 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 20 ΙΚΑ ΚΑΙ 19 ΤΕΒΕ .ΕΙΜΑΙ 58 ΕΤΩΝ ΠΟΤΕ ΒΓΑΙΝΩ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Απάντηση:

Δικαίωμα πλήρης σύνταξης στο -60- έτος της ηλικίας σας.

Ο Τ.Ι. ρωτά :

Γεννήθηκα το 1957.Από το 1980- 2000 έχω Τεβε.Εκτοτε ΙΚΑ.Πότε θα συνταξιοδοτηθώ ?

Απάντηση:

Δικαίωμα πλήρους Σύνταξης θα έχετε από το ΙΚΑ στο 62 έτος της ηλικίας σας εάν διαθέτετε τουλάχιστον 1000 ημέρες ασφάλισης με τελευταίο φορές το ΙΚΑ.
Επίσης, μπορείτε να πάρετε μειωμένη Σύνταξη από το ΙΚΑ στο 60 έτος της ηλικίας σας με τουλάχιστον 1500 ημέρες ασφάλισης ΙΚΑ εκ των οποίων πεντακόσιες την τελευταία πενταετία πριν την Συνταξιοδότηση με 100 κατ’ έτος.

Πλήρη σύνταξη λόγω μητρότητας από το Δημόσιο

Η Κ.Σ. ρωτά

Έτος γέννησης 1972,διορίστηκα στο Δημόσιο το 2001,έχω δύο παιδιά γεννημένα το 2005 και 2009.Πότε παίρνω πλήρη σύνταξη;

Απάντηση:

Αναμένουμε εξελίξεις με νέο ασφαλιστικό.
Σήμερα θα είχατε δικαίωμα σύνταξης στα -50- έτη σας με -25- χρόνια ασφάλισης.

Σύνταξη λόγω μητρότητας ΙΚΑ + ΤΕΑΥΕΚ

Η Σ.Σ. ρωτά :

Γεννημένη το 1974, απο 1-8-1992 εως 30-6-2003 ασφαλισμενη στο ΤΑΕ, και απο 1-7-2003 εως σημερα στο ΙΚΑ + ΤΕΑΥΕΚ(εμπορουπαλληλος), εγκυος στο πρωτο μου παιδι.Αν συνεχισω να ειμαι ασφαλισμενη στο ΙΚΑ, ποτε θεμελιωνω δικαιωμα για συνταξη; Παιζει ρολο εαν τοτε θα εχω ανηλικο παιδι ; Θα ειναι μειωμενη ή κανονικη;Ο χρονος ΤΑΕ + ΙΚΑ συνυπολογιζονται; Τι ισχυει για το ΤΕΑΥΕΚ; Ευχριστω πολύ.

Απάντηση:

Δικαίωμα σύνταξης λόγω μητρότητας θα έχετε στα 55 έτος της ηλικίας σας και τουλάχιστον 5500 ημέρες ασφάλισης ΤΑΕ ( ΟΑΕΕ ) – ΙΚΑ με τελευταίο ασφαλιστικό φορέα ΙΚΑ.
Για να έχετε δικαίωμα σύνταξης ΤΕΑΚΕΚ θα πρέπει κατά την συνταξιοδότησή σας να διαθέτετε τουλάχιστον 4500 ημέρες ασφάλισης στο επικουρικό σας ταμείο.

Δικαίωμα εξαίρεσης από ασφαλιστικό ταμείο

H Σ.Κ. ρωτά :

 ΕΧΩ 3000 ΕΝΣΗΜΑ ΙΚΑ ΚΑΙ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΤΕΒΕ ΕΙΜΑΙ 44 ΧΡΟΝΩΝ.ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΣΑΝ ΜΗΤΕΡΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ?ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΩ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΙΚΑ ?ΑΝ ΝΑΙ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ? ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ? ΤΑ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΒΕ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ?

Απάντηση:

Για να έχετε δικαίωμα εξαίρεσης από τον κλάδο σύνταξης θα πρέπει να διαθέτετε αυτοτελές δικαίωμα δικό σας από άλλο ταμείο και όχι από του συζύγου σας. Δεν μπορείτε να εξαιρεθείτε.

 

Σύνταξη μητρότητας από ΟΑΕΕ

O Σ.Τ. ρωτά :

 ΕΙΜΑΙ ΤΡΙΤΕΚΝΗ ΜΗΤΕΡΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΤΕΒΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΟΥΝΙΟ 1987 ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΗΜΕΝΟ ΣΤΙς 4-12-1997 ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 67% ΚΑΙ ΑΝΩ,ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΖΥΓΟ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΕΚΩΝ. ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΓΩ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ, ΚΑΙ ΤΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ, ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ. ΠΛΗΡΩΝΩ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ 722 ΕΩΡΩ ΑΝΑ 2ΜΗΝΟ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

Απάντηση:

Με ανάπηρο παιδί και ποσοστό αναπηρίας 67% δικαιούται Σύνταξη μητρότητας από ΟΑΕΕ με την συμπλήρωση εικοσιπέντε ετών ασφάλισης.

Πλήρη σύνταξη λόγω μητρότητας

H Σ.Μ. ρωτά :

Ημερ/νία γέννησης:14/10/1964. ΙΚΑ & ΤΕΑΥΕΚ από 9ο/1989 ως Ιδ.Γραμματεύς σε εισαγωγική-εμπορική επιχείρηση.Απόλυση: 9ος/2002. Ταμείο Ανεργίας έως και 9ο/2003, κάρτα ανεργίας έως το 2006. ΙΚΑ & Ταμείο Μετάλλου από 11ο/2006 έως και σήμερα (30/12/2008). Παντρεμένη με δύο παιδιά,έτη γέννησης 1991 & 1995. Πότε θεμελιώνω δικαίωμα σύνταξης; Τι πρέπει να προσέξω για να μη χάσω τίποτε απότι δικαιούμαι;

Απάντηση:

Σύνταξη λόγω μητρότητας θα έχετε δικαίωμα εάν στο 50 έτος της ηλικίας σας έχετε ανήλικο παιδί και τουλάχιστον 5500 ημέρες ασφάλισης. Η σύνταξη θα σας απονεμηθεί στο 55 έτος της ηλικίας σας πλήρη αναλογική.
Εάν δεν υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις μπορείτε να πάρετε μειωμένη σύνταξη στα 55 έτη σας, εάν διαθέτετε τουλάχιστον 4500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 100 κατ’ έτος την τελευταία πενταετία.
Δικαίωμα πλήρους σύνταξης θα έχετε στο 60 έτος της ηλικίας σας, εάν δεν κάνετε χρήση δικαιώματος στο 55 έτος σας.

Η Ε.Π. ρωτά :

ειμαι μητερα τριων παιδιων(21,15-διδυμα) και χηρα.ειμαι ασφαλισμενη στο ικα απο το σεπτεμβριο του 92,εργαζομαι μεχρι τωρα,εχω ενσημα 4500 και ειμαι 50 χρονων.ποτε δικαιουμαι να βγω στη συνταξη με μειωμενη ή χωρισ,και ποση 8α ειναι αυτη?ευχαριστω!

Απάντηση :

Δικαίωμα σύνταξης λόγω μητρότητας θα είχατε εάν σήμερα διαθέτατε -5500- ημέρες ασφάλισης. Δικαίωμα μειωμένης σύνταξης θα έχετε στα -55- έτη σας εάν την τελευταία πενταετία πριν την σύνταξη διαθέτετε κατ’ έτος -100- ημέρες ασφάλισης.

Σύνταξη από ΙΚΑ

Η Π.Σ. ρωτά :

ΕΙΜΑΙ 49 ΕΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 1977 ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΙΚΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΠΕΡΙΠΟΥ 8500 ΕΝΣΗΜΑ ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΣΥΝΤΑΞΗ

Απάντηση:

Δικαίωμα πλήρους Σύνταξης θα έχετε με 11100 ημέρες ασφάλιση ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Επίσης μπορείτε να πάρετε μειωμένη Σύνταξη στα 55 έτη σας εάν την τελευταία πενταετία πριν το 55 έτος της ηλικίας σας διαθέτετε εκατό ημέρες ασφάλισης κατ’ έτος.
Στο 60 έτος της ηλικίας σας θα έχετε δικαίωμα πλήρους Σύνταξης αφού σήμερα διαθέτετε 8500 ημέρες ασφάλισης. Εάν οι ημέρες ασφάλισης αυξηθούν και φθάνουν πάνω από 10000 το ποσό της σύνταξης που θα απονεμηθεί θα είναι πλήρους ανάλογο με την καλύτερη πενταετία των ακαθάριστων αποδοχών της τελευταίας δεκαετίας πριν την Σύνταξη.

Δικαίωμα πλήρης σύνταξης με εξαγορά στρατιωτικής θητείας

Ο Π.Μ. ρωτά :

ΕΙΜΑΙ 50 ΕΤΩΝ 01/05/1959 ΚΑΙ ΕΧΩ 7850 ΕΝΣΗΜΑ ΣΤΑ 58 ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΕΑΝ ΕΞΑΓΟΡΑΣΩ ΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΛΗΡΩΝΩ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10500 ΠΑΙΡΝΩ ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

Απάντηση:

Δικαίωμα σύνταξης στα -60- έτη σας με -10500- ημερομίσθια Ν.3655/2008.

 

Σύνταξη ΟΓΑ

Η Π.Ε. ρωτά:

Σύνταξη ΟΓΑ Η μητέρα μου πληρωσε στον Ογα  για 1994-1997 κλαση Α1 το ποσό των 588€.απο το 1998 πληρωνει στην ασφ. κατηγορία 1 τα ποσα που της αναλογούν.εκανε τα χαρτιά της για συνταξη ενα μήνα πριν συμπληρώσει το 65 ετος και ελαβε τον πρωτο μισθό της μετά από 4 μήνες.ο μισθός της ειναι 370€.θέλω να μου πείτε εαν ο μισθός αυτός ειναι σωστός και γιατί δεν δικαιούται αναδρομικά Ευχαριστω

Απάντηση:

Δυστυχώς για την μητέρα σας αυτό το ποσό αναλογεί για τις εισφορές που θα πληρώσετε στο ΟΓΑ. Η καταβολή της Σύνταξης γίνεται ανά εξάμηνο από το έτος συμπλήρωσης της ηλικίας, κατά συνέπεια δεν δικαιούται αναδρομικά.

Συνέχιση ασφάλισης στο ΙΚΑ

Ο Π.Λ. ρωτά :

 ΕΧΩ ΕΝΣΗΜΑ ΤΟΥ ΙΚΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΛΙΜΑΚΑ.ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΛΥΘΗΚΑ ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ.ΤΙ ΜΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΣΤΟ ΙΚΑ η ΝΑ ΓΙΝΩ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΕΙ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΙΟΣ ΜΟΥ.

Απάντηση:

Μπορείτε να συνεχίσετε της ασφάλιση στο ΙΚΑ, στην επιχείρηση της συζύγου σας και του γιού σας. Η ασφάλιση είναι ευνοϊκή με πρόσληψη συγγενικού προσώπου και ασφάλιστρο 33,65% . Υπάρχει εξαίρεση από τον κλάδο Ανεργίας, εργατικής κατοικίας, εργατικής εστίας.
Η συνέχιση ασφάλισης στο ΙΚΑ είναι συμφερότερη γι’ εσάς αφού σήμερα διαθέτετε 20 χρόνια ασφάλισης στο ΙΚΑ. Η οποία ασφάλιση στον ΟΑΕΕ δημιουργεί νέα δεδομένα με διαδοχική ασφάλιση και απονομή σύνταξης σε μεγαλύτερα όρια ηλικίας και μικρότερο ποσό σύνταξης.
Συνέχιση ασφάλισης στο ΙΚΑ.

Πλήρη σύνταξη από το ΙΚΑ

Ο Π.Χ. ρωτά:

ειμαι 49 χρονων (6/2/60) και εχω προυπηρεσια στον ιδιωτ.τομεα απο 1/6/1985 εως 20/7/2004 που πραγματοποιησα 5.500 ενσημα ως υπαλ.γραφειου και μεσα σαυτο το διαστημα ημουν και στο επιδομα ανεργιας για 22 μηνες. Απο 21/7/2004 μεχρι σημερα εργαζομαι ως ΠΕ Οικονομικου σε Οργανισμο του ευρυτερου δημοσιου τομεα (Ν.Π.Ι.Δ)που ανηκει στο Υπυργειο Αγροτ.Αναπτυξης και Τροφιμων με μονιμη συμβαση και ενσημα ΙΚΑ ΕΤΑΜ.Αν συνεχισω να κολλαω 300 ενσημα ετησιως, ποτε μπορω να βγω στη πληρη συνταξη?

Απάντηση:

Δικαίωμα πλήρους σύνταξης θα έχετε από το ΙΚΑ , εάν στο 60 έτος της ηλικίας σας διαθέτετε 10500 ημέρες ασφάλισης συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής θητείας με εξαγορά.

Διαδοχική ασφάλιση ΝΑΤ, ΟΑΕΕ και ΙΚΑ

Ο Π.Ρ. ρωτά :  

Πρόκειται να συνταξιοδοτηθώ με το καθεστώς της διαδοχικής.Εχω απο το ΝΑΤ 1157 ένσημα,8-5-63 εως 14-2-70, απο το ΤΕΒΕ 880,απο 1-10-77 εως 8-9-80, και απο το ΙΚΑ 8474 ένσημα απο 9-9-80 εως και 31-10-08 σύνολο: 10511.Επειδη γνωρίζω πολύ καλά οτι θα αργήσω πολυ να βγάλω σύνταξη θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής:Εαν το Μάρτη που κλείνω τα 65 και θεμελιώνω δικαίωμα σύνταξης αυτοτελώς απο το ΙΚΑ μπορω να ζητήσω την σύνταξη απο το ΙΚΑ (οπότε θα βγεί πιστευω και πιο γρήγορα)και μετα η συγχρόνως να ζητήσω και απο τα άλλα ταμεία και όποτε αυτά βγούν.Επίσης θα ήθελα   να μου πείτε,εάν αυτό είναι  ευκολο, ποση σύνταξη θα πάρω απο τα τρία ταμεία η απο το ΙΚΑ μόνο.Είμαι στην 28η ασφαλιστικη κλάση για ΙΚΑ και ο μισθός μου είναι 2620 Euro.  

Απάντηση:

Η θεμελίωση αυτοτελούς δικαιώματος απονομής σύνταξης από το ΙΚΑ σας δίνει το δικαίωμα διεκδίκησης εντός τετραμήνου το ανάλογο ποσό της 28ης  ασφαλιστικής κλάσης το οποίο θα είναι αρκετά υψηλό λόγω των υψηλών αποδοχών σας.
Στην συνέχεια μέσω του ΙΚΑ και αφού Συνταξιοδοτηθείτε διεκδικήστε συμμετοχή δικαιώματος από ΝΑΤ και ΤΕΒΕ. Η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα και η σκέψη που κάνετε για αυτοτελές αρχικό συνταξιοδοτικό δικαίωμα από το ΙΚΑ είναι σωστή.

 

Σύνταξη αναπηρίας ΟΑΕΕ

O Π.Κ. ρωτά :


Σας παρακαλώ βοηθήστε με γιατί δεν βγάζουν άκρη. Ήμουν ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ από το 2001 μέχρι  και το 2007. Κόλλησα τον ιό Έιτζ και κατέθεσα τα χαρτιά μου  για σύνταξη αναπηρίας. Δικαιούμαι να την πάρω; Η πρωτοβάθμια επιτροπή με έκρινε με 40%. Είναι δίκαιο ή άδικο; Όποιον και αν έχω ρωτήσει δεν ξέρει να μου πει τι λέει ο νόμος, ενώ στην σελίδα www.hivaids.gr  αναφέρει το δικαιούμαι σύνταξη αναπηρίας. Περιμένω με αγωνία την απάντησή σας.

Απάντηση:

Με ποσοστό αναπηρίας 40% δεν θεμελιώνετε δικαίωμα απονομής Σύνταξης. Το ποσοστό αναπηρίας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 67%.
Μετά από έξι μήνες από την ημέρα που περάσατε από την υγειονομική επιτροπή ΤΕΒΕ έχετε δικαίωμα με νέα αίτηση σας να ζητήσετε επανεξέταση του προβλήματος σας λόγω επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας σας.

Εξαγορά ασφαλιστικού χρόνου και σύνταξη

Η Ε.Ν. ρωτά:

Διορίστηκα δασκάλα σε ιδιωτικό σχολείο στις 26/10/1973 μέχρι 25/08/1990 (ασφάλεια ΙΚΑ). Τα παραπάνω χρόνια τα έχω εξαγοράσει. Στις 03/09/1990 μέχρι σήμερα είμαι διορισμένη σε Δημόσιο Σχολείο. Παρακαλώ θα ήθελα να με πληροφορήσετε πότε θεμελιώνω δικαίωμα συνταξιοδότησης(αν είναι δυνατόν ημερομηνία)για να υποβάλλω σχετική αίτηση παραίτησης από την Υπηρεσία.

Απάντηση:

Ποια είναι η ηλικία σας?
Εάν σήμερα έχετε ηλικία 55- ετών και συνολική συντάξιμη υπηρεσία -30- έτη μπορείτε να πάρετε σύνταξη. Προσοχή στα επικουρικά ταμεία.

Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος

H M.M. ρωτά:

Ασφαλίστηκα για πρώτη φορά στο ΙΚΑ τον 9/1981 και για 10 μήνες. Έκτοτε για λόγους σπουδών δεν εργάστηκα σε μόνιμη βάση αλλά μόνο περιστασιακά στον ΟΠΑΠ σαν φοιτήτρια. από τον 3/1990 και μέχρι 8/1995 εργάστηκα με ασφάλιση στο ΤΑΤΤΑ. Μετά από μία περίοδο ανεργίας 6 μηνών, από το 1996 εργάζομαι ανελλιπώς με ασφάλιση στο ΙΚΑ μέχρι σήμερα (11/2009). Με το ισχύον νομικό καθεστώς, πότε θεμελιώνω δικαίωμα συνταξιοδότησης; Με τις προτεινόμενες αλλαγές επηρεάζομαι αρνητικά ως προς τα όρια ηλικίας;

Απάντηση:


Σήμερα έχετε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Ποια είναι η ηλικία σας?

Διαδοχική ασφάλιση

Ο Χ.Μ. ρωτά :

ΕΙΜΑΙ 55 ΕΤΩΝ. ΕΧΩ ΕΝΣΗΜΑ ΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 1972 ΕΩΣ 1987 (ΜΕΙΟΝ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ -28 ΜΗΝΕΣ-). ΑΠΟ ΤΟ 1987 ΕΚΑΝΑ ΕΝΑΡΞΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Π07. ΤΩΡΑ, ΕΚΑΝΑ ΑΙΤΗΣΗ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΩ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Π14. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΟΥ, ΟΤΑΝ ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΤΟ 60ο ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΟΥ.

Απάντηση:

Θα σας απονεμηθεί σύνταξη στο 60 έτος της ηλικίας σας με την διαδικασία απονομών διαδοχικής ασφάλισης. Σήμερα ουδείς μπορεί να σας απαντήσει με βεβαιότητα το ποσό της Σύνταξης που θα πάρετε μετά από πέντε έτη.

 Απαλλαγή από τον ΟΑΕΕ

Ο Μ.Μ. ρωτά:

Είμαι ετερρορυθμος εταίρος (δεν είμαι ούτε εκπρόσωπος ούτε διαχειριστής της Ε.Ε) σε μία Ετερρόρυθμη Εταιρεία και παράλληλα είμαι μισθωτός σε μία Α.Ε.
Ασφαλίζομαι κανονικά στο Ι.Κ.Α από την Α.Ε., δηλ. πληρώνω κανονικά τις ασφαλιστικές μου εισφορές και ειμαί πλήρως ασφαλισμένος.
Θα ήθελα να ρωτήσω:
1.Ισχύει ότι βάσει της νομοθεσίας ο Ετερρόρυθμος εταίρος δεν υποχρεούται να ασφαλίζεται στον Ο.Α.Ε.Ε. ?
και
2. Μπορεί να απαλλαγεί από την υποχρέωση ασφάλισης στον Ο.Α.Ε.Ε μόνο και μόνο επειδή είναι ετερρόρυθμος εταίρος?Στην δική μου περίπτωση απαλλάσομαι από την ασφάλιση Ο.Α.Ε.Ε αλλά μου ζητούν κάθε χρόνο βεβαίωση απασχόλησης από τον εργοδότη, πράγμα που θέλω να αποφύγω για λόγους δεοντολογίας.
Υπάρχει η δυνατότητα να απαλλαγώ μόνο και μόνο που είμαι ετερρόρυθμος?

Απάντηση:

Για απαλλαγή από τον ΟΑΕΕ πέρα της διαδικασίας που τηρείται σήμερα δεν υπάρχει άλλος τρόπος απόδειξης της ασφαλιστικής σας κάλυψης στο ΙΚΑ. Δυστυχώς δεν υπάρχει μηχανογραφική σύνδεση μεταξύ των ταμείων με αποτελέσματα να ταλαιπωρείται ο πολίτης με Γραφειοκρατική αντίληψης.

Σύνταξη λόγω χηρείας από ΟΓΑ και δικαίωμα βοήθειας από άλλο φορέα

Η Μ.Κ. ρωτά:

 Οι γονεις μου είναι ασφαλισμενοι στο ΟΓΑ. Οπατερας μου πεθανε πριν 2 χρονια (58 ετων).Η μητερα μου (59ετων)σημερα το μόνο εισοδημα που έχει είναι 90 ευρώ που της δίνει ο ΟΓΑ από τον πατερα μου. Και οι δύο πληρωναν τις εισφορες τους κανονικά (224/6μηνο).Δικαιούται η μητερα μου  άλλο βοήθημα από κάποιο κοινωνικο φορέα? Γιατί με 90 ευρω ….

Απάντηση:

Η μητέρα σας λαμβάνει αναλογική σύνταξη θανάτου για τον πατέρα σας από τον ΟΓΑ Δικαίωμα άλλου βοηθήματος μπορεί να έχει από την πρόνοια εάν δεν διαθέτει άλλα επιδόματα σύμφωνα με την φορολογική της δήλωση.

 

Ασφάλιση σε πολλά ταμεία και λήψη δύο συντάξεων

Ο Μ.Λ. ρωτά :

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΚΛΕΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΑ ΤΑ 65. ΕΧΕΙ ΕΝΣΗΜΑ ΙΚΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 5.500 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1984. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΧΕΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ (ΠΡΟ ΤΟΥ 1984)ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΑΠΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 1985 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΕΒΕ.
1)ΑΝ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΣΟ ΣΤΟ ΙΚΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ)ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΔΥΟ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ?
2)ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΩΝ (ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΩΝ) ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ (ΑΠΛΑ ΘΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ). ΟΤΑΝ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΔΥΟ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΙΩΣΗ Ή ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΩΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΟΤΙ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟ ΔΥΟ ΦΟΡΕΙΣ?

Απάντηση:

Προτιμείστε το δικαίωμα απονομής Σύνταξης από το ΙΚΑ με διαφορά εξαμήνου από την δεύτερη αίτησης ΤΕΒΕ με καλύτερο αποτέλεσμα Σε κάθε περίπτωση η λήψη δύων Συντάξεων θα μειώσει το αποτέλεσμα λόγω της μη συμμετοχή σας στην πριμοδότηση που δίνεται στα κατώτερα όρια Συντάξεων. Από το ΙΚΑ θα λάβετε μόνο τα οργανικά όρια που αντιστοιχούν στον αριθμό των ημερών ασφάλισης και την καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας. Για την απονομή των Συντάξεων θα σας ζητηθεί και από τα δύο ταμεία το εκκαθαριστικό φορολογικής δήλωσης και δήλωση στην αίτησης σας εάν θα λάβετε Σύνταξη από άλλο κλάδο.

Ασφαλισμένη στο ΤΣΑΥ και δικαίωμα σύνταξης

H M.K. ρωτά :

Είμαι φαρμακοποιός και εργάζομαι ως ιδιωτική υπάλληλος σε επιχείρηση. Έχω γεννηθεί το 1965 και είμαι ασφαλισμένη στο ΤΣΑΥ από τον Αύγουστο του 1988. Το ΤΣΑΥ αποτελεί τον κύριο φορέα ασφάλισής μου (συνταξιοδοτικό και περίθαλψη). Από το μισθό μου παρακρατείται κάθε μήνα και ένα ποσό για το ΙΚΑ.
Έχω 3 παιδιά και θα ήθελα να ρωτήσω, με βάση το νέο νομοσχέδιο:
– Πότε μπορώ να βγω με πλήρη σύνταξη με το ΤΣΑΥ?
-Πόσο ύψος έχει η σύνταξη του ΤΣΑΥ σήμερα?
– Υπάρχει περίπτωση να συνταξιοδοτηθώ νωρίτερα και με τι επιβάρυνση πάνω στη σύνταξη?
– Θα πάρω κάτι από το ΙΚΑ? Για ποιο λόγο γίνονται οι κρατήσεις?

Απάντηση:

Γυναίκες ασφαλισμένες στο ΤΣΑΥ πριν την 1/1/1993 δεν δικαιούται  Σύνταξη με τρία παιδία λόγω μητρότητας, αλλά ούτε με ανήλικα παιδία. Αντίθετα, γυναίκες που ασφαλίστηκαν στο ταμείο μετά την 1/1/1993 έχουν αυτό το δικαίωμα.
Με πλήρη Σύνταξη μπορείτε να Συνταξιοδοτηθείτε με την συμπλήρωση 25 ετών ασφάλιση και το 60έτος την ηλικίας σας ή το 58 έτος της ηλικίας σας και 35 χρόνια Ασφάλισης.

Σύνταξη λόγω μητρότητας

Η Μ.Π. ρωτά :

 Εχω γεννηθεί το 1963 και έχω 7.803 ένσημα από το 1981. Θα ήθελα να ξέρω εαν στα 50 χρόνια μου μπορώ να πάρω τη μειωμένση συνταξη με ανήλικο παιδί

Απάντηση:

Δικαίωμα σύνταξης θα έχετε λόγω μητρότητας στο 55 έτος της ηλικίας σας, αφού στο 50 θα έχετε ανήλικο παιδί. Σύμφωνα με τον Νόμο 3655/2008 από το 2010 το δικαίωμα σύνταξης λόγω μητρότητας αυξάνεται κατά ένα έτος μέχρι να συμπληρωθεί το 55 έτος της ηλικίας.
Θεμελιωμένο δικαίωμα στα 55 έτη δεν χάνεται μέχρι το 55 έτος της ηλικίας.

Η Μ.Τ. ρωτά:

Είμαι μητέρα δύο παιδιών, γεννημένων το 2004 και 2006.
Είμαι 45 χρονών με ένσημα από τον Απρίλιο 1984.
Πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ με μειωμένη σύνταξη και πόση θα είναι η μείωση και πότε με πλήρη;

Απάντηση:

Δικαίωμα σύνταξης θα έχετε  στα 55 έτη σας λόγω μητρότητας αφού στα 50 έτη σας θα έχετε ανήλικα παιδία και τουλάχιστον 5500 ημέρες ασφάλισης. Η σύνταξη θα είναι πλήρη, ανάλογη με τις ημέρες ασφάλισης που θα διαθέτετε τότε.
Με τον Ν. 3655/2008 από το 2008 και μετά για την ηλικία την δικιά σας δεν θα χορηγείται μειωμένες συντάξεις λόγω  μητρότητας.

Δικαίωμα πλήρης ή μειωμένης σύνταξης

Η Μ.Ζ. ρωτά :

ΕΙΜΑΙ 53 ΕΤΩΝ.ΕΧΩ ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 1979.ΕΧΩ ΕΝΣΗΜΑ 8600.1)ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ & ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ.2)ΠΟΤΕ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Απάντηση:

Σήμερα έχετε δικαίωμα μειωμένης σύνταξης με μείωση 24% της πλήρους επειδή θα σας απονεμηθεί 4 χρόνια πριν το 60 έτος της ηλικίας σας.
Δικαίωμα πλήρους σύνταξης θα έχετε στο 58 έτος της ηλικίας σας εάν διαθέτετε τουλάχιστον 10000 ημέρες ασφάλισης επίσης πλήρη σύνταξη μπορείτε να έχετε στο 60 έτος της ηλικίας σας με λιγότερες των 10000 ημερών ασφάλισης.

 

ΟΓΑ και ανασφάλιστοι υπερήλικες

Η Μ.Ζ. ρωτά

Μέχρι ποία ηλικία οι ανασφάλιστοι υπερήλικες δικαιούνται ασφάλιση από τον ΟΓΑ. Η μητέρα μου είναι 84,μπορεί να ασφσλιστεί τωρα.

Απάντηση:


Στην ηλικία των 84 ετών δεν μπορεί να ασφαλιστεί η μητέρα σας στο ΟΓΑ.
Μπορείτε να ζητήσετε την σύνταξη του ανασφάλιστου υπερήλικα εάν από την φορολογική της δήλωση προκύπτει ότι δεν διαθέτει εισόδημα πάνω από 5000 ευρώ. Επικοινωνήστε με τον ΟΓΑ.

Προσωποκράτηση λόγω οφειλών στο ΟΑΕΕ

Η Μ.Γ.  ρωτά :

εχω να πληρωσω ασφαλιστικες εισφορές στο ΤΕΒΕ απο τον 01/03/2005, κινδυνεύω με προσωποκρατιση για αυτήν την οφειλή? και ποια είναι η διακισία εν συντομια, όταν χρωστάς στο ΤΕΒΕ σχετικά με προσωκράτιση. ευχαριστω

Απάντηση:

Καλό θα είναι να γίνει ρύθμιση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ πριν φθάσετε σε ποσά που θα σας είναι απαγορευτικά λόγω ύψους να αντέξετε, με αποτέλεσμα δικαστικών διεκδικήσεων από το ταμείο με προσωποκρατήσεις και ενδεχόμενη φυλάκιση.

Πλήρη σύνταξη λόγω μητρότητας

Η Μ.Α. ρωτά:

 εχω 2 παιδια ημ.γεννησης2003 και ειμαι41.5 ετων(ημ.γενν11/1967)και ασφαλισμενη απο τον ιουλιο του 1987 τα ενσημα μου απο το 1987 εως το 2002 ειναι 2003(ικα)και 375 (τεβε1991-1992).Ξεκινωντας εργασια απο φετος μπορω να παρω συνταξη στα 50;στα 55;μειωμενη ή πληρη Αν δεν βρω εργασια μπορω να κανω αυτασφαλιση;Ευχαριστω μ.αν.

Απάντηση:

Δικαίωμα πλήρους σύνταξης θα έχετε λόγω μητρότητας στα 55 έτη σας εάν στο 50 έτος σας διαθέτετε 5500 ημέρες ασφάλισης. Προαιρετική ασφάλιση θα γίνει εάν διαθέτετε 500 ημέρες ασφάλισης ΙΚΑ την τελευταία πενταετία ή 3000 οποτεδήποτε με τελευταίο ασφ/κο φορέα το ΙΚΑ.

Μειωμένη σύνταξη από ΟΑΕΕ

Ο Μ.Π. ρωτά :

ΕΙΜΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΤΕΒΕ ΑΠΟ ΤΟ 1991.ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΙ 57 ΕΤΩΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΤΕ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ.ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΚΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ?

Απάντηση:

Δικαίωμα σύνταξης θα έχετε στο 65 έτος της ηλικίας σας.
Ο ΟΑΕΕ δεν χορηγεί μειωμένη σύνταξη.

Πλήρη σύνταξη με ΒΑΕ ένσημα

Η Β.Μ. ρωτά:

Είμαι 60 χρονών και Νέα ασφαλισμένη (μετά απο 1.1.1993).Εργάζομαι ώς αποκλειστική νοσοκόμα και έχω 3.350 ένσημα Β.Α.Ε. έχω όμως και 1.150 απο προηγούμενη εργασία σε απλά. Σύνολο δηλαδη 4.500. Μπορώ να πάρω την κατώτατη σύνταξη που αντιστοιχεί στα ΒΑΕ ή πρέπει να έχω περισσότερα ένσημα ΒΑΕ? Σας ευχαριστώ.

Απάντηση:

Σήμερα μπορείτε να πάρετε σύνταξη πλήρη Βαρέα εάν συμπληρώνετε -3600-Βαρέα

Καλύτερη σύνταξη από ΟΑΕΕ

Ο Λ.Κ. ρωτά ;

ειμαι 9 χρονια ασφαλισμενος στο ταε και 5χρονια στοικα με βαε,τωρα συνεχιζω στον οαεε,πως θα μπορουσα να πετυχω καλυτερη συνταξη οταν θεμελιωσω το δικαιωμα με διαδοχικη ασφαλιση,ανεβαινοντας κλιμακες μεσω οαεε ή ειναι καλυτερα να κανω αυτασφαλιση στο ικα μονο συνταξιμα αν γινεται αυτο[πώς θα μπορουσα να παρω επικουρικη συνταξη μεσω οαεε]

Απάντηση:

Για καλύτερη σύνταξη από ΟΑΕΕ μπορείτε να αλλάξετε ασφαλιστική κλίμακα.
Από 1/10/2008 στον ΟΑΕΕ δημιουργήθηκε κλάδος επικουρικής σύνταξης στον οποίο και δικαιούστε να ασφαλιστείτε για απονομή και επικουρικής σύνταξης. Για το θέμα της επικουρικής σύνταξης και την ασφάλιση σας επικοινωνήστε στο ασφ/κό σύμβουλο του ΟΑΕΕ.

ΙΚΑ και καλύτερη περίοδος σύνταξης

Η Λ.Κ. ρωτά :

 Εργάζομαι από τον Ιούλιο του 1981 στην ίδια ιδιωτική εταιρεία με ασφάλιση ΙΚΑ. Είμαι τώρα 46 ετών και έχω μέχρι στιγμής 8150 ένσημα.
Στα 50μου θα έχω ανήλικο (17 ετών). Πόσο μειωνέμη σύνταξη μπορώ να πάρω λόγω ανηλίκου και αν με συμφέρει να περιμένω για ολόκληρη, αλλά σε ποιά ηλικία ?

Απάντηση:

Σύμφωνα με τον Ν. 3655/2008 δικαίωμα απονομής πλήρους Σύνταξης θα έχετε στα 55 έτη σας λόγω μητρότητας, αφού στα 50 έτη σας θα έχετε ανήλικο παιδί και πάνω από 5500 ημέρες ασφάλισης όπως  ορίζει ο Νόμος. Το δικαίωμα σύνταξης δεν χάνεται αφού στο 50 έτος σας καλύπτεται όλες τις προϋποθέσεις του Νόμου.

Διαδοχική ασφάλιση και αυτασφάλιση για επικουρική σύνταξη

H Λ.Π. ρωτά :

ΕΧΩ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΣΤΙΣ 20-7-1943.
ΕΩΣ ΤΟ 1988 ΗΜΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΟΓΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΩΣ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ.
ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΑ ΣΤΟ ΚΛΑΔΟ ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ(ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ) ΤΟΥ ΟΓΑ ΑΠΟ Τ0 1988 ΕΩΣ ΤΟ 1992(5 ΧΡΟΝΙΑ) ΑΠΟ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 1993 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 2003 ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΑ ΣΤΟ ΙΚΑ-ΤΕΑΜ (3077 ΕΝΣΗΜΑ.) ΑΠΟ ΤΟ 2004 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 2007(4 ΧΡΟΝΝΙΑ) ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΟΥ ΟΓΑ(ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ).
ΚΑΤΕΘΕΣΑ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΟΓΑ ΣΤΙΣ 10/6/2008.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ :
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΝΟΜΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ?
ΠΟΣΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΟΥ?
ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΟ ΕΤΕΑΜ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ(ΕΧΩ 3077 ΕΝΣΗΜΑ ΟΠΩΣ ΣΑΣ ΕΙΠΑ)?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ .

Απάντηση:


Αρμόδιος φορέας απονομής σύνταξης ΟΓΑ .Ο ασφ/κος χρόνος ΙΚΑ θα αναζητηθεί από τον ΟΓΑ για την απονομή ποσού σύνταξης το οποίο θα σας απονεμηθεί από τον ΟΓΑ με την διαδικασία της διαδοχικής ασφάλισης. Η σύνταξη για να σας δοθεί θα περάσει από σαράντα κύματα λόγω διαδοχικής ασφάλισης και μεγαλύτερου ασφ/κου χρόνου στο ΙΚΑ με αμφισβήτηση της πρόσθετης ασφάλισης ΟΓΑ 1988-1922.
Έχετε δικαίωμα αυτοασφάλισης ΤΕΑΜ αφού διαθέτετε 3000 ημέρες για την συμπλήρωση 4500 ημερών και την απονομή στην συνέχεια επικουρικής σύνταξης από το ταμείο. Λάθος η μη αυτοασφάλιση στο ΤΕΑΜ μέχρι και σήμερα.

ΤΣΜΕΔΕ και χορήγηση μειωμένης σύνταξης λόγω μητρότητας

H N.Λ. ρωτά

Είμαι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ από το 1992 και έχω ολα τα ενσημα έως και σήμερα. Σκεφτομαι να αλλάξω ταμειο και να πάω στο ΤΜΕΔΕ συνεχιζοντας να ειμαι μισθωτή (χωρις δελτιο παροχης υπηρεσιων) θέλω να μάθω η αλλαγή ταμείου τι θα αλλαξει στην ασφάλιση μου θα επιρεάσει τη συνταξη μου? Στα 50 θα ειμαι μητέρα ανήλικου παιδιου θα μπορώ να συνταξιοδοτηθώ? Μηπως είναι καλυτερο να παραμείνω στο ΙΚΑ? Επίσης για 6 χρονια έχω παράλληλα με το ΙΚΑ και ΤΕΑΠΕΠ αν αλλαξω ταμειο θα χαθούν αυτά τα 6 χρονια?

Απάντηση:

Το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. δεν χορηγεί σύνταξη λόγω μητρότητας εάν επιθυμείται να πάρετε σύνταξη στα -50- έτη σας θα πρέπει να αλλάξετε ασφάλιση, με επιστροφή στο ΙΚΑ.

ΙΚΑ, Δημόσιο ΤΣΜΕΔΕ

Ο Κ.Χ. ρωτά:

Το 1997 ασφαλίστηκα στο ΙΚΑ ενώ από το Μάρτιο του 2003  είμαι ασφαλισμένος στο Δημόσιο. Τις προσεχείς ημέρες θα δώσω εξετάσεις για άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στο ΤΕΕ για την απόκτηση της οποίας είναι υποχρεωτική η ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ. Η πληροφόρηση που έχω είνια ότι υποχρεωτικά όλα (κύρια, επικουρική και υγείας) θα υπάγονται πλέον στο ΤΣΜΕΔΕ και όχι στο Δημόσιο. Είναι αληθής? Μπορώ/Συμφέρει να έχω και παράλληλα ασφάλεια Δημοσίου? Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω από τώρα για την αναγνώριση του χρόνου συνατξιοδότησης από τώρα? Με τα ποσά που έχω δώσει μέχρι τώρα για επικουρικό και στο ΙΚΑ και στο Δημόσιο τι γίνεται? Με συμφέρει να αναγνωρίσω το χρόνο του ΙΚΑ στο Δημόσιο και μετά αυτός να αναγνωριστεί συνολικά στο ΤΣΜΕΔΕ? Τώρα με την συνένωση των ταμείων αλλάζει κάτι στις σχετικές υποχρεώσεις από μέρους μου?
Θα παρακαλούσα για την άμεση απάντησή σας καθώς έχω λίγες μέρες ακόμα περιθώριο για την υποβολή δικαιολογητικών στο ΤΕΕ. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Απάντηση:

Η συνέχιση της ασφάλισης για κύρια επικουρική Σύνταξη θα έχει να κάνει με το ΤΣΕΜΕΔΕ σύμφωνα με την τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Οι ασφαλιστικές κρατήσεις θα γίνονται από την υπηρεσία σας και θα διαβιβάζονται στο ΤΣΕΜΕΔΕ ο ασφαλιστικός χρόνος που έχει απαιτηθεί πριν την σύνταξη σας στο ΤΣΕΜΕΔΕ για κύρια και επικουρική σύνταξη αναγνωρίζεται από το ΤΣΕΜΕΔΕ με την διαδικασία της διαδοχικής ασφάλισης.

Μονιμοποίηση σύνταξης λόγω αναπηρίας

Ο Κ.Π. ρωτά :

ΕΙΜΑΙ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ 16/1/1959.ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2006 ΕΠΑΘΑ ΕΝΦΡΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΕΤΡΑΠΛΟΥ Βy pass. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ , ΜΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΘΗΚΕ ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΩΝ .
ΠΕΡΑΣΑ ΑΠΟ ΠΡΩΤΗ  ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Η ΟΠΟΙΑ ΟΡΙΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ 80%( ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 20/10/06 ΕΩΣ 22/10/08).
ΣΤΙΣ 22/10/2008 ΠΕΡΑΣΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΟΠΟΙΑ ΟΡΙΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ 67%(22/10/08- 22/10/2010).
ΕΧΩ 9550 ΕΝΣΗΜΑ ΟΛΑ  ΣΤΟ ΙΚΑ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΑ 7.200 ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΕΑ.
Α)ΑΠΟ ΠΟΣΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΩ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ; Β)ΑΝ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ 50% ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΗΡΑΤΟΣ.

Απάντηση:

Για την μονιμοποίηση της σύνταξης σας θα πρέπει να έχετε το 55 έτος της ηλικίας σας και διάρκεια συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας επτά ( 7 ) έτη, με ελάχιστο αριθμό εξετάσεων από τις υγειονομικές επιτροπές τρείς  ( 3 ) φορές.
Σήμερα με ποσοστό αναπηρίας 67% το ποσό της σύνταξης θα αντιστοιχεί σε πλήρη επειδή διαθέτετε πάνω από 6000 ημέρες ασφάλισης.
Στο ερώτημα, αναπηρική σύνταξη με ποσοστό αναπηρίας 54% , το ποσό της σύνταξης που θα σας απονεμηθεί θα φθάνει στο ½ της  πλήρους σύνταξης και εάν μονιμοποιηθεί σε αναπηρία το ποσό θα συνεχίσει να καταβάλλεται μειωμένο επειδή διαθέτετε αρκετά ένσημα σας συμφέρει να την μετατρέψετε σε γήρατος αφού συμπληρώσετε το απαιτούμενο όριο ηλικίας.

 

Ολόκληρη ή μειωμένη σύνταξη;

O Κ.Ν. ρωτά:

Eμαι 50 χρονων και εχω 6000 ενσημα βαρεα στο ΙΚΑ και ημουν για 7 χρονια ασφαλισμενος στο ΤΕΒΕ .(οχι παραλληλα).θα ηθελα να σας ρωτησω ποτε θα δικαιουμαι συνταξη μειωμενη η ολοκληρη και ποση θα ειναι η μειωση.Σας ευχαριστω .

Απάντηση:

Δικαίωμα πλήρους σύνταξης θα έχετε στο 60 έτος της ηλικίας σας με 6000 ΒΑΡΕΑ σήμερα. ΘΑ πρέπει πριν την σύνταξη να διαθέτετε τουλάχιστον 1000 ημέρες ασφάλισης στα ΒΑΡΕΑ για τα τελευταία 13 χρόνια.
Ο ασφ/κος χρόνος ΤΕΒΕ θα σας είναι χρήσιμος για προσαύξηση στην Σύνταξη με τον υπολογισμό της Διαδοχικής ασφάλισης.

 

Μειωμένη σύνταξη

Η Κ.Ο. ρωτά :

ΕΧΩ 4.750 ΕΝΣΗΜΑ.ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 2001 ΑΝΕΡΓΗ.(ΔΟΥΛΕΨΑ ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΜΕ 4/ΩΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ,ΜΕΣΩ ΟΑΕΔ,ΓΙΑ 18 ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ 1/2/2006 ΕΩΣ 31/8/2007).ΓΙΝΟΜΑΙ 55 ΕΤΩΝ ΣΤΙΣ 14/1/2014.
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ: ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 55; ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ, ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΩ;

Απάντηση:

Δικαίωμα σύνταξης θα έχετε εάν πέρα των 4750 ημερών ασφάλισης που διαθέτετε σήμερα διαθέτετε 100 ημέρες ασφάλισης κατ’ έτος την τελευταία πενταετία πριν το 55 έτος της ηλικίας σας.

 

Καλύτερη περίοδος απονομής σύνταξης

H K.E. ρωτά:

Είμαι 56 ετών, έχω 10500 ένσημα ΙΚΑ, ασφαλισμένη από το 1972. Με τι ποσοστό, κατά περίπτωση, θα μειωθεί η σύνταξη μου εαν καταθέσω για σύνταξη  α)τέλος του 2008 (56 ετών) και β) τέλος του 2009 με 10800 (57 ετών).

Απάντηση:


Συμφερότερη περίοδος απονομής σύνταξης το 57 έτος της ηλικίας σας τέλος του 2009.

Ποσοστό σύνταξη από ΙΚΑ λόγω χηρείας με ΟΓΑ

Ο Ι.Π. ρωτά:

ΕΙΜΑΙ 83 ΕΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 65 ΕΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΟΓΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΜΟΥ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΟΥ! ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΠΟΣΟΣΤΟ!!

Απάντηση:

Η σύζυγος σας θα έχει δικαίωμα σύνταξης λόγω θανάτου από το ΙΚΑ με την προϋπόθεση ότι η Σύνταξη που θα τις απονέμετε από τον ΟΓΑ θα μειωθεί στα επίπεδα των οργανικών διατάξεων του ποσού που πληρώσετε για να τις απονεμηθεί. Ενδεχομένως να μη την συμφέρει να τις απονέμετε σύνταξη από τον ΟΓΑ λόγω της μεγάλης μείωσης που θα έχει η Σύνταξη θανάτου που θα λαμβάνει από το ΙΚΑ. Το θέμα θα πρέπει να ψαχθεί πριν την απονομή για ενδεχόμενο παραίτησης απονομής αυτοτελούς δικαιώματος από τον ΟΓΑ και απονομή ποσού από το ΙΚΑ που θα φθάνει στο 70% της Σύνταξης που λαμβάνετε σήμερα.

Συμμετοχή συνταξιούχου σε εμπορική εταιρεία

O I.M. ρωτά:

ΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΤΙΣ 15-9-1982 ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ(ΤΙ ΜΟΡΦΗΣ)ΚΑΙ ΤΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΟΥ;

Απάντηση:

Για την συμμετοχή σας σε εμπορική επιχείρηση δεν θα υπάρξει μείωση στην Σύνταξη, ανεξαρτήτως μορφής της επιχείρηση. Η συμμετοχή σας υποχρεώνει την ασφάλιση σας στον ΟΑΕΕ και την πρόσθετη υποχρέωση να πληρώνετε στον ΟΑΕΕ υπέρ ΛΑΦΚΑ ( Λογαριασμός Ασφάλισης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλιση) επασφάλιστρο 4% επίσης η φορολογική σας υποχρέωση θα έχει να κάνει με την ταυτόχρονη φορολόγηση μισθωτού από Σύνταξη και ελευθέρου επαγγελματία με υψηλή φορολογική επιβάρυνση.

Συνταξιοδότηση για ασφαλισμένο πριν από το 1992

Ο Χ.Θ. ρωτά :

Βρίσκομαι στο Πυροσβεστικό Σώμα από το 1997. Επειδή είχα ένσημα ΙΚΑ πριν το 1992, θεωρούμε παλαιός ασφαλισμένος. Τι σημαίνει αυτό για μένα συνταξιοδοτικά;

Απάντηση:

Ναι θεωρείστε παλαιός ασφαλισμένος. Αυτό σημαίνει ότι θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα με -25- χρόνια ασφάλισης και απονομή ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Αυτό το δικαίωμα υπάρχει σήμερα.

Μειωμένη σύνταξη λόγω εργασίας

Ο Θ.Ρ. ρωτά :

ΕΙΜΑΙ ΥΠΑΛ.ΔΕΗ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ 3 ΑΔΕΙΕΣ ΤΩΝ 20 ΚW ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚ.ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Κ.ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΣΤΗΣΩ Ο.ΕΤΑΙΡΕΙΑ.1ΕΡ.]ΑΝ ΕΧΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΙΔΡΥΣΩ ΟΜΟΡ.ΕΤΑΙΡ.ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ.2 ΕΡ.]ΟΤΑΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΩ ΑΠΟ ΔΕΗ ΘΑ ΠΑΡΩ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΟΓΗ ΑΝΑ ΜΗΝΑ ΗΜΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑ΄Ι΄ΚΑ ΘΑ ΕΧΩ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΟΥ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση:

Σύμφωνα με τον νόμο που βρίσκετε για διαβούλευση η σύνταξη σας θα μειωθεί εάν εργάζεστε.

Εξαγορά χρόνου προαιρετικής ασφάλισης

Η Η.Ζ. ρωτά:

Ο πατερας μου ειναι ασφαλισμενος στο ΤΕΒΕ απο το 1983 με αναγνωρισμενα 2,5 χρονια απο το στρατο.Απο το 1979 ειχε επιχειριση σε ορεινη περιοχη οπου η ασφαλιση ηταν προαιρετικη και δεν ηταν εγγεγραμενος στο ΤΕΒΕ.Μπορει να κανει εξαγορα χρονου ασφαλισης για αναγνωριση συνταξιμων χρονων;Ποτε μπορει να συνταξιοδοτηθει;

Απάντηση:


Δεν μπορεί να γίνει εξαγορά Ασφαλιστικού χρόνου προαιρετικής ασφάλισης, το δικαίωμα καταργήθηκε με νόμο το 2007.

 

Δικαίωμα πλήρους σύνταξης

Η Ζ.Μ. Μουρούζη:

ΕΧΩ ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΚΑ ΑΠΟ 01/06/1981 ΕΩΣ 10/09/1981 ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ 1/7/1983 ΕΩΣ 15/10/2002 ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΤΑΥΣΣΟ,ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ  ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ 21/11/2003 ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΙΚΑ ΠΑΛΙ .ΕΧΩ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΤΟ 17/08/1965 ΠΑΝΤΕΜΕΝΗ ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ 22ΕΤΩΝ ΚΑΙ 19 ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ. ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Απάντηση:

Δικαίωμα μειωμένης σύνταξης από το ΙΚΑ στο 55 έτος της ηλικίας σας με την προϋπόθεση διάθεση 100 ημερών ασφάλισης κατ’ έτος την τελευταία πενταετία πριν την συνταξιοδότηση. Επίσης θα δικαιούστε πλήρη Σύνταξη στα 60 έτη σας ένα δεν κάνετε χρήση δικαιώματος στα 55 έτη σας.
Η σύνταξη που θα σας καταβληθεί στα 55 έτη σας θα είναι μειωμένη 30% λόγω συνταξιοδότησης πέντε χρόνια νωρίτερα πριν το 60 έτος σας.

Δικαίωμα σύνταξης με εργασία σε εξωτερικό και διαδοχική ασφάλιση

Ο Ε.Μ. ρωτά :

Είμαι 58 ετών,Καθηγητής Ψυχολογίας στο ΤΕΙ Κρήτης ,και έχω τα εξής έτη προυπηρεσίας.
1)8,5 χρόνια στο Κεμπέκ του Καναδά,αναγνωρισμένη απο το ΙΚΑ 2)10 χρόνια διπλής ασφάλισης στο ΙΚΑ απο το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και ως ¨Εκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό στα ΤΕΙ(1983-1993) 3)Απο 1993 έως σήμερα(2008)στο δημόσιο στην Βαθμίδα του Καθηγητού Εφαρμογών Κλινικής Ψυχολογίας.
4)2 χρόνια στρατιωτικής θητείας.
Ερωτήματα
α) Μπορώ να συνταξιοδοτηθώ τώρα?
β)Απο ποιά ταμεία θα πάρω σύνταξη και περίπου πόσο?
γ)Θα πάρω την σύνταξη αμέσως ή θα πρέπει να περιμένω μέχρι το 60τοέτος?

Απάντηση:

Με την συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης και του 58 έτους την ηλικίας σας μπορείτε να πάρετε σύνταξη με την διαδικασία της διαδοχικής ασφάλισης  με την εξαγορά της στρατιωτικής σας θητείας συμπληρώνετε ασφ/κές χρονικές προϋποθέσεις. Ο ασφ/κος χρόνος Καναδά που έχετε αναγνωρίσει στο ΙΚΑ θα υπολογισθεί με συμμετοχή και το αποτέλεσμα στο ύψος της σύνταξης δεν θα είναι το επιθυμητό.
Προσοχή στον ασφ/κό χρόνο των επικουρικών ταμείων, επειδή δεν διαθέτετε ηλικία 60 ετών το ποσό της σύνταξης των επικουρικών ταμείων θα είναι μειωμένο. Προτείνουμε συνέχιση της εργασίας σας τουλάχιστον μέχρι το 60 έτος της ηλικίας σας.

Δικαίωμα κυοφορίας λοχείας

Η Ε.Κ. ρωτά :

ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ? ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ 6ΜΗΝΕΣ.ΠΟΣΑ ΕΝΣΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ?

Απάντηση:

Δικαίωμα επιδομάτων κυοφορίας – λοχείας θα έχετε εάν πριν τον τοκετό διαθέτετε τουλάχιστον 200 ημέρες ασφάλισης και αυτές προέρχονται από την τελευταία διετία της εργασίας σας.

Μειωμένη σύνταξη από δημόσιο

O E.Z. ρωτά :

ΕΧΩ ΓΕΝΝΗΘΕΙ 20/3/1948 ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑ ΣΕ ΝΠΔΔ 18/
8/1984 ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑ ΕΩΣ 11/12/1984 ΜΕΤΑ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΦΕΚ 5/11/1984 ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΒΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 12/12/1984 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ .ΕΧΩ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ 1981 ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ 2 ΕΤΩΝ 4 ΜΗΝΩΝ 3 ΗΜΕΡΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 2 ΕΤΗ 3 ΜΗΝΕΣ 18 ΗΜΕΡΕΣ.ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΩ?ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΥΓΩ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ? 

Απάντηση:

Έχετε δικαίωμα μειωμένης σύνταξης από το δημόσιο αφού διαθέτετε πάνω από 25 χρόνια ασφάλισης δημόσιο ΙΚΑ. Στρατιωτική θητεία την οποία μπορείτε να εξαγοράσετε . Η σύνταξη που θα σας απονεμηθεί δεν θα σας ικανοποιεί. Συμφερότερη ηλικία το 65 έτος.

Μειωμένη σύνταξη λόγω μητρότητας

Η Ε.Κ. ρωτά:

Θα ήθελα να μάθω εαν μπορώ να πάρω μειωμένη σύνταξη και σε ποιά ηλικία;(έτος γεν. 1964 -2 παιδιά έτος γεν.1996-ημερ.ασφ.1980

Απάντηση:

Δικαίωμα σύνταξης λόγω μητρότητας θα έχετε στα 55 έτη σας, εάν στο 50 έτος σας διαθέτετε τουλάχιστον 5500 ημέρες ασφάλισης και ανήλικο παιδί.

 

Δικαίωμα σύνταξης από ΤΣΜΕΔΕ  σε τρίτεκνη

Η Ε.Κ. ρωτά:

Ειμαι  γεννημενη 4/2/1962, Πολιτικος Μηχανικος  ασφαλισμενη πληρως στο ΤΣΜΕΔΕ απο τον 1ο/1987 και μητερα 3 ανηλικων τεκνων γεννημενα το 1992,1994,1998 αντιστοιχα.Ποτε  θεμελιωνω  δικαιωμα πληρους συνταξης λογω τριτεκνων και σε ποια ηλικια θα μπορουσα να αρχισω να την εισπραττω

Απάντηση:

Δικαίωμα Σύνταξης με ανήλικα παιδία θα έχετε με την συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης που είναι σήμερα τα 22,5 έτη, αυξάνονται τα έτη ανά εξάμηνο κατ’ έτος και μέχρι την συμπλήρωση των 25 ετών ασφάλισης μέχρι το 2013. Ηλικία απονομής το 60 έτος.
Για τις γυναίκες με τρία παιδία ασφαλισμένες πριν το 1993 δεν χορηγείται σύνταξη λόγω μητρότητας.

Προσοχή στην αλλαγή από ΙΚΑ σε ΟΑΕΕ

Η E.Σ. ρωτά:

Είμαι άνεργη 5 μήνες έχω 8500 ένσημα από ΙΚΑ μου πρότειναν να με ασφαλίσουν στο ΤΕΒΕ στη νέα εργασία συμφέρει; Είμαι 35 και μελλοντικά πρόκειται να κάνω οικογένεια.

Απάντηση: Προσοχή στην αλλαγή ασφαλιστικής κάλυψης που σας πρότεινε.

Α) Δεν δικαιούστε επιδόματα μητρότητας.
Β) Δεν δικαιούστε άδειες – επιδόματα αδείας Δώρο Χριστουγέννων – Δώρο Πάσχα. Αποζημίωση κατά την λύση εργασιακής σχέσης.
Γ) Δεν θα έχετε τις ζημίες χρονικής προϋποθέσεις για την απονομή Σύνταξης.
Η συνέχιση της ασφάλισης στο ΙΚΑ εάν η εργασία σας είναι εξαρτημένη από την επιχείρηση είναι η νόμιμη και η συμφερότερη για εσάς για όλες τις προϋποθέσεις παροχών και Συντάξεων.
Αλήθεια στα 35 έτη σας έχετε 8500 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ. Από ποια ηλικία σας ασφαλίσουν από τα εξ έτη σας. Κάποιο λάθος υπάρχει στα ένσημα που διαθέτετες;

Επιλογή ανάμεσα σε ΙΚΑ και ΤΕΒΕ

O E.T. ρωτά :

Θέλω να ρωτησω και εγώ σχετικά με ΤΕΒΕ ή ΙΚΑ.Δουλεύω σε ιδιωτική εταιρεία με ΙΚΑ (είμαι νέος ασφαλισμένος – μετα το 93). Υπάρχει μια άλλη θέση που με ενδιαφέρει σε άλλη εταιρεία και είναι με δελτίο παροχής υπηρεσιών.Ποια τα πλεονεκτήματα να επιλέξω ΤΕΒΕ? Για να βγάλω τον καθαρό μισθό στην εταιρεία με ΤΕΒΕ πρέπει να κάνω την πράξη: μισθός χ 14/12 για να αντιστοιχεί με ότι θα επαίρνα με ΙΚΑ?

Το ΦΠΑ, τον φόρο 20%, την εισφορά στο ΤΕΒΕ τα πληρώνει ο εργοδότης?

Πιο συγκεκριμένα, αν εγώ θέλω 1400 καθαρά στο χέρι το μήνα, στην εταιρεία με ΤΕΒΕ θα πρέπει να ζητήσω 1633 (εφόσον είναι μισθός χ 14/12) και επιπλέον των 1633 να πληρώνει η εταιρεία 310 ΦΠΑ (μέσω εμού βέβαια), 150-180 εισφορά στο ΤΕΒΕ και αν προσθέσω και κάποια έξοδα π.χ λογιστή, εγγραφή επιμελητήριο, σφραγίδες κλπ ένα δικό μου κόστος 60ευρω ανά μηνα θα πρέπει να ζητήσω στον εργοδότη 2515 να γράφει στην απόδειξη? ανάλυση παρακάτω:

clear 1633,333333
fpa 310,3333333
tebe 180
epimel 30
logisti 30
eksoda 5
foros 326,6666667
sinolo 2515,333333
Αν δηλώσω έδρα το χωριό μου (6.000 κατοίκους) κερδίζω κάτι? Ο δήμος έχει 5 χωριά – το χωριό μου δεν έχει πάνω από 3000 κατοίκους.

Απάντηση:

Η επιλογή ΟΑΕΕ για εξαρτημένη σχέση εργασίας δεν είναι νόμιμη και η οποία συμφωνία σας με τον εργοδότη δεν τον εξασφαλίζει την εξαίρεση σας από την ασφάλιση του ΙΚΑ.
Για να έχετε δικαίωμα ασφάλισης στον ΟΑΕΕ και εξαίρεση από το ΙΚΑ θα πρέπει να διατηρείται εστεγασμένο επάγγελμα και τουλάχιστον τρείς επαγγελματίες για παροχή υπηρεσιών.
Εάν υπάρξει συμφωνία ( μη σύνωμη ) με τον εργοδότη σας δεν σας καλύπτει νόμιμα για την διεκδίκηση σε περίπτωση αθέτηση συμφωνίας την καταβολή φόρου, ΦΠΑ και πληρωμή εισφορών υπέρ ΟΑΕΕ από τον εργοδότη σας.
Η λογιστική καταγραφή που αναφέρετε στην επιστολή σας έχει να κάνει με το ποσό που θα λαμβάνετε κάθε φορά από το ύψος των κρατήσεων που θα πρέπει να γίνονται κάθε φορά ανάλογα με τα ποσοστά για την κάθε περίπτωση.

Δικαίωμα αναπηρικής σύνταξης

Ο Δ.Λ. ρωτά :

 Ειμαι 54 ετων διοριστηκα στο Δημοσιο το 1979 εχω 29 ετη υπηρεσιας. Επιπλεον εξαργυρωσα το στρατιωτικο μου 27 μηνες. κατεχω ποσοστο αναπηριας 67%. Δικαιουμαι αναπηρικης συνταξης; και αν ναι σε τι ποσοστο;

Απάντηση:

Για να έχετε δικαίωμα αναπηρικής σύνταξης θα πρέπει να έχουν εξαντληθεί όλες οι αναρρωτικές άδειες που δικαιούστε. Στην συνέχεια η υπηρεσία σας να σας παραπέμψει για Σύνταξη αναπηρίας λόγω ανικανότητας για εργασία. Το αποτέλεσμα θα το αποφασίσει η υγειονομική επιτροπή που θα σας εξετάσει και το υπηρεσιακό Συμβούλιο που θα εξετάσει το θέμα σας πριν την απονομή της Σύνταξης.
Για να αποφύγετε όλη αυτή την ταλαιπωρία είναι προτιμότερο να περιμένετε 3,5 χρόνια για απονομή πλήρους Σύνταξης Γήρατος.

Πλήρης σύνταξη με απονομή δικαιώματος πραπληγίας

O Δ.Σ. ρωτά :

ΕΙΜΑΙ 53 ΧΡΟΝΩΝ -1955- ΕΧΩ ΕΝΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 1978 ΕΧΩ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ?

Απάντηση:

Δικαίωμα πλήρους σύνταξης τριακονταπενταετίας έχετε και σήμερα, παράλληλα με το δικαίωμα απονομής επιδόματος παραπληγίας τετραπληγίας. Η ασθένεια σκλήρυνση κατά πλάκας ανήκει στις παραπληγικές ασθένειες με προϋπόθεση απονομής πλήρους σύνταξης τριακονταμπενταετίας για τους πάσχοντες τα τουλάχιστον 4500 ημερομίσθια , ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Ασφάλιση σε ΤΣΜΕΔΕ και σε ΙΚΑ

O Δ.Π. ρωτά :

Είμαι μηχανικός και ασφαλισμένος πλήρως στο ΤΣΜΕΔΕ (σύνταξή και κλάδος υγείας) από το 2003. Εξ αρχής εργάζομαι σε φροντιστήριο ώς εκπαιδευτικός και ο εργοδότης μου με ασφαλίζει στο ΙΚΑ. Ουσιαστικά πλήρώνω δύο ασφάλειες. Αυτό θα έχει κάποιο όφελος για εμένα ως προς τη σύνταξη ή τα χρόνια εργασίας; Με συμφέρει να ζητήσω από τον εργοδότη μου να μη με ασφαλίζει στο ΙΚΑ και υπο ποιό καθεστώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Σύνταξη θά πάρω μόνο απο ένα ταμείο δεδομένου ότι θα εργαστώ υπο αυτό το καθεστώς μέχρι συνταξιοδότησης;

Απάντηση:

Έχετε δικαίωμα εξαιρέσεως από τον κλάδο κυρίας και επικουρικής ασφάλισης από το ΙΚΑ επειδή ασφαλιστήκατε για πρώτη φορά το 2003 θεωρείστε νέος ασφ/νος.
Στο ΙΚΑ θα ασφαλισθείτε μόνο για κλάδους που δεν καλύπτει το ταμείο σας.
Ο εργοδότης σας πρέπει να συνεργαστεί με το ΙΚΑ για την εξαίρεση και την ασφάλισή σας μόνο για τους κλάδους που είναι υποχρεωτική.

Καλύτερη περίοδος συνταξιοδότησης

H Δ.Μ. ρωτά

Εργάζομαι ως νοσηλεύτρια κα εχω σημπληρωσει το 55ο ετος της ηλικιας μου. Εχω συνολικα ενσημα Ι.Κ.Α.- ΕΤΑΜ 8614 κι ΕΤΕΑΜ 7499. Με συμφερει να βγω σε συνταξη το 2008 ?

Απάντηση:

Εάν υπάρχει ασφάλιση ΒΑΡΕΑ- ΕΤΕΑΜ η σύνταξη θα είναι πλήρης και σήμερα και το 2009 με καλύτερες προϋποθέσεις το 2009 αφού στην πενταετία θα υπολογισθούν και οι αποδοχές του 2008.
Στην περίπτωση δικαιώματος μειωμένης σύνταξης από 1/1/2009 και μετά η μείωση κατ’ έτος από 4,5% αυξάνεται κατά 1,5% και θα φθάσει στο 6% . Συμφέρον σας για απονομή το 2008 που τελειώνει σήμερα σας ενημερώσατε και τηλεφωνικά απονομή συντάξεως το 2008. Πρόταση εάν υπάρχει δουλεία συνέχιση της απασχόλησης μέχρι την συμπλήρωση 10000 ημερών και απονομή πλήρους σύνταξης.

Δικαίωμα σύνταξης λόγω μητρότητας

Η Δ.Β. ρωτά :

Πότε μπορώ να βγώ στη σύνταξη, από ποιό Ταμείο με συμφέρει και ποιό θα ΄ναι το ύψος της ; Γεννήθηκα το 1967 και είμαι πολύτεκνh, με παιδιά 20,15,12 & 6 ετών. Έχω ασφάλιση στο ΙΚΑ από 21/1/1991 έως 31/5/1999 και από 1/6/1999 έως σήμερα είμαι ασφαλισμένη στον ΟΓΑ. Με συμφέρει να κάνω κάποια άλλη ασφάλιση για μερικά χρόνια ; Π.χ. στο δημόσιο ή στο ΤΕΒΕ ;

Απάντηση:

Για να έχετε δικαίωμα σύνταξης λόγω μητρότητας πρέπει να αλλάξετε ασφ/κό φο΄ρεα και να ασφαλισθείτε στο ΙΚΑ . Ο ΟΓΑ δεν χορηγεί σύνταξη λόγω μητρότητας.
Για να έχετε δικαίωμα σύνταξης λόγω μητρότητας από το ΙΚΑ θα πρέπει στα 50 έτη σας να διαθέτετε τουλάχιστον 5500 ημέρες ασφάλισης με τελευταίο ασφ/κο φο΄ρεα το ΙΚΑ. Η σύνταξη θα σας απονεμηθεί στα 55 έτη σας σύμφωνα με τον Ν. 3518/2008.

 

Ασφάλιση σε δύο Ταμεία και εξαίρεση από το ένα

H Δ.Λ. ρωτά:

ειμαι ασφαλσμενη στο ταμειο εμπορων και θελω παραλληλα να εργασθω σε μια αλλη δουλεια που θα μου κολουν ενσημα του ΙΚΑ μπορω να εχω παραλληλη ασφαλιση και αν ναι μπορω να επιλεξω πιο ταμειο θα χρησιμοποιω σε περιπτωση ασθενειας

Απάντηση:

Μπορείτε να ζητήσετε εξαίρεση από την ασφάλιση ΙΚΑ , εάν έχετε ασφαλισθεί για πρώτη φορά μετά την 1/1/1993 . Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να ασφαλισθείτε και στα δύο ταμεία , με προτίμηση στον κλάδο ασθενείας από το ένα ταμείο με αίτησή σας για εξαίρεση, με την έναρξη ασφάλισης στο δεύτερο ταμείο.

Ένσημα ΙΚΑ και επίδομα ανεργίας

O Δ.Β. ρωτά :

Θα ήθελα να μάθω εαν δικαιούνται 200 ένσημα οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, οι οποίοι λαμβάνουν επίδομα ΟΑΕΔ λόγω απόλυσης. Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση:


Ο χρόνος ανεργίας και μέχρι 200 ημέρες θα σας είναι ο χρήσιμος εάν δεν θεμελιώνετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Αναζητείτε με βεβαίωση από ΟΑΕΔ την τελευταία δεκαετία και μόνο, πριν την Σύνταξη θα πρέπει να αφορά αυτήν την δεκαετία και όχι προηγούμενες.

Σύνταξη στα 58 με 10.500 ένσημα

Ο Γ.Κ. ρωτά :

 Έχω 7.200 ένσημα και είμαι 47 ετων.
Από 1980-1994 3.000 ένσημα ΙΚΑ
Από 1995-2008 4.200 ένσημα ΤΑΙΣΥΤ
Μπορώ να πάρω σύνταξη με 10.500 ένσημα και 58 χρονων?
Με πιάνει και εμένα αυτός ο νόμος με την προσθήκη εξαμήνων?

Απάντηση:


Με τον Νόμο 3518/2007 θα έχετε δικαίωμα σύνταξης 35ετίας στο 60 έτος της ηλικίας σας. Δυστυχώς και για εσάς από το 2013 και μετά ο ασφ/κός χρόνος απονομής σύνταξης για 35ετία αυξάνεται ανά ένα εξάμηνο μέχρι την συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας σας.

Διαδοχική ασφάλιση ΙΚΑ και στρατός

O Ρ. ρωτά:

 Υπηρετώ στον Στρατό απο το 1995 ως Εθελοντής Μακράς Θητείας.Τα πρώτα 5 χρόνια είχα ασφάλιση ΙΚΑ ενώ έπειτα ο Στρατός αποφάσισε επιτέλους να με βάλει στο δημόσιο.Υπάγομαι στο καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης; Αν ναι, τι θα γίνει αν πάρω σύνταξη πριν το 58ο έτος της ηλικίας, δεδομένου ότι βάζω διπλά χρόνια υπηρεσίας ώς ιπτάμενος;

Απάντηση:
Ο ασφ/κος χρόνος ΙΚΑ θα προσμετρηθεί για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού σας  δικαιώματος κανονικά αλλά για τα 5 χρόνια ασφάλισης θα λάβετε ποσοστό σύνταξης από το ΙΚΑ με την διαδικασία διαδοχικής ασφάλισης. Ο ασφ/κος χρόνος δεν θα θεωρείτε ενιαίος εκτός εάν κάποια στιγμή δοθεί δικαίωμα αναγνώρισης με εξαγορά.

 

Aναγνώριση θητείας

O Γ.Κ ρωτά

Ειμαι ασφαλισμένος σε δύο ταμεία,στο επαγγελματικό μου και στο Δημόσιο μπορώ να αναγνωρίσω τη στρατιωτική μου θητεία και στα δύο αντίστοιχες οφειλές?

Απάντηση:
Η στρατιωτική θητεία αναγνωρίζεται μόνο σε ένα ταμείο, κύριας και επικουρικής ασφάλισης.


 

Απαλλαγή από ΙΚΑ δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται ως εκπαιδευτικοί στα δημόσια σχολεία

O Γ.Α. ρωτά:

Θα ήθελα να με ενημερώσετε αν μόνιμος υπάλληλος σε ΝΠΔΔ (Νοσοκομείο) που ταυτόχρονα απασχολείται, μετά από την λήψη από την Υπηρεσία του άδειας ασκήσεως ιδιωτικού έργου με αμοιβή, ως ωρομίσθιος εκπαιδευτικός σε δημόσιο Σχολείο, υπέχει υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ, για την απασχόλησή του ως εκπαιδευτικός, ή αν απαλλάσεται από αυτές, εφόσον του γίνονται ήδη κρατήσεις από το δημόσιο. Πρόκειται για νέο ασφαλισμένο. Υπάρχει κάποια σχετική νομοθεσία; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση:


Οι δημόσιοι υπάλληλοι μετά από άδεια από την υπηρεσία του μπορούν ως εκπαιδευτικοί σε Δημόσια Σχολεία απαλλασσόμενοι από την ασφάλιση του ΙΚΑ.

Μείωση σύνταξης

 H B.Γ. ρωτά :

Ειμαι συνταξιουχος του ΙΚΑ (κατωτ.συνταξη), οταν πεθανε ο συζυγος μου πηρα την συνταξη του απο το ΤΣΑΥ ως χηρα (μου εδωσαν απο το ΙΚΑ και το κατωτατερο βοηθημα ΕΤΕΑΜ 97,25 Ευρω που επαιρνε ο συζυγος απο το ΙΚΑ οσο ζουσε). Τωρα με τηνσυμπληρωση της τριετιας θαγινει μειωση της συνταξης ΤΣΑΥ κατα 70% μου ειπαν απο αυτο το Ταμειο. Εγω θελω να γινει αυτη η μειωση 70% στην δικια μου συνταξη που παιρνω απο το ΙΚΑ (ευλογως αφου ειναι μικροτερη απο αυτην του ΤΣΑΥ), δικαιουμε να το κανω αυτο και πως και ποτε γινεται αυτο και με ποια διαδικασια? Στο Ιντερνετ διαβασα στην (Α.Π.:Φ800000/οικ.22701/1670): …ο περιορισμός αυτός (70%) γίνεται κατ επιλογή του (επιζωντα συζυγο) σε μία από τις κύριες και σε μία από τις επικουρικές συντάξεις.. Αν οντως ισχυει αυτο, πως μεταφραζεται αυτο στην δικια μου περιπτωση συγκεκριμενα? Και θα με ενημερωσουν τα Ταμεια ΙΚΑ-ΤΣΑΥ γιαυτο το δικαιωμα μου (εγκαιρα) ή θα πρεπει να τρεξω απο τωρα και να επιλεξω ως πρωτη κυρια συνταξη αυτην του ΤΣΑΥ, μηπως πρεπει να ασφαλιστω και στο ΤΣΑΥ (και να διαγραφω απο το ΙΚΑ οπου ειμαι ασφαλισμενη) σε μια τετοια περιπτωση?

Απάντηση:


Η μείωση σύνταξης εξαρτάται από τις καταστατικές διατάξεις του ταμείου. Ασχοληθείτε με το θέμα σήμερα πριν γίνει η μείωση από το ΤΣΑΥ, το οποίο απονέμει μεγαλύτερη σύνταξη.

 

Αποζημιώση από μεταφορά σε εταιρεία του ίδιου εργοδότη

Η Β.Δ ρωτά :

Δουλευω εδω και 5 χρόνια σε τεχνική εταιρεία.πριν 2 χρονια ο εργοδοτης μου με μετεφερε απο μια εταιρεία που είχε στο ονομα του κ ηταν κυριος διαχειριστής στο ονομα του.δηλαδη ενω φαινομουν ασφαλισμένη στην εταιρεια με ασφαλισε στην ατομικη του επιχειρηση που φαινεται σαν τοπογραφοσ-μηχανικός.πριν λιγι καιρό ανοιξε μια ακομη εταιρεία Ε.Ε. και μου είπε οτι θα με ασφαλίζει σε εκεινη την εταιρεία.εγω εχω χασει τα δικαιωματα μου σε περίπτωση απολυσης?αν φαινομουν οτι δουλευα συνεχομενα 5 χρονια στην ιδια επωνυμια δε θα ειχα περισσοτερα δικαιωματα?ενω τωρα νομιζω οτι π.χ. αν με απολυσει σε 1 χρονο θα με αποζημιωσει για τον ενα χρονο δουλειας μου σε αυτον και οχι για τα 6.

Απάντηση:


Εάν υπάρχουν απολύσεις και στην συνέχεια προσλήψεις στις επόμενες εταιρείες που εργάσθηκε θα πρέπει να αναζητήσετε αποζημίωση από την τελευταία εταιρεία που θα εργάζεστε πριν την απόλυση.
Για τις προηγούμενες εταιρείες θα θεωρηθεί ότι αφού απολυθήκατε έχετε αποζημιωθεί. Εάν υπάρχει συμφωνία γραπτή θα μπορούσατε να ζητήσετε συνολική αποζημίωση κατά την τελευταία απόλυση.

Συμφέρει η μειωμένη σύνταξη

Ο Β.Γ. ρωτά:

Εχω ασφάλεια ΙΚΑ ΕΤΑΜ από το 1977 στο τέλος του 2012 θά έχω 9880 ένσυμα και θα συμπληρώνω το 55 έτος της ηλικίας μου.Θα ήθελα να μου απαντήσεται τι γίνεται με την σύνταξή μου πότε μπορώ να την πάρω ακόμη και μειωμένη στη συμφερότερη για μένα στιγμή.Επιπλέον εάν δεν μπορέσω να συνταξιοδοτηθώ μέχρι το 2012 βάσει των προανεφερομένων μου μετά το 2013 πως με  επιρεάζει εμένα ως προς τα ενσυμα και την ηλικία μου σας ευχαριστώ εκ των προτέρω για τον χρόνο σας

Απάντηση:

Με την συμπλήρωση του 55 έτους της ηλικίας σας μπορείτε να πάρετε μειωμένη σύνταξη με μείωση 30%.
Για το δικαίωμα πλήρους σύνταξης θα έχετε με την συμπλήρωση 10500 ημερών ασφάλισης και το 60 έτος της ηλικίας σας σύμφωνα με τον Ν. 3655/2008 με 1000 ημέρες ασφάλισης και το 60 έτος της ηλικίας σας.
Συμφερότερη περίοδος πριν το 60 έτος της ηλικίας σας το 56 έτος σας με 10000 ημέρες ασφάλισης και μείωση περίπου 9% επειδή θα σας έχει προστεθεί ένα ( 1) εξάμηνο με τον νέο νόμο στο 57 έτος στο οποίο θα σας χορηγούταν πλήρη σύνταξη με τον προηγούμενο νόμο και με τουλάχιστον 1000 ημέρες ασφάλισης. Αυτό θα συμβεί επειδή από 1/1/2013 κατ’ έτος αυξάνεται η χρονική προϋπόθεση πλήρους σύνταξης με 10000 ημέρες ασφάλισης για τις γυναίκες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ κατ’ ένα εξάμηνο μέχρι την συμπλήρωση του 60 έτους της ηλικίας των.

Δικαίωμα σύνταξης με  παιδί και διακοπή εργασίας με ταμείο ανεργίας

Η Β.Γ. ρωτά

Είμαι γενημμένη το 1971.Έχω δύο ανήλικα παιδιά γενημμένα το 1993 & το 1999.
Είμαι ιδιωτική υπάλληλος ασφαλισμένη στο ΙΚΑ/ΤΕΑΥΕΚ από τον 9/1990 έως σήμερα με το διάστημα 5/1999 ως και 4/2000 ταμείο ανεργείας. Πότε μπορώ να πάρω πλήρη σύνταξη; Εάν σταματήσω τώρα την εργασία μου, έχω θεμελιώσει το δικαίωμα της σύνταξης και πότε μπορώ να την ζητήσω; Ευχαριστώ

Απάντηση:
Με διακοπή εργασίας ασφάλισης σήμερα θα έχετε δικαίωμα σύνταξης στο 60 έτος της ηλικίας σας.
Σύνταξη λόγω μητρότητας θα έχετε δικαίωμα στα 55 έτη σας εάν στο 50 έτος της ηλικίας σας έχετε ανήλικο παιδί και τουλάχιστον 5500 ημέρες ασφάλισης.

Ο Β.Β. ρωτά :

Γεννημένη το 52. έως το 1991 έχω 3593 ένσημα (ΙΚΑ) με μία διακοπή 91-01 και από το 2001 έως σήμερα έχω άλλα 1321. σύνολο 4914. το 2005 είχα 8 ένσημα και ταμείο ανεργίας. Είμαι χήρα με ανήλικο τέκνο γεννημένο τον Απρίλη του 1991. πότε βγαίνω στην σύνταξης;

Απάντηση:


Με την συμπλήρωση των 5500 ημερών ασφάλισης και ανήλικο παιδί μπορείτε να πάρετε σύνταξη λόγω ανήλικου παιδιού. Σήμερα μπορείτε να υπολογίσετε και σε 200 ημέρες πλασματικού χρόνου λόγω Ανεργίας, αυτά μπορούν να προστεθούν στις 4914 ημέρες ασφάλισης. Εάν διαθέτετε και επιδότηση λόγω ασθένειας από το ΙΚΑ μπορείτε μέχρι 200 ημέρες πλασματικού χρόνου λόγω επιδότησης από Ασθένεια. Οι πλασματικοί χρόνοι Ανεργίας – Ασθένεια υπολογίζονται όταν έχουν αποκτηθεί 10 χρόνια πριν την Σύνταξη.
Έχετε υπ’ όψιν σας ότι εάν δεν συμπληρωθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις μέχρι την ενηλικίωση του παιδιού δικαίωμα σύνταξης θα έχετε στα 60 έτη σας.

Κατοχύρωση δικαιώματος σύνταξης με ΤΕΒΕ και ΙΚΑ

Ο Α.Μ ρωτά :

H μητέρα μου γεννήθηκε το 1950 και από 1/1993 μέχρι μέσα Μαϊου του 2000 ήταν εργαζόμενη με ΤΕΒΕ ( περίπου 8 χρόνια ) .Από τα μέσα 2000-μέσα 2008 είναι στο ΙΚΑ με περίπου 70 ένσημα το χρόνο ( 3 μήνες το χρόνο δουλειά ) .Δικαιούτε να πάρει σύνταξη και με ποιό ποσό και από ποιά χρονιά; Πόσα χρόνια πρέπει ακόμη να δουλεύει με ίδιο καθεστώς δηλαδή  70 ένσηματο χρόνο ( 3 μήνες το χρόνο δουλειά)  

Απάντηση:

Η μητέρα σας θα έχει δικαίωμα σύνταξης αφού συμπληρώσει 4500 ημέρες ασφάλισης ΤΕΒΕ και ΙΚΑ εάν πριν την Σύνταξη ασφαλίζεται στο ΙΚΑ θα της απονεμηθεί σύνταξη από το ΙΚΑ με την συμμετοχή και του ασφαλιστικού χρόνου ΤΕΒΕ με το ρυθμό ασφάλισης 75 ημέρες τον χρόνο θα θεμελιώνεται δικαίωμα μετά το 65 έτος της ηλικίας της.
Εάν σήμερα διαθέτει 3000 ημέρες ασφάλισης ΤΕΒΕ – ΙΚΑ μπορεί να υπαχθεί στο πρόγραμμα μακροχρόνιων Ανέργων ΙΚΑ αφού ενταχθεί στον ΟΑΕΔ ως άνεργη για ένα έτος και στην συνέχεια στα προγράμματα μακροχρόνιων Ανέργων ΙΚΑ για την χορήγηση 25 ημερών ασφάλισης ανά μήνα μέχρι την συμπλήρωση 4500 ημερών για την χορήγηση πλήρους Σύνταξης.

Πλήρης και μειωμένη σύνταξη και εξαγορά θητείας  

Ο Α.Σ. ρωτά


Εργάζομαι χωρίς διακοπή από την 01/11/1980. Ειμαι γεννημένος την 11/07/1956 και εχω 24 μήνες στρατιωτική θητεία. Με τον ΝΕΟ ΝΟΜΟ πότε μπορώ να πάρω σύνταξη πλήρη;Μπορώ να πάρω μειωμένη;Σε ποιά περίπτωση μπορώ και ωφελούμε με την εξαγορά της θητείας; Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση:
Δικαίωμα πλήρους σύνταξης θα έχετε με την συμπλήρωση 10500 ημερών ασφάλισης συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής θητείας με εξαγορά. Η στρατιωτική θητεία προσμετράται με 30 ημέρες ανά μήνα και μπορείτε να εξαγοράσετε μέχρι 900 ημέρες εάν έχουν υπηρετηθεί. Η εξαγορά γίνεται στο 58 έτος της ηλικίας σας.
Με τον Ν. 3655/2008 θα μπορείτε να πάρετε πλήρη σύνταξη με 10500 ημέρες στο 59 έτος της ηλικίας σας αφού από 1/1/2013 και μετά αυξάνεται ο χρόνος απονομής ανά ένα εξάμηνο κατ’ έτος μέχρι την συμπλήρωση του 60 έτους της ηλικία. Στο 59 έτος σας θα έχετε 10500 ημέρες ασφάλισης.
Στο 60 έτος της ηλικίας σας μπορείτε να πάρετε μειωμένη σύνταξη εάν δεν υπάρχουν τα 1050 ημερομίσθια με την πρόσθετη προϋπόθεση ότι θα πρέπει να έχετε την τελευταία πενταετία πριν την σύνταξη κατά ημέρες ασφάλισης κατ’ έτος.
Επίσης, μπορείτε να πάρετε πλήρη σύνταξη στα 62 έτη σας εάν υπάρχουν συνολικά 10000 ημέρες ασφάλισης συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής θητείας.

 

ΟΓΑ και ΙΚΑ

O A.K. ρωτά:

ΕΙΜΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΟΓΑ ΚΑΙ ΠΑΙΤΝΩ ΕΝΣΗΜΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ.. ΘΑ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΟΓΑ;

Απάντηση:
Προσοχή, στην φορολογική σας δήλωση θα πρέπει πέρα των εισοδημάτων από Αγροτική ενασχόληση να εμφανίζονται και εισοδήματα από μισθωτή πρόσθετη εργασία.
Για την απονομή δεύτερης σύνταξης από ΙΚΑ θα πρέπει να αποκτήσετε τουλάχιστον 6000 ημέρες ασφάλισης σε αντίθετη περίπτωση η παράλληλη ασφάλιση ΙΚΑ με ΟΓΑ δεν μπορεί να προσμετρηθεί από ΟΓΑ.

 

Πλήρης σύνταξη στο ΙΚΑ

H Α.Σ. ρωτά
Το έτος γέννησής μου είναι 1966. Εργάζομαι χωρίς διακοπή με ασφάλιση στο ΙΚΑ από το 1986. Πότε δικαιούμαι να πάρω πλήρη σύνταξη?

Απάντηση:
Δικαίωμα μειωμένης σύνταξης θα έχετε στο 55 έτος της ηλικίας σας εάν την τελευταία πενταετία πριν την σύνταξη διαθέτετε 100 ημέρες ασφάλισης κατ’ έτος.
Πλήρη σύνταξη μπορείτε να πάρετε στο 60 έτος της ηλικίας σας.
Επίσης, μπορείτε να πάρετε πλήρη σύνταξη με 11100 ημέρες ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Δικαίωμα σύνταξης από δύο ταμεία

O Α.Κ ρωτά: 
1)ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.
2)ΕΙΜΑΙ ΠΑΛΑΙΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΒΕ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΔΥΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ Η ΟΧΙ.     

Απάντηση:
Εάν υπάρχει άδεια από την υπηρεσία σας δεν υπάρχει ασφ/κό κώλυμα καθώς και επαγγελματίας με έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών και ασφάλιση στον ΟΑΕΕ. Για την ασφάλιση στο δημόσιο με σύμβαση αορίστου χρόνου ασφαλίζεστε στο ΙΚΑ για όλους τους κλάδους. Στον ΟΑΕΕ μπορείτε να ασφαλισθείτε για τον κλάδο σύνταξης με εξαίρεση από το ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΕ βεβαίωση.
Για την απονομή δεύτερης σύνταξης από ΟΑΕΕ θα πρέπει να συμπληρώσετε τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης. Η σύνταξη θα σας απονεμηθεί στα 65 έτη σας.

 

Απασχόληση συνταξιούχου

 

H Α.Z. ρωτά: 

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ (ΕΓΓΑΜΟΣ,2 ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ) ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΙΚΑ 43 ΕΤΩΝ.(ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ). ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕ ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΣΧΕΣΗ Η΄ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΔΠΥ; ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΗ; ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ;ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΩΣΤΕ ΠΛΗΡΕΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ


Απάντηση:

Με δελτίο παροχής υπηρεσιών μπορείτε να εργασθείτε ως ελεύθερος επαγγελματίας. Τίθεται υπ’ όψιν σας ότι για την διάθεση του δελτίου από την εφορεία θα σας ζητηθεί η ασφάλιση από ΟΑΕΕ στην οποία θα πληρώσετε πέρα των εισφορών και 40% επασφάλιστρο υπέρ ΛΑΦΚΑ λόγω της Συνταξιοδότησης σας από το ΙΚΑ.
Η απασχόληση με εξαρτημένη σχέση εργασίας και ασφάλιση ΙΚΑ σας δίνει το δικαίωμα εξαίρεση από τον Κλάδο Ασθένειας και επικουρικής Σύνταξης με την πρόσθετη προϋπόθεση της μείωσης του ποσού της Σύνταξης που λαμβάνετε από το ΙΚΑ και είναι πάνω από 700 ευρώ.
Το ποσό που υπερβαίνει τα 770 ευρώ μειώνεται κατά 70%. Επειδή στην οικογένεια υπάρχουν δύο ανήλικα παιδία δικαιούστε 20% για κάθε παιδί στο ποσό της σύνταξης που είναι πάνω από τα 770 ευρώ.

 

 

ΙΚΑ , ΤΕΒΕ και πρόωρη σύνταξη 

H Α.Z. ρωτά 


 Έχω 2300 ένσημα στο ΙΚΑ και 1400 στο ΤΕΒΕ, δηλαδή σύνολο 3700. Με 4500 ένσημα μπορώ να βγώ στη σύνταξη στα 55; Συμψηφίζονται τα ένσημα του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ;

 

Απάντηση:
Δικαίωμα μειωμένης σύνταξης θα έχετε από το ΙΚΑ εάν στα 55 έτη σας διαθέτετε 4500 ημέρες ασφάλισης και 500 την τελευταία πενταετία με προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν 100 ημέρες ασφάλισης κατ’ έτος την τελευταία πενταετία.
Θα πρέπει η ασφάλισή σας να έχει ξεκινήσει πριν την 1/1/1993.
Νέες ασφ/νες από 1.1.1993 και μετά θα έχουν δικαίωμα μειωμένης σύνταξης στο 60 έτος της ηλικίας τους, αφού σύμφωνα με τον Ν. 3518/08 από 1/1/2013 κατ’ έτος αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης κατά ένα εξάμηνο μέχρι την συμπλήρωση του 60 έτους της ηλικίας.

 

 

Mειωμένη σύνταξη

 

H Α.Π. ερωτά :

 Γεννήθηκα την 1-2-1959,είμαι μητέρα 3 παιδιών που γεννήθηκαν το 1983, 1986 και 1993 αντίστοιχα. Μέχρι 31.12.2008 έχω 6732 ένσημα ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και συνεχίζω να εργάζομαι.Πότε δικαιούμαι σύνταξη; (μειωμένη ή πλήρη)

Aπάντηση

Σήμερα δικαιούστε μειωμένη σύνταξη λόγω μητρότητας με μείωση 30% της πλήρους 6% κατ’ έτος εάν κάνετε χρήση του δικαιώματος της απονομής σύνταξης λόγω μητρότητας στο 50 έτος της ηλικίας σας. Η πλήρη σύνταξη λόγω μητρότητας απονέμετε στο 55 έτος της ηλικίας σας.
Εάν υπάρχει δουλεία συμφέρον σας θα είναι απονομή σύνταξης λόγω μητρότητας στα 55 έτη σας. Το δικαίωμα δεν χάνεται αφού έχει απονεμηθεί στο 50 έτος της ηλικίας σας.


H A.Π. ερωτά :

1)το τεβε χορηγει συνταξη πληρη μονο στα 65
στις γυναικες?ποτε μπορει να δωσει μειωμενη συνταξη και τι μειωση θα εχω (ειμαι 51 ετων και εχω 13 ετη ασφαλισης στο τεβε)ποιο ποσο συνταξης θα παρω με μειωμενη και ποιο ποσο με πληρη και ποτε με συμφερει.

 

Aπάντηση:

Το ΤΕΒΕ χορηγεί σύνταξη με 35 χρόνια ασφάλιση στα 60 έτη και με λιγότερα των 35 ετών στο 65ο έτος της ηλικίας για άνδρες και γυναίκες. Τα ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών δεν χορηγούν μειωμένες συντάξεις.

Με 13 χρόνια ασφάλισης και το 51ο έτος της ηλικίας σας θα σας χορηγηθεί στο 65ο έτος της ηλικίας σας.

 

H A.Κ. ερωτά :
εργαζομαι ως ωρομισθια εκπαιδευτικος 20 περιπου χρονια εχω συμπληρωσει 4350
ενσημα ικα τεαμ ειμαι 51 ετων τα τελευταια χρονια ως
ωρομισθια ειχα τουλαχιστον 100 κατα ετος τωρα μειωθηκαν θα πρεπει να εχω τουλαχιστον 100 αρα θα πρεπει να βρω και αλλη εργασια με πληρη η μειωμενη απασχοληση ?εαν εχω πληρη θα παρω μεγαλυτερη συνταξη ? η την κατωτερη του ικα και ποση ειναι αυτη εαν παρω μειωμενη στα 55 η πληρη και ποτε? τι με συμφερει
?

 

Aπάντηση:

Εάν συνεχισθεί η ασφάλισή σας μέχρι και το 55ο έτος της ηλικίας σας μπορείτε να πάρετε μειωμένη σύνταξη με τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης. Επίσης, θα πρέπει να έχετε την τελευταία πενταετία πριν τη συνταξιοδότησή σας 100 ημέρες πραγματικής ασφάλισης κατ’ έτος.

 

Η σύνταξη που θα σας χορηγηθεί στο 55ο έτος της ηλικίας σας θα είναι μειωμένη κατά 23%, επειδή θα σας δοθεί 5 χρόνια πριν το 60ο έτος της ηλικίας σας. Να αναφερθεί ότι η μειωμένη σύνταξη που θα σας χορηγηθεί θα είναι αντίστοιχη των αποδοχών που γίνονται οι υπολογισμοί εισφορών υπέρ ΙΚΑ, την καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας πριν τη συνταξιοδότησή σας. Συμφερότερη προϋπόθεση για εσάς για απονομή σύνταξης είναι το 60ο έτος της ηλικίας σας, με πλήρη σύνταξη.   

 

H E.A. ερωτά

Ημερ.γεν.03/03/03/1965,1ο ετος ασφάλισης στο ΙΚΑ 1989
έως σήμερα εχω συνολικά ένσημα 5.294.Εχω παράλληλη ασφάλιση μόνο για σύνταξη στο ΤΕΒΕ από το 1995,έχω 2 παιδιά, ετος γεν.2001 & 2003.Πότε μπορώ να πάρω σύνταξη από το ΙΚΑ μειωμένη? Θα πάρω σύνταξη και από το ΤΕΒΕ και πότε?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

Aπάντηση:

Στο 50ο έτος της ηλικίας σας μπορείτε να πάρετε μειωμένη σύνταξη από το ΙΚΑ λόγω μητρότητας με 5.500 ημερομίσθια, τα οποία και θα έχετε. Στη συνέχεια έχετε δικαίωμα συνέχισης της ασφάλισής σας στο ΤΕΒΕ και αφού συμπληρώσετε 20 έτη ασφάλισης σαν διπλοσυνταξιούχος  έχετε δικαίωμα συνταξιοδότησης  από το ΤΕΒΕ στο 65ο έτος της ηλικίας σας. Εάν στο ΤΕΒΕ συμπληρώσετε 35 έτη ασφάλισης μπορείτε να πάρετε πλήρη σύνταξη πριν το 65ο έτος της ηλικίας σας.

 

Σύνταξη ΒΑΕ

 

Ο Ν.Π. ερωτά:
ΑΠΟ ΤΗΝ 1/7/1986 ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΕ ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΕ.ΕΧΩ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΥΠΕΡΕΣΙΑ 13 ΜΗΝΕΣ(ΑΠΟ 1/6/1985)ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΙΚΑ.ΕΙΜΑΙ 50 ΕΤΩΝ.ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΩ ΣΕ ΚΑΘΑΣΤΟΣ ΥΒΑΕ;

 

Απάντηση:

Με ασφάλιση ΒΑΕ μπορείτε να πάρετε σύνταξη με τις προϋποθέσεις που διαθέτετε στο 60ο έτος της ηλικίας σας. Η σύνταξη που θα σας χορηγηθεί θα είναι πλήρης και ανάλογη με τα ημερομίσθια που θα έχετε στο 60ο έτος της ηλικίας σας. Μπορείτε επίσης, με εξαγορά της στρατιωτικής σας θητείας, να πάρετε μεγαλύτερη σύνταξη.

 

 

Ο Θ. Σ. ερωτά:

Είμαι 60 ετών κ εργαζόμουν οδηγός φορτηγού από το 1979-2006 κ έχω 4700 ένσημα ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ κωδικός 110.Την τελευταία 10ετία είχα 100 ανά έτος. Πόση σύνταξη δικαιούμαί;

 

Απάντηση:

Σύμφωνα με την ασφαλιστική σας κάλυψη, με 4.700 ημέρες ασφάλισης στα Β.Α.Ε. επαγγέλματα μπορείτε να πάρετε σύνταξη στο 60ο έτος της ηλικίας σας. Η σύνταξη σας θα είναι αναλογική με τα 4.700 ημερομίσθια και τις ακαθάριστες αποδοχές στις οποίες υπολογιζόταν οι εισφορές υπέρ ΙΚΑ. Η στρατιωτική σας θητεία εάν εξαγορασθεί θα σας δώσει προσαύξηση στη σύνταξη.   

 

O Π.Γ. ερωτά:

Εργάζομαι σε Δημοτική Επιχείρηση (Ν.Π.Ι.Δ.) και τον Νοέμβριο αφ` ενός συμπληρώνω το 60ό έτος έτος της ηλικίας μου και 9000 ένσημα Βαρέα-ανθυγειινά. Έχω το δικαίωμα να παραμείνω 2 έτη ακόμη για να βελτιώσω τη σύνταξή μου ή πρέπει να αποχωρήσω αν η υπηρεσία μου το ζητήσει; Ο πιθανός λόγος που για να μου ζητηθεί κάτι τέτοιο είναι το ότι θα χρειαζόντουσαν την οργανική μου θέση για κάποιον νεώτερο

 

Απάντηση:

Έχετε όλες τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση: 9.000 ημέρες ασφάλισης, Βαρέα – Ανθυγιεινά, 60 ετών.

Επειδή δεν έχετε συμπληρώσει τριάντα πέντε (35) χρόνια ασφάλισης εάν το επιθυμείτε μπορείτε να παραμείνετε και μετά το 60ο έτος της ηλικίας σας. Η αποχώρησή σας εξαρτάται από εσάς και μόνο.

 

 

Σύνταξη στα 65

 

Ο Α. Κ. ερωτά:

ΕΙΜΑΙ 65 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΧΩ 2.654 ΕΝΣΗΜΑ ΙΚΑ ΚΑΙ 3.075 ΕΝΣΗΜΑ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΩΝ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΜΕ ΕΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΓΩ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 

Απάντηση:

Το 65ο έτος της ηλικίας σας, σας δίνει το δικαίωμα συνταξιοδότησης από το ΤΑΕ επειδή είναι ο τελευταίος ασφαλιστικός σας φορέας. Έχετε τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις και σύνολο 5.729 ημερών ασφάλισης.

Η σύνταξη που θα σας απονεμηθεί, ωστόσο, δεν θα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική.

 

Διαδοχική ασφάλιση

 

Η M.Γ. ερωτά:

ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 1988 ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 1988 ΩΣ 20/09/2004.ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΕΚΤΟΣ ΕΝΣΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΙΧΑ ΚΑΙ ΕΝΣΗΜΑ ΠΟΛΑΠΛΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΙΚΑ.ΑΠΟ 21/09/2004 ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑ ΣΕ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΣΦΑΛΙΑ ΤΥΔΚΥ (-ΤΑΔΚΥ).ΕΙΜΑΙ 40 ΕΤΩΝ.ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΤΙ  ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΟΤΑΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΩ ΒΛΑΠΤΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ?Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΔΚΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ?ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

 

Απάντηση:

Η ασφάλισή σας στο ΙΚΑ θα σας δώσει το δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης από το ΤΥΔΚΥ. Η σύνταξη θα αποδοθεί με τη διαδικασία της διαδοχικής ασφάλισης ΙΚΑ-ΤΥΔΚΥ. Το ΤΥΔΚΥ θα αναζητήσει για λογαριασμό σας ποσοστό σύνταξης από το ΙΚΑ για την ασφάλισή του σε αυτό και για το χρόνο που είχατε ασφαλισθεί από 2/1988 – 20/9/2004. Για το χρόνο πολλαπλής ασφάλισης ΙΚΑ, σαν μισθωτός δεν μπορείτε να υπολογίσετε πάνω από 25 ημέρες ασφάλισης το μήνα.

 

Σύνταξη στα 58

 

Ο Β. Σ. ερωτά:

Το θέμα δεν είναι φορολογικό αλλά ασφαλιστικό. Έχω έως σήμερα περίπου 10250 ημέρες ασφάλισης όλες στο ΙΚΑ. Ξέρω ότι μπορώ να αναγνωρίσω το στρατιωτικό και να θεσπίσω συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα 58 έτη (τώρα είμαι 56).Για να μη έχω καμία περικοπή ή μείωση στην σύνταξη μου έως πότε θα πρέπει να εργασθώ.

 

Απάντηση:

Με την συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας σας και 10.500 ημέρες ασφάλισης έχετε δικαίωμα  λήψης πλήρους σύνταξης τριακονταπενταετίας.

Πριν το 58ο έτος της ηλικίας σας δεν έχετε δικαίωμα απονομής σύνταξης, εκτός εάν έχετε τουλάχιστον 7.500 ημέρες ΒΑΡΕΑ ΕΝΣΗΜΑ και σύνολο 10.500 υπολογιζόμενου και του Στρατού.

 

Σύνταξη σε μητέρα

 

H A.Z. ρωτά:

 ΕΧΩ ΕΝΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 1988 ΓΙΑ ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 125 ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ΜΠΑΙΝΩ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΣΑ ΕΝΣΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΗΛΙΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΣΥΝΤΑΞΗ.[ΕΙΜΑΙ ΜΗΤΕΡΑ 2 ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ 1998 ΚΑΙ 2003] ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση:
Σύνταξη λόγω μητρότητας δικαιούστε μειωμένη εάν μέχρι το τέλος του 2009 θα έχετε ηλικία 50 ετών και τουλάχιστον 5500 ημέρες ασφάλισης. Η μείωση της σύνταξης θα φθάσει μέχρι και 30% της πλήρους που χορηγείται στο 55 έτος της ηλικίας . Εάν στο 50 έτος σας διαθέτετε τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν χάνετε το δικαίωμα μέχρι και το 55 έτος της ηλικίας σας.
Εάν συμπληρώσετε το 50 έτος σας το 2010 δικαίωμα σύνταξης λόγω μητρότητας θα έχετε στο 55 έτος της ηλικίας σας επειδή ο νόμος 3655/2008 πρόσθετη ένα έτος κατ’ έτος μέχρι την συμπλήρωση του 55 έτους 2010 ηλικία 51 έτους, 2011 ηλικία 52 ετών …έως το 55 έτος σας.

 

Η Ε.Γ. ερωτά:

Διορίστηκα την 11.86 σε Υπουργείο σε μόνιμη οργανική θέση. Είμαι 47 ετών. Εχω τρία παιδιά: 21 φοιτητής, 16 δίδυμα. α)Πότε παίρνω πλήρη σύνταξη Δημοσίου; β)Εάν πάρω μειωμένη κατά τι, πότε με συμφέρει να το κάνω; γ)Εάν πάρω μειωμένη, δικαιούμαι πλήρες εφάπαξ; δ)Δικαιούμαι εξαγοράς ενσήμων ΙΚΑ 81-83; ε)Πότε πρέπει να κάνω αίτηση διαδοχικής ασφάλισης; στ)Υπάρχει νομοθεσία για τηλε-εργασία στο Δημόσιο; Ευχαριστώ πολύ !!

 

Απάντηση:

Μητέρα με τρία παιδιά εργαζόμενη στο Δημόσιο δικαιούται σύνταξη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αφού συμπληρώσει είκοσι χρόνια πραγματικής υπηρεσίας στο Δημόσιο, την οποία και διαθέτετε. Προσοχή στην επικουρική σας ασφάλιση. Πριν τη συνταξιοδότησή σας επικοινωνήστε με τα επικουρικά σας ταμεία, επειδή σε πολλά από αυτά για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος είναι απαραίτητη η ασφάλιση πέραν των είκοσι ετών.

Δεν δικαιούστε εξαγοράς χρόνου ΙΚΑ επειδή προσληφθήκατε στο Δημόσιο μετά την 1/1/1983. Η περίοδος ασφάλισής σας στο ΙΚΑ (1981-1983) θα υπολογισθεί συνταξιοδοτικά με τη διαδικασία της διαδοχικής ασφάλισης από το ταμείο σας (Δημόσιο) μετά από βεβαίωση ανακεφαλαίωσης από το ΙΚΑ και πάντα κατά τη συνταξιοδότησή σας.   

 

Διαδοχική ασφάλιση και ΤΣΜΕΔΕ

 

Η Ε.Α. ερωτά:

Είμαι μηχανικός δημοσίου ασφαλισμένη στο ΤΣΜΕΔΕ όμως πριν ασφαλιστώ σ αυτό είχα για 15 μήνες ασφάλεια Τραπέζης Ελλάδος(μόνιμη υπάλληλος). Τι χρειάζεται να κάνω ώστε να μετρήσουν αυτοί οι 15 μήνες στη σύνταξη? Μ άλλα λόγια με ενδιαφέρει να καταλάβω πως αυτοί οι 15 μήνες θα μετρήσουν συντάξιμοι και δεν θα τους ξαναδουλέψω προκειμένου να κλείσω 35 χρόνια συντάξιμα. Θα χρειαστεί να πληρώσω στο ΤΣΜΕΔΕ? θα πάρω δελτίο ασφάλισης από την Τρ. Ελλάδος για να το καταθέσω στον τελευταίο ασφαλιστικό μου φορέα (ΤΣΜΕΔΕ)? Ποια είναι η διαδικασία? Θα θελα να γνωρίζω αν την όλη διαδικασία μπορώ να την ολοκληρώσω τώρα και όχι όταν βγω στη σύνταξη δεδομένου ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των 15 μηνών θέλω να αναγνωριστούν με σημερινές τιμές.. Ευχαριστώ.

 

Απάντηση:

Το ΤΣΜΕΔΕ για να σας δώσει πλήρη σύνταξη 35ετίας σε αυτό, πρέπει να έχετε πλήρη ασφάλιση όλων των ετών ασφαλιστικά στο ΤΣΜΕΔΕ. Εάν οι 15 μήνες ασφάλισης στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν με την ειδικότητα της μηχανικού μπορείτε να μεταφέρετε το χρόνο στο ΤΣΜΕΔΕ πληρώνοντας την συνταξιοδοτική διαφορά που θα προκύψει. Σε αντίθετη περίπτωση, ασφάλισης με ΙΚΑ, ειδικότητας διοικητικού υπαλλήλου, ο χρόνος των 15 μηνών θα προσμετρηθεί με τη διαδικασία της διαδοχικής ασφάλισης και μόνο. Θα πάρετε σύνταξη με τις βασικές διατάξεις του ταμείου και ο χρόνος της διαδοχικής θα ζητηθεί από το ταμείο για συμπληρωματική σύνταξη.  

 

Συνταξιούχος του Ο.Γ.Α.

 

Ο Ν.Γ. ερωτά:

ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΓΑ. ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΩ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ, ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ.
ΕΡΩΤΗΜΑ 1: ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΕΚΑΣ;
ΕΡΩΤΗΜΑ 2: ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ.

 

Απάντηση:

Εάν το σύνολο της σύνταξης ΟΓΑ και ΙΚΑ δεν υπερβαίνει τα 533 ευρώ και προέρχεται κατά μεγάλο ποσοστό από Ο.Γ.Α. σαν φορέας απονομής δεν δικαιούστε ΕΚΑΣ γιατί ο ΟΓΑ δεν χορηγεί ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους του. Εάν η απονομή της σύνταξης έγινε από το ΙΚΑ και το ποσό ΟΓΑ και ΙΚΑ δεν υπερβαίνει τα 533 ευρώ μηνιαίως, δικαιούστε ΕΚΑΣ από το ΙΚΑ.

 

 

Εργασία σε Φροντιστήριο

 

Ο Β. Μ. ερωτά:

ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΩΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΣ. ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΚΑΙ ΣΕ ΙΕΚ ΙΔΙΩΤΙΚΟ. ΠΩΣ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΑΙ ΤΟ ΙΚΑ?ΜΕ ΤΙΣ ΩΡΕΣ, ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ? ΑΝ Π.Χ. ΔΟΥΛΕΥΩ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΕΤΡΑΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑ  ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ?ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΜΕ

 

Aπάντηση:

Η ασφαλιστική συμπεριφορά των καθηγητών έχει να κάνει, συνήθως, με ωριαία εργασία και ασφάλιση. Εάν σε εβδομαδιαία βάση σε έναν εργοδότη έχετε απασχόληση τουλάχιστον 18 ώρες δικαιούστε από την επιχείρηση 25 ημέρες ασφάλισης το μήνα. Στο φροντιστήριο που εργάζεσθε εάν η απασχόλησή σας είναι μικρότερη από 18 ώρες  εβδομαδιαίως η ασφάλισή σας θα ανταποκρίνεται σε ημέρες προσέλευσης και όχι πάνω από 21 με 22 ημερομίσθια εφόσον η απασχόλησή σας είναι από Δευτέρα – Παρασκευή και δεν υπερβαίνει τις 18 ώρες.

Επίσης, έχετε υπόψη σας ότι εάν εργάζεσθε δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα η ασφάλισή σας θα έχει να κάνει με ημέρες προσέλευσης με ανάλογα ημερομίσθια.

Ο χρόνος εργασίας σας σε Ι.Ε.Κ. θα σας αποδώσει ξεχωριστό χρόνο ασφάλισης. Η ασφάλισή σας και από τις δύο επιχειρήσεις δεν μπορεί να σας δώσει σαν μισθωτό παραπάνω από 25 ημερομίσθια το μήνα.  

 

 

 

Σύνταξη από Τ.Α.Ε.

 

Ο Π. Π. ερωτά:

ΕΙΜΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ Τ.Α.Ε. ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΘΟΥΝ?
ΕΠΙΣΗΣ ΤΙ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ Η ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ Η ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΤΡΙΤΕΚΝΕΣ(ΑΝΗΛΙΚΑ)ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 

Aπάντηση:

Η ανώτερη σημερινή σύνταξη του ΤΑΕ, εάν πληρώνετε την μη υποχρεωτική κλίμακα είναι περίπου 1.100 ευρώ το μήνα.

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις των τρίτεκνων οικογενειών πέρα από τα 12.000 ευρώ που είναι αφορολόγητα για κάθε έναν από τους εργαζόμενους στην οικογένεια, υπάρχει αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και μέχρι δύο (2) παιδιά. Για το τρίτο παιδί υπάρχει ένα πρόσθετο αφορολόγητο. Σύνολο για τα τρία παιδιά 22.000 ευρώ.  

 

 

Ασφάλιση Δημοσίου

 

Η Σ. Α. ερωτά:

Είμαι αρχαιολόγος και από τις 9/11/1995 εως τις 22/10/2000 εργαζόμουν στο ΥΠΠΟ με σύμβαση αορίστου χρόνου και ασφαλιστικό φορέα το ΙΚΑ. Από 23/10/2000 που μονιμοποιήθηκα στην ίδια Υπηρεσία έχω την ασφάλιση του Δημοσίου. Μετά από αίτησή μου στα δύο ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου για αναγνώριση της προϋπηρεσίας στα ταμεία αυτά, έλαβα πρόσφατα απάντηση από το ένα ταμείο ( Μετοχικό ταμείο Πολ. Υπαλλήλων ) για καταβολή 1.546 ευρώ για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας. Επειδή το ποσόν είναι σοβαρό και αναμένω απάντηση και από το ταμείο Προνοίας θα ήθελα να γνωρίζω αν με συμφέρει να πληρώσω το συνολικό ποσόν που αναλογεί για την αναγνώριση της προϋπηρεσία μου στο Δημόσιο ή αν ισχύει η διαδοχική ασφάλιση  δηλ. ΙΚΑ – Δημόσιο στην περίπτωση αυτή για την μετέπειτα συνταξιοδότησή μου , να μην προχωρήσω  σε κάποια ενέργεια. Επίσης θα ήθελα να ξέρω τι πρέπει να κάνω με τα ένσημα του ΙΚΑ που έχω συγκεντρώσει από την εργασία μου σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης κλπ. ( συνολικά πέντε χρόνια ) πριν από τις 9/11/1995 που κατατάχθηκα σε θέση αορίστου χρόνου στο ΥΠΠΟ.

 

Aπάντηση:

Ο αποκτηθείς χρόνος ασφάλισης χρονικής περιόδου 9/11/1995 -22/10/2000 με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και ασφαλιστικό φορέα ΙΚΑ θα προσμετρηθεί κανονικά από το Δημόσιο με τη διαδικασία της διαδοχικής ασφάλισης.

Δεν υπάρχει αλλαγή εργασιακής σχέσης και η συνέχεια της ασφάλισης έχει να κάνει με διατάξεις Δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά το Μετοχικό Ταμείο Πολ. Υπαλλήλων πρέπει να πληρωθεί ο αναγνωρισθείς χρόνος για να προσμετρηθεί συντάξιμος από το ταμείο. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα υπάρξει αναγνώριση. Σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του ταμείου αναγνωρίζεται χρόνος ασφαλιστικός σε αυτό.

Για τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις Ι.Κ.Α., από φροντιστήρια, ο χρόνος θα προσμετρηθεί από το ταμείο σας με τη διαδικασία της διαδοχικής ασφάλισης κατά το χρόνο της συνταξιοδότησής σας.

 

 

 

Eπίδομα οικογενειακής παροχής

 

O Δ. Π. ερωτά:

Η μητέρα μου έλαβε, μέσα στο 2006, σύνταξη από τον ΟΓΑ. Ο πατέρας μου, που είναι εδώ και 10 χρόνια συνταξιούχος του ΙΚΑ, άκουσε ότι από τη στιγμή που παίρνει σύνταξη η μητέρα μου, δε θα του χορηγείται το επίδομα οικογενειακής παροχής (γάμου), που αυτή τη στιγμή λαμβάνει. Υπάρχει περίπτωση να συμβαίνει αυτό; Κι αν ναι, θα πρέπει αυτός να ενημερώσει το ταμείο του;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

Aπάντηση:

Η μητέρα σας εφόσον έλαβε σύνταξη από τον ΟΓΑ, δεν δικαιούται επίδομα οικογενειακής παροχής από το ΙΚΑ. Επίδομα γάμου δικαιούται μόνο στην περίπτωση μη απονομής σύνταξης.

Η ενημέρωση του ΙΚΑ για διακοπή του επιδόματος πρέπει να γίνει άμεσα, για τη μη συνέχιση απονομής του επιδόματος γάμου. Το ΙΚΑ θα ζητήσει να επιστραφεί το ποσό που κατεβλήθη από την ημέρα απονομής σύνταξης από τον ΟΓΑ.

Διπλή σύνταξη

Ο Ν.Κ. ερωτά: Ήμουν ασφαλισμένος στον ΟΓΑ και μετά λόγω οικονομικών δυσχερειών εργάζομαι κανονικά και σε βιομηχανία και κολλάω ένσημα ΙΚΑ πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης (300 ένσημα ετησίως). Συνάμα πληρώνω και την ασφάλεια του ΟΓΑ, θα πάρω 2 συντάξεις;

Απάντηση

Θα πάρετε δύο (2) συντάξεις. Μία από ΙΚΑ εάν αποκτήσετε τουλάχιστον 4.500 ημερομίσθια και μία από τον ΟΓΑ εάν ασφαλισθείτε για τουλάχιστον 15 χρόνια.

Η παράλληλη ασφάλιση δεν υπολογίζεται από ένα ταμείο. Πρέπει να υπάρχει δικαίωμα και από τα δύο ταμεία. Διαφορετικά η ασφάλιση δεν αποδίδει σύνταξη.

Οργανική θέση

Η Μ.Γ. από τη Θεσσαλονίκη ερωτά: Εργαζόμενος σε φορέα δημοσίου δικαίου, έχει περάσει από ΑΣΕΠ πρόκειται να γίνει οργανική η θέση του, την διατηρεί εφ όσον φύγει για τον στρατό;

Απάντηση

Πρόκειται για θέμα που έχει να κάνει με το Δίκαιο της Δημόσιας Διοίκησης και συνεπώς θα πρέπει να απευθυνθείτε σε Νομικό.

Συνταξιούχος Δημοσίου

Η Α.Μ. ερωτά: Είμαι συνταξιούχος του Δημοσίου. Μπορώ να εργασθώ με τετράωρη απασχόληση και αν ναι, υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί η σύνταξη μου;

Απάντηση

Μπορείτε να εργασθείτε με τετράωρη απασχόληση. Θα εξαιρεθείτε από τον κλάδο ασθένειας και επικουρικής ασφάλισης αλλά δεν θα πάρετε δεύτερη σύνταξη καθώς οι συνταξιούχοι Δημοσίου δεν δικαιούνται δεύτερη σύνταξη ως μισθωτοί.

Η ασφάλισή σας δεν μπορεί να υπολογισθεί από το Δημόσιο για προσαύξηση της σύνταξής σας ούτε βέβαια και θα μειωθεί η σύνταξή σας.

Συντάξιμα ένσημα

Η Θ.Γ. από τη Δράμα ερωτά: Είμαι γυναίκα 55 ετών. Έχω 4.031 ένσημα ΙΚΑ ΤΕΑΜ συνεχόμενα από τον Μάιο 1987 έως το 2000. Μετά από μαζική απόλυση τον Νοέμβριο 2000 έπαιρνα ταμείο ανεργίας για 1 έτος μέχρι το 2001. Το 2002 προσλήφθηκα και έχω για το 2002 69 ένσημα ΙΚΑ κωδικός 106 (βαρεα-μικτα-ετεαμ-επαγγ.κινδ), το 2003 294ενσημα, το 2004 303 ένσημα, το 2005 303 ένσημα, το 2006 μέχρι τώρα 50ένσημα. Σύνολο ενσήμων του κωδικού 106 έχω 1019. Γενικό σύνολο ενσήμων 5.050. Δικαιούμαι σύνταξη στα 55;

Απάντηση

Θα πρέπει να έχετε την τελευταία πενταετία πριν τη συνταξιοδότηση, τουλάχιστον 100 πραγματικά ημερομίσθια κατ’ έτος.

Εσείς έχετε:

2002: 69 και όχι 100

2003: 294

2004: 303

2005: 303

2006 …τουλάχιστον 100 πραγματικά

2007 …100

Οπότε θα συνταξιοδοτηθείτε το 2008 και με μικρότερη μείωση, 14%, ενώ στα 55 έτη σας θα είχατε μείωση 23%.

Παράλληλη ασφάλιση

Ο Χ.Σ. από την Πάτρα ερωτά: Είμαι 34 ετών και είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ από τον 11/89 έως τον 6/2001. Μετά πήγα φαντάρος από 19/7/2001 έως 10/3/2003 και στη συνέχεια ασφαλίστηκα στο ΙΚΑ από 4/2003 έως 9/1999. Σύνολο ένσημων που έχω στο ΙΚΑ είναι 2.500 περίπου.
Στο στρατό έχω 19,5 μήνες. Έχω παράλληλα με το ΙΚΑ και ΤΕΒΕ 27 μήνες χωρίς εισφορές υγείας λόγω του ότι είχα ΙΚΑ.
Από 1/1/2000 έως σήμερα 30/3/2006 (δηλαδή 6 χρόνια και 3 μήνες) εργάζομαι σε ΝΠΔΔ ως μόνιμος υπάλληλος
Δηλαδή από τον 11/89 έως σήμερα 3/06
εργάζομαι με διάφορες ασφαλίσεις συνέχεια μαζί με ένα διάλειμμα στο στρατό και ένα κενό δίμηνο περίπου ανασφάλιστος σύνολο 16 με 17 χρόνια μέχρι τώρα
Θέλω να μάθω:
1) Πότε βγαίνω σε σύνταξη με τα σημερινά δεδομένα;
2) Εάν τα ένσημα του ΙΚΑ που έχω πληρώσει και του ΤΕΒΕ θα μου αποφέρουν κάτι όπως κάποιο μέρος σύνταξης ή προσμέτρηση στα συντάξιμα χρόνια μου;
3) Εάν οι 19,5 μήνες του στρατού προσμετρούνε στα συντάξιμα χρόνια μου και αν ναι τι χρειάζεται να κάνω;

Απάντηση

Η παράλληλη ασφάλιση σε περισσότερα του ενός ασφαλιστικά ταμεία δεν συνυπολογίζεται για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από ένα ταμείο.

Όσον αφορά την στρατιωτική θητεία, εξαγοράζεται μέχρι 30 μήνες ή 900 ημερομίσθια, εκτός αν η θητεία ήταν αξιωματικού. Για την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας απαιτούνται βέβαια τουλάχιστον 3.600 ημέρες ασφάλισης και ηλικία 58 ετών.

Σε ό,τι αφορά την συνταξιοδότησή σας, αυτή θα πραγματοποιηθεί με 35 χρόνια συνολικής ασφάλισης ή 37 χρόνια από ομοειδή ταμεία, χωρίς όριο ηλικίας.

Σύνταξη λόγω θανάτου

Η Ζ.Σ. από τον Πειραιά ερωτά: Εργάζομαι στο Β΄ Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων ώς Τραπεζοκόμος απο το 1985. Ο σύζυγος μου εργαζόταν στο ίδιο ίδρυμα ώς Νοσοκόμος και οι δύο μας με ΙΚΑ – ΤΕΑΔΥ (Ειδικό Καθεστώς). Ο σύζυγος μου απεβίωσε τον Ιούλιο του 2003. Δικαιούμαι σύνταξη λόγω θανάτου; Με ποιους όρους;

Απάντηση

Δεν δικαιούσθε τη σύνταξη του συζύγου σας, εφόσον εργάζεσθε και εσείς στο Δημόσιο. Εάν υπάρχουν ανήλικα παιδιά δικαιούνται αυτά σύνταξη μέχρι την ενηλικίωσή τους.

Σε περίπτωση που σας χορηγηθεί η σύνταξη του συζύγου σας, θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα αναγνώρισης συντάξιμου χρόνου για εσάς.

Παραμονή στο παλαιό ταμείο

Η Μ.Κ. ερωτά: Στις 13 Μαρτίου 2006, ανέλαβα υπηρεσία στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (Δημόσιο), μετά τη μετάταξή μου από δήμο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 παρ. 1 & 2 του Ν. 2738/1999.
Εφόσον νομιμοποιείται από συγκεκριμένες διατάξεις, επιθυμώ να διατηρήσω το ασφαλιστικό καθεστώς στο οποίο υπαγόμουν ως δημοτική υπάλληλος. Συγκεκριμένα:
Υπέρ Τ.Α.Δ.Κ.Υ. 7%
Υπέρ Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. 4,55%
Υπέρ Σύνταξης 6,67%
Ζητώ να με ενημερώσετε για τη δυνατότητα αυτής της επιλογής, καθώς και τι πρέπει να κάνω για να μην έχω προβλήματα αργότερα.

Απάντηση

Δεν δικαιούσθε να παραμείνετε στο παλιό σας ταμείο σύμφωνα με τις διατάξεις και τους όρους των σημερινών σας ταμείων.

Το Δημόσιο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι υποχρεωμένο να αναγνωρίσει τα προηγούμενα ταμεία που είχατε σαν δημοτική υπάλληλος.

Αδεια γάμου

Η Ε.Β. ερωτά: Εργάζομαι ως ωρομίσθια σε συμβολαιογραφείο από τον Οκτώβριο του 2005. Δικαιούμαι άδεια γάμου;

Απάντηση

Η άδεια γάμου δεν σχετίζεται ούτε με τον τρόπο πληρωμής (ωρομίσθιο, ημερομίσθιο, μισθός) ούτε και με τον χρόνο προϋπηρεσίας στον εργοδότη. Συνεπώς, δεν συντρέχει λόγος για να μην δικαιούσθε την άδεια.

Επιλογή ασφαλιστικού φορέα

Η Μ.Μ. από τα Χανιά ερωτά: Είμαι 28 ετών και εργάζομαι ως βοηθός λογιστή σε μία ιδιωτική επιχείρηση. Έχω ασφάλεια ΙΚΑ από το 2001. Μπορώ να ιδρύσω μια ατομική επιχείρηση εμπορίας καινούργιων & μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και παράλληλα να συνεχίσω να εργάζομαι και στην ήδη υπάρχουσα εργασία μου; Αν υπάρχει η δυνατότητα αυτή, τι γίνεται με την ασφάλεια μου; Παίρνω απαλλαγή από το ΤΕΒΕ ή πρέπει να πληρώνω και τις δύο ασφάλειεςs; Ποιες είναι οι απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να κάνω;

Απάντηση

Εφόσον ασφαλισθήκατε για πρώτη φορά μετά την 1η/1ου/93 (νέος ασφαλισμένος) δικαιούσθε να επιλέξετε τον ασφαλιστικό σας φορέα. Συνεπώς, υπάρχει δυνατότητα παραμονής στο ΙΚΑ και απαλλαγής από το ΤΕΒΕ, εφόσον προσκομίσετε σε αυτό τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την ασφάλιση στο ΙΚΑ.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά πρέπει να υποβληθούν στο ΤΕΒΕ εντός εξαμήνου τουλάχιστον από την έναρξη εργασιών της επιχείρησής σας. Σε αντίθετη περίπτωση θεωρείστε εκπρόθεσμη και απορρίπτεται το αίτημά σας.

Ενσημα για σύνταξη

Ο Μ.Π. ερωτά: Ήμουν ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ για 9,5 χρόνια (από 7/1995 έως 11/2004). Μπορώ και πόσα ένσημα ΙΚΑ (εργατοτεχνίτη) θα χρειασθώ ακόμα, για να πάρω κάποια σύνταξη από το ΙΚΑ;

Απάντηση

Δικαίωμα συνταξιοδότησης από το ΤΕΒΕ θεμελιώνετε με 18 ½ χρόνια ασφάλισης. Σε ό,τι αφορά το ΙΚΑ, απαιτούνται 4.500 ημέρες ασφάλισης (15 χρόνια) για την θεμελίωση του σχετικού δικαιώματος.

Οι διπλοσυνταξιούχοι ΤΕΒΕ, ΙΚΑ χρειάζονται 18 ½ χρόνια ασφάλιση ΤΕΒΕ καιο 4.800 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ.

Εάν τα 9,5 χρόνια ΤΕΒΕ δεν είναι παράλληλα με ασφάλιση ΙΚΑ μπορούν να προσμετρηθούν με την διαδικασία της Διαδοχικής Ασφάλισης από το ΙΚΑ για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Αυτό είναι δυνατό να συμβεί και από το ΤΕΒΕ, εάν κατά την συνταξιοδότηση τελευταίος φορέας είναι το ΤΕΒΕ.

Τα 9,5 χρόνια ασφάλισης στο ΤΕΒΕ δεν μεταφέρονται στο ΙΚΑ, σε ό,τι αφορά την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Αναπηρική σύνταξη

Ο Α.Π. ερωτά: Εχω ποσοστό αναπηρίας λόγω κάποιας νόσου 65%. Δικαιούμαι αναπηρική σύνταξη. Τα τελευταία 5 χρόνια έχω συνολικό εισόδημα : 50.000 ευρώ (δεν περιλαμβάνονται στο ποσό επιδόματα/δωρα πασχα/χριστούγεννα/αδείας). Ποιό είναι το υψος της σύνταξης που δικαιούμαι;

Απάντηση

Το γεγονός ότι δεν αναφέρετε ούτε τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο είστε ασφαλισμένος ούτε την ηλικία σας, ούτε τον αριθμό των ενσήμων που διαθέτετε δεν επιτρέπει την παράθεση μιας τεκμηριωμένης απάντησης.

Ο Γενικός Κανόνας, ωστόσο, είναι ότι προϋπόθεση για την χορήγηση αναπηρικής σύνταξης είναι η ύπαρξη αναπηρίας σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, από το ΤΕΒΕ για πλήρη σύνταξη και τουλάχιστον 51% από το ΙΚΑ για απονομή σύνταξης 50% της πλήρους, με 67% από ΙΚΑ απονομή &190; της πλήρους και με 81% απονομή του 100% της πλήρους.

Ασφάλιση σε τρία ταμεία

Ο Ε.Ρ. ερωτά: Είμαι γεννημένος στις 09/11/48 και έχω ασφαλιστεί σε τρία ταμεία ΝΑΤ-ΤΣΑ-ΙΚΑ
Αναλυτικά
– ΝΑΤ 2 έτη 6 μήνες 23 ημέρες απο 29/04/65 έως 23/05/68
– ΤΣΑ ώς μισθωτός οδηγός από 1971-1979 με 2212 ένσημα ασθενείας
ώς ιδιοκτήτης ταξί από 1990 -2005 με 4500 ένσημα
– ΙΚΑ Από 1980-1984 ως μισθωτός οδηγός 1009 μικτά ένσημα και από 1985-1989 ως μισθωτός οδηγός 918 βαρέα ένσημα.
Ήθελα να ξέρω με τι τρόπο θα μπορέσω να βγω σε σύνταξη του ΙΚΑ όσο το δυνατόν συντομότερα δηλ. στα 58 μου. Θα μπορώ για παράδειγμα να εξαγοράσω κάπως ορισμένα ένσημα και αν ναι πόσα; (Συμπεριλαμβανομένου εξαγορά στρατιωτικής θητείας 27 μηνών).

Απάντηση

Στην ηλικία των 58 ετών δεν μπορείτε να πάρετε σύνταξη, ακόμη και εάν εξαγοράσετε 27 μήνες στρατιωτικής θητείας, γιατί συγκεντρώνετε 10.220 ημερομίσθια και από αυτά έχετε αρκετά στο ΤΣΑ.

Μπορείτε να πάρετε πλήρη σύνταξη στην ηλικία των 62 ετών με την διαδικασία της διαδοχικής ασφάλισης από το ΙΚΑ ή μειωμένη στην ηλικία των 60 ετών εφόσον έχετε 100 πραγματικά ημερομίσθια την τελευταία κατ’ έτος πενταετία.

Εάν είχατε 3.600 βαρέα σήμερα, και από αυτά τα 1000 τα τελευταία 13 χρόνια, θα μπορούσατε να πάρετε σύνταξη πλήρη στα 60 έτη σας.

Σύνταξη στα 50 έτη

Η Ε.Μ. από το Ν.Ηράκλειο ερωτά: Είμαι 42 ετών και έχω ένσημα στο ΙΚΑ από το 1978 (στο διάστημα αυτό μπήκα στο ταμείο ανεργίας δύο φορές). Σε ηλικία 50 ετών θα είναι τα παιδιά μου ανήλικα ακόμα. Παρακαλώ ενημερώστε με εάν θα πάρω μειωμένη ή πλήρη σύνταξη.

Απάντηση

Στην ηλικία των 50 ετών εφόσον έχετε τουλάχιστον 5.500 ημερομίσθια και ανήλικο τέκνο θα δικαιούσθε μειωμένη (κατά 23% περίπου) σύνταξη από το ΙΚΑ.

Διπλή ασφάλιση σε ΟΓΑ-ΤΑΕ

Ο Ι.Κ. από την Πρέβεζα ερωτά: Ήμουν ασφαλισμένος στον ΟΓΑ-ΕΛΓΑ και διατηρούσα ένα μαγαζί Μοτό. Με υποχρέωσαν να ασφαλιστώ στο ΤΑΕ. Πήγα στον ανταποκριτή του ΟΓΑ και έκανα χαρτιά να με διαγράψουν από το Ταμείο, όμως αυτοί συνέχισαν να μου στέλνουν χαρτιά και εγώ συνέχισα να πληρώνω μέχρι σήμερα και τα δύο ταμεία. Έχω πάθει έμφραγμα μυοκαρδίου και δικαιούμαι σύνταξη. Μπορώ να πάρω και από ταδύο ταμεία;

Απάντηση

Από το ΤΑΕ θα πάρετε αναπηρική σύνταξη, εάν η υγειονομική επιτροπή σας δώσει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Ο ΟΓΑ δεν δίνει σύνταξη εάν έχετε δικαίωμα σύνταξης από άλλο ταμείο.

Υπάρχει παράλληλη ασφάλιση ΟΓΑ-ΤΑΕ και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο ασφαλιστικός χρόνος ΟΓΑ.

Δελτίο παροχής υπηρεσιών

Η Α.Χ. ερωτά: Είμαι υπάλληλος σε ιδιωτική εταιρεία και είμαι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ, θέλω όμως να εκδώσω και δελτίο παροχής υπηρεσιών, θα πρέπει να πληρώνω και άλλες ασφαλιστικές εισφορές ως ελεύθερος επαγγελματίας;

Απάντηση

Εάν έχετε ασφαλισθεί μετά την 1/1/1993 εξαιρείσθε της ασφάλισης ΤΕΒΕ με βεβαίωση από το ΙΚΑ προς το ΤΕΒΕ.

Εάν έχετε ασφαλισθεί πριν το 1993 θα πρέπει να ασφαλισθείτε και στο ΤΕΒΕ με εξαίρεση από τον κλάδο ασθένειας ΤΕΒΕ.

Σύνταξη από ΕΛΤΑ

Ο Β.Α. από τη Θεσσαλονίκη ερωτά: Πρόσληψη στα ΕΛΤΑ 28/12/1979. Ημερομηνία γέννησης 01/11/1960. Στρ.θητεία μη αναγνωρισμένη 01/12/1981 έως 15/04/1984 με αναγνώριση μόνο των 4 μηνών και 15 ημερών. Σύνταξη πότε;

Απάντηση

Σύνταξη με 35 χρόνια ασφάλισης μαζί με την στρατιωτική θητεία εφόσον επιθυμείτε να την εξαγοράσετε.

Σύνταξη από το ΤΑΠ-ΟΤΕ

H Θ.Ν από τη Θεσσαλονίκη ερωτά: Γεννήθηκα 09/09/1964. Πρόσληψη στα ΕΛΤΑ 21/12/1982. Μητέρα ανήλικου. Πότε μπορώ να βγω στη σύνταξη από το ΤΑΠ-ΟΤΕ;

Απάντηση

Σύνταξη στα 50 έτη σας, εάν έχετε ανήλικο παιδί. Σε ότι αφορά την προϋπηρεσία δεν έχετε πρόβλημα και σήμερα, έχετε πρόβλημα με την ηλικία σας, 50 ετών.

Σύνταξη αναπηρίας από ΤΣΜΕΔΕ

Είμαι Πολιτικός Μηχανικός, ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ από τις 3-1-1984. Θέλω να ρωτήσω:
1. Έχω δικαίωμα συνταξιοδότησης με αναπηρική σύνταξη λόγω ασθενείας με ποσοστό αναπηρίας 67% και πόση θα είναι η σύνταξη που θα πάρω
2. Η γυναίκα μου είναι ασφαλισμένη στον Ο.Γ.Α. και πληρώνει κανονικά τις εισφορές της και για τον κλάδο υγείας. Είναι στην ανώτερη κλάση (7η). Μπορεί να σταματήσει να πληρώνει τον κλάδο υγείας στον Ο.Γ.Α. και να χρησιμοποιήσει τον κλάδο υγείας του ΤΣΜΕΔΕ, εφ όσον πληρώνει εισφορές στον κλάδο υγείας του ΤΣΜΕΔΕ σαν ασφαλισμένο μέλος της οικογενείας, πότε θα συνταξιοδοτηθεί και πόση θα είναι η σύνταξη που θα πάρει.

Απάντηση

Έχετε δικαίωμα σύνταξης αναπηρίας από ΤΣΜΕΔΕ με 67% αναπηρία. Η σύνταξη εξαρτάται από τις μηνιαίες εισφορές που πληρώνετε και τα χρόνια ασφάλισης.

Η γυναίκα σας δεν μπορεί να σταματήσει να πληρώνει ΟΓΑ γιατί ο ΟΓΑ δεν δέχεται εξαίρεση από την ασφάλιση για τον κλάδο υγείας.

Θα συνταξιοδοτηθεί στα 65 έτη της και η σύνταξή της θα είναι ανάλογη με την κλίμακα που θα πληρώνει. Εάν πληρώνει την ανώτερη, η σύνταξη θα είναι πάνω από 1.000€.

Σύνταξη λόγω ανικανότητας

Είμαι πολιτικός μηχανικός δημόσιος υπάλληλος. Έχω 28 χρόνια υπηρεσίας, ηλικία 54 χρονών και αναπηρία 67%. Για 3 χρόνια, μπορώ να πάρω σήμερα σύνταξη λόγω ανικανότητας και πως υπολογίζεται αυτή. Τι γίνεται με την παρέλευση της τριετίας;

Απάντηση

Μπορείτε να πάρετε σύνταξη αναπηρίας οριστική από το Δημόσιο μόνο εάν κρίνει η υπηρεσία σας ότι δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στα καθήκοντά σας. Σε αντίθετη περίπτωση η σύνταξη θα κρίνεται μέχρι να συμπληρώσετε 35 χρόνια συντάξιμα.

Παράλληλη ασφάλιση

Είμαι 50 ετών και ασφαλισμένη στο ΙΚΑ απο 3/1986 έως σήμερα (έχω 4.200 ένσημα) και στο ΤΕΒΕ απο 3/1994 (11,5 χρόνια) έως σήμερα, με παράλληλη ασφάλιση. Μπορώ να πάρω σύνταξη και από τα δυο Ταμεία και σε ποια ηλικία; Ποιες προϋποθέσεις απαιτούνται;

Απάντηση

Μπορείτε να πάρετε σύνταξη από το ΙΚΑ στα 55 έτη σας μειωμένη με τουλάχιστον 4.500 ημερομίσθια. Από το ΤΕΒΕ μπορείτε να πάρετε δεύτερη σύνταξη μειωμένη με 18 ½ χρόνια ή πλήρη με 20 (είκοσι) χρόνια στα 65 έτη σας.

Διπλή σύνταξη

Η Μ.Κ. από την Αθήνα ερωτά: Εάν έχεις δύο ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ και Ταμείο Εμπόρων) δικαιούσαι σύνταξη και από τα δύο ταμεία ή προσμετρούνται τα ένσημα; Πότε θεμελιώνεις δικαίωμα σύνταξης με 2 ανήλικα παιδιά εάν έχεις ξεκινήσει εργασία το 1984;

Απάντηση

Μπορείτε να πάρετε δύο (2) συντάξεις μία από το ΙΚΑ στα 50 έτη σας με ανήλικο παιδί και 5.500 ημέρες εργασίας και δεύτερη σύνταξη από ταμείο εμπόρων εάν έχετε 20 χρόνια ασφάλισης αλλά αυτή η σύνταξη θα δοθεί στα 65 έτη σας.

Ασφάλιση στο ΤΕΒΕ

Ο Μ.Κ. από τα Ιωάννινα ερωτά: Είμαι φυσικός, ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και τώρα εργάζομαι ως ωρομίσθιος στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Για να μπορώ να βγάλω αποδείξεις παροχής υπηρεσιών για συμβάσεις έργου ή ιδιαίτερα μαθήματα θα πρέπει να σφαλιστώ στο ΤΕΒΕ και τι θα γίνει με το ΙΚΑ;

Απάντηση

Για να βγάλετε Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών πρέπει να ασφαλισθείτε στο ΤΕΒΕ.

Εάν έχετε ασφαλισθεί για πρώτη φορά στο ΙΚΑ μετά την 1/1/1993 θεωρείστε νέος ασφαλισμένος και εξαιρείσθε από το ΤΕΒΕ εφόσον κάθε μήνα και συνεχώς έχετε ΙΚΑ.

Ελάχιστος χρόνος ασφάλισης

Ο Η.Κ. από Αθήνα ερωτά: Είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και ταυτόχρονα διατηρούσα και καφενείο από το 1992 μέχρι και το 2002 ασφαλισμένος επίσης στο ΤΕΒΕ χωρίς ιατροφαρμακευτική ασφάλιση. Δικαιούμαι σύνταξη από το ΤΕΒΕ; Τι γίνεται με τις εισφορές που έχω καταβάλει τα δέκα αυτά χρόνια.

Απάντηση

Δεν δικαιούσθε σύνταξη από το ΤΕΒΕ γιατί έχετε μόνο (10) δέκα χρόνια. Το ΤΕΒΕ για να σας δώσει σύνταξη στα 65, χρειάζεστε 15 χρόνια τουλάχιστον ασφάλιση.

Προνοιακή σύνταξη ΟΓΑ

Η Ι.Κ. ερωτά: Κύριοι, παρακαλώ να με ενημερώσετε εάν ισχύει ότι σε περίπτωση θανάτου συν/χου του ΤΣΑ η χήρα έχει τη δυνατότητα να διαλέξει μία από τις δύο συντάξεις (η ίδια είναι συν/χος του ΟΓΑ) και να παίρνει το 70% και από την άλλη; Επίσης ζητούν επιστροφή του επιδόματος συζύγου από το έτος που συνταξιοδοτήθηκε η χήρα. Δεν το δικαιούνται και οι 2 σύζυγοι; Τι πρέπει να κάνουμε; Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση

Μπορεί να διαλέξει μία από τις δύο συντάξεις. Εάν δεν το έπραξε δημιουργείται πρόβλημα σε ότι αφορά την προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ (προνοιακή σύνταξη είναι αυτή που δίνεται στους αγρότες χωρίς να έχουν πληρώσει εισφορές). Το επίδομα συζύγου πρέπει να επιστραφεί γιατί σύμφωνα με την Νομοθεσία δεν το δικαιούται.

Σύνταξη συζύγου

Η Ε.Κ. ερωτά: Εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας ασφαλισμένη στο ΤΑΕ. Ο σύζυγός μου απεβίωσε το 2000 και ήταν ασφαλισμένος επίσης στο ΤΑΕ. Το ερώτημα είναι αν δικαιούμαι τη σύνταξή του. Ευχαριστώ.

Απάντηση

Μπορείτε να διεκδικήσετε την σύνταξη της συζύγου σας. Επικοινωνήστε με το ΤΑΕ.

Ασφάλιση στο ΤΕΑΥΕΚ

Ο Σ.Κ. από τη Θεσσαλονίκη ερωτά: Είμαστε εμπορική επιχείρηση καλλυντικών, χονδρική και λιανική (όχι κατάστημα) και απασχολούμε εργαζόμενους στα γραφεία. Πρέπει να είναι ασφαλισμένοι στο επικουρικό ταμείο ΤΕΑΥΕΚ; Για παράδειγμα ένας βοηθός λογιστή ή μια γραμματέας.

Απάντηση

1. Οι εμπορικές επιχειρήσεις ασφαλίζουν το προσωπικό τους στο επικουρικό εμποροϋπάλληλων ΤΕΑΥΕΚ σύμφωνα με την εγκύκλιο ΙΚΑ 67/83. Ανεξάρτητα εάν είναι εμπορικό κατάστημα ή εμπορική επιχείρηση χονδρικής πώλησης.

2. Υπαγωγή στο ΤΕΑΜ εάν η επιχείρηση βρίσκεται σε περιοχή εκτός ασφάλισης ΤΕΑΥΕΚ δηλαδή σε χωριά εκτός πόλεων.

Μειωμένη σύνταξη

Η Μ.Α. από Σάμο ερωτά: Σας παρακαλώ όπως μου απαντήσετε για το πότε θα συνταξιοδοτηθώ σύμφωνα με το καινούργιο νόμο. Δούλευα από το 1985 έως και το 1994 σαν λογίστρια, ασφαλισμένη στο ΙΚΑ, από το 1992 άνοιξα μαγαζί και ασφαλίστηκα στο ΤΑΕ μέχρι το 2000. Το 2000 ασφαλίστηκα και πάλι στο ΙΚΑ όπου δουλεύω μέχρι σήμερα. Έχω περίπου 4500 ένσημα και 8 χρόνια περίπου ασφάλιση στο ΤΑΕ, είμαι 41 χρονών , έχω τρία παιδιά που το τελευταίο γεννήθηκε το 1999.

Απάντηση

Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε στα 53 έτη σας με μειωμένη σύνταξη από το ΙΚΑ (Προσοχή τελευταίος ασφαλιστικός φορέας να είναι το ΙΚΑ).

Ακόμα μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε στα 55 με πλήρη σύνταξη από το ΙΚΑ λόγω ανηλίκου παιδιού στα 53. Επειδή στα 53 θα έχετε πάνω από 5.500 ημερομίσθια και ανήλικο παιδί δεν χάνετε το δικαίωμα μέχρι τα 55 έτη σας.

Σύνταξη στα 58 έτη

Ο Α.Α. από Θεσσαλονίκη ερωτά: Γεννήθηκα στις 17-5-1955 είμαι δηλαδή 50 χρονών και έχω στη Γερμανία 2.725 ένσημα ιδιωτικού υπαλλήλου και στην Ελλάδα έχω άλλα 5.816 ένσημα. Εχω στρατιωτική θητεία 30 μηνών 09-1975 μέχρι 03-1978. Πως και πότε θα πάρω σύνταξη; Με 10.500 ένσημα, ή με 11.100; Πως προσμετράται ο χρόνος της θητείας και πότε;

Απάντηση

Θα συνταξιοδοτηθείτε στα 58 έτη σας με 10.500 ημερομίσθια ή στα 37 έτη ασφάλισης 11.100 ημερομίσθια ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας. Ο στρατός δεν υπολογίζεται στα 11.100 ημερομίσθια.

Διπλή ασφάλιση

Ο Χ.Α. ερωτά: Βάση ποιών νόμων απαιτείται διπλή ασφάλιση στον Ιδιωτικό Τομέα; Π.χ ΙΚΑ = Κύρια ασφάλιση και ΤΕΒΕ δεύτερη ταυτόχρονα στον συνταξιοδοτικό κλάδο μόνο.

Απάντηση

Εάν ασφαλισθήκατε πριν το 1993 θα ασφαλισθείτε υποχρεωτικά και στο ΙΚΑ αλλά και στο ΤΕΒΕ Θεωρείστε παλαιός ασφαλισμένος (Ν.2084/92). Εάν ασφαλισθήκατε μετά την 1/1/1993 θεωρείστε νέος ασφαλισμένος και ασφαλίζεστε σε ένα ταμείο. Αυτό που ασφαλισθήκατε για πρώτη φορά.

Διαδοχική ασφάλιση

Ο Ν.Ο. από Αθήνα ερωτά: Υπηρετώ στον ΕΟΤ (ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ) που είναι ΝΠΔΔ, από τις 8-1-1983. Ο ΕΟΤ εποπτεύεται από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και ασφαλίζει στο ΙΚΑ. Τώρα μετατάσσομαι στο υπουργείο και αλλάζω ασφαλιστικό φορέα (δηλαδή από το ΙΚΑ στο Δημόσιο). ΕΡΩΤΗΜΑ: Όταν θεμελιώσω συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά από 15 έτη θα έχω βλαπτική μεταβολή ; και πόσο; (λόγω διαδοχικής ασφάλειας).

Απάντηση

Εάν σας δίνεται το δικαίωμα να παραμείνετε στο ΙΚΑ γιατί λόγω της συνταξιοδότησής σας με τη διαδικασία της διαδοχικής ασφάλισης η σύνταξή σας θα είναι σημαντικά μικρότερη ίσως και πάνω από 200€ μηνιαίως.

Επειδή διορισθήκατε μετά την 1/1/1983 δεν έχετε δικαίωμα εξαγοράς (Δημόσιο) του χρόνου που αποκτήσατε και ασφαλισθήκατε στο ΙΚΑ.

Μειωμένη σύνταξη

Ο Ν.Χ. ερωτά: Στο επικουρικό Ταμείο ΤΕΑΥΕΚ η συνταξιοδότηση γυναικός στα 55 με μειωμένη σύνταξη τι ποσοστό μείωσης είναι για 5 έτη.

Απάντηση
Η μείωση είναι ότι και στην κύρια σύνταξη 60/267 ή περίπου 23% της πλήρους σύνταξης.

Διάλειμμα

Ο Μ.Ε. ερωτά: Το μεσημεριανό διάλειμμα μισής ώρας είμαι υποχρεωμένος να το συμπληρώνω μετά το τέλος του 8ώρου;

Απάντηση
Το διάλειμμα για ελαφρό πρόγευμα (κολατσιό) πρέπει να είναι μεταξύ 15 – 30 λεπτών της ώρας σε χώρο και χρόνο εκτός εργασίας. Το μισάωρο διάλειμμα δηλαδή δεν περιλαμβάνεται στις ώρες εργασίας, οπότε πρέπει να αναπληρωθεί στη συνέχεια.

Βαρέα ένσημα

Ο Κ.Γ. ερωτά: Είμαι 61 ετών και έχω 10.250 ένσημα, όλα ανθυγιεινά. Α) Αν αγοράσω 250 ένσημα του στρατού μα 10.500, βγαίνω σε πλήρη σύνταξη; B) Για 35ετία έχω 9.820. Αν αγοράσω άλλα 680 θα έχω 10.500. Τι με συμφέρει;

Απάντηση
Να εξαγοράσετε τον στρατό και να συνταξιοδοτηθείτε με τα ΒΑΡΕΑ 10.250 και στρατού 680 σύνολο 10.930. Θα πάρετε μεγαλύτερη σύνταξη. Προτείνω την Α’ περίπτωση γιατί θα υπολογισθούν όλα τα ημερομίσθια και σύνταξη πλήρης λόγω ΒΑΡΕΩΝ.

Μειωμένη σύνταξη

Η Γ.Γ. από την Ηλιούπολη ερωτά: Είμαι μητέρα δύο ανήλικων παιδιών (2 και 5 ετών). Έχω ένσημα από 1.5.1981, περίπου 7.000. Η ηλικία μου είναι 43. Θα πάρω σύνταξη μειωμένη στα 50 και τι ποσό θα είναι αυτή;

Απάντηση
Θα πάρετε σύνταξη μειωμένη στα 50 έτη σας αλλά θα είναι μειωμένη κατά 60/267 ή περίπου 22% της πλήρους.

Το ποσό δίνεται από τις ανάλογες αποδοχές της τελευταίας πενταετίας. Εάν είναι υψηλές π.χ. 1.500€ ακαθάριστες θα πάρετε περίπου 700€ λόγω της μείωσης.

Σύνταξη με λιγότερα από 10.000 ημερομίσθια

Ο Δ.Α. ερωτά: Στα 60 έτη, θα έχω 9450 ένσημα (έχω ήδη εξαγοράσει 1 έτος στρατιωτικής θητείας που δικαιούμαι). Η μειωμένη κατά 60/267 σύνταξη στα 60 έτη, υπολογίζεται με βάση την πλήρη σύνταξη ή με βάση την αναλογία 9450/10000 ή 9450/10500; Συμπληρώνοντας τα 60 έτη, με 9.450 ένσημα ΙΚΑ, γιατί η μείωση θα είναι κατά 60/267 (που αντιστοιχεί σε 5 έτη) και όχι κατά 24/267 (που αντιστοιχεί σε 2 έτη ), αφού θεμελιώνω δικαίωμα πλήρους σύνταξης στα 62 έτη, με 10.000 ένσημα;

Απάντηση
Η σύνταξή σας θα βγει με τις διατάξεις της πλήρους στα 65. Φροντίστε στα 62 να έχετε 10.000 ημερομίσθια, γιατί εάν συνταξιοδοτηθείτε στα 60 η μείωση θα είναι σημαντική.

Η μείωση θα είναι 60/267 γιατί δεν έχετε 10.000 ημερομίσθια που θα σας έδιναν το δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 60 με μείωση 24/267.

Ανώτερη σύνταξη

Ο Π.Π. ερωτά: Εργάζομαι ως ιδιωτικός υπάλληλος από την 1/7/1981 μέχρι και σήμερα ασφαλισμένος στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ. Παράλληλα εργάζομαι από το 1996 ως δημ. υπάλληλος σε Ν.Π.Δ.Δ., ασφαλισμένος στο ΙΚΑ με τις διατάξεις του Ν.3163/55.Πότε και με ποιο τρόπο θα συνταξιοδοτηθώ; Μπορώ να πάρω σύνταξη χωρίς να σταματήσω την δεύτερη εργασία; Σημειωτέον ότι καταβάλλονται πλήρεις ασφ. εισφορές στο ΙΚΑ και από τις δύο εργασίες.

Απάντηση
Από το ΙΚΑ δεν μπορείτε να πάρετε δύο συντάξεις. Θα πάρετε μία σύνταξη, η οποία λόγω αποδοχών θα είναι η ανώτερη 28η ασφαλιστική κλάση. Εάν πληρώνετε κλάδο ασθένειας και για τις δύο εργασίες σας ζητήστε διακοπή και επιστροφή εισφορών.

Εάν και από τις δύο εργασίες σας ξεπερνάτε την 28η ασφαλιστική κλάση λόγω αποδοχών, μπορείτε να ζητήσετε επιστροφή εισφορών ασφαλισμένου.

Σύνταξη λόγω μητρότητας

Η Ε.Β από Θεσσαλονίκη ερωτά: Ήμουν ασφαλισμένη στο ΤΑΕ από 1/1/1977-31/12/1990 και στο ΙΚΑ από 1/9/1993 και συνεχίζω. Στις 31.12.2006θα είμαι 50 χρονών με ανήλικο παιδί. Παρακαλώ πληροφορείστε με αν με συμφέρει να βγω στη σύνταξη στα 50 ή αν μπορώ μένοντας λίγο ακόμη να πάρω σύνταξη και από τα δύο ταμεία. Ευχαριστώ.

Απάντηση
Μπορείτε να συνεχίσετε την εργασία σας και μετά τα 50 έτη σας αφού έχετε όλα τα δικαιώματα στα 50 (πάνω από 5.500 ημερομίσθια ΤΑΕ – ΙΚΑ και ανήλικο παιδί). Στα 55 έτη σας θα πάρετε πλήρη σύνταξη από το ΙΚΑ επειδή στα 50 είχατε όλες τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθείτε λόγω μητρότητας.

Εάν συνταξιοδοτηθείτε στα 50 θα πάρετε σύνταξη μειωμένη (2) δύο φορές, α) λόγω διαδοχικής ΤΑΕ – ΙΚΑ, β) λόγω ηλικίας 60/267 και δεν θα έχετε θεμελιώσει δικαιώματα επικουρικής σύνταξης 4.500 ημέρες ασφάλισης. Προσοχή λοιπόν σύνταξη λόγω μητρότητας στα 55 έτη σας πλήρη και επικουρική, εάν φυσικά συνεχίσετε να ασφαλίζεστε στο ΙΚΑ.

Απόλυση μετά από τοκετό

Η Ρ.Β. ερωτά: Μετά τη λήξη της άδειας τοκετού ο εργοδότης έχει δικαίωμα να προβεί σε απόλυση της εργαζόμενης μητέρας και σε ποιο διάστημα μετά τη λήξη αυτής;

Απάντηση
Σύμφωνα με τη ρητή διάταξη του νόμου, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η απόλυση της εργαζόμενης από τον εργοδότη της για χρονικό διάστημα ενός έτους μετά τον τοκετό, ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση ή στον τοκετό, εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος για απόλυση.

Η ανωτέρω προστασία καλύπτει τις εργαζόμενες μητέρες που έχουν υποχρεώσεις προς τα παιδιά τους, δηλαδή τις μητέρες των οποίων τα παιδιά τους απεβίωσαν μετά τον τοκετό.

Σύνταξη στα 65 έτη

Η Β.Α. από Γλυφάδα ερωτά: Έχω γεννηθεί 25/12/1949. Έχω κατάστημα και θέλω να βγω στην σύνταξη. Έχω ένσημα στο ΙΚΑ 7,5 χρόνια, από τα οποία τα 2,5 βαρέα και ανθυγιεινά και τα τελευταία 12 χρόνια ΤΕΒΕ. Μπορώ να πάρω σύνταξη;

Απάντηση
Θα πάρετε σύνταξη μ’ αυτές τις προϋποθέσεις στα 65 πλήρη από το ΤΕΒΕ. Εάν επιθυμείτε μπορείτε να ασφαλισθείτε για 11/2 έτος στο ΙΚΑ και να συνταξιοδοτηθείτε με μειωμένη από το ΙΚΑ στα 58 έτη σας. Απαραίτητη προϋπόθεση 100 ημερομίσθια πραγματικά τα τελευταία 5 έτη πριν την συνταξιοδότηση, είτε από το ΤΕΒΕ είτε από το ΙΚΑ.

Πολύτεκνη μητέρα

Η Β.Α. από Ναύπακτο ερωτά: Είμαι μητέρα 4 παιδιών. Το 3ο είναι 21 ετών με 100%κινητική αναπηρία και τ ο 4ο 12 ετών. Είμαι ασφαλισμένη από το 1990-95 στο ΤΕΒΕ και από το 1995 έως σήμερα στο ΤΑΝΠΥ (αυτασφαλισμένη). Πότε παίρνω σύνταξη;

Απάντηση
Για να συνταξιοδοτηθείτε από το ΤΑΝΠΥ χρειάζεστε 7.500 ημερομίσθια. Ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας σας χορηγείται σύνταξη λόγω παιδιού με αναπηρία πάνω από 81%.

Σύνταξη στα 60

Η Κ.Π. από την Αθήνα ερωτά: Έχω γεννηθεί 12/1961. Είμαι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ από το 1979, και έχω 5.363 ένσημα μέχρι το 2004, όπου και παραιτήθηκα από την τελευταία. δουλεία μου. Έχω επίσης 2 έτη ΤΕΒΕ. Για να πάρω την καλύτερη δυνατή σύνταξη στα 65 μου, με συμφέρει να ασφαλιστώ πάλι στο ΤΕΒΕ και σε πόσα χρόνια θα πάρω σύνταξη από το ΤΕΒΕ; Τι θα γίνει με την σύνταξη του ΙΚΑ (οι αποδοχές μου στο ΙΚΑ τον τελευταίο 1 χρόνο και 8 μήνες ήταν υψηλές:4.300/μικτα/μήνα, όπως και παλαιότερα ήμουν σε υψηλά μισθολογικά κλιμάκια);

Απάντηση
Για να πάρετε σύνταξη στα 60 έτη σας, και όχι στα 65 από το ΤΕΒΕ, θα πρέπει να ασφαλισθείτε στο ΙΚΑ.

Μπορείτε να πάρετε μειωμένη σύνταξη από το ΙΚΑ στα 55 έτη σας εάν έχετε 100 τουλάχιστον ημερομίσθια πραγματικά κατ’ έτος την τελευταία πενταετία.

Το συμφέρον σας είναι το ΙΚΑ γιατί λόγω του ότι είχατε υψηλές αποδοχές 4.300€ τον μήνα στα 55 έτη σας θα ληφθούν υπόψιν από το ΙΚΑ γιατί η κλάση υπολογίζεται για την απονομή της σύνταξης η καλύτερη πενταετία της τελευταίας (10) δεκαετίας πριν τη συνταξιοδότηση.

Εάν έχετε στα 50 έτη σας ανήλικο παιδί μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε από το ΙΚΑ με 5.500 ημέρες αλλά με μειωμένη σύνταξη.

Μειωμένη σύνταξη

Ο Χ.Π. ερωτά: Είμαι 47 ετών και το ταμείο μου είναι το ΙΚΑ. Έχω συμπληρώσει το 10.500 ένσημα που χρειάζονται για την σύνταξη. Δεν έχω όμως το όριο ηλικίας που είναι 58. Θέλω 1 χρόνο ακόμα. Εάν καταθέσω τώρα τα χαρτιά μου για σύνταξη και σταματήσω να δουλεύω, ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα; θα πάρω μειωμένη σύνταξη; Του χρόνου που θα είμαι 58 θα την παίρνω ολόκληρη; τι κινδύνους έχω; τι μου προτείνεται να κάνω;

Απάντηση
Εάν συνταξιοδοτηθείτε σήμερα θα έχετε μια μείωση περίπου 5% της πλήρους σύνταξης. Εάν τα οικονομικά σας το επιτρέπουν η γνώμη μας είναι να περιμένετε (1) χρόνο.

Η μείωση δεν θα τακτοποιηθεί στα 58 έτη σας, θα σας ακολουθεί μέχρι τέλους.

Μειωμένη σύνταξη

Η Β.Ν. από την Αθήνα ερωτά: Ήμουν ασφαλισμένη στο ΙΚΑ από 1992-1997 με συνολικά ένσημα 2.095. Από το 1994 ασφαλίζομαι στο ΤΕΒΕ. Είμαι 43 χρονών. Πόσα έτη χρειάζομαι ακόμη για μειωμένη σύνταξη και πότε την δικαιούμαι;

Απάντηση
Χρειάζεστε 12 έτη για μειωμένη από το ΙΚΑ στα 55 έτη σας. Προτείνουμε την τελευταία τριετία αλλάξτε ασφάλιση από ΤΕΒΕ στο ΙΚΑ για να έχετε 500 ημερομίσθια τουλάχιστον στο ΙΚΑ πριν την συνταξιοδότηση για να θεωρηθεί τελευταίος ασφαλιστικός φορέας το ΙΚΑ.

Το ΤΕΒΕ δεν δίνει μειωμένες συντάξεις. Εάν συνεχίσετε την ασφάλισή σας στο ΤΕΒΕ θα πάρετε πλήρη σύνταξη στα 60 έτη σας με 10.500 ημερομίσθια (συμπεριλαμβάνονται και τα 2.095 του ΙΚΑ)

Δικαίωμα σύνταξης

Ο Σ.Μ. ερωτά: Είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ (με ταυτόχρονη επικουρική ασφάλιση- ΤΕΑΜ) από 1/1/1981με μικροδιαλειματα. Από 1/9/1985 έχω ένσημα αδιαλείπτως (ΙΚΑ) και ως επικουρική ασφάλιση έχω το ΤΕ.Α.Υ.ΦΕ (ταμείο Φαρμακοϋπαλλήλων). Είμαι γεννημένος 12/12/1960.

Πότε δικαιούμαι πλήρη σύνταξη με το σημερινό νομικό καθεστώς, τόσο από το ΙΚΑ όσο και από το Επικουρικό ταμείο; Οι όποιες νομικές αλλαγές υπάρξουν, πρόκειται να επηρεάσουν κ μένα που έχω ένσημα από 1/1/1981; Έχει νόημα για μένα η εξαγορά των ενσήμων του στρατού;(Κι αν ναι με 26 μήνες θητεία πόσα είναι τα ένσημα;)

Απάντηση
– Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε στα 58 έτη σας με 10.000 ημερομίσθια και εάν δεν τα έχετε συμπληρώσει μπορείτε να εξαγοράσετε το στρατό που αναλογεί σε 780 ημερομίσθια (30 ημερομίσθια τον μήνα).

– Για το επικουρικό πρέπει να συμπληρώσετε τουλάχιστον 4.500 ημερομίσθια ΤΕΑΜ και ΤΕΑΥΦΕ.

– Επειδή ασφαλισθήκατε πριν το 1993 θεωρείσθε παλαιός ασφαλισμένος και διατρέχετε μικρότερο κίνδυνο αύξησης ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Διπλή σύνταξη

Ο Θ.Θ. από τα Χανιά ερωτά: Είμαι ασφαλισμένος εδώ και 3 χρόνια στο ΤΕΒΕ και έχω προσωπική εταιρεία. Παράλληλα εργάζομαι στη Νομαρχία όπου ασφαλίζομαι με ΙΚΑ. Μέχρι φέτος γινόταν μείωση στις εισφορές μου στο ΤΕΒΕ λόγω υγειονομικής περίθαλψης στο ΙΚΑ. Φέτος που πήγα στο ΤΕΒΕ το ανανεωμένο βιβλιάριο του ΙΚΑ ώστε να γίνει η μείωση των εισφορώ,ν με ενημέρωσαν ότι καταργήθηκε η διάταξη αυτή και πρέπει να είμαι ασφαλισμένος μόνο στο ΤΕΒΕ. Τι θα γίνει τώρα με το ΙΚΑ. Τσάμπα πλήρωνα τα ένσημα εκεί; Και γιατί δεν έχω δικαίωμα να διαλέξω ΙΚΑ η ΤΕΒΕ;

Απάντηση
Μπορείτε να ζητήσετε εξαίρεση από τον κλάδο ασθένειας ΙΚΑ με αίτησή σας.

Δεν μπορείτε να εξαιρεθείτε από την ασφάλιση ΤΕΒΕ – ΙΚΑ επειδή εργάζεστε στο Δημόσιο και η ασφάλιση στο ΙΚΑ είναι υποχρεωτική.

Θα πάρετε (2) δύο συντάξεις μία από το ΤΕΒΕ εάν συμπληρώσετε 20 χρόνια ασφάλισης και μία από το ΙΚΑ εάν συμπληρώσετε 4.500 ημερομίσθια τουλάχιστον στα 65 έτη σας.

Ακόμα μπορείτε να πάρετε από το ΙΚΑ σύνταξη στα 58 έτη σας με 10.500 ημερομίσθια (υπολογίζεται και ο στρατός εάν σας χρειαστεί). Ακόμα μπορείτε να πάρετε σύνταξη από ΙΚΑ αλλά και ΤΕΒΕ στα 37 χρόνια ασφάλισης ορίου ηλικίας.

Αύξηση μισθού

Ο Δ.Κ. από τη Θεσσαλονίκη ερωτά: Εργάζομαι από τις 15-03-2004 μέχρι τις 12-05-2005 σε κατάστημα. Ο εργοδότης μου δεν μου έχει κάνει καθόλου αύξηση μισθού, πόσο νόμιμο είναι αυτό; Αμείβομαι με 536,40 ευρώ καθαρά, δικαιούμαι αύξηση; Θα ανέβαι ο βασικός μισθός μου, σύμφωνα με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που έκανε λόγο για 640 ευρώ;

Απάντηση:
Σε γενικές γραμμές, η διαδικασία που ακολουθείται έχει ως εξής:

Κάθε χρόνο κατατίθεται στο Υπουργείο Απασχόλησης οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) από τις Ομοσπονδίες των Εργαζομένων. Άλλες ΣΣΕ έχουν ισχύ για έναν χρόνο και άλλες είναι διετούς ισχύος.

Εφόσον το Υπουργείο Απασχόλησης δώσει αριθμό Πράξης Κατάθεσης (ΠΚ) στην σύμβαση, οι εργοδότες υποχρεούνται το αργότερο μέχρι την λήξη της τρέχουσας χρονιάς να συμβαδίσουν με τη νέα σύμβαση, υπολογίζοντας αναδρομικές αποδοχές για τους μήνες που υπήρχε μεν η σύμβαση, αλλά δεν είχε γίνει η σχετική αναπροσαρμογή.

Συνεπώς αυτό που εσείς θα πρέπει να γνωρίζετε είναι σύμφωνα με ποια κλαδική ΣΣΕ αμείβεστε και εάν αυτή έχει βγει για την χρήση του 2005.

Σχέση μη εξαρτημένης εργασίας

Η Α.Κ από τη Νέα Ιωνία ερωτά: Για την προώθηση των προϊόντων της εταιρείας μας χρειαζόμαστε άτομα χωρίς σχέση εξαρτημένης εργασίας (τακτικές αποδοχές, ΙΚΑ, ωράριο, κλπ) αλλά να λαμβάνουν προμήθεια βάσει των πωλήσεων. Παρακαλούμε, γνωρίστε μας τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν Εταιρεία & συνεργάτες έτσι ώστε να επιτευχθεί η συνεργασία αυτή.

Απάντηση:
Σχετικό με το θέμα που επισημαίνετε είναι το άρθρο 1 του Ν. 2639/98 σύμφωνα με το οποίο:

«Η μεταξύ εργοδότη και απασχολούμενου συμφωνία για παροχή υπηρεσιών ή έργου, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, ιδίως στις περιπτώσεις αμοιβής κατά μονάδα εργασίας (φασόν), τηλεργασίας, κατ’οίκον απασχόλησης, τεκμαίρεται ότι δεν υποκρύπτει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, εφόσον η συμφωνία αυτή καταρτίζεται εγγράφως και γνωστοποιείται μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες στην οικία Επιθεώρηση Εργασίας.

Το τεκμήριο αυτό δεν ισχύει αν ο απασχολούμενος προσφέρει την εργασία του αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στον ίδιο εργοδότη».

Αναπροσαρμογή μισθού

Ο Γ.Μ. από την Αθήνα ερωτά: Κάθε πότε (από τον νόμο) θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται ο μηνιαίος μισθός μου; Εργάζομαι σε ξένη ΑΕ εταιρεία ως δ/ντής πωλήσεων (αορίστου χρόνου) με ρυθμιστική συλλογική σύμβαση εργασίας δ/ντη πωλήσεων.

Απάντηση
Σε γενικές γραμμές, η διαδικασία που ακολουθείται έχει ως εξής:

Κάθε χρόνο κατατίθενται στο Υπουργείο Απασχόλησης οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) από τις Ομοσπονδίες των Εργαζομένων. Άλλες ΣΣΕ έχουν ισχύ για έναν χρόνο και άλλες είναι διετούς ισχύος.

Εφόσον το Υπουργείο Απασχόλησης δώσει αριθμό Πράξης Κατάθεσης (ΠΚ) στην σύμβαση, οι εργοδότες υποχρεούνται το αργότερο μέχρι την λήξη της τρέχουσας χρονιάς να συμβαδίσουν με τη νέα σύμβαση, υπολογίζοντας αναδρομικές αποδοχές για τους μήνες που υπήρχε μεν η σύμβαση, αλλά δεν είχε γίνει η σχετική αναπροσαρμογή.

Συνεπώς αυτό που εσείς θα πρέπει να γνωρίζετε είναι σύμφωνα με ποια κλαδική ΣΣΕ αμείβεστε και εάν αυτή έχει κοινοποιηθεί για την χρήση του 2005.

Επίδομα μεταπτυχιακού

Ο Κ. Μ. από τη Λάρισα ερωτά: Είμαι πτυχιούχος οικονομολόγος και δουλεύω σε εταιρεία παραγωγής τροφίμων, ενώ έχω μεταπτυχιακό τίτλο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με τίτλο «Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας». Επιπλέον εργάζομαι στο τμήμα διαχείρισης προιόντων-υποπροιόντων, δεν παίρνω όμως το επίδομα μεταπτυχιακού. Ήθελα να ξέρω αν το δικαιούμαι καθώς επίσης και αν δικαιούμαι αναδρομικά για τα δύο τελευταία χρόνια από τότε που προσλήφθηκα.

Απάντηση
Σε όλα αυτά τα σημεία που επισημαίνετε δίνει απάντηση η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σύμφωνα με την οποία αμείβεστε, στην οποία και θα πρέπει να ανατρέξετε.

Η υπηρεσία που μπορεί να διευκολύνει την «έρευνά» σας είναι η Επιθεώρηση Εργασίας της περιοχής σας.

Ένσημα του ΙΚΑ

Ο Δ.Π ερωτά: Υπάλληλος γραφείου που εργάζεται καθημερινά με μειωμένο ωράριο (τρίωρο) σε εμπορική επιχείρηση που λειτουργεί πενθήμερο: α) πόσα ημερομίσθια δικαιούται το μήνα (22 ή 25), β) ποιο είναι σήμερα το κατώτατο ημερομίσθιο βασει του οποιου θεωρεί το ΙΚΑ ότι αποτελεί ημερήσιο ένσημο, γ) σε καθεστώς μειωμένου ωραρίου υπάρχει προσάυξηση στις εισφορές στο ΙΚΑ (Εργοδότη & Ασφαλισμένου ) και πόση είναι αυτή; (Παρακαλώ δίπλα σε κάθε απάντηση να αναφέρεται και ο σχετικός Νόμος ή Εγκύκλιος του ΙΚΑ).

Απάντηση
Αν ο μισθωτός απασχολείται όλες τις εργάσιμες ημέρες το μήνα, αλλά με μειωμένο ωράριο εργασίας τότε πρέπει να συγκρίνουμε τον ημερήσιο μισθό με το ποσό του τεκμαρτού ημερομισθίου της πρώτης ασφαλιστικής κλάσης και τότε έχουμε:

α) Αν ο ημερήσιος μισθός είναι ίσος ή μεγαλύτερος από το ποσό του Τ.Η. της πρώτης ασφαλιστικής κλάσης, τότε στον μισθωτό αναγνωρίζονται 25 ημέρες εργασίας αν η επιχείρηση εργάζεται όλες τις ημέρες το μήνα και 21 ή 22 ημέρες εργασίας αν η επιχείρηση εργάζεται 5νθήμερο.

β) Αν ο ημερήσιος μισθός είναι μικρότερος από το ποσό του Τ.Η. της πρώτης ασφαλιστικής κλάσης τότε στον μισθωτό αναγνωρίζονται τόσες ημέρες εργασίας όσες προκύπτουν από τη διαίρεση του μηνιαίου μισθού με το ποσό Τ.Η. της πρώτης ασφαλιστικής κλάσης.

Αν η επιχείρηση εφαρμόζει πενθήμερο τότε δεν μπορεί να του αναγνωρισθούν περισσότερες από 21 ή 22 ημέρες. (Σχετικές διατάξεις είναι αυτές του Ν. 1892/90 και συγκεκριμένα τα άρθρα 38-39).

Σε ότι αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, εάν αναφέρεσθε στο κατώτατο ημερομίσθιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αυτό σύμφωνα με την τελευταία ΕΓΣΣΕ ισούται, από 1/9/2005 με 26,50 € όταν πρόκειται για άγαμο χωρίς προϋπηρεσία και 29,04 € όταν πρόκειται για έγγαμο χωρίς προϋπηρεσία.

Τέλος, σε ότι αφορά το τρίτο ερώτημα, πράγματι στην παράγραφο 7 του άρθρου 2 του Ν. 2639/98 προστίθεται με το Ν. 2874/2000 εδάφιο, με το οποίο καθορίζεται η κατά 7,5% προσαύξηση των αποδοχών των μερικώς απασχολούμενων για λιγότερες από τέσσερις (4) ώρες ημερησίως, εφόσον αυτοί αμείβονται με τα κατώτατα όρια αποδοχών που προβλέπονται από τις ΕΓΣΣΕ.

Αποζημίωση ασθενείας

Ο Γ.Π. ερωτά: Υπάλληλος με 5θημερη 8ωρη εργασία σε ιδιωτική επιχείρηση τυγχάνει ατυχήματος εκτός εργασίας. Ακολουθεί την πρέπουσα διαδικασία του ΙΚΑ (του χορηγείται 15θημερη αναρρωτική και λαμβάνει το σχετικό επίδομα). Η επιχείρηση για τον μήνα που έπαθε το ατύχημα θα του καταβάλλει τον μισθό του ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Απάντηση
Συνοπτικά, οι διατάξεις περί ασθένειας έχουν ως εξής, σύμφωνα με την «Ασφάλιση στο ΙΚΑ» (σελ. 57-58, έκδοση 2004) του κ. Λαναρά.

«Χρόνος Ασθένειας: Προκειμένου να κρίνουμε αν υπάρχει ή όχι υποχρέωση προς ασφάλιση στο ΙΚΑ του χρόνου της ασθένειας, διακρίνουμε τις εξής περιπτώσεις:

1. Καταρχήν οι ημέρες αποχής από την εργασία λόγω ασθένειας, για τις οποίες οι μισθωτοί γενικά (δηλαδή άσχετα αν πρόκειται για υπαλλήλους ή εργατοτεχνίτες) δικαιούνται να λάβουν εξ ολοκλήρου ή μερικώς τις αποδοχές τους από τον εργοδότη (συνήθως λαμβάνουν πέρα από το επίδομα ασθένειας και ποσό αποδοχών μέχρι να συμπληρωθεί ο ημερήσιος μισθός τους), για χρονικό διάστημα μισό μήνα για όσους έχουν υπηρεσία μέχρι ένα έτος και ολόκληρο μήνα για όσους έχουν υπηρεσία πάνω από έτος, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 657-658 του Αστικού Κώδικα, θεωρούνται ως χρόνος εργασίας και επομένως υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης στο Ίδρυμα (άρθρο 2 παρ. 1 και 8 παρ. 2 Α.Ν. 1846/51).

Όπως είναι ευνόητο, οι ανωτέρω ημέρες του χρόνου της ασθένειας των ασφαλισμένων, προσμετρούνται για τη χορήγηση όλων γενικά των ασφαλιστικών παροχών του Ιδρύματος, σε είδος και σε χρήμα.

2. Αντίθετα οι ημέρες που οι ασφαλισμένοι απέχουν από την εργασία τους λόγω ασθένειας, χωρίς όμως να δικαιούνται αποδοχές από τον εργοδότη τους (έστω και αν παίρνουν επίδομα ασθένειας από το ΙΚΑ), δηλαδή μετά την πάροδο των χρονικών περιόδων του Αστικού Κώδικα που αναφέραμε δεν θεωρούνται χρόνος ασφάλισης, καθόσον το επίδομα ασθενείας δεν αποτελεί αμοιβή.

Επομένως για τις εν λόγω ημέρες της ασθένειας δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής εισφορών στο ΙΚΑ.

Κατ’ εξαίρεση όμως, είναι δυνατόν και για το διάστημα αυτό της ασθένειας να θεωρηθεί ότι υπάρχει υποχρέωση για συνέχιση της ασφάλισης στο ΙΚΑ και καταβολής αντίστοιχα των σχετικών εισφορών, δηλαδή ότι εξακολουθεί να υπάρχει ασφαλιστική σχέση, εφόσον συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Όπως λ.χ. όταν ο εργοδότης εξακολούθησε αυτοπροαίρετα να καταβάλει ολόκληρο ή αξιόλογο τμήμα του μισθού για όλο το χρόνο της απουσίας του ασφαλισμένου από την εργασία συνέπεια της ασθένειάς του, είτε από ηθικούς λόγους προς αναγνώριση προγενέστερων υπηρεσιών του, είτε γιατί θεώρησε ότι συνεχίζεται η εργασιακή σύμβαση. Αποκλείεται πάντως να αναγνωριστεί ο χρόνος της ασθένειας ότι διανύθηκε στην ασφάλιση του ΙΚΑ, όταν η καταβολή του μισθού από τον εργοδότη έγινε από λόγους φιλανθρωπίας ή και σκοπιμότητας, για να συνεχιστεί εικονικά η ασφαλιστική σχέση.

Η ανωτέρω αναγνώριση ή μη των ημερών της ασθένειας ως χρόνου ασφάλισης, είναι ζήτημα πραγματικό που εξαρτάται από τις συνθήκες και τα πραγματικά περιστατικά κάθε περίπτωσης. Για την κρίση αυτή θα ληφθεί υπόψη το ποσό του μισθού που καταβάλλεται, η χρονική διάρκεια πληρωμής του, η ικανότητα του ασφαλισμένου να συνεχίσει την εργασία του, η οικονομική δυνατότητα της επιχείρησης κ.λπ.

Στρατιωτική θητεία

Ο Λ.Α. από τα Χανιά ερωτά: Τι ισχύει αυτή τη στιγμή για την αναγνώριση στρατιωτικής θητείας σαν συντάξιμος χρόνος στο ΙΚΑ και υπάρχει πρόθεση να αλλάξει στο μέλλον;

Απάντηση:
– Η αναγνώριση ισχύει μόνο με εξαγορά.

– Η στρατιωτική θητεία πρέπει να αναγνωρίζεται στο τέλος των ασφαλιστικών μας σχέσεων και πάντα μετά από διαπίστωση ότι θα μας δώσουν:

α. Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και μόνο.

β. Διαφορά χρηματική σε σύνταξη η οποία θα μπορεί να γίνει απόσβεση σε μικρό χρονικό διάστημα.

Υπολογισμός σύνταξης

Ο Β.Χ. από την Κύμη Ευβοίας ερωτά: Είμαι υπάλληλος στο Δήμο Κύμης και γεννήθηκα στις 06/01/1947. Εχω θαλάσσια υπηρεσία 4 έτη, 1 μήνα και 27 ημέρες. Εχω ξεκινήσει την ασφάλιση μου στο ΙΚΑ από το 1963. Εχω 1260 ένσημα ΙΚΑ από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, 960 οικοδομικά ένσημα και 2.100 βαρέα ένσημα ΙΚΑ από το Δήμο Κύμης όπου προσελήφθηκα το 1984. Το 1991 μονιμοποιήθηκα στο Δήμο Κύμης και μέχρι σήμερα ασφαλίζομαι στο Δημόσιο. Παρακαλώ, όπως μου γνωρίσετε: α) πότε πρέπει να συνταξιοδοτηθώ, β) πόση σύνταξη θα πάρω, γ) πόσο εφάπαξ, δ) με συμφέρει να εξαγοράσω τα χρόνια της στρατιωτικής μου θητείας και να κάνω τα χαρτιά μου πριν το έτος 2007 (όπου έχω ακούσει ότι θα γίνουν πολλές μεταβολές στα θέματα συνταξιοδοτήσεως) ή να παραμείνω και να περιμένω να συμπληρωθούν τα έτη για τη σύνταξη μου;

Απάντηση:
α) Έχετε συνολική συντάξιμη υπηρεσία. 26,5 έτη. Με την σημερινή σας ηλικία και την προϋπηρεσία σας δεν μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε.

β) Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε στα 65 χρόνια με πλήρη σύνταξη και το 2007 τέλος, με μειωμένη. (Η σύνταξή σας εάν είναι μειωμένη θα είναι μικρή, δεν σας συμφέρει).

γ) Αν συνταξιοδοτηθείτε με μειωμένη σύνταξη θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα καταβολής εφάπαξ γιατί δεν θα έχετε θεμελίωση δικαιώματος.

δ) Σε ότι αφορά τις μεταβολές, αυτές θα αφορούν νεότερες ηλικίες και όχι εσάς στα 65.

Αναπηρική σύνταξη

Ο Α.Α. από τη Θεσσαλονίκη ερωτά: Βγήκα στη σύνταξη στις 13/7/99 με αναπηρική σύνταξη 65% από συνηθισμένη νόσο. Έχω 6286 ημέρες εργασίας και τα κρίσιμα έτη υπολογισμού της σύνταξης είναι 1995-1999 με συνολικές αποδοχές αυτά τα πέντε έτη είναι 16846217. Με βάση τον Νόμο 1902/90 πρέπει να πάρω ακέραια σύνταξη Μπορείτε να μου υπολογίσετε την ακέραια σύνταξη του ΙΚΑ.

Απάντηση:
1. Μπορείτε να μετατρέψετε την αναπηρική σας σύνταξη σε γήρατος, όμως δεν θα έχετε διαφορά γιατί ο υπολογισμός θα γίνει με την πενταετία 1998, 1997, 1996, 1995, 1994 με αποτέλεσμα η σύνταξη να δοθεί στα κατώτερα όρια.

2. Δεν συνίσταται ωστόσο γιατί θα έχετε πρόβλημα στο ποσό της σύνταξης.

Οι συνταξιούχοι με αναπηρικές συντάξεις έχουν διαφορετική φορολογική μεταχείριση, πάσο για τις συγκοινωνίες, όλα αυτά δεν ισχύουν για τους συνταξιούχους γήρατος.

Ενσημα ΤΣΜΕΔΕ

Ο Δ.Μ. από Πάτρα ερωτά: Είμαι μηχανικός ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ από το 2001 και απασχολούμαι στη βιομηχανία ως μισθωτός μηχανικός. Σκοπεύω παράλληλα με την εργασία μου να δημιουργήσω εταιρεία (Ο.Ε. ή Ε.Ε) με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών (μελέτες κ.λ.π.) καθώς και το εμπόριο (αντιπροσωπεία υλικών κ.λ.π.). Αυξάνονται οι ασφαλιστικές μου υποχρεώσεις προς το ΤΣΜΕΔΕ λόγω της παράλληλης εργασίας, ή 8α πρέπει να ασφαλιστώ και στο Ταμείο εμπόρων λόγω της εμπορικής δραστηριότητας; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση:
Δεν αυξάνονται οι ασφαλιστικές σας υποχρεώσεις προς το ΤΣΜΕΔΕ, θα συνεχίσετε να πληρώνετε τις εισφορές που αναλογούν σ’ αυτό το ταμείο. Μπορείτε να εξαιρεθείτε από το ταμείο εμπόρων με μία βεβαίωση από το ΤΣΜΕΔΕ επειδή θεωρείσθε νέος ασφαλισμένος μετά την 1/1/1993. Μπορείτε να διαλέξετε ασφάλιση και φυσικά θα μείνετε στο ΤΣΜΕΔΕ αρκεί και η επιχείρηση που θα δημιουργήσετε να είναι στο όνομά σας.

Eξαίρεση από τον κλάδο ασθενείας

Ο Φ.Α. από Αθήνα ερωτά: Είμαι νέος πολιτικός μηχανικός και φυσικά Είμαι ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ και στους κλάδους: υγείας, πρόνοιας, σύνταξης και επικουρικό. Το πόσο της εξάμηνης δόσης που πληρώνουμε όλοι στον ασφαλιστικό μας ταμείο είναι 920ε περίπου το εξάμηνο (καθόλου μικρό πόσο θα έλεγα!). Πρόσφατα έχω προσληφθεί σε νομαρχία με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου μερικής απασχόλησης. Θέλουν να με ασφαλίσουν στο ΙΚΑ. Όμως επειδή εμείς (μηχανικοί) δεν μπορούμε να φύγουμε από το ΤΣΜΕΔΕ κάτι θα πρέπει να γίνει ώστε να μην πληρώνουμε και τα δυο ταμεία. Υπάρχει κάποιος τρόπος για λύση του προβλήματος μου; (Υ.Γ. Υπάρχει περίπτωση οι κρατήσεις του ΙΚΑ να πληρωθούν στο ΤΣΜΕΔΕ ώστε να μειωθούν οι εισφορές σε αυτό;)

Απάντηση:
1. Δεν μπορείτε να αποφύγετε την ασφάλιση του ΙΚΑ σύμφωνα με την Ασφαλιστική Νομοθεσία.

2. Μπορείτε όμως να εξαιρεθείτε από τον κλάδο ασθένειας του ΙΚΑ με αίτησή σας και βεβαίωση ασφάλισης από το ΤΣΜΕΔΕ.

3. Δεν υπάρχει περίπτωση οι εισφορές υπέρ ΙΚΑ να πληρωθούν στο ΤΣΜΕΔΕ, είναι διαφορετικά ταμεία με διαφορετικές ασφαλιστικές νομοθεσίες.

Μειωμένη σύνταξη

Η Π.Γ. από την Αθήνα ερωτά: Εργάζομαι από 15/11/71 και είμαι στο ΙΚΑ συνεχώς. Η ηλικία μου είναι 55 ετών. Εάν φύγω με εθελουσία τον Δεκέμβριο του 2005, πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ και πόσο μειωμένη θα είναι η σύνταξη.

Απάντηση:
Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε στα 55 έτη σας με μειωμένη σύνταξη.

α) Εάν συμπληρώνετε 10.000 ημερομίσθια, η μείωσή σας θα είναι 12/267 ή περίπου 6% της πλήρους σύνταξης με συνταξιοδότηση πλήρους στα 57 έτη σας.

β) Εάν δεν έχετε 10.000 ημερομίσθια μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε με μειωμένη σύνταξη στα 55 έτη σας, αλλά η μείωση θα είναι 60/267 ή 26% που σημαίνει ότι η μείωση της σύνταξης αφορά το υπόλοιπο του βίου σας γιατί οι μειωμένες συντάξεις δεν γίνονται ποτέ πλήρης.

γ) Εάν συνταξιοδοτηθείτε στο 60ό έτος της ηλικίας σας η σύνταξη θα είναι πλήρης.

Αποζημίωση λόγω σύνταξης

Η Χ.Γ. από την Αθήνα ερωτά: Θα πάρω σύνταξη από το ΙΚΑ ως ιδιωτικός υπάλληλος στις 31.10.2005 έχοντας συμπληρώσει 10.015 ένσημα και είμαι 56 ετών. Δικαιούμαι αποζημίωσης από τον εργοδότη;

Απάντηση

Δεν δικαιούσθε αποζημίωση γιατί θα συνταξιοδοτηθείτε με μειωμένη σύνταξη. Αποζημίωση δικαιούνται αυτοί που παίρνουν πλήρη σύνταξη γήρατος.

Απόλυση εργατοτεχνίτη

Ο Γ.Γ. από την Αθήνα ερωτά: Εργαζόμουν ως αλουμινοκατασκευαστής για 4 χρόνια. Απολύθηκα στις 13/ 04/ 2005. Θα ήθελα να μάθω το ποσό της αποζημίωσής μου, μαζί με το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας.

Απάντηση:
Το ποσό της αποζημίωσης που οφείλεται όταν πρόκειται για απόλυση εργατοτεχνιτών, ορίζεται στο άρθρο 1 του Ν. 3198/1955 όπως αυτό έχει τροποποιηθεί με μεταγενέστερες διατάξεις. Με τα σημερινά λοιπόν δεδομένα, όταν ο χρόνος προϋπηρεσίας είναι μεταξύ δύο και πέντε ετών, τα ημερομίσθια που δικαιούται ο εργαζόμενος ως αποζημίωση απόλυσης ισούνται με 15.

Προκειμένου ο εργαζόμενος που αποχωρεί να δικαιούται αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων, θα πρέπει να έχει απασχοληθεί κατά το χρονικό διάστημα από 1/5 έως 31/12.

Σε ότι αφορά το Δώρο Πάσχα ο εργαζόμενος δικαιούται πλήρες Δώρο όταν έχει προσληφθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1/1 έως 30/4. Σε διαφορετική περίπτωση, όταν δηλαδή ο εργαζόμενος έχει εργαστεί σε τμήμα του παραπάνω διαστήματος, δικαιούται την αντίστοιχη αναλογία Δώρου Πάσχα.

Ημέρες ασφάλισης

Η Σ.Κ. από το Σιδηρόκαστρο ερωτά: Το πρόβλημά μου είναι σχετικό με τις ημέρες ασφάλισης για τον εργαζόμενο με μειωμένες ώρες εργασίας. Σύμφωνα με τον Δ.Λαναρά όταν οι αποδοχές υπερβαίνουν το 25ο πλαίσιο του τεκμαρτού ημερομισθίου της πρώτης ασφαλιστικής κλάσης για τον αμοιβόμενο με μισθό θεωρείται ότι πραγματοποίησε 25 ημέρες, για τον ημερομίσθιο 22 ή 21 ημέρες ανάλογα. Για τους ωρομίσθιους καθηγητές όταν έχουν 18 ώρες την εβδομάδα, τον μήνα λογίζονται 25 ημέρες ασφάλισης. Ευχαριστώ.

Απάντηση:
1. Για τους ωρομίσθιους καθηγητές οι οποίοι δουλεύουν 18 ώρες την εβδομάδα και άνω, αναλογούν 25 ημέρες ασφάλιση σύμφωνα με τις ειδικές ασφαλιστικές διατάξεις που αφορούν τους καθηγητές.

2. Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους (μισθωτούς) εάν εργάζονται και αμείβονται με 4ωρη απασχόληση καθημερινά τα αναλογούντα ημερομίσθια είναι 21 ή 22 ανάλογα τον μήνα.

Για να δικαιούστε 25 ημερομίσθια πρέπει να εργάζεστε πάνω από 5 ώρες την ημέρα και τα Σάββατα.

Μισθοί ναυτιλιακών εταιρειών

Η Ν.Χ. από Πειραιά ερωτά: Θα ήθελα να μου πείτε εάν θα δοθεί κάποια αύξηση (από 1/1/2005) στους μισθούς και σε τι ποσοστό για τις ναυτιλιακές εταιρείες του Νόμου 89.

Απάντηση:
Σύμφωνα με την ΠΚ 62/7-6-2005 «για τους όρους αμοιβής και εργασίας του υπαλληλικού προσωπικού των ναυτιλιακών πρακτορείων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων όλης της χώρας» οι ισχύοντες βασικού μισθοί της 31/12/2004 αυξάνονται κατά 4% από 1/1/2005 ως 30/9/2005.

Οι πιο πάνω βασικοί μηνιαίοι μισθοί όπως αυτοί θα έχουν διαμορφωθεί την 30/9/2005 βάσει της προηγούμενης αύξησης αυξάνονται από 1/1/2005 έως 31/12/2005 κατά ποσοστό 2,5%.

Εφόσον λοιπόν αμείβεστε σύμφωνα με την παραπάνω Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, οι αυξήσεις που προαναφέρθηκαν είναι αυτές που σας αφορούν.

Διάστημα αδείας

Η Μ. Κ., από τη Χρυσούπολη, ερωτά: Προσλήφθηκα την 01/04/2003 και θέλω να ξέρω πόσες ημέρες άδειας είχα δικαίωμα να πάρω έως τις 31/12/2004

Απάντηση:
Σύμφωνα με τον πρόσφατο Ν. 3302/2004, άρθρο 1:

α. Κάθε μισθωτός από την έναρξη της εργασίας του σε υπόχρεη επιχείρηση και μέχρι τη συμπλήρωση δώδεκα (12) μηνών συνεχούς απασχόλησης, δικαιούται να λάβει ποσοστό της ετήσιας κανονικής άδειας με αποδοχές κατ΄ αναλογία με το χρόνο εργασίας που έχει συμπληρώσει στην ίδια υπόχρεη επιχείρηση. Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται με βάση ετήσια άδεια εικοσιτεσσάρων εργάσιμων ημερών ή αν στην επιχείρηση εφαρμόζεται σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, 20 (είκοσι) εργάσιμων ημερών, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτές η ημέρα της εβδομάδας κατά την οποία δεν απασχολούνται οι μισθωτοί λόγω του εφαρμοζόμενου συστήματος εργασίας.

β. Ο εργοδότης υποχρεούται μέχρι τη λήξη του πρώτου ημερολογιακού έτους, εντός του οποίου προσελήφθη ο μισθωτός να χορηγεί σε αυτόν την παραπάνω αναλογία της κανονικής άδειας.

Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος, ο μισθωτός δικαιούται να λάβει την ετήσια κανονική άδεια με αποδοχές, η οποία αναλογεί στο χρόνο απασχόλησής του στην υπόχρεη επιχείρηση και υπολογίζεται σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης α΄. Η άδεια αυτή επαυξάνεται κατά μία (1) εργάσιμη ημέρα για κάθε έτος απασχόλησης επιπλέον του πρώτου μέχρι τις είκοσι έξι (26) εργάσιμες ημέρες ή μέχρι και τις είκοσι δύο (22) εργάσιμες ημέρες αν στην επιχείρηση εφαρμόζεται σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.

Για καθένα από τα επόμενα ημερολογιακά έτη, ο μισθωτός δικαιούται να λάβει από την 1η Ιανουαρίου εκάστου έτους, την κανονική ετήσια άδεια με αποδοχές, η οποία υπολογίζεται σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο.»

Επίδομα αδείας

Ο Π.Κ. ερωτά: Δεν έχω πάρει άδεια το έτος 2004. Η άδεια χάνεται; Μπορώ να την πληρωθώ; Δικαιούμαι επίδομα αδείας;

Απάντηση:
Εάν λήξει το ημερολογιακό έτος μέσα στο οποίο έπρεπε να χορηγηθεί η άδεια και για οποιαδήποτε λόγο (συμφωνία, παραίτηση του εργαζόμενου, άρνηση ή αδυναμία του εργοδότη κλπ.) δεν χορηγήθηκε αυτή, τότε ο εργαζόμενος έχει τις ακόλουθες χρηματικές αξιώσεις :

α) Κατ΄αρχή δικαιούται να λάβει το μισθό του (ημερομίσθια) για τις ημέρες που εργάστηκε, ενώ έπρεπε να βρίσκεται σε άδεια

β) Δικαιούται τις αποδοχές άδειας, τις οποίες θα ελάμβανε εάν πραγματοποιούταν η άδειά του.

γ) Δικαιούται επίσης το επίδομα άδειας, το οποίο θα ελάμβανε εάν πραγματοποιούντα η άδειά του

δ) τέλος, δικαιούται να λάβει αποζημίωση, ίση με τις αποδοχές τη άδειά του (δηλ. προσαύξηση 100% επί των αποδοχών αδείας) αν η μη πραγματοποίηση της άδειας οφείλεται σε πταίσμα του εργοδότη έστω και σε ελαφρά αμέλειά του. Η προσαύξηση 100% οφείλεται και για τμήμα άδειας που ο εργοδότης αρνήθηκε να χορηγήσει στο μισθωτό.

Πάντως, δεν υπάρχει υπαιτιότητα του εργοδότη όταν ο μισθωτός προσφέρθηκε οικειοθελώς να εργαστεί για να λάβει και τα ημερομίσθιά του, καθώς και όταν δεν ζήτησε την άδειά του (Α.Π.1012/72)

Αποζημίωση αποχώρησης

Ο Γ. Μ από την Αθήνα, ερωτά: Μητέρα με ανάπηρο παιδί (80% αναπηρία) σύμφωνα με τον νόμο του 2004 παίρνει σύνταξη με 25ετή εργασία ή 7.500 ένσημα. Δικαιούται αποζημίωσης από τον εργοδότη κατά την αποχώρηση της [ΙΔ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ, ασφαλισμένη στο ΙΚΑ];

Απάντηση:
Δικαιούσθε την προβλεπόμενη αποζημίωση, όπως θα την λαμβάνατε και σε περίπτωση που αποχωρούσατε λόγω σύνταξης γήρατος.

Εργοδοτικές υποχρεώσεις

Η Ε. Μ , ερωτά: Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του εργοδότη (προς τον εργαζόμενο αλλά και προς τις διάφορες υπηρεσίες) όταν ένας εργαζόμενος (υπάλληλος) συνταξιοδοτείται λόγω γήρατος?

Απάντηση:
Η βασική εργοδοτική υποχρέωση σε αυτή την περίπτωση είναι η καταβολή στον εργαζόμενο της προβλεπόμενης αποζημίωσης. Πέραν τούτου εννοείται ότι θα πρέπει να καταβληθούν και τυχόν επιδόματα / δώρα που οφείλονται στον εργαζόμενο καθώς και να παραδοθούν τα ασφαλιστικά του βιβλιάρια.

Επίδομα ισολογισμού

Η Ρ. Τ από την Αθήνα, ερωτά: Απασχολούμαι σε λογιστήριο με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου εδώ και δέκα μήνες. Θα ήθελα να μάθω αν δικαιούμαι επίδομα ισολογισμού κι αν υπάρχει ξεκάθαρη διάταξη που να το καθορίζει.

Απάντηση:
Ο χρόνος απασχόλησής σας (δέκα μήνες) δεν επηρεάζει το αν δικαιούσθε ή όχι το επίδομα ισολογισμού, εφόσον πληρούνται οι λοιπές σχετικές προϋποθέσεις που ορίζονται στην Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των λογιστών και βοηθών λογιστών.

Σχετικά μπορείτε να δείτε το άρθρο 3 της ΣΣΕ Π.Κ.59/1995, που περιγράφει τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος για τους λογιστές βιομηχανικών – βιοτεχνικών επιχειρήσεων.

Υπολογισμός μισθού

Η Ρ. Τ από την Αθήνα, ερωτά: Απασχολούμαι εδώ και δέκα μήνες στο λογιστήριο δημόσιου φορέα αλλά έχω σύμβαση ιδιωτικού δικαίου. Έχω ένσημα από τον 9/2000 (μη συμπεριλαμβανομένης της πρακτικής του ΤΕΙ) και θα ήθελα να μάθω ποιος είναι ο μισθός που δικαιούμαι. Έχω πτυχίο του τμήματος Λογιστικής ΤΕΙ Πειραιά και ξένες γλώσσες Αγγλικά (επίπεδο Lower)& Ιταλικά (Medio).

Απάντηση:
Τα δεδομένα που μας παραθέτετε δεν αρκούν για να απαντηθεί το ερώτημά σας, καθώς δεν αναφέρετε με ποια ειδικότητα έχετε προσληφθεί καθώς και σε ποια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υπάγεστε.

Αλλαγή ειδικότητας

Η Μ. Μ. , ερωτά: Κύριοι, με την ευκαιρία που μου δίνεται μέσα από αυτή την φόρμα ενημέρωσης, παρακαλώ όπως με πληροφορήσετε για το παρακάτω: εργάζομαι στην εταιρία μου εδώ και οκτώ (8), στην οικονομική διεύθυνση, όπου στα ένσημα του ΙΚΑ δηλώνομαι ως Λογίστρια (λόγω αντικειμένου εργασίας και προσόντων – άδεια λογιστή Α΄Τάξης). Τον Σεπτέμβριο του 2004, άλλαξα τμήμα εργασίας (πλέον εργάζομαι στο τμήμα marketing) και μου ανακοίνωσαν ότι θα αλλάξει και η δηλωθείσα ιδιότητα μου στο ΙΚΑ και στην μισθοδοσία μου, από Λογιστήρια σε Υπάλληλο Γραφείου. Παρακαλώ, όπως με ενημερώσετε αν λόγω προσόντων μπορώ να διατηρήσω την αρχική μου ιδιότητα (όσον αφορά τα ένσημα μου – δήλωση στο ΙΚΑ μέσω Α.Π.Δ.) ή όχι.

Απάντηση:
Στις περιπτώσεις που η αλλαγή ειδικότητας ενδέχεται να έχει βλαπτικές συνέπειες στα συμφέροντα του εργαζόμενου, απαιτείται συναίνεση εργαζόμενου και εργοδότη προκείμενου να πραγματοποιηθεί η αλλαγή ειδικότητας.

Προσαύξηση αποδοχών

Η Α. Μ από τα Ιωάννινα, ερωτά: Εργαζόμενος που εργάζεται με μερική απασχόληση κάτω από 4 ώρες την ημέρα, παίρνει προσαύξηση στο ημερομίσθιό του;

Απάντηση
Πράγματι, ο Ν. 2874/2000 (άρθρο 7) ορίζει ότι: «οι αποδοχές των μερικώς απασχολούμενων μισθωτών προσαυξάνονται κατά επτάμισι τοις εκατό (7,5%), εφόσον αμείβονται με το κατώτατο, κατά τις κείμενες διατάξεις, όριο αποδοχών και το ωράριο απασχόλησής τους είναι μικρότερο των τεσσάρων (4) ωρών ημερησίως».

Επίδομα αδείας

Η Ε.Λ. από το Χαλάνδρι, ερωτά: Στην περίπτωση που κάποιος υπάλληλος έχει προσληφθεί την 1/9/2004 και δεν θέλει να κάνει χρήση της άδειας που του αναλογεί μπορεί να ζητήσει από τον εργοδότη του να του πληρώσει αποζημίωση αδείας και επίδομα αδείας για το διάστημα από 1/9/2004 ως 31/12/2004;

Απάντηση

Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μέχρι 31/12/2004 αναλογία ή ποσοστό της κανονικής άδειας 20 εργάσιμων ημερών σε πενθήμερη απασχόληση ή 24 εργασίμων ημερών σε εξαήμερη εβδομαδιαία απασχόληση, καθώς και το αντίστοιχο επίδομα αδείας.

Σε περίπτωση που δεν του χορηγήσει την άδεια ο υπόχρεος εργοδότης, ο εργαζόμενος δεν χάνει το δικαίωμα λήψης της άδειας.

Εάν λήξει το ημερολογιακό έτος μέσα στο οποίο έπρεπε να χορηγηθεί η άδεια και για οποιαδήποτε λόγο (συμφωνία, παραίτηση του εργαζόμενου, άρνηση ή αδυναμία του εργοδότη κλπ.) δεν χορηγήθηκε αυτή, τότε ο εργαζόμενος έχει τις ακόλουθες χρηματικές αξιώσεις :

α) Κατ΄αρχή δικαιούται να λάβει το μισθό του (ημερομίσθια) για τις ημέρες που εργάστηκε, ενώ έπρεπε να βρίσκεται σε άδεια

β) Δικαιούται τις αποδοχές άδειας, τις οποίες θα ελάμβανε εάν πραγματοποιούταν η άδειά του.

γ) Δικαιούται επίσης το επίδομα άδειας, το οποίο θα ελάμβανε εάν πραγματοποιούντα η άδειά του

δ) τέλος, δικαιούται να λάβει αποζημίωση, ίση με τις αποδοχές τη άδειά του (δηλ. προσαύξηση 100% επί των αποδοχών αδείας) αν η μη πραγματοποίηση της άδειας οφείλεται σε πταίσμα του εργοδότη έστω και σε ελαφρά αμέλειά του. Η προσαύξηση 100% οφείλεται και για τμήμα άδειας που ο εργοδότης αρνήθηκε να χορηγήσει στο μισθωτό.

Πάντως, δεν υπάρχει υπαιτιότητα του εργοδότη όταν ο μισθωτός προσφέρθηκε οικειοθελώς να εργαστεί για να λάβει και τα ημερομίσθιά του, καθώς και όταν δεν ζήτησε την άδειά του (Α.Π.1012/72)

Υπερήλικες χωρίς εισοδήματα

Ο Θ. Κ. από την Αθήνα, ερωτά: Τι προβλέπεται σχετικά με την ασφάλιση και τη συνταξιοδότηση ατόμων 65 ετών χωρίς εισοδήματα?

Απάντηση:
Για τους ανασφάλιστους υπερήλικες (65 ετών και άνω) εάν από τη φορολογική τους δήλωση προκύπτει ότι δεν ξεπερνούν σε ετήσια βάση τα 3.000,00 ευρώ εισόδημα, από οποιαδήποτε πηγή, προβλέπεται να τους αποδίδεται από τον Ο.Γ.Α. προνοιακή σύνταξη 220,00 ευρώ.

Δικαιώματα εργαζόμενων μητέρων

Η Π.Δ. από την Τρίπολη, ερωτά: Βοηθός λογιστή σε βιομηχανία επιστρέφει στην εργασία της έπειτα από τη γέννηση του παιδιού της. Για πόσο χρονικό διάστημα θα εφαρμόζει το μειωμένο ωράριο και από πότε ξεκινά αυτό;

Απάντηση:
Σύμφωνα με την από 15-4-2002 ΕΓΣΣΕ ισχύουν τα εξής:

«Οι μητέρες εργαζόμενες δικαιούνται για χρονικό διάστημα τριάντα μηνών από τη λήξη της άδειας τοκετού είτε να προσέρχονται αργότερα, είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά μία ώρα κάθε μέρα.

Εναλλακτικά, με συμφωνία του εργοδότη, το ημερήσιο ωράριο των μητέρων μπορεί να ορίζεται μειωμένο κατά δύο ώρες ημερησίως για τους πρώτους 12 μήνες και σε μία ώρα για τους έξι (6) επόμενους μήνες».

Επίσης στην τελευταία Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (άρθρο 9) ορίζεται ότι:

«Το μειωμένο ωράριο («άδεια») θηλασμού και φροντίδας παιδιών, δικαιούται ο/η εργαζόμενος/-η με αίτησή του/της να το ζητήσει εναλλακτικά ως συνεχόμενη ισόχρονη άδεια με αποδοχές, εντός της χρονικής περιόδου κατά την οποία δικαιούται μειωμένου ωραρίου για τη φροντίδα του παιδιού.

Η εναλλακτική χορήγηση της άδειας προϋποθέτει συμφωνία του εργοδότη και χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά».

Μειωμένη σύνταξη

Η Γ.Γ. από την Αθήνα, ερωτά: Είμαι μητέρα δύο παιδιών εκ των οποίων το ένα γεννήθηκε στις 12.9.2003. Είμαι 42 ετών με ένσημα από το 1981. Ισχύει η συνταξιοδότησή μου στα 50, πλήρης ή μειωμένη;

Απάντηση:
Εφόσον υπάρχουν τουλάχιστον 5.500 ημερομίσθια και ανήλικο τέκνο δικαιούσθε μειωμένη σύνταξη στα 50 έτη και πλήρη σύνταξη στα 55 έτη.

Αναδρομικά ΛΑΦΚΑ

Η Γ.Γ. από την Αθήνα, ερωτά: O πατέρας μου, συνταξιούχος του ΙΚΑ, πέθανε στις 29 Οκτωβρίου του 2004. Εγώ μπορώ να διεκδικήσω τα τυχόν αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ;

Απάντηση: Εφόσον είστε νόμιμος κληρονόμος, κατά την άποψή μας δικαιούστε για την πενταετία από 30/6/2004 και 5 χρόνια πίσω, τα αναδρομικά από την παρακράτηση υπέρ ΛΑΦΚΑ και τυχόν άλλα αναδρομικά.

in.gr