39

Το γύρο του κόσμου μέσω διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ημέρες η είδηση για την ψήφιση του νόμου περί «Απαγόρευσης Παιγνίων» στην Ελλάδα. Με όχι και τόσο κολακευτικά σχόλια, δικτυακοί τόποι με μεγάλη επισκεψιμότητα σπεύδουν να ενημερώσουν «όσους σκοπεύουν να επισκεφτούν την Ελλάδα για τα υψηλά πρόστιμα και το ενδεχόμενο να οδηγηθούν στη φυλακή εάν παίζουν βιντεοπαιχνίδια.». Ωστόσο, ορισμένοι παραλείπουν να αναφερθούν ή να επισημάνουν το φαινόμενο του παράνομου τζόγου στην Ελλάδα και τις αδυναμίες που (ατυχώς) οδήγησαν στην απαγόρευση των παιχνιδιών συλλήβδην, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εντύπωση ότι στόχος ήταν παραδόξως η απαγόρευση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Σε άρθρο του αμερικανικού CNet (και του βρετανικού ZDNet) με τίτλο «Στην Ελλάδα, χρησιμοποίησε Game Boy και θα καταλήξεις στη φυλακή» αναφέρεται ότι έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων δολαρίων- αν και η πληροφορία αυτή δεν τεκμηριώνεται. Ωστόσο, το CNet συνεχίζει αναφερόμενο στην επικείμενη (στις 10 Σεπτεμβρίου) δίκη δύο ιδιοκτητών Internet cafe που λέγεται ότι επέτρεψαν στους πελάτες τους να παίζουν Counter strike στα καταστήματά τους στη Θεσσαλονίκη, δίκη στην οποία «θα δοκιμαστεί ο νόμος» και στις προγραμματισμένες αντιδράσεις-διαμαρτυρίες της «κοινότητας των Ελλήνων gamer» σε περίπτωση που υπάρξει καταδίκη.

Σε άλλους δικτυακούς τόπους, με αντικείμενο τους υπολογιστές (The Inquirer.net, TheRegister.co.uk, Overclockers.com, Ananova.com κ.ά.) υπάρχει η σχετική είδηση, όπου προτείνονται ακόμα και τρόποι διαμαρτυρίας για τον αμφιλεγόμενο νόμο, όπως οι τρόποι επικοινωνίας με τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία και εφημερίδες, τον Ε.Ο.Τ. και τις κατά τόπους πρεσβείες. Ελληνικοί δικτυακοί τόποι (όπως το gameland.gr) έχουν ήδη δημοσιεύσει τον επίμαχο νόμο στη αγγλική γλώσσα.

Επίσης, το βρετανικό BBC σε άρθρο του στο διαδίκτυο αναφέρει ότι, οι gamer στην Ελλάδα ετοιμάζονται να πολεμήσουν το νόμο που τους απαγορεύει να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια σε δημόσιους χώρους. Τέλος, το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι (ανώνυμοι) αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης με τους οποίους επικοινώνησε διευκρινίζουν ότι, αν και ο νόμος απαγορεύει τη διεξαγωγή και εγκατάσταση ηλεκτρονικά διεξαγόμενων παιγνίων και σε ιδιωτικό χώρο (στο σπίτι), οι Αρχές θα διώκουν μόνον όσους καταπατούν το νόμο σε δημόσιους χώρους, όπως τα Internet cafe.

Σημειώνεται ότι, στο άρθρο 3 του νόμου ορίζεται ότι «δεν εμπίπτει στην απαγόρευση η εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικών υπολογιστών σε καταστήματα που λειτουργούν ως επιχειρήσεις προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου. Η διενέργεια όμως, παιγνίου με τους υπολογιστές αυτούς, ανεξαρτήτως από τον τρόπο διενέργειάς του, απαγορεύεται.»

Το άρθρο αυτό έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πανελλήνιου Σωματείου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εκμίσθωσης Η/Υ και παροχής υπηρεσιών Ίντερνετ. Από το δικτυακό τους τόπο ζητούν σε όσους διαφωνούν με την Απαγόρευση παιγνίων να «συνυπογράψουν» το κείμενο της διαμαρτυρίας τους (συγκεντρώνοντας μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 15.216 συμμετοχές).

Το Σωματείο προκειμένου να διασφαλίσει την ορθή λειτουργία των Internet cafe, προτείνει την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου η οποία θα αναφέρει ότι «στην έννοια παίγνιο [του άρθρου 3] δεν συμπεριλαμβάνονται τα κοινά παιχνίδια ηλεκτρονικών υπολογιστών τα οποία νόμιμα κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και πωλούνται σε όλα τα εμπορικά καταστήματα, καθώς επίσης και τα διαδικτυακά παιχνίδια. Θα μπορούσε επίσης να αναφερθεί ότι σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή η οποία θα μπορούσε να αποδώσει οποιασδήποτε μορφής οικονομικό όφελος στον χρήστη.»

Ο νόμος 3037/2002 ψηφίστηκε στα μέσα Ιουλίου μετά από τριήμερη συνεδρίαση του τμήματος διακοπής των εργασιών της Βουλής, ενώ το θέμα για και γύρω από τον παράνομο τζόγο έχει τεθεί επί τάπητος από το Φεβρουάριο. Όπως διαβάζουμε στα πρακτικά της Βουλής, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου των Οικονομικών έχουν εκφράσει την άποψη ότι δεν είναι δυνατό να ελέγξουν την παράνομη μετατροπή των τεχνικών παιχνιδιών σε τυχερά. Δηλαδή, ποτέ κανένας δεν μπορεί να είναι ήσυχος ότι μπορεί να διασφαλίσει και να ελέγξει τη σωστή λειτουργία των τεχνικών παιχνιδιών.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ