45

Εως το τέλος του χρόνου θα έχει αναστηλωθεί η σκηνή του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων, στο οποίο ήδη εκτελούνται εργασίες, καθώς η ΙΗ΄ Εφορία Αρχαιοτήτων Καβάλας αποσκοπεί στην πλήρη αποκατάστασή του με τη μορφή που είχε κατά την αρχαιότητα. Η μελέτη αναστήλωσης της σκηνής αναμένεται να συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εντός του Σεπτεμβρίου.

Ηδη πραγματοποιούνται εργασίες αποκατάστασης της νότιας στοάς της σκηνής. Στόχοι, όπως δηλώνει στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία η έφορος Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη, είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας του θεάτρου όπως ήταν στην αρχαιότητα και η απαλλαγή του από νεότερες φάσεις, κυρίως παλαιοχριστιανικές.


Ηδη έχει αναστηλωθεί το τόξο της ανατολικής παρόδου, που στηρίζει το άνω διάζωμα του θεάτρου, και σύντομα πρόκειται να απομακρυνθούν τα παραπήγματα που χρησιμοποιούνται ως καμαρίνια για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Φεστιβάλ Φιλίππων.


Το θέατρο υπέστη μεγάλες αλλαγές και προσθήκες επί ρωμαιοκρατίας, οπότε καταργήθηκαν οι πρώτες σειρές και υψώθηκε κιγκλίδωμα για να προστατεύει τους ανθρώπους από τα θηρία. Επίσης, κατασκευάστηκε υπόγειος διάδρομος για την είσοδό τους στην ορχήστρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ