Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέες αποκαλύψεις για την κρίση στην Εκκλησία - «Συγχωροχάρτι» αγιορείτη στον Βαβύλη

Νέες αποκαλύψεις για την κρίση στην Εκκλησία – «Συγχωροχάρτι» αγιορείτη στον Βαβύλη

Συστατική επιστολή είχε λάβει ο Απόστολος Βαβύλης από ηγούμενο της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου, έπειτα από παράκληση του κ. Χριστόδουλου. Για ποιμαντικού χαρακτήρα ενέργειες κάνει λόγο η Αρχιεπισκοπή. Παρέμβαση της Εισαγγελίας στην υπόθεση Βαβύλη.

53

«Βεβαίωση» για δικαστική χρήση είχε λάβει ο Απόστολος Βαβύλης από ηγούμενο της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου, έπειτα από παράκληση του κ. Χριστόδουλου. Για ποιμαντικού χαρακτήρα ενέργειες κάνει λόγο η Αρχιεπισκοπή. Παρέμβαση της Εισαγγελίας στην υπόθεση Βαβύλη.

O αρχιμανδρίτης Γεώργιος (κατά κόσμον Καψάνης), ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι τον Απόστολο Βαβύλη τον γνώρισε το 1998, όταν ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος του τηλεφώνησε και του ζήτησε να δεχθεί τον Βαβύλη για εξομολόγηση και πνευματική συμπαράσταση, όπως είχε κάνει και για άλλα άτομα.

Ο αρχιμανδρίτης σημειώνει ότι δέχθηκε τον Βαβύλη μερικές φορές για εξομολόγηση και από τις επαφές που είχε μαζί του διαπίστωσε ότι «δεν έδειχνε φύσις εγκληματική, αλλά είχε ηθικές και χριστιανικές αρχές», και συνεχίζει ο κ. Γεώργιος: «Γι αυτό και του έδωσα την γνωστή βεβαίωση, τέσσερα χρόνια μετά την γνωριμία μας για να την χρησιμοποιήσει σε τυχόν αναθεώρηση κάποιας δίκης, ελπίζων ότι κάθε επιεικής κρίσις των δικαστικών αρχών θα συντελούσε στην ομαλή επανένταξί του στην κοινωνία. Πιστεύω ότι δεν ήλθε επί τούτω, για να πάρει τη βεβαίωσι, αλλά γιατί και ο ίδιος αισθανόταν την ανάγκη της εξομολογήσεως».

Ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου επισημαίνει ότι παρόμοιες βεβαιώσεις έχουν δοθεί και σε άλλους νέους, «που είχαν κοινωνικά παρεκτραπή και μετενόησαν, προκειμένου να βοηθηθούν στην κοινωνική τους αποκατάστασι», και καταλήγει ότι ο Βαβύλης δεν έχει επανεμφανισθεί στο Αγιο Όρος μετά το 2002.

Στη βεβαίωση, που φέρει την υπογραφή του αρχιμανδρίτη Γεωργίου, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος απέστειλε τον Βαβύλη στον αγιορείτη, και τονίζεται ότι ο Βαβύλης είναι έντιμος, ηθικός άνδρας «με χριστιανικάς αρχάς, τας οποίας εδιδάχθη παρά τον ευυπόληπτων γονέων του, ευφήμως γνωστών εις την κοινωνίαν του Βόλου. Μάλιστα ο πατήρ του τυγχάνει και διακεκριμένος εκπαιδευτικός».

Ο αρχιμανδρίτης βεβαιώνει: «Πιστεύω ότι κάθε ηθική συμπαράστασις προς αυτόν θα συντελέση εις καλλιτέραν κοινωνικήν αποκατάστασιν αυτού δεδομένου ότι τυγχάνει πρόσωπον λίαν μεμορφωμένον και προσοντούχον».

Αρχιεπισκοπή: Κατόπιν αιτήματος των γονέων

Με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις για τον Απόστολο Βαβύλη, η Αρχιεπισκοπή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει ότι ο κ. Χριστόδουλος μεσολάβησε ώστε ο Βαβύλης να έρθει σε επαφή με τον αγιορείτη, μετά από αίτημα των γονέων του, και ότι πρόκειται για καθαρά ποιμαντικού χαρακτήρα ενέργεια.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, κατόπιν παρακλήσεως των γονέων του κ. Απόστολου Βαβύλη, γνωστών και ευυπόληπτων μελών της κοινωνίας του Βόλου, με τους οποίους διατηρούσε και διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις, ζήτησε από τον π. Γεώργιο Καψάνη, κορυφαίο εκπρόσωπο του Αγιορείτικου Μοναχισμού, να δεχθεί για πνευματική στήριξη και συμπαράσταση τον υιό τους, όπως κατά καιρούς πράττει και με άλλους νέους που επιθυμούν να επισκεφτούν το Αγιο Όρος για την πνευματική τους ωφέλεια και αναγέννηση».

»Γίνεται αντιληπτό, πλέον, πως εκείνοι που επιχειρούν να ερμηνεύσουν αυτές τις ποιμαντικού χαρακτήρος ενέργειες, με κοσμικά και μόνο κριτήρια, είτε αδυνατούν να ερμηνεύσουν το περιεχόμενό τους, είτε σκοπίμως το παρερμηνεύουν» σημειώνεται.

Αποστολή στο Βατικανό

Μέλος της αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στη Διαθρησκειακή Συνάντηση που διοργάνωσε το Βατικανό πριν από τρία χρόνια στην Ασίζη είχε οριστεί ο Απόστολος Βαβύλης ή Φωκάς. Ωστόσο, η παρουσία της αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Βαβύλης χρησιμοποίησε το όνομα Ραφαήλ Απόστολος Αναγνωστάκης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα, ο Αναγνωστάκης -ή Βαβύλης, ή Φωκάς- στην Ασίζη είχε την ιδιότητα του κληρικού και στο δελτίο του Βατικανού αναφέρεται ότι θα συνόδευε τον αρχιμανδρίτη Νικόλαο Νικόδημο Φαρμάκη, κληρικό της γνωστής Μοναστηριακής Αδελφότητας «Χρυσοπηγή».

Καταγγελία για μητροπολίτη

Επίσης, άλλη μία καταγγελία έγινε στo ραδιοφωνικό σταθμό ΝΕΤ 105,8 διά στόματος του γγ του Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας Ευστάθιου Κολλά, ο οποίος αποκάλυψε ότι είχε ενημερώσει τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, χωρίς όμως να εισακουστεί, ότι ένας υποψήφιος μητροπολίτης διατηρούσε πορνείο ανδρών. «Ανησυχώ ποιοι θα είναι αυτοί, που θα αναλάβουν την κάθαρση. Ποιοι διαθέτουν καθαρά χέρια για να κάνουν κάτι τέτοιο. Από τους αρχιερείς δεν περιμένω τίποτα. Πρέπει να συγκροτηθεί ένα εκκλησιαστικό δικαστήριο από επισκόπους, έγγαμους ιερείς και πιστούς» είπε.

Παρέμβαση της Εισαγγελίας

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για την υπόθεση του Απ.Βαβύλη. Η έρευνα αφορά τα δημοσιεύματα στον Τύπο που αφορούν τις δραστηριότητές του με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και τις αστυνομικές αρχές.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαγγελόπουλος έδωσε εντολή στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Ελένη Σωτηροπούλου να διενεργήσει έρευνα για το αν εκκρεμούσαν εις βάρος του Απόστολου Βαβύλη εντάλματα σύλληψης, την περίοδο που εκείνος προχωρούσε σε σύναψη συμβάσεων με το Δημόσιο και ειδικά με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Πτώση στη δημοτικότητα Χριστόδουλου

Πτωτικές τάσεις εμφανίζει η δημοτικότητα του αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας VPRC, που διενεργήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου για λογαριασμό του ραδιοφώνου ΣKAΪ 100,3, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε 941 άτομα στο σύνολο της χώρας.

Στο σχετικό ερώτημα η αναλυτική δημοτικότητα του αρχιεπισκόπου Xριστοδούλου είναι: 29% θετική, 14% μάλλον θετική, 13% μάλλον αρνητική και 34% απόλυτα αρνητική, γεγονός που σημαίνει ότι το 43% έχει θετική γνώμη σήμερα, το 47% αρνητική και 10% δεν τοποθετείται.

Στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας τον Mάιο του 2004, η εικόνα της δημοτικότητας του αρχιεπισκόπου ήταν εντελώς αντίστροφη: 68% θετική, 27% αρνητική.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024