Λονδίνο: Το γνωστό σε όλους μας μπρόκολο περιέχει μια ουσία η οποία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανακάλυψη νέας θεραπείας κατά του βακτηρίου Helicobacter pylori, που είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση έλκους και καρκίνου του στομάχου. Αυτό είναι το αποτέλεσμα ερευνών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς και το Κρατικό Κέντρο Ερευνών της Γαλλίας, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.Η ουσία σουλφαραφάνη, η οποία περιέχεται στα μπρόκολα, αποδείχθηκε ότι καταπολεμά ακόμη και ανθεκτικά στελέχη του Helicobacter pylori που αντιστέκονται στη συνήθη αντιβιοτική αγωγή.


Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι θα καταφέρουν να παρακευάσουν ένα αποτελεσματικό σκεύασμα σουλφαραφάνης και θα ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές προκειμένου να αποδείξουν ότι η κατανάλωση μπρόκολου και άλλων λαχανικών που περιέχουν την εν λόγω ουσία μπορεί να φανεί χρήσιμη για την καταπολέμηση του Helicobacter pylori.«Εφόσον οι περαιτέρω έρευνες αποδώσουν θετικά αποτελέσματα, θα πρόκειται περί μιας εξέλιξης που θα βοηθήσει πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως» σημείωσε το μέλος της ερευνητικής ομάδας Δρ Τζεντ Φέιχι.


«Σήμερα υπολογίζεται ότι 80-90% των κατοίκων των αναπτυσσόμενων χωρών υποφέρει από λοίμωξη από το Helicobacter pylori. Παράλληλα, οι κακές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στις χώρες αυτές δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στα κατάλληλα φάρμακα. Λόγω αυτών των δεδομένων, θα έχει μεγάλη σημασία αν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τη λοίμωξη αυτή μέσω ενός συγκεκριμένου διαιτολόγιου» κατέληξε ο ίδιος.

health.in.gr