Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φούρνοι μικροκυμάτων: Τελικά ωφελούν ή βλάπτουν;

Φούρνοι μικροκυμάτων: Τελικά ωφελούν ή βλάπτουν;

Είναι μικροί, εύχρηστοι και ζεσταίνουν το φαγητό σε ελάχιστα λεπτά. Δεν πρόκειται, παρά για τους φούρνους μικροκυμάτων, τις ηλεκτρικές συσκευές που "έλυσαν τα χέρια" όσων δεν διαθέτουν αρκετό χρόνο για να ετοιμάσουν το γεύμα τους. Οι πιστοί "φίλοι" του νοικοκυριού έχουν ωστόσο, κατά το παρελθόν, δεχθεί πυρά που συνδέουν τη χρήση τους με την πρόκληση σοβαρών βλαβών στην ανθρώπινη υγεία. Πόσοι από αυτούς τους ισχυρισμούς, άραγε, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

Είναι μικροί, εύχρηστοι και ζεσταίνουν το φαγητό σε ελάχιστα λεπτά. Δεν πρόκειται, παρά για τους φούρνους μικροκυμάτων, τις ηλεκτρικές συσκευές που «έλυσαν τα χέρια» όσων δεν διαθέτουν αρκετό χρόνο για να ετοιμάσουν το γεύμα τους. Οι πιστοί «φίλοι» του νοικοκυριού έχουν ωστόσο, κατά το παρελθόν, δεχθεί πυρά που συνδέουν τη χρήση τους με την πρόκληση σοβαρών βλαβών στην ανθρώπινη υγεία. Πόσοι από αυτούς τους ισχυρισμούς, άραγε, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

Οι κύριες «κατηγορίες» που αποδίδονται στους φούρνους μικροκυμάτων αφορούν την ακτινοβολία που εκπέμπουν, την αλλοίωση της χημικής σύστασης των τροφών ή ακόμη και την πρόκληση καρκίνου.

Με δεδομένο το «βομβαρδισμό» πληροφοριών σχετικά με την επίδραση των ακτινοβολιών που απειλούν καθημερινά την υγεία μας, ίσως οι παραπάνω ανησυχίες να είναι δικαιολογημένες. Η αλήθεια, όμως, απέχει από τα παραπάνω και θα είναι χρήσιμο να την εντοπίσουμε.

Τελικά, πώς δουλεύει αυτό το «πράγμα»;

Η λειτουργία του φούρνου μικροκυμάτων στηρίζεται στην εκπομπή ενός είδους ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας, με μήκος κύματος μικρότερο από εκείνο μιας ραδιοσυχνότητας. Όταν, λοιπόν, τοποθετούμε στο εσωτερικό του τρόφιμα για «ξεπάγωμα», ζέσταμα ή μαγείρεμα, η ακτινοβολία που παράγεται διαπερνά την επιφάνεια του φαγητού και προκαλεί την περιστροφή των μορίων νερού μέσα σε αυτό.

Η περιστροφή, με τη σειρά της, ωθεί τα εν λόγω μόρια σε τριβή μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να θερμαίνονται και το φαγητό με τη σειρά του να θερμαίνεται και να ψήνεται εκ των έσω. Αυτό αποτελεί και το βασικό πλεονέκτημα του φούρνου μικροκυμάτων, καθώς η παρασκευή ενός γεύματος απαιτεί πολύ μικρότερο χρόνο από εκείνον ενός συμβατικού φούρνου.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ωστόσο, θα πρέπει εξαρχής να καταστεί σαφές πως η δράση των εκπεμπόμενων μικροκυμάτων της συσκευής δεν θα πρέπει να συγχέεται με εκείνη άλλων ακτινοβολιών, όπως, για παράδειγμα, των ακτινών Χ. Ο συγκεκριμένος τύπος ακτινοβολίας δεν είναι σε καμία περίπτωση ραδιενεργός, αξιοποιείται μόνο κατά τα ελάχιστα λεπτά παρασκευής του φαγητού και παύει να υφίσταται, τόσο στο φαγητό όσο και στο φούρνο, τη στιγμή που η λειτουργία του τελευταίου διακόπτεται από το χρήστη του.

Αλήθεια και πλάνη

Ως εδώ καλά! Εύλογα, όμως, θα αναρωτηθείτε σχετικά με την προέλευση και το μεγάλο θόρυβο που συνδέει τη χρήση των φούρνων μικροκυμάτων με την πρόκληση βλαβών στην ανθρώπινη υγεία. Η σύγχυση που υπάρχει ίσως αποσαφηνιστεί αν παραθέσουμε μερικά στοιχεία ερευνών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με μια σειρά άρθρων που δημοσιεύτηκαν σε γνωστά επιστημονικά έντυπα, οι φούρνοι μικροκυμάτων δεν αλλοιώνουν τη χημική σύσταση των φαγητών, ούτε δημιουργούν επικίνδυνες χημικές ενώσεις για τον οργανισμό.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του ισχυρισμού, βάσει του οποίου υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης καρκίνου στον άνθρωπο. Τα στοιχεία των μελετών δεν καταδεικνύουν ότι οι φούρνοι μικροκυμάτων συνδέονται με κάποιο τρόπο με την εμφάνιση καρκίνου. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση κατά την οποία ένα άτομο εκτίθεται σε συχνή βάση στην ακτινοβολία ενός φούρνου που παρουσιάζει μεγάλη διαρροή, εξαιτίας κακής χρήσης, ελλιπούς συντηρήσεως ή εργοστασιακού ελαττώματος.

Άλλοι φόβοι που έχουν διατυπωθεί, αφορούν την επίδραση των φούρνων μικροκυμάτων στους βηματοδότες των καρδιοπαθών. Μέχρι πριν από μερικά είχαν όντως εντοπιστεί ανωμαλίες στη λειτουργία πολλών βηματοδοτών. Όμως η τεχνολογική πρόοδος επέφερε αλλαγές στις κατασκευαστικές προδιαγραφές και των δύο συσκευών, με αποτέλεσμα το φαινόμενο σχεδόν να εξαλειφθεί.

Όσον αφορά, δε, τις κατηγορίες που αφορούν την ποιότητα των φαγητών, διαψεύδονται επίσης από τις πραγματοποιηθείσες έρευνες. Βάσει αυτών οι φούρνοι μικροκυμάτων διατηρούν τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά των τροφών, ενώ μειώνουν σημαντικά το φαινόμενο της οξείδωσης. Τέλος, αποτρέπουν την ανάπτυξη μικροβίων κατά την επαναθέρμανση του φαγητού, αφού η διάρκεια αυτής της διαδικασίας είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με εκείνη ενός συμβατικού φούρνου.

Δηλαδή, δεν πρέπει να ανησυχώ;

Όπως ισχύει σχεδόν με κάθε ηλεκτρική συσκευή, οι κίνδυνοι που δύναται να προκύψουν προέρχονται κυρίως από την ανθρώπινη χρήση του προϊόντος. Οι αυστηροί έλεγχοι και οι υψηλές κατασκευαστικές προδιαγραφές που συνοδεύουν πλέον τους φούρνους μικροκυμάτων, ελαττώνουν τον κίνδυνο πρόκλησης βλαβών στην υγεία των κατόχων τους. Όμως είναι καλό να γνωρίζουμε μερικά πράγματα που μπορούν να αποτρέψουν τον κίνδυνο σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό:

1. Απόψυξη: Η διαδικασία του ψησίματος μέσω ενός φούρνου μικροκυμάτων δεν είναι ομοιόμορφη. Ευνόητο, λοιπόν, είναι πως η απόψυξη πολλές φορές δεν πραγματοποιείται σε πλήρη έκταση για όλες τις τροφές, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων και βακτηριδίων.
Συνεπώς καλό θα είναι να φροντίζουμε οι ίδιοι για την απόψυξη των τροφίμων πριν από την είσοδό τους στο φούρνο, καθώς και την κοπή τους σε μικρότερα κομμάτια, ώστε το ψήσιμο να είναι πιο ομοιόμορφο.

2. Μαγειρικά σκεύη: Η χρήση ρηχών, στρογγυλών σκευών για το ψήσιμο των φαγητών είναι προτιμότερη από τα τετράγωνα και βαθιά σκεύη, ώστε η θερμότητα να κατανέμεται με καλύτερο τρόπο και τα φαγητά να διατηρούν την πλήρη θερμιδική αξία τους.

Όσον αφορά τα υλικά από τα οποία πρέπει να είναι κατασκευασμένα, θα πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στις προδιαγραφές τους. Ιδίως τα πλαστικά σκεύη αλλά και οι ζελατίνες που χρησιμοποιούνται για την επικάλυψη των φαγητών θα πρέπει να προορίζονται και για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων, κάτι που θα πρέπει να δηλώνεται σαφώς στη συσκευασία τους.

3. Εγκαύματα: Ένα από τα πλέον συνηθισμένα λάθη που κάνουν πολλοί χρήστες φούρνων μικροκυμάτων σχετίζεται με τη λανθασμένη εκτίμηση της θερμοκρασίας της τροφής ή του ροφήματος. Δεν είναι, μάλιστα, λίγες οι μητέρες που θερμαίνουν στο φούρνο το μπιμπερό με το γάλα του παιδιού τους. Μια τέτοια κίνηση ενδέχεται να αποβεί επικίνδυνη, καθώς είναι συχνό το φαινόμενο της «ανεκτής» θερμοκρασίας στο εξωτερικό της φιάλης αλλά ταυτόχρονα της ιδιαίτερα υψηλής θερμοκρασίας του γάλακτος. Γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, ενώ θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο φούρνος μικροκυμάτων δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση μέσο αποστείρωσης φιαλών ή σκευών.

4. Ζελατίνες επικάλυψης: Όταν γίνεται χρήση τέτοιων μέσων, τείνουν να συσσωρεύονται μεγάλες ποσότητες θερμότητας στο εσωτερικό των τροφών. Επειδή ένα τέτοιο φαινόμενο ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα, θα πρέπει η ζελατίνα να είναι χαλαρή, ώστε να επιτρέπει την αποβολή θερμότητας, ενώ δεν θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με το φαγητό. Τέλος, η αφαίρεσή της θα πρέπει να γίνει μακριά από το πρόσωπο και το σώμα.

5. Αβγά: Το ψήσιμο αβγών που διαθέτουν το τσόφλι τους στο φούρνο μικροκυμάτων δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό τους ενδέχεται να οδηγήσουν σε… μικρή έκρηξη!

6. Χρήση του φούρνου από μικρά παιδιά: Η χρησιμοποίηση του φούρνου μικροκυμάτων από μικρά παιδιά είναι απαγορευτική και θα πρέπει να αποτρέπεται σε κάθε περίπτωση. Αν αυτό είναι εφικτό, η συσκευή θα πρέπει να τοποθετείται σε σημεία όπου η πρόσβαση δεν είναι εύκολη, ενώ μια άλλη μέθοδος προστασίας είναι και η αφαίρεση του καλωδίου του ρεύματος από την πρίζα.

Τι άλλο πρέπει να προσέξω;

Μείζονος σημασίας για τη διασφάλιση της σωματικής μας ακεραιότητας είναι, φυσικά, η σωστή συντήρηση του φούρνου μικροκυμάτων και η ακριβής τήρηση των προδιαγραφών που προβλέπονται από τον κατασκευαστή. Συνεπώς, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα εξής:

– Κατά την αγορά του φούρνου βεβαιωθείτε ότι η συσκευή δεν φέρει κατασκευαστικά ελαττώματα. Ελέγξτε οπωσδήποτε την πόρτα και βεβαιωθείτε πως ασφαλίζει επαρκώς, καθώς και τα μεταλλικά και γυάλινα μέρη, τα οποία θα πρέπει να είναι άθικτα, δίχως ρωγμές ή άλλα προβλήματα. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε οποιαδήποτε ανωμαλία ή διαρροή ακτινοβολίας, μη διστάσετε να ζητήσετε άμεση αλλαγή του φούρνου. Σε περίπτωση, δε, πρόκλησης βλάβης που δεν καλύπτεται από την εγγύηση του προϊόντος, φροντίστε να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό για την επιδιόρθωσή της.

– Διαβάστε με προσοχή το φυλλάδιο οδηγιών και μην παραβαίνετε σε καμία περίπτωση τις συστάσεις και τους όρους ασφαλείας των κατασκευαστών. Μάθετε ποια σκεύη είναι ασφαλή για χρήση, πόση ώρα απαιτείται για την παρασκευή καθενός φαγητού και τι πρέπει να αποφεύγετε.

– Μην εισάγετε μεταλλικά ή άλλα αντικείμενα σε οποιοδήποτε σημείο του φούρνου, καθώς εκτός από τον κίνδυνο της διαρροής ακτινοβολίας υπάρχει και εκείνος της ηλεκτροπληξίας. Τα μικρά παιδιά είναι συνήθως περισσότερο πιθανό να προκαλέσουν τέτοιες ζημιές και γι’ αυτό θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

– Τέλος, καθαρίζετε συχνά το φούρνο από τυχόν υπολείμματα τροφών, αποφεύγοντας ωστόσο τα ισχυρά καθαριστικά, που μπορεί να προκαλέσουν διαβρώσεις στα υλικά του και να έχετε πάντοτε κατά νου πως η συσκευή δεν θα πρέπει ποτέ να τίθεται σε λειτουργία όταν είναι άδεια. Τηρώντας όλα τα παραπάνω είναι βέβαιο πως θα μπορείτε να απολαμβάνετε υγιεινά γεύματα, δίχως να εκτίθεστε σε κανενός είδους κίνδυνο.

health.in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024