Αφιερωμένη στο Μίκη Θεοδωράκη, που συμπληρώνει φέτος τα 75 του χρόνια, θα είναι η σημερινή συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής, που θα διευθύνει ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος.

Η συναυλία θα δοθεί στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων στις 9:30 το βράδυ και κομμάτια από το διαχρονικό ποίημα του Γιάννη Ρίτσου σε σύνθεση του Μίκη, Επιτάφιος , θα ερμηνεύσουν ο Κωνσταντίνος Μαντζόπουλος και η Μαρία Σουλτάτου.
Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις του φετινού φεστιβαλικού θεσμού και, όπως προβλέπεται, το θέατρο των Φιλίππων θα κατακλυστεί από ξένους και Ελληνες φίλους της μουσικής.


Στο μεταξύ, στις 22 Ιουλίου έρχεται στην Καβάλα το Εθνικό Θέατρο με την Ειρήνη του Αριστοφάνη και μια πλειάδα ηθοποιών, όπως ο Σωτήρης Τζεβελέκος, ο Γιώργος Παρτσαλάκης κ.ά. Τη σκηνοθεσία του έργου έκανε ο Βασίλης Νικολαΐδης.


Στις 29 του ίδιου μήνα τη σκυτάλη παίρνει το Θέατρο του Νέου Κόσμου – Νέα Σκηνή Τέχνης με το έργο του Κρίστοφερ Μάρλοου Εδουάρδος ο Β και με πρωταγωνιστές το Στέλιο Μάινα, τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και το Γιώργο Πυρπασόπουλο.


Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) συμμετέχει για άλλη μια χρονιά στο Φεστιβάλ Φιλίππων. Φέτος παρουσιάζει τον Πλούτο του Αριστοφάνη. Παίζουν ο Γεράσιμος Γεννατάς, ο Τάσος Πεζιρκιανίδης, ο Θέμης Μάνεσης και πολλοί άλλοι ηθοποιοί.