38

Εν όψει της δημοσιοποίησης την Τετάρτη της δημοσκόπησης, η οποία δείχνει ότι το 80% των Βρετανών συμφωνεί με την επιστροφή στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο Βρετανός πρώην υπουργός των Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ σε ολοσέλιδο άρθρο του στην απογευματινή εφημερίδα του Λονδίνου Evening Standard καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να επιστρέψει τα ιστορικά αυτά μνημεία.

«Οι επιμελητές του Βρετανικού Μουσείου μπορούν να αντιδρούν προσωπικά στην επιστροφή των Μαρμάρων, αλλά δεν έχουν δικαίωμα να αψηφούν τις επιθυμίες των πολιτών, τους οποίους αντιπροσωπεύουν ως επιμελητές του Μουσείου» γράφει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Συμπληρώνει επίσης ότι δεν είναι λογικό και σοφό από την πλευρά των επιμελητών των Μουσείων να υπονομεύουν με την άρνησή τους την προσπάθεια του Λονδίνου στη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 2012. «Φέτος» συνεχίζει στο άρθρο του ο κ. Κουκ «είναι η χρονιά που θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα και ταυτόχρονα θα αρχίσει η εκστρατεία των υποψηφίων πόλεων για την Ολυμπιάδα του 2012. Θα ήταν λοιπόν ένα θεαματικό ξεκίνημα για την υποψηφιότητα του Λονδίνου, εάν η υπουργός Πολιτισμού Τέσα Τζάουελ ανακοίνωνε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

»Αντίθετα θα ήταν καταστροφικό για το Λονδίνο εάν οι επίσημοι του Ολυμπιακού Κινήματος, που θα βρίσκονται στην Αθήνα τον Αύγουστο, θα ξεναγούνταν από τους Έλληνες οικοδοσπότες τους στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης και θα βλέπουν άδεια την αίθουσα, η οποία προορίζεται για τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Στη συνέχεια ο κ. Κουκ επισημαίνει ότι η επιστροφή των Μαρμάρων θα αποκαταστήσει την ενότητα του σπουδαίου πολιτιστικού μνημείου. «Εάν» γράφει χαρακτηριστικά «μας είχαν διαμελίσει το άγαλμα του Νέλσονα και μας είχαν αφήσει μόνο το στομάχι και τα πόδια του και το υπόλοιπο σώμα του ήταν κάπου αλλού, δεν νομίζω ότι κανείς θα ησύχαζε μέχρι να αποκατασταθεί η επανένωση του αγάλματος. Καθώς λοιπόν ο Παρθενώνας δεν μπορεί να μετακινηθεί στην πλατεία Ράσελ, όπου είναι το Βρετανικό Μουσείο, η λύση είναι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Αθήνα» κλείνει το άρθρο του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ