30

Προσπάθεια διάψευσης της πρόβλεψης για ισχυρό σεισμό στη Λευκάδα έκανε η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με νέες δηλώσεις. Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο ίδιος ο Βασίλης Παπαζάχος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μιλά ποτέ για μελλοντικούς σεισμούς.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Έθνους της Τετάρτης, ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου διευκρίνισε ότι το Ιόνιο είναι η πλέον σεισμογενής περιοχή σε μια έκταση από το Γιβραλτάρ έως την Κίνα και από τον Βόρειο έως τον Νότιο Πόλο και δεν μπορεί να αποκλείσει τη γένεση ενός μεγαλύτερου σεισμού. «Δεν επιβεβαιώνω, ούτε διεψεύδω» είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Παπαζάχος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η διαρροή της εργασίας που βασίζεται στη μέθοδο μεσοπρόθεσμης πρόγνωσης σεισμών προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της ομάδας Παπαζάχου. Τα μέλη της επιβεβαίωσαν την ύπαρξη πρόβλεψης, αλλά ξεκαθάρισαν ότι δεν έπρεπε να δει το φως της δημοσιότητας. Το τελευταίο, σύμφωνα με το Έθνος, ερμηνεύεται ως αιχμή κατά του επίκουρου καθηγητή Σεισμολογίας Κώστα Παπαζάχου και της καθηγήτριας Σεισμολογίας Ελευθερίας Παπαδημητρίου.

Οι δύο τελευταίοι αναφέρθηκαν στο θέμα στη διάρκεια και στο περιθώριο επιστημονικής ημερίδας του ΤΕΕ. Στην εισήγησή της, η κυρία Παπαδημητρίου -η οποία δεν ανήκει στην ερευνητική ομάδα Παπαζάχου- έκανε αναφορά στην έρευνα της ομάδας, σύμφωνα με την οποία αναμένεται στη Λευκάδα σεισμός μεγαλύτερος από αυτόν της 14ης Αυγούστου με χρονικό ορίζοντα το 2005.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Παπαζάχος υποστήριξε ότι βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της έρευνας το κατά πόσο τα 6,3 Ρίχτερ της 14ης Αυγούστου ήταν ο σεισμός που είχε προβλεφθεί ή αν αναμένεται άλλος ακόμα μεγαλύτερος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ