Λονδίνο: Εάν πάσχετε από προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο και δεν ξέρετε πώς να το αντιμετωπίσετε, δοκιμάστε μια φυτική θεραπεία με βάση τη λυγαριά. Γερμανοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Ιατρικής Περίθαλψης και Επιστήμης στο Χάτενμπεργκ της Γερμανίας υποστηρίζουν σε έρευνά τους, η οποία δημοσιεύεται στην British Medical Journal, ότι το εκχύλισμα της λυγαριάς είναι όντως αποτελεσματικό.


Πριν από την εμφάνιση της περιόδου, περίπου το 40% των γυναικών γίνεται κυκλοθυμικό, υποφέρει από πονοκεφάλους και νιώθει ότι πρήζεται το στήθος του. Το ΠΕΣ αναγκάζει περίπου το 2% των γυναικών να ζητήσει ιατρική βοήθεια, ενώ πολλές είναι εκείνες που αισθάνονται τόσο άσχημα ώστε να μην μπορούν να εργαστούν τις συγκεκριμένες ημέρες του μήνα. Η αιτία του συνδρόμου δεν έχει αποσαφηνιστεί, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που υφίσταται ο οργανισμός κατά τη διάρκεια του κύκλου.


Τώρα όμως οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το εκχύλισμα της λυγαριάς, γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες στους αρχαίους Έλληνες, όπως τονίζει το BBC, μπορεί να βοηθήσει τις πάσχουσες από ΠΕΣ, τα συμπτώματα των οποίων δεν σχετίζονται με κάποια άλλη νόσο.


Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν 86 γυναίκες, οι οποίες έλαβαν το εκχύλισμα επί τρεις μήνες, μετά το πέρας των οποίων οι μισές από αυτές ανέφεραν ότι η κατάστασή τους είχε βελτιωθεί σημαντικά.


Μολονότι, η λυγαριά ανακούφισε τα ψυχολογικά συμπτώματα που προκαλεί το ΠΕΣ, δεν βελτίωσε το αίσθημα του πρηξίματος.


Η Γκέινορ Μπάσελ, διαιτολόγος στο βρετανικό National Αssociation of Premenstrual Syndrome, τόνισε ότι οι γυναίκες που ακολουθούν ορμονική θεραπεία θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους, πριν αποφασίσουν να δοκιμάσουν το εκχύλισμα λυγαριάς, καθώς αυτό περιέχει ουσίες που έχουν παρόμοια δομή με αυτή των σεξουαλικών ορμονών.

health.in.gr